Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön vuonna 2022!

jätevoimala Vantaan energia

Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2022. Kivihiili korvataan pääosin lisäämällä hyötykäyttöön kelpaamattoman jätteen, tuuli- ja aurinkoenergian sekä maalämmön osuutta tuotannossa. Käytännön toimenpiteistä merkittävin on Vantaan Energian jätevoimalan laajennus. Suomi on sitoutunut olemaan kivihiilivapaa viimeistään vuoteen 2029 mennessä.

 

On hienoa päästä kertomaan hyviä ilmastouutisia. Ilmastokriisin pysäyttämiseksi tarvitaan suuria ja nopeita muutoksia. Meillä energia-alan yrityksillä on tässä tilanteessa merkittävä rooli. Olemme kiristäneet tahtia ja kivihiilen käyttö lopetetaan meillä jo vuonna 2022”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Toivonen.

Vantaan Energialla työtä kivihiilestä luopumisen parissa on tehty pitkäjänteisesti. Uusiutuvien ja hiilineutraalien energianmuotojen osuutta tuotannossa on kasvatettu johdonmukaisesti ja samaa linjaa jatketaan.

Lisäämme jätteen energiahyötykäyttöä laajentamalla jätevoimalaa sekä lisäämällä uusiutuvien energiamuotojen, kuten maalämmön sekä tuuli- ja aurinkoenergian tuotantoa. Talvikauden kovimmilla pakkasilla varmistamme lämmön riittävyyden maakaasulla, mutta myöhemmin sekin korvataan hyödyntämällä uusiutuvia energialähteitä”, kuvaa toimitusjohtaja Toivonen.

Vantaan Energian matka kohti ilmastoneutraalia energiantuotantoa alkoi vuosikymmenen alussa. Muutamassa vuodessa tuotannon päästöjä on pienennetty merkittävästi ja energiaa tuotetaan kestävämmin menetelmin. Tämä on onnistunut pääosin jäte- ja biovoimaloiden avulla. Niiden käyttöönoton myötä Vantaan Energia on pudottanut hiilidioksidipäästöt ja fossiilisten polttoaineiden käytön alle puoleen vuoden 2010 tasosta.

Vuonna 2014 valmistunut jätevoimala tuottaa sähköä ja kaukolämpöä kierrätyskelvottomasta sekajätteestä. Sen käyttöönotto pudotti yhtiön hiilidioksidipäästöjä 30 prosenttia ja samalla fossiilisten tuontipolttoaineiden käyttö Vantaalla väheni 40 prosenttia. Alkuvuodesta 2019 otettiin käyttöön entisestä maakaasu- ja öljyvoimalasta muunnettu Martinlaakson biovoimala.

Kolmas, Vantaan Energian kivihiilettömyyden mahdollistava askel, on jätevoimalan laajennus. Sen lähtökohtana on lisätä materiaalihyötykäyttöön kelpaamattoman jätteen käyttöä. Tällä hetkellä kierrätykseen kelpaamatonta kaupan- ja teollisuuden jätettä viedään ulkomaille, ja samaan aikaan ulkomailta ostetaan fossiilista polttoainetta energiantuotannon tarpeisiin. Jätevoimalan laajennuksessa on kyse siis paitsi ympäristön, myös kansantalouden kannalta merkittävästä investoinnista.

Jätevoimalan laajennuksen avulla, pystymme lopettamaan kivihiilen käytön kannattavasti, ilman kustannusvaikutuksia asiakkaallemme. Tällaisia rohkeita, ilmastomyönteisiä toimenpiteitä haluamme tehdä jatkossakin. Haluamme olla energia-alan muutoksentekijä. Haemme aktiivisesti ja ennakkoluulottomasti parhaita mahdollisia keinoja tuottaa energiaa fiksusti, kestävästi ja kohtuuhintaisesti”, kiteyttää Toivonen yhtiön näkymiä.

 

Lisätietoja

toimitusjohtaja Jukka Toivonen, puh. 050 453 6729

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde Vantaan energia -sivut.

Ajankohtaista

laiva laituri

Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä yhteistyöhön vihreällä ammoniakilla kulkevan rahtilaivan rakentamiseksi

Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen vihreää ammoniakkia polttoaineena käyttävän rahtialuksen rakentamisesta. Meriaura tilaa Wärtsilän modulaarisilla monipolttoainepääkoneilla varustetun aluksen ja operoi sitä, kun taas Green NortH2 Energy toimittaa uusiutuvalla sähköllä tuotetun vihreän ammoniakin sen polttoaineeksi. Aluksen toimitus on suunniteltu vuodelle 2024 ja vihreällä ammoniakilla liikennöinnin on tarkoitus alkaa vuonna 2026.   Vihreällä […]