Lähienergialiiton Jukka ja Heini polkupyöräilivät ja patikoivat 43 kilometriä tutustuen erilaisiin lähienergiaratkaisuihin pääkaupunkiseudulla.

 

Elokuun viimeisenä lauantaina ympäri pääkaupunkiseudun lukuisat lähienergiakohteet avasivat ovensa vierailijoille. Uteliaalle yleisölle oli tarjolla nähtävää monessa mittakaavassa aina aurinkopaneelein sähköistetystä mökistä isomman asuinalueen kaukolämpölaitokseen asti. Ensimmäistä kertaa järjestetyn Vihreät Ovet -tapahtuman takana oli pääkaupunkiseudun Kuluttajien energianeuvonta yhdessä muun muassa Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa.

“Omasta energiankulutuksesta ei ole välttämättä normaalissa elämässä suurta käryä. Vasta kun alkaa asentaa aurinkopaneeleita ja älykkäitä järjestelmiä sekä mittareita, kuluttaja ymmärtää, miten paljon energiaa asumiseen menee”, toteaa Anu Norros pääkaupunkiseudun Kuluttajien energianeuvonnasta.

Lähienergialiiton oma iskuryhmä, Heini Jokinen ja Jukka Kajan, haastoivat Vihreät Ovet -tapahtuman järjestäjät kiertämään ja haastattelemaan mahdollisimman monta kohdetta. Lisähaasteeksi Jukka ja Heini asettivat itselleen, että paikasta toiseen kierretään konkreettisesti lähienergialla: polkupyörällä mustikkapiirakan voimin! Päivän saldona oli 43 kilometriä ja viisi kohdetta, hienoja lähienergiaratkaisuja ja lähienergiaan vihkiytyneiden ihmisten kohtaamisia!

 

OptiWatti – Huoneiden lämpötilan säätöä etänä

Espoon Tapiolassa toimistoaan pitävä OptiAutomation Oy on uusi tulokas älykkäiden enenergiajärjestelmien alalla. Vuonna 2013 perustettu yritys tarjoaa OptiWatti-palvelua, joka tekee sähkölämmitteisten talojen energian käytöstä pienellä vaivalla huomattavasti taloudellisempaa.

”Ei sähkölämmitys ole aina ihmisten valinta vaan sellainen sattuu vain asunnossa olemaan. Miksei sitten lämmittää sähköllä järkevästi?” , kysyy liikeidean taustalla oleva Juha Marjeta.

OptiWatti tarjoaa järjestelmää, jonka avulla kodin huoneisiin saadaan haluttu lämpötila vuorokauden eri hetkille. Ohjaus tapahtuu etänä sovelluksen avulla älypuhelimesta, tabletista tai verkkoselaimesta. Ketterä älypuhelinsovellus voi jopa koukuttaa käyttäjänsä.

Järjestelmän kehittäjä asetti tietysti itsensä ja perheensä koekaniineiksi. OptiWatin ensimmäinen testijärjestelmä asennettiin nimittäin Marjetan kotiin. Säästöjä järjestelmä tuo nelihenkiselle perheelle noin 700 € vuodessa, mikä enteilee muutaman vuoden takaisinmaksuaikaa.

Sarkaa OptiWatilla riittää, sillä Suomessa sähkölämmitteisiä omakoti- ja rivitaloja on yli 600 000, joiden lisäksi palvelu soveltuu myös Suomen parille sadalle tuhannelle kesämökeille. OptiAutomationin Jyri Sepän mukaan omakotitaloasujan energiakustannuksista reilu puolet menee lämmitykseen, josta jälleen suuri osa on täysin turhaa lämmitystä.

Optiwation keskiössä on monella alustalla toimiva sovellus
OptiWatin keskiössä on monella alustalla toimiva sovellus

Heini Jokinen intoutuu selkeästä käyttöliittymästä
Heini Jokinen intoutuu selkeästä käyttöliittymästä

 

 

Fortum – Uusia energiaratkaisuja perinteisen tarjoaman rinnalla

Energiakentän raskassarjalainen Fortum on viime vuosina lähtenyt laajentamaan palveluiden tarjontaa myös lähienergian saralle. Vihreät Ovet -päivänä Fortum oli avannut Espoon Tapiolan kaukolämpö ja -kylmälaitoksen kaupunkilaisille ja kertoivat samalla muista palveluistaan.

