Terveiset Kyprokselta rakennusten energiatehokkuusprojektista

Tämä on Kyproksen rakennusten energiatehokkuudesta kertovan blogisarjan toinen osa. Athienou kunnan omistamien rakennusten kartoittamisessa on sujahtanut kolme viikkoa. Työ on edennyt pitkälti pormestarille etukäteen lähetettyä suunnitelmaa noudattaen. Aluksi tutustumalla yleisellä tasolla parannusta tarvitseviin kohteisiin, ja sitten muutamaan yksityiskohtaisemmin. Tarkoitukseni on esittää taloudellisesti kannattavia energiatehokkuustoimenpiteitä ja suosituksia potentiaalisimpiin kohteisiin, sisäilmastokysymykset ja työntekijöiden viihtyvyys huomioiden. Tämä on osa Climate-KIC -vaihto-ohjelmaa.

 

Työ on ollut salapoliisin työtä

Pöydältäni löytyy iso pino kreikankielisiä teknisiä piirustuksia. Onneksi talotekniset piirustukset ovat usein englanniksi. Olen ollut myös tekemisissä rakennusten käyttäjien kanssa, sekä kerännyt tietoa rakennusten energiankulutuksesta. Yhteistyö on sujuvaa. Englannin kielellä sekä Google Translatella on pärjännyt hyvin. Ystävällisyydestä kertonee pakkaslokeroni, joka on täynnä työkaverin isoäidin tekemää halloumjuustoa. Aina ollaan valmiita viemään johonkin kohteeseen, esittelemään tiloja tai kaivamaan joku energialasku.

Kunnan on tarkoitus toteuttaa kannattavimpia toimenpiteitä mm. EU:n rahoituksen avulla. Kartoitukseen on aikaisemmin osallistunut ainakin Kyproksen energiaministeriö. Energiakorjausta tarvitsee mm. kaupungintalo jossa itsekin työskentelen, vanhainkoti, urheiluhalli, ala-aste sekä lastenkerho. Lisäksi on entisöityjä kulttuurihistoriallisia saviolkitiilirakennuksia, joissa on toimintaa mm. museokäytössä, yhteisöllisenä tapahtumapaikkana, majatalona (itsekin asun), ravintolana sekä leipä- ja juustotehtaana. Rakenteissa on vanhaa viisautta. Mm. huoneistossani seinät pitävät kuuman ulkopuolella hyvin, kunhan vain muistan laittaa luukut ja ikkunat kiinni päiväsajaksi.

 

Kaupungintalossa on potentiaalia esimerkkikohteeksi

Kaupungintalo on rakennettu käyttäjien ja omien kokemusten mukaan hieman arkkitehtuurinen visio edellä betonielementeistä sekä suurista lasipinnoista. Ratkaisu voitti vuonna 2009 arkkitehtuurikilpailun. Nyt sen energiankulutukseen ja sisäolosuhteisiin toivotaan parannusta. Tuntuukohan kenestäkään lukijasta tutulta? Lämmityskautena, joka Kyproksella käsittää n. 2-4 kuukautta, käytetään öljyä. Verkkosähköä syö erityisesti kompressorijäähdytys. Kunnan asukkaat käyvät täällä hakemassa rakennusluvat, joten mielestäni olisi hieno esimerkkikohde heille saada rakennus näyttävästi energiakorjattua vaikka plusenergiataloksi ja katto täyteen paneeleita! Alustavien laskelmien mukaan katto riittäisi jopa koko vuoden sähkönkulutukseen. Kuulostaa niin uskomattomalta, että meinasin toistaiseksi jättää sen mainitsematta.

 

Viilennyksen lisäksi myös lämmitykseen tarvitaan ratkaisuja

Hienosti aurinkolämpöä hyödyntävä kohde on 2012 valmistunut vanhusten talo. Siellä on taannoisten EU-tukien myötä katto täynnä tyhjiöputkikeräimiä (n. 50 kpl) ja tontilla aurinkovoimala. Vaikka rakennus on varsin uusi, on ilmanvaihdon kanssa jouduttu säästämään. Täytyy muistaa että Kypros ja tämä pieni YK:n puskurivyöhykkeellä sijaitseva Athienou kunta on kokenut monia haasteita. Toiminta rakennuksessa perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen. Tuoreen paikallislehden mukaan vanhainkodin rahoittanut USAssa asuva miljonääri on juuri saanut Athienoun kultaisen avaimen. Etsiskelen lämpimästä ilmastosta esimerkkikohteita jossa olisi koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto viileän ja lämpimän talteenotolla. Jos sellaisesta innostuttaisiin ja saataisiin rahoitus, niin ei tarvitsisi avata talvella ikkunoita ja asukkaille ei tulisi kylmä. Ja viileäkin saataisiin pysymään sisällä kesäisin. Öljy on täälläkin yhtenä energialähteenä yhä, komeasta uusiutuvan energian arsenaalista huolimatta. Yritän paraikaa varmistua siitä, että voimalat varmasti tuottavat energiaa suunnitellusti.

Tällaisessa hankkeessa saa oppia valtavan määrän uusia asioita. Facebookin asiantuntijakaverit ovat olleet tarvittava tukijoukko pyrkiessäni vastavuoroisesti tuottamaan kunnalle mahdollisimman hyödyllistä tietoa. Sympaattiseen Athienou kuntaan voi tutustua lisää osoitteessa http://www.athienou.org.cy/en/.

Jatkoa seuraa!

 

Kirjoittaja

Maaria Laukkanen

Lähienergialiiton hallituksen varajäsen

Yrittäjä (Eksergia.fi) ja osa-aikainen projekti-insinööri (Metropolia AMK) rakennusten tietomallien, energiatehokkuuden ja koulutuksen parissa

Blogisarjan kolmas kirjoitus Kyproksella lisäeristetään jäähdytyksen takia

Blogisarjan ensimmäinen kirjoitus Kyproksella rakennusten energiaongelmaa ratkomassa

Ajankohtaista

sähköverkko

Pyhäsalmen pumppuvoimalaitoshankkeelle tulossa uusiutuvan energian investointitukea 26,3 miljoonaa euroa

Hallituksen raha-asiainvaliokunta on puoltanut 2.9.2021 päätösluonnosta uusiutuvan energian investointituen myöntämisestä Suomen Energiavarasto Oy:lle pumppuvoimalaitoksen rakentamiseen Pyhäjärvelle Pyhäsalmen käytöstä poistuvaan kaivokseen. Tuki olisi 26 300 000, josta työ- ja elinkeinoministeriö tekisi muodollisen päätöksen lähiaikoina.   ”Pyhäjärvelle suuntautuva investointituki tarkoittaa tulevaisuudennäkymää koko alueelle. Tuen myötä pitkään toiminut kaivos saa uuden merkityksen osana kotimaista energiakokonaisuutta. Nyt etenevä tuki […]