Työryhmä selvitti energiayhteisöjen käytön edistämistä sähkömarkkinoilla

aurinko yhteistö

Sähkönkäyttäjien rooli sähköjärjestelmässä korostuu vihreän siirtymän myötä. Lähienergialiitto oli mukana TEM:n työryhmässä, joka selvitti mahdolliset sääntelyn jatkokehitystarpeet energiayhteisömääritelmän laajentamiseksi ja erillisten linjojen hyödyntämisen osalta. Erilaiset energiayhteisöt ovat suunniteltu helpottamaan sähkön loppukäyttäjien investointeja uusiutuvaan energiaan sekä edistämään uusien toimintatapojen käyttöönottoa kuten kulutusjoustoon osallistumasta.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asetti syksyllä 2022 työryhmän selvittämään mahdolliset sääntelyn jatkokehitystarpeet energiayhteisömääritelmän laajentamiseksi ja erillisten linjojen hyödyntämisen osalta. Energiayhteisötyöryhmä julkaisi 27.3.2023 raporttinsa ”Energiayhteisöt ja erilliset linjat (TEM:n julkaisuja 22/2023)”.

Energiayhteisö-termi on varsin monessa eri yhteydessä käytetty ja sillä on vielä useampia määritelmiä. Työryhmän loppuraportista löytyy hyvin kattava analyysi ja määrittely erityyppisistä energiayhteisöistä, joka oli hyvin tarpeellinen työryhmän työn kannalta ja erityisesti loppuraportissa ehdotettujen suositusten jatkokäsittelyä varten.

Kuva: työryhmän loppuraportista

Työryhmä arvioi hajautettujen energiayhteisöjen hyötyjä nykyisessä sääntelykehikossa sekä esitti konkreettisia toimia

Työn tavoitteena oli löytää suosituksia, joilla hajautetut energiayhteisöt voivat aiempaa paremmin palvella kuluttajien mahdollisuuksia osallistua aktiivisesti sähkömarkkinoille. Energiayhteisö voi mahdollistaa investoinnit omaan uusiutuvaan sähköntuotantoon ja esimerkiksi parempaan energiatehokkuuteen.

Lisäksi työssä arvioitiin erillisten linjojen käyttökelpoisuutta kansalaisten energiayhteisöille nykyistä sääntelykehystä täydentäen. Erillisen linjan konseptia ei voida suoraan käyttää laajemmin ennen riittäviä vaikutusarviointeja. Erillisellä linjalla saadaan enemmän hyötyä hajautetulle energiayhteisöille ja aktiivisille asiakkaille energian jakamisratkaisujen monipuolistuessa.

Energiayhteisötyöryhmä antoi joukon suosituksia jatkotyöksi

Työryhmän puheenjohtaja oli erityisasiantuntija Elina Hautakangas työ- ja elinkeinoministeriöstä. Ryhmässä oli sähkön myyjien, jakelijoiden, kuluttajien, viranomaisten ja tutkimuslaitosten edustus. Energiayhteisöt-teemasivu TEM:n verkkopalvelussa.

Työryhmän loppuraportti suosittelee energiayhteisömallien selkiyttämistä, kansalaisneuvonnan järjestämistä, verkkosääntelyn selkiyttämistä erillisten linjojen osalta, verolainsäädännön soveltamisen selvittämistä erityisesti sähköveron ja arvonlisäveron osalta, mahdollisten erillistariffien reunaehtoja selvittämistä, sähköturvallisuuslainsäädännön soveltamisen ja mittaroinnin arviointia, sekä energiayhteisöjen vaikutuksen arviointia rakennusten energiatehokkuuden laskennassa.

Seuraavassa muutama poiminta työryhmän suosituksista.

Suositus ”TEM:n tulisi selvittää, miten älyverkkotyöryhmän ehdottaman mukainen hajautettu energiayhteisö, jossa hyödynnetään olemassa olevaa jakelu- ja siirtoverkkoa tuotannon siirtämiseen Suomen rajojen sisällä, toteutetaan”

Ratkaisut ovat tekniseltä toteutukseltaan erilaisia tai niihin liittyy erilaisia reunaehtoja, riippuen siitä, onko kyseessä paikallinen hajautettu vai virtuaalinen hajautettu energiayhteisö ja toimitaanko yhden vai useamman jakeluverkon alueella. Selvitettäväksi tulevat ratkaisut sen osalta, miten mittaus, tiedonvaihto ja laskutus on toteutettava. Itsetuotettu ja ostettu sähkö on voitava netottaa tasejakson sisällä, jolloin mitattu energiamäärä eroaa laskutuksen perusteena olevasta energiamäärästä. Tasejakson sisäinen netotus ei koske veroja, eikä verkkopalvelumaksuja. Komission sähkömarkkinamallia koskeva muutosehdotus edellyttää, että myös aktiiviset asiakkaat voivat jakaa sähköä koko Suomen alueella.