Fortumin lähienergiapalvelut keskittyvät älykkääseen energiakäyttöön sekä aurinkosähköjärjestelmiin. Fortum Fiksu on lämmityksen ohjausjärjestelmä, joka sääennusteiden ja sähköpörssin tietojen avulla valitsee puolestasi edullisimmat tunnit vesivaraajan lämmitykseen.

Aurinkosähköjärjestelmien toimittamisessa Fortum vannoo avaimet käteen -periaatteen nimeen. Järjestelmiä toimitetaan 6–18 paneelin paketeissa. Asiakkaan tarpeen kartoittamisen jälkeen Fortum hoitaa loput ja lupautuu ostamaan mahdollisen ylijäämän. ”Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on nyt helppoa, ja  oman sähkön käyttämisestä tulee todella hyvä mieli!”, kertoo itsekin omaa aurinkosähköä käyttävä Aki Koskinen Fortumilta.

Fortumin Aki Koskinen esittelee älykästä Fiksu-ohjausjärjestelmää.
Fortumin Aki Koskinen esittelee älykästä Fiksu-ohjausjärjestelmää.

 

Villa Elfvik – Kartanorakennus lämpiää maalämmöllä
Espoon Laajalahden rannalla sijaitseva 110-vuotias Villa Elfvik koki energiaremontin keväällä 2014. Pihapiiriin porattiin yhteensä neljä kaivoa, joista Oilonin 42 kW lämpöpumppu tuottaa lämmön suuren kartanon tarpeisiin.Aikaisemmin sähkölämmitteisen kartanon energian kulutuksen odotetaan tippuvan kolmannekseen.

Järjestelmän toimittamisesta vastanneen LämpöYkkönen Oy:n edustajan Olli Göösin mukaan vastaavan kokoisten kohteiden kannattavuus voi olla parempikin: ”Villa Elfvikissä tehtiin myös laajempi saneeraustyö lämmönjakohuoneeseen ja kymmenkunta patteria vaihdettiin uusiin. Näin ollen urakkasumma oli normaalia korkeampi, joten takaisinmaksu on tässä kohteessa hieman pidempi. – yleensä investointi maksaa itsensä takaisin selkeästi muutamaa vuotta nopeammin, n. 5-7 vuodessa”.

 

Villa Elfvikin pihapiiriin on porattu neljä lämpökaivoa
Villa Elfvikin pihapiiriin on porattu neljä lämpökaivoa. Kuva: Flickr – HeavenBound

LämpöYkkösen Olli Göös esittelee lämpöpumppujärjestelmää kiinnostuneille
LämpöYkkösen Olli Göös esittelee lämpöpumppujärjestelmää kiinnostuneille.

 

Kuusiluoto – Lähienergia toi sähköt mökkiyhteisölle

Helsingin Kuusiluotoon astellessa ei uskoisi olevansa keskellä Helsinkiä. Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen saarille ei ole vedetty sähköjä. Näin ollen Lammassaaren mökkikylän asukkaat tuottavat sähkönsä itse niin halutessaan.

Kuusiluodossa majaansa pitää Vanhankaupungin Kulttuuri-Ekologinen Klubi. Yhteisön hallinnoiman rakennuksen sähkön tarpeeseen vastaavat katolle asennetut aurinkopaneelit, rannassa pyörivä pientuulivoimala sekä lämpötilaeroista sähköä tekevä termosähköinen elementti.

Sähköjärjestelmien takaa löytyy Suomen Lähienergialiitolle tuttu puuhamies Janne Käpylehto.

”Tällaisessa kohteessa ei takaisinmaksuaikaa oikein voi lähteä määrittämään. Voi ajatella, että tehtiin 300 000 € kertasäästö, kun ei vedetty merikaapelia!”, naurahtaa Käpylehto.

 

Lähes omavaraista energiantuotantoa keskellä Helsinkiä

Satavuotias omakotitalo Malmilla on kokenut lämmityksen ja sähköntuotannon suhteen täysremontin uusien omistajien Risto Isomäen ja Jaana Airaksisen asetuttua taloksi.

Asuntoa lämmittää nyt Fiskarsin Pellettikamiina Oy:n valmistamat tulisijat. Lämmitysratkaisun uusimisen lisäksi katolle on asennettu 20 aurinkopaneelia. Sähköä vanhassa talossa kuluukin, sillä se ei kuulu kaukolämpöverkkoon ja näin ollen esimerkiksi vesi on