Tekoälyn avulla kohti fossiilitonta energiantuotantoa

virtuaalivoimala

Vantaan Energia, IT-palveluyhtiö CGI ja Sumitomo SHI FW kehittävät Suomessa täysin uudenlaista ratkaisua energiantuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseen. Jo hankkeen ensimmäisessä vaiheessa onnistuttiin vähentämään Martinlaakson voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä yli 3 000 tonnia vuodessa dataa, analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä.

 

Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista ripeällä aikataululla jo vuonna 2026. Fossiilittoman energiantuotannon mahdollistavat jätteiden käsittelystä syntyvän energian hyödyntäminen, lämmön kausivarastointi sekä geotermisen maalämmön ja aurinkoenergian käyttö. Lisäksi käyttöön on otettu bioenergian tuotannon tehostaminen tekoälyä hyödyntämällä.

Keväällä 2020 Martinlaakson voimalaitoksessa toteutetussa pilottihankkeessa kehitettiin eri voimalaitoksista kerättyä dataa hyödyntämällä pilvipohjainen analytiikkapalvelu voimalaitoksen käytön optimointiin. Lisäksi hankkeessa haastateltiin Martinlaakson biovoimalaitoksen operaattoreita ja havainnointiin heidän arkeaan toimintaprosessien tunnistamiseksi ja käyttökokemuksen kehittämiseksi.

Energiatehokkuuden parantaminen, fossiilisten polttoaineiden kulutuksen vähentäminen, hiilidioksidipäästöjen pienentäminen sekä käyttökuluissa säästäminen olivat tavoitteet, joita lähdimme yhteistyössä hakemaan. Erityistä projektissa oli se, että tällä kertaa kyse ei ollut niinkään perinteisen voimalaitostekniikan kehittämisestä. Hyödyntämiskohteena oli ennen kaikkea data ja välineinä analytiikka sekä tekoäly”, summaa Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Palvelumuotoilun avulla löytyi ratkaisumalli, jossa kattilan toimintakyky tuotiin reaaliaikaisen data-analytiikan avulla näkyväksi sen toiminnasta vastaaville operaattoreille. Tämä parempi näkyvyys mahdollistaa kattilan käytön aiempaa optimaalisemmin. Vantaan Energia pystyi lisäämään biopolttoaineiden käyttöä ja vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä energiantuotannossa. Lopputulokseksi saatiin matalammat hiilidioksidipäästöt sekä edullisemmat käyttökustannukset”, kertoo teollisuuden IoT-ratkaisuista ja analytiikasta CGI:llä vastaava Jani Petäkoski.

Vantaan Energia, CGI ja Sumitomo SHI FW arvioivat hankkeen merkittäväksi kehitysaskeleeksi, jonka seurauksena yhteistyö jatkuu

Tämä hanke on erinomainen esimerkki monialaisen yhteistyön arvosta ja siitä, miten täysin uudenlainen palvelu, jolla voidaan tehostaa sekä liiketoimintaa että samanaikaisesti hillitä ilmastonkuormitusta, saadaan käyttöön vain 14 viikossa. Lopputuloksena syntynyt ratkaisu käsittelee ja visualisoi dataa tavalla, joka ei perinteisissä ohjausjärjestelmissä ole vielä mahdollista”, korostaa Sumitomo SHI FW:n digitaalisista palveluista vastaava johtaja Ilkka Koskinen.

Hankkeessa Sumitomo SHI FW vastasi optimoinnissa tarvittavan algoritmin kehittämisestä ja CGI palvelumuotoilun asiantuntijatyöstä sekä korkean tietoturvan ja -suojan pilviratkaisun toteuttamisesta Microsoft Azure -ympäristöön.

Hankkeen pilottiympäristönä toimi Vantaan Energian Martinlaakson biovoimalaitos, jossa tuotetaan sähköä ja lämpöä biopolttoaineilla. Tämän hankkeen tarkoituksena oli maksimoida biokattilan käyttöä dataa, analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä ja näin vähentää oleellisesti fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Lisätietoja

Jukka Toivonen, toimitusjohtaja, Vantaan Energia Oy, +358 50 453 6729, jukka.toivonen@vantaanenergia.fi

Lähde Vantaan energia verkkosivut.

Lue lisää Tekoäly siivittää Vantaan Energiaa kohti fossiilitonta energiantuotantoa Martinlaakson voimalalla

Ajankohtaista

Sähköverkkoyhtiöt keräävät asiakkailtaan palautetta jakeluverkon kehittämissuunnitelmiin

Sähkönkäyttö lisääntyy lähivuosina, kun sähkö korvaa fossiilisia polttoaineita liikenteessä ja lämmityksessä. Samaan aikaan uusiutuvaa sähköntuotantoa liitetään yhä enemmän jakeluverkkoon. Tämä ei ole mahdollista ilman, että vanhenevaa sähköverkkoa kehitetään ja uudistetaan. Samanaikaisesti energiaverkkojen huoltovarmuuden merkitys on entisestään korostunut.   Sähköverkkoyhtiöille on asetettu sähkömarkkinalaissa velvollisuus kehittää sähkönjakeluverkkoja. Velvoitteen noudattamista valvoo Energiavirasto. Kukin sähköverkkoyhtiö laatii kahden vuoden välein […]