Tulisijat ovat osa Suomen energiajärjestelmää

tulikivi varaava tulisija

Suomessa on lämmityskäytössä yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Niiden merkitys energiataloudessa ei ole vähäinen, peräti 40 prosenttia pientalon lämmitysenergiasta saadaan polttopuusta. Näin tuotettu energiamäärä, 15 terawattituntia, uusiutuvaa bioenergiaa vastaa noin kahden Olkiluodon ydinreaktorin vuosituotantoa.

 

Varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa reilu puolet pientalon lämmitysenergiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta. Tulisijojen lämmöntuottoa ja erilaisten tulisijojen hyötysuhteita tutkittiin vuonna 2014 alan toimijoiden, ympäristöministeriön ja VTT:n Tulisija&Lämpö-projektissa.

 

Tulisija toimii ilman sähköä

Tulisija toimii ilman sähköä, ja se on tärkeä osa pientalon muuta lämmitysjärjestelmää. Tulisija leikkaa talven pakkaskauden sähköhuippuja, tuo säästöä energiakustannuksiin ja parantaa Suomen energiaomavaraisuutta. Lämpöä saadaan myös sähkökatkojen aikana, mikä parantaa huoltovarmuutta.

Puun polttaminen vaatii kuitenkin käyttäjältä tietoja ja taitoja. Polttopuun on oltava kuivaa ja puhdasta sekä palamisen ilmamäärän sopiva, jotta palaminen olisi tehokasta ja lämpöä saataisiin talteen hyvällä hyötysuhteella. Uusimmissa vähäpäästöisissä varaavissa tulisijoissa palamista ohjataan ensiö- ja toisioilmalla. Perinteisen rakoarinallisen tulisijan palamistapahtumaa säädetään tuhkatilan luukun ja pellin avulla.

 

Ohjeita ja opastusta

Kaikki palaminen, niin myös puun polttaminen, tuottaa pienhiukkaspäästöjä. Sen vuoksi tietoa ja oikeita toimintamalleja jaetaan eri kanavien avulla tulisijojen käyttäjille.

Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä TTS:n ja Aalto-yliopiston kanssa Urbaania puuvajaa. Näin halutaan ohjata polttopuiden varastointi pressun tai räystäiden alta tai liian umpinaisista vajoista hyvin tuulettuvaan ja kaupunkiympäristöön sopivaan varastoon. Kuiva ja puhdas polttopuu oikein varastoituna vähentää palamisen hiukkaspäästöjä merkittävästi.

Tulisijojen valmistajat, HSY, Suomen Omakotiliitto, Lähienergialiitto, Bioenergia ry ja Motiva ovat tuottaneet myös opetusvideoita oikeasta puiden sytytystavasta ja tulisijan tehokkaasta käytöstä.

 

Hiukkaspäästöt kuriin

Suomessa ei valitettavasti ole määritelty päästörajoituksia tulisijoille, kuten monessa muussa Euroopan maassa. Suomalaiset tulisijavalmistajat ovat seuranneet eurooppalaista kehitystä ja toivottavat tervetulleiksi tiukimmatkin päästörajat. Markkinoilla on jo suomalaisia tulisijoja, jotka täyttävät Ekosuunnitteludirektiivin päästörajat.

Tulisijavalmistajat muistuttavat, että pienhiukkaspäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti vaihtamalla vanha tulisija uuteen ja tehokkaampaan. Oikein käytetty tehokas uusi varaava tulisija vähentää pienhiukkaspäästöjä merkittävästi.

 

Lisätietoja

puheenjohtaja, toimitusjohtaja Kari Sivula, Onrakenne Oy, puh. 0400 444 970

varapuheenjohtaja, toimitusjohtaja Tuomo Järvinen, Nunnauuni Oy, puh. 040 198 3850

toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen, puh. 040 532 0625

toimittaja Iiris Lappalainen, puh. 0400 464 838

Tulisijan lämpö – Puulämmityspäivä” seminaarin esitysmateriaali on saatavilla tämän linkin avulla.

www.tsy.fi, info@tsy.fi

Ajankohtaista

sähköverkko

Sähkövarastojen käyttö etenee Elenian sähkönjakelun turvaamisessa

Verkkopalveluyhtiö Elenian hanke hyödyntää sähkövarastoja sähkönjakelun turvaamisessa etenee. Uudeksi innovaatiokumppaniksi akustoratkaisujen hyödyntämisessä Elenia on valinnut kotimaisen Merus Powerin jo aiemmin mukana olleen Fortumin kanssa.   Elenia rakennuttaa sähkövarastoihin ja sähkönlaaturatkaisuihin erikoistuneen Merus Powerin sekä Fortumin kanssa Pirkanmaalle kaksi sähkövarastoa innovaatiokumppanuuden yhteistyönä. Elenia omistaa ratkaisusta verkkoliityntälaitteiston ja ostaa akkukapasiteetin palveluna akut omistavalta Fortumilta. Sähkövarastojen sijoituspaikat ovat […]