Lähienergialiiton syyskokous 2020. Mistä energian sektori-integraatiossa on kysymys?

sektori kytkentä

Lähienergialiiton jäsenet ja energiasta kiinnostuneet, tervetuloa Lähienergialiiton sääntömääräiseen syyskokoukseen. Syyskokousta ennen käsitellään yhtä energian-alan kiinnostavimmista aiheista: sektori-intergraatiota. Lyhyesti sanottuna sektori-integraatio kuvaa eri energiajärjestelmien, -teknologioiden, ja -kantajien yhteistoimintaa, jolla on tulevaisuudessa entistäkin suurempi rooli tavoiteltaessa ilmastoneutraalia Eurooppaa. 

 

Aika: 24.11.2020 15.00-18.00
Paikka: Zoom

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille, mutta edellyttää ilmoittautumisen etukäteen.

Tilaisuudesta on päättynyt, voit katsoa webinaarin tallenteen Youtubessa.

 

Mistä energian sektori-integraatiossa on kysymys (15.00 – 17.00, kaikille avoin osuus)

Mitä sektori-integraatio tarkoittaa Suomelle? Missä olemme nyt ja mitä on tekeillä? Mitä mahdollisuuksia se tarjoaa alan yrityksille ja Suomelle?

Aihetta käsitellään asiantuntija-alustusten ja paneelikeskustelun avulla. Paneelikeskustelun moderaattorina toimii ilmastopoliittinen asiantuntija Kaisa Kosonen (Greenpeace). Alustajina toimivat ja paneelikeskusteluun osallistuvat TEM:n energia-alan sektori-integraatiotyöryhmän puheenjohtaja, johtava asiantuntija Juho Korteniemi (työ- ja elinkeinoministeriö), johtaja Riitta Silvennoinen (Future Energy Business, St1 Nordic Oy), toimitusjohtaja Veikka Pirhonen (Virtual Buildings Ecosystem Oy)sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola (Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT) ja Head of Strategy Mikko Syrjänen (Gasum).

Ilmastoneutraaliutta ei voida tavoitteen mukaisesti saavuttaa EU:ssa vuoteen 2050 mennessä kustannustehokkaalla tavalla nykyisellä mallilla, jossa energian kulutus liikenteessä, teollisuudessa, lämmöntuotannossa ja rakennuksissa tapahtuu erillisissä lokeroissa, joilla kullakin on omat arvoketjunsa, sääntönsä, infrastruktuurinsa ja suunnittelu- ja käyttötoimintonsa.

Sektori-integraation avulla voidaan vähentää päästöjä useilla eri talouden aloilla kustannustehokkaasti ja mahdollistaa uusiutuvien sähköntuotantomuotojen integrointi energiajärjestelmään ilman toimitus- ja huoltovarmuudelle aiheutuvia ongelmia.

EU:n kesällä julkaisema strategia sisältää sektori-integraation kolme keskeistä elementtiä:

  1. Enemmän kiertotalouteen perustuva energiajärjestelmä, jonka ytimessä on energiatehokkuus. Strategiassa määritellään konkreettisia toimia energiatehokkuus etusijalle -periaatteen soveltamiseksi käytännössä sekä paikallisten energialähteiden käytön tehostamiseksi rakennuksissa tai paikallisyhteisöissä. Merkittäviä mahdollisuuksia liittyy esimerkiksi teollisuuslaitoksista, datakeskuksista tai muista lähteistä peräisin olevan hukkalämmön sekä jätevedenpuhdistamoissa tai biojätteestä tuotetun energian uudelleenkäyttöön. Rakennusten kunnostamiseen kannustava aloite (”remonttiaalto”) on tärkeä osa näitä uudistuksia.
  2. Loppukäyttöalojen suurempi suora sähköistäminen. Koska uusiutuvien energialähteiden osuus on suurin sähköntuotannossa, sähkön käyttöä olisi lisättävä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi käyttämällä lämpöpumppuja rakennuksissa, sähköajoneuvoja liikenteessä tai sähköuuneja tietyillä teollisuudenaloilla. Yksi näkyvistä tuloksista tulee olemaan miljoonan latauspisteen verkosto sähköautoille. Myös aurinko- ja tuulivoiman käyttöä laajennetaan.
  3. Aloilla, joilla sähköistäminen on vaikeaa, strategiassa edistetään puhtaita polttoaineita, kuten uusiutuvaa vetyä ja kestäviä biopolttoaineita ja kestävää biokaasua. Komissio aikoo ehdottaa uusiutuvia ja vähähiilisiä polttoaineita koskevaa uutta luokittelu- ja sertifiointijärjestelmää.

Aiheeseen voit tutustua etukäteen mm. seuraavien aineistojen avulla:

 

Lähienergialiiton syyskokous (17.10 – 18.00, vain Suomen Lähienergialiitto ry:n jäsenille)

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat (toimintasuunnitelma ja muu kokousaineisto lähetetään jäsenille kokouskutsun yhteydessä):

  • kokouksen avaus
  • valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
  • todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  • hyväksytään kokouksen esityslista
  • vahvistetaan seuraavan toimintavuoden toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio
  • vahvistetaan varsinaisilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun sekä kannattajajäseniltä perittävän kannattajamaksun suuruus
  • valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  • valitaan seuraavan toimintavuoden toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
  • muut asiat

 

Lisätiedot

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Aurinkosähkön yhteistilaus Savossa

Savon alueella järjestetään tänä keväänä aurinkosähkön yhteistilaushanke, jossa kiinnostuneet voivat hankkia sähköverkkoon kytketyn aurinkojärjestelmän. Hirvensalmelainen Ahjo Energia tarjoaa useita vaihtoehtoja ja koko projekti toteutetaan omakustannusperiaatteella.   Auringosta puhdasta energiaa Aurinko on maapallon tärkein – lähes ainoa – energianlähde, jonka hyödyntäminen Suomessa on vasta alussa. Suomessa saadaan kuitenkin auringon säteilyä lähes yhtä paljon kuin Saksassa, joka […]