Lähienergialiitto järjestää jäsenilleen ja lähienergiasta kiinnostuneille aamiaistilaisuuksia. Tammikuun tilaisuuden teemana on tuulivoima. Tässä tilaisuudessa tarjolla tiukka, asiapitoinen ja faktapohjainen tietopaketti tuulivoimasta. Tuulivoima Suomessa ja maailmalla – nyt ja tulevaisuudessa, tuulivoimahankkeen läpiviennin vaiheet ja paljon muuta. Lisäksi tarjolla on aamupalaa ja kiinnostavia kontakteja.
Aika: 30.1.2019 8.30 – 11.00. Esitykset alkavat viimeistään 9.00
Paikka: Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu, Runeberginkatu 14-16, Helsinki. Fazer-Sali C-331: ala-aulasta vasemmalle ja 3 kerrosta ylös.
Lue blogikirjoitus tilaisuudesta (sisältää tilaisuudessa käytetyt esitysaineistot)
Tuulivoiman rooli tulevaisuuden energiajärjestelmässä tulemaan olemaan merkittävä sähkön puhdas tuotantomuoto. Suomeen tuulivoimaa on rakennettu muita Euroopan maita hitaammin, mutta vauhti on kiihtynyt 2010-luvulla. Vuoden 2017 lopussa Suomen tuulivoimakapasiteetti oli 2 044 MW. Kapasiteetilla tuotettiin sähköä 4,8 TWh, joka vastasi 5,6 prosenttia maamme sähkönkulutuksesta. Tuulivoima-alan tavoite on, että vuonna 2030 tuulivoiman vuosituotanto on Suomessa vähintään 30 TWh, joka vastaa noin 30 prosenttia Suomen silloisesta sähkönkulutuksesta.
Tuulivoima on ollut 1990-luvulta lähtien maailman nopeimmin kasvava sähköntuotantomuoto. Vuonna 2017 tuulivoimaa asennettiin EU:ssa enemmän kuin mitään muuta uutta energiantuotantomuotoa: uusi tuulivoimakapasiteetti kattoi 55 prosenttia Euroopassa viime vuonna asennetusta sähköntuotannosta. Vuonna 2016 tuulivoima syrjäytti myös hiilen ja otti sen paikan toiseksi suurimpana energiantuotantomuotona Euroopassa (Wind Europe)
EU-maiden yhteinen tuulivoimakapasiteetti oli vuoden 2017 lopussa 168,7 GW. Koko maailman tuulivoimakapasiteetti oli vuoden 2017 loppuun mentäessä 539 GW.
Lisätietoja tuulivoimasta löytyy Suomen Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.
Ohjelma
Aamupala ja -kahvit
Tuulivoima meillä ja maailmalla – nyt ja 2030. Anni Mikkonen, toimitusjohtaja, Suomen Tuulivoimayhdistys ry
Katsaus tuulivoimatuotannon tilanteeseen ja lähihistoriaan Suomessa ja maailmalla.
Tuulivoimateknologian nopea kehitys – tähän mennessä ja jatkossa. Paula Kohvakka, Nordex Energy
Mikä teki tuulivoimasta yhden maailman halvimmista sähkön tuotantomuodoista. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan: hintojen laskua lisää, tehoa ja kokoa voimaloihin?
Tuulivoimahankkeen läpivienti. Laura Leino, HPP Asianajotoimisto.
Mitkä ovat tyypilliset tuulivoimahankkeen vaiheet. Miten eri vaiheet vaativat oman osaamisensa.
Miten hyötyä edullisesta tuulisähköstä – loppukäyttäjälle sopivat sopimusrakenteet. Kimmo Tyni, Head Business Development, Axpo Finland OY
Pitkäaikaiset sähkönostosopimukset yleistyvät – mitä PPA tarkoittaa? Mistä ne ovat syntyneet? Miten ne toimivat?
Keskustelua
Ilmoittautuminen päättynyt
Lisätiedot
Tapio Tuomi, tapio@lahienergia.org
Tilaisuuden järjestävät