Turku Energian ja TSE:n tuottama kaukolämpö tuotettiin yhtenä viikonloppuna pääosin sähköisellä tuotannolla

voitto

Kaukolämmön tuotannossa otettiin Turun seudulla viikonloppuna historiallinen askel, kun lähes koko Turku Energian myymä kaukolämpö tuotettiin sähköisellä tuotannolla. Kaukolämpö tuotettiin viikonloppuna pääosin Kakolan lämpöpumpuilla, Naantalin voimalaitoksella sijaitsevalla sähkökattilalla, Naantalin kaukolämpöakulla ja Turun kaukolämpöakulla. Yhteensä kaukolämmön tuotanto oli 6 200 MWh viikonlopun aikana. Tulevaisuudessa ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotanto tulee kasvamaan muun muassa Turku Energian sekä Turun Seudun Energiantuotannon (TSE) sähkökattilainvestointien myötä.

Meneillään olevien kaukolämmön tuotantolaitosten vuosihuoltojen takia koko Turku Energian ja Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n tuottama kaukolämpö tuotettiin 18.-19.5.2024 viikonloppuna sähköisellä tuotannolla. Viikonlopun aikana tuotettu kaukolämpö oli myös kokonaisuudessaan päästötöntä, sillä tuotannossa käytetty sähkö oli alkuperältään CO2-vapaata.

Ei-polttavaan teknologiaan perustuva kaukolämmön tuotannon osuus tulee tulevina vuosina edelleen kasvamaan

Turku Energialla on parhaillaan rakenteilla sähkökattila Pääskyvuoreen, joka valmistuessaan vuonna 2026 korvaa muun muassa kaukolämmön vara- ja huipputuotannossa käytettävää öljyä ja pellettiä, sekä Turun Seudun Energiantuotannolla on suunnitelmissa Naantalin voimalaitoksen toisen sähkökattilan prosessimuutos kaukolämmöntuotantoon. Biopolttoaineilla tuotettu kaukolämpö jatkaa kaukolämmön perustuotannon kivijalkana.

Viime viikonloppu on loistava osoitus siitä, kuinka Turun seudulla on määrätietoisesti siirrytty kaukolämmön tuotannossa pois fossiilisiin polttoaineiseen perustuvasta tuotannosta ja kasvatettu ei-polttavaan teknologiaan perustuvan tuotannon osuutta. Tulevaisuus on kaukolämmössä uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämisen lisäksi nimenomaan ei-polttavassa tuotannossa ja siihen seudullisessa kaukolämmön tuotannossa investoidaan myös tulevaisuudessa”, sanoo Lämpö-yksikön johtaja Juho Perkonoja Turku Energiasta.

Turku Energia on sitoutunut Turun kaupungin tavoitteeseen olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä

Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n omistamissa laitoksissa Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumpuilla. Lisäksi Turku Energialla on vara- ja huipputuotantolaitoksia sekä muilta tuottajilta hankittua kaukolämpöä.

Turku Energian myymän kaukolämmön määrä oli vuonna 2023 1905 GWh ja siitä jo 87 % tuotettiin uusiutuvilla polttoaineilla. Kaukolämpöä tuotettiin Turun seudulla vuonna 2023:

  • biomassalla (52,3 %),
  • lämmön talteenotolla, lämpöpumpuilla ja sähköllä (32,6 %),
  • kivihiilellä (4,4 %),
  • öljyllä (3,2 %),
  • turpeella (2,6 %),
  • SRF:llä 2,8 %, (Solid Recovered Fuel, SRF. Suomeksi kierrätyspolttoaine)
  • asfalteenilla (2,0 %) ja
  • kaatopaikkakaasulla (0,3 %).

Turku Energian myymän kaukolämmön ominaispäästöt laskivat vuonna 2023 kolmanneksen verrattuna edellisvuoteen. Kaukolämmön ominaispäästöt olivat 38,1 kgCO2/MWh myytyä energiaa kohden.

 

Lähde Turku Energia verkkosivut.

Ajankohtaista

aurinkolämpö Savosolar

Savosolar on luovuttanut asiakkaalle Ponsissa, Ranskassa aurinkokaukolämpökeräinkentän

Savosolar on luovuttanut aurinkokaukolämpökentän Ranskan Ponsissa newHeat SAS:lle, joka on toiminut projektikehittäjänä, omistaa laitoksen ja myy lämpöä Ponsin kaupungin kaukolämpöyhtiölle. Savosolarin osuus sisälsi aurinkokeräinkentän toimituksen ja asennuksen putkistoineen.   Tämän projektin toimitussopimus julkistettiin marraskuussa 2020, ja toimituksen arvon on noin  0,7 miljoonaa euroa. Keräinkentän koko on noin 1 700 m2, ja siinä on käytetty kaksilasisia […]