Suositus ”Energiavirastoa pyydetään selvittämään energiayhteisöjen ja muiden joustoa tarjoavien toimijoiden mahdollisille erillistariffeille asetettavia reunaehtoja sekä sitä, onko tällaisille erillistariffeille perusteita”

Selvityksessä tulisi huomioida myös joustomarkkinoiden kehitys ja jakeluverkkojen joustonhankinta sekä tavoitteet verkkopalvelutariffien rakenteiden harmonisoimisesta. Tariffien on noudatettava erityisesti kustannusvastaavuuden periaatetta ja etäisyysriippumatonta hinnoittelua. Selvitys on edellytyksenä sille, että jakeluverkonhaltijat voisivat asettaa erillistariffeja energiayhteisöille edistäen paikallisia hajautettuja energiayhteisöjä.

Suositus ”Älyverkkotyöryhmän ehdotuksen mukaisesti suositellaan, että uusien etämittauslaitteistojen kuormanohjausrajapinta avataan markkinatoimijoille sähkömarkkinalainsäädännöllä”

Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi käynnistää valmistelu sähkömarkkinalainsäädännön muuttamisesta niin, että jakeluverkonhaltijoita velvoitetaan rakentamaan uusien etämittareiden ohjauksen mahdollistamiseksi valtakunnallisesti yhdenmukainen kuormanohjausrajapinta ja avaamaan se markkinatoimijoille. Valmistelussa tulee varmistaa kustannus-hyötyanalyysein, että ratkaisu on kansantaloudellisesti järkevä. Lainsäädännössä pitää lisäksi asettaa kuormanohjausrajapinnan minimitoiminnallisuusvaatimukset. Mikäli kuormanohjausrajapinta annetaan markkinoilla toimivien palveluntuottajien käyttöön jakeluverkonhaltijoiden toimesta, voi se lisätä joustopotentiaalia merkittävästi.

Suositus ”Sääntelyhiekkalaatikot”

Uusiutuvan energian direktiivin sääntelykokeiluja koskevan komission ehdotuksen (KOM(2021) 557 lopullinen) kansallisen täytäntöönpanon yhteydessä työ- ja elinkeinoministeriön ehdotetaan sisällyttävän tarvittavat muutokset sähkö- ja maakaasumarkkinalakeihin. Sääntelyhiekkalaatikoiden soveltamista koskevan sääntelyn on oltava riittävän yleisluontoista, jotta erilaisia toimintamalleja voidaan kokeilla ilman sääntelyrajoituksia. Erityisesti energiayhteisöjä koskevat kokeilut ja sähkön jakaminen yhteisön jäsenten kesken sekä erityisominaisuuksia omaaviin sähkömarkkinoiden osapuoliin sovellettavat erillistariffit on nähty tärkeiksi kokeilukohteiksi.

Nykyään sääntely on mahdollistanut energiayhteisöjen toiminnan vuodesta 2021 lähtien

TEM:n älyverkkotyöryhmän (2018) ehdotusten ja EU:n sähkömarkkinadirektiivin pohjalta vuonna 2021 voimaan tulleet asetusmuutokset mahdollistivat kiinteistön (kuten esimerkiksi taloyhtiöiden) sisäisen energiayhteisön toteuttamisen sekä kiinteistön rajat ylittävät energiayhteisöt. Verkkosääntelyn keventäminen mahdollisti pienimuotoisen sähköntuotannon liittämiseen erillisellä linjalla kiinteistörajan yli sähkönkäyttöpaikkaan tai kiinteistön/kiinteistöryhmän sähköverkkoon suoraa sähköntoimitusta varten.

Kirjoittaja

Tapio Tuomi, toiminnanjohtaja, Lähienergialiitto

 

Lähde TEM tiedote ja verkkosivut, Lähienergialiiton verkkosivut.

Ajankohtaista

Uusia yritysjäseniä mukaan Lähienergialiiton toimintaan!

Suomen Lähienergialiitto on saanut  uusia yrityksiä ja organisaatioita mukaan toimintaansa. Yritysjäseniksi ovat liittyneet lämpöpumppualan merkittävä tekijä Lämpöykkönen Oy, monipuolisia energiaratkaisuja tarjoava Suomen Talotekniikka Energia Mikkeli Oy sekä muun muassa matalaenergiarakentamisen taitava suunnittelutoimisto Rakteekki ky! Olemme saaneet myös uuden lähienergia-alan yhdistyksen jäseneksi Tulisija- ja savupiippuyhdistyksen liityttyä joukkoihimme! TSY pyrkii toiminnallaan edesauttamaan ympäristöystävällisten modernien tulisijojen ja turvallisten […]