Maamme energia -ooppera

Taistelu Suomen energiajärjestelmän tulevaisuudesta on ollut käynnissä pitkään. Maailma on uusiutuvan energian tuotannon ja hajautettujen älykkäiden energiaratkaisujen vallankumouksen kynnyksellä. Uudet puhtaat tuulet puhaltavat Suomen energiajärjestelmään, mutta energiamurroksessa Suomi-neitoa liehittelee varjoissa liikkuvat hämärämiehet. Mitä tapahtuukaan koivun ja tähden alla? Onnistuvatko hämärämiehet pimentämään auringon ja taltuttamaan tuulen vai koittaako Suomi-neidolle aurinkoinen huominen?

Lue juttu Maamme energia -oopperan kantaesityksestä.

 

Maamme energia -oopperan näytökset Savoy-teatterissa torstaina 17.5.2018 klo 18.30-20:30 ja perjantaina 18.5.2018 klo 18.30-20:30.

Helsingin sanomat julkaisi arvionsa oopperasta 19.5. ”Maamme energia -ooppera räväyttää asenteella ja on samalla häikäilemätöntä lobbausta”

Aamulehti julkaisi jutun oopperasta 15.5. Onko tämä maailman eriskummallisin ooppera? – Poliitikotkin nousevat lavalle väittelemään koomisessa oopperassa. ”Miltä kuulostaa ajatus energiapoliittisesta oopperasta? Oudolta, hassulta, kiinnostavalta, ennen näkemättömältä, leuat loksauttavalta? Varmaan kaikilta niiltä.

Ensi-illan tunnelmia

Maamme energia -ooppera

Maamme energia on uusi suomalainen oopperateos, joka käsittelee Suomen energiapolitiikkaa 1970-luvulta tähän päivään ja edelleen 2050-luvulle. Teos esittelee energiapolitiikan keskeiset hahmot, niiden väliset suhteet ja vaikuttimet asiapohjalta taiteen keinoin. Oopperassa seikkailevat niin Suomi-neito ja poliitikot kuin voimalaitoksetkin laulaviksi ihmishahmoiksi lihallistettuina. Esitys tekee näkyväksi merkittäviä, pitkäaikaisia yhteiskunnallisia linjauksia ja niiden taustoja, jotka ovat viime vuosiin asti pysyneet pienen asiaan vihkiytyneen joukon sisäpiiritietona. Oopperan kantaesitys on 17.5.2018.

Energiaoopperan libretto perustuu kymmenen professorin työryhmän 2015 julkaisemaan kirjaan Maamme energia. Libretoksi sen on muokannut kirjailija ja performanssi Rosa Meriläinen. Teoksen on säveltänyt musiikin kentällä arvostettu, monipuolinen Mikko Helenius ja sen ohjaa kokenut oopperaohjaaja Ville Saukkonen. Lavastus- ja pukusuunnittelu Taina Relander. Rooleissa Petri Bäckström (tenori), Ann-Marie Heino (mezzosopraano), Reetta Ristimäki (sopraano) ja Oskari Nokso-Koivisto (basso). Tarkemmin pääset tutustumaan tekijöihin tämän artikkelin avulla.

Maamme energia -ooppera käy energiakeskustelua musiikin ja huumorin avulla

Energiapolitiikka on nyt kaikkialla. Energiamurros on nyt käynnissä ja on hyvä aika tehdä ajankohtainen, terävä ja älykkäästi kantaa ottava näyttämötaideteos, joka haastaa katsojan ja kuulijan, mutta jättää tilaa myös omalle ajattelulle. Energiaooppera käyttää asian esittämisessä energiakeskustelun yhteydessä vähemmän hyödynnettyjä välineitä – musiikkia ja huumoria. Jo keskiajalla narrit ja karnevaalit venyttivät virallisia hyvän maun ja tapojen rajoja. Energiaoopperamme hyödyntää tätä jo muinoin tehokkaaksi huomattua keinoa tiedonvälityksessä.

Ohjelman täydentää ja kokemuksen viimeistelee huippunimien väliset debatit ja johtavien asiantuntijoiden alustukset.

Torstain esityksessä lisäksi

Tapahtuman alussa on energiatutkijoiden kanssa toteutettu puolen tunnin prologi, joka virittää yleisön oikeaan tunnelmaan. Debattia käyvät Mari Pantsar (johtaja, hiilineutraali kiertotalous, Sitra) ja Ville Skinnari (kansanedustaja ja SDP:n varapuheenjohtaja).

Perjantain esityksessä lisäksi

Tapahtuman alussa on Pekka Haaviston (kansanedustaja, vihreät) puolen tunnin alustus. Debattia käyvät Ville Niinistö (kansanedustaja, vihreät) ja Harri Jaskari (kansanedustaja, kokoomus).

 

Lisätiedot

Lähienergialiitto, toiminnanjohtaja Tapio Tuomi
tapio@lahienergia.org, 040-568 7351

 

Tapahtuman mahdollistavat

 

Ajankohtaista

jätevoimala Vantaan energia

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030

Vantaan Energian määrätietoinen työ hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi jatkuu yhtiön lanseeratessa Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuuden. Neljästä päähankkeesta koostuvan suunnitelman myötä Vantaan Energia sitoo toiminnallaan enemmän hiilidioksidia kuin sen toimesta vapautuu ilmakehään ja etenee näin kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030. Vantaan Energian Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuudessa hiilidioksidia sitovat investoinnit mahdollistavat yhtiön omia päästöjä suuremmat päästövähennykset. Hiilinegatiivisuus mahdollistuu luopumalla fossiilisista polttoaineista vuoteen […]