Valtioneuvostolta periaatepäätös fossiilisesta lämmitysöljystä luopumisesta 2030 loppuun mennessä

Öljylämmistyksestä pois

Pääministeri Orpon hallitusohjelma kannustaa korvaamaan öljykattiloita kestävillä lämmitysmuodoilla. Suomen tavoitteena on saavuttaa vuositason nettopäästöjä koskevat tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Fossiilisesta lämmitysöljystä luopuminen auttaa merkittävästi taakanjakosektorille vuodelle 2030 asetettujen EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamista kansallisesti.

Valtioneuvosto teki 11.4.2024 periaatepäätöksen fossiilisesta lämmitysöljystä luopumisesta. Periaatepäätöksen taustalla on Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma (RRP), joka on Suomen kansallinen suunnitelma EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) rahoituksen hyödyntämiseksi. Se hyväksyttiin valtioneuvostossa 27.5.2021. Suunnitelman osana on öljylämmityksestä luopuminen. Toimenpideohjelma sisältää toimet, joilla pyritään luopumaan fossiilisesta öljylämmityksestä rakennuskannassa 31.12.2030 mennessä.

Tehty periaatepäätös on ohje ja suuntaviiva valtionhallinnolle asioiden valmistelulle – se on lähinnä poliittinen kannanotto. Periaatepäätöksillä ei ole välittömiä oikeudellisia vaikutuksia kansalaisiin.

Kuinka laajaalti öljylämmitys on käytössä?

Suomi asuu 2019 -tutkimuksen mukaan vuonna 2019 öljykattiloita oli pientaloissa noin 150 000 ja niistä kattila oli käytetössä 133 000 pientalossa. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen öljylämmitetty pientalo kulutti vuodessa noin 2 220 litraa öljyä. Keskiarvo on pudonnut 600–700 litraa viimeisen 15 vuoden aikana. Keskeisinä syinä muutokseen ovat suurten pientalokiinteistöjen siirtyminen maalämpöön, mikä on laskenut nopeasti keskikulutusta, sekä hybridilämmityksen yleistyminen.

Suurin osa öljylämmitteisissä omakotitaloissa asuvista yli 65-vuotiaista kuuluu rahatuloilla mitattuna kahteen alimpaan tuloryhmään. Näissä ryhmissä yhdistyvät pienet tulot ja korkeampi ikä, mikä vähentää öljylämmityksestä luopumisen todennäköisyyttä varsinkin, jos tilanteeseen yhdistyy rakennuksen huono kunto ja/tai sijainti alueilla, joissa sen arvo ei säily. Pienituloisimmassa viidenneksessä asuvien omakotitalot ovat iältään vanhempia kuin muissa tuloryhmissä.

Erilaisten rahoitusinstrumenttien merkitys fossiilisesta lämmitysöljystä luopumisessa korostuu, kun otetaan tarkasteluun öljylämmitteisten kotitalouksien vuositulot ja tulojakauma. Verotukien ja taloudellisten avustusten nähdään kannustavan kotitalouksia öljylämmityksestä luopumiseen ja tekevän luopumisesta monessa tapauksessa mahdollista.

Fossiilisesta lämmitysöljystä luopumiselle tarjolla tukea 2020 – 2025

Fossiilisesta lämmitysöljystä uusiutuviin tai muihin lämmitysmuotoihin siirtymisen tukemiseksi ja nopeuttamiseksi on toteutettu pientaloja ja kuntien, seurakuntien ja yhdistysten omistamien rakennuksia koskevat avustusjärjestelmät. Avustusjärjestelmän määrärahapuite ulottuu vuoteen 2025. Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevan pientalon (omakotitalo tai paritalo) kohdalla öljylämmityksestä luopumisen avustuksen määrä on 4 000 euroa siirryttäessä öljylämmityksestä kaukolämpöön, maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun, ja 2 500 euroa, kun siirrytään muihin ei-fossiilisiin lämmitysjärjestelmiin.

Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan ELY-keskus. Avustushaku avautui 1.9.2020. Tammikuun 2024 loppuun mennessä avustushakemuksia oli tullut jo noin 32 000, joista myönteisen päätöksen oli saanut yli 26 000 hakijaa. Jäljellä olevan rahasumman arvioidaan riittävän vielä 9 000 hakemukseen. Orpon hallitus ei ole budjetoinut lisärahaa tähän avustusjärjestelmään.

Korotettu kotitalousvähennys auttaa henkilöasiakkaita

Yksi tukimuoto on henkilöasiakkaan kotitalousvähennys, joka voidaan myöntää asunnon kunnostus- ja perusparannustyöstä mukaan lukien lämmitystapamuutokset.

Vuodesta 2022 alkaen kotitalousvähennystä korotetaan öljylämmitysremonttien osalta siten, että vähennyksen enimmäismäärä nousee 2 250 eurosta 3 500 euroon henkilöä kohden ja korvausprosentti 40 prosentista 60 prosenttiin. Puolison kanssa vähennystä voi siten saada yhteensä 7 000 euroa. Korotus on määräaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.

Fossiilisesta öljystä luopumiseen löytyy vaihtoehtoisia rahoitusinstrumentteja

Markkinoilla on nykyisin tarjolla ns. puhdasta rahoitusta ja muita rahoitustuotteita kuten leasing. Näitä tuotteita on suunnattu kunnille, kuntayhtymille, kuntien omistamille ja hallitsemille yhtiöille sekä asuntoyhtiöille ympäristöystävällisten investointien rahoittamiseen.

Pankkilainoituksien osalta asunto-osakeyhtiöiden perusparannukseen anoma pankkilainoitus voi olla vaikea saada erityisesti muuttotappioalueilla. Valtioneuvosto hyväksyi vuoden 2022 lopussa Suomen osallistumisen 700 miljoonan euron pk-yritysten, kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden InvestEU-takausohjelmaan, jolla edistetään investointeja puhtaan teknologian ratkaisuihin. Ohjelman avulla kotitaloudet ja asunto-osakeyhtiöt voivat saada 80 % valtiontakauksen korjaus- ja energiahankkeilleen. Tuote tulee rahoituslaitosten kautta markkinoille huhtikuussa 2024.

Toimenpideohjelma sisältää myös kannustuksen etsiä uuisa innovatiivisia rahoitusratkaisuja. Alueellisia ratkaisuja kotitalouksien investointien vauhdittamiseksi on kehitetty esimerkiksi Pirkanmaalla, jossa Ekokumppanit on käynnistänyt yhteistyön rahoitussektorin ja urakoitsijoiden kanssa. Toinen paikallinen ratkaisumalli on usean kotitalouden yhteishankinnat, joihin voisi sisältyä myös rahoitusratkaisuja.

Sääntely ohjaa kohti uusiutuvaa lämmitysenergiaa

Uudisrakentamisen energiatehokkuusmääräysten mukainen uudisrakennuksen lämmitysenergiamuodosta riippuva E-luku ohjaa jo nyt voimakkaasti rakentamisessa pois fossiilisen energian käytöstä. Käytännössä uusissa rakennuksissa päädytään enää harvoin öljylämmitykseen. Uusista rakennuksista öljylämmitettyjä on ollut alle 2 prosenttia jo useamman vuoden ajan.

Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräyksissä on otettu käyttöön lämmitysenergiamuodosta riippuva E-luku, joka ohjaa pois fossiilisen energian käytöstä.

Nämä säädökset määräävät, että ”uudessa tai laajamittaisesti korjattavassa rakennuksessa energialaskennassa käytettävästä laskennallisesta ostoenergiasta vähintään 38 prosenttia on oltava uusiutuvaa energiaa”. Vähimmäistasoa koskeva vaatimus tarkoittaa käytännössä sitä, että päälämmitysjärjestelmä ei enää voi olla fossiilisen öljyn käyttöön perustuva lämmitysjärjestelmä.

Julkisilla hankinnoilla pitää pystyä edistämään fossiilisesta öljylämmityksestä luopumista

Periaatepäätös sisältää ehdotuksen  luoda ja ottaa käyttöön aluelämmön kilpailutusmalli kuntasektorilla. Yhden tai useamman kunnan yhteishankintana kilpailutetaan lämmöntoimittaja useampaan rakennukseen kerrallaan, jolloin hankinnassa pystytään hyödyntämään mittakaavaetuja. Kilpailutuksen ainoa kriteeri on uusiutuvan energiapolttoaineen käyttövaatimus lämmöntuotannossa.

Senaatti-kiinteistöt on valmistellut toimenpideohjelman mm. fossiilisesta öljylämmityksestä luopumiseksi. Tämä suunnitelma voi toimia mallina kunnille, jotka myös ovat julkisia hankintayksikköjä.

 

Lähde Valtioneuvoston periaatepäätös fossiilisesta lämmitysöljystä luopumisesta

Ajankohtaista

tulevaisuus

Flexible Europe voi olla koko EU:n kaipaama lippulaivahanke, jolla valtavat liiketoimintamahdollisuudet. Suomen viennille syntymässä uusi veturi

Flexible Europe -ekosysteemi tarjoaa Suomen teollisuudelle huomattavat vientimahdollisuudet edistyksellisen teknologiaratkaisun myötä. ”Koko EU tarvitsee tällaista joustavaa digitaalista energiaratkaisua, joka tukee siirtymistä uusiutuvaan energiaan ja samalla luo huikean kysynnän uusille teknologia- ja ohjelmistoratkaisuille”, kuvaa johtaja Veikka Pirhonen Siemens Osakeyhtiöstä.   VR:n Päärautatieasema Helsingissä oli mitä sopivin foorumi Flexible Europe -ekosysteemin julkistustilaisuudelle. Päärautatieasema on osa virtuaalivoimalaverkostoa, joka […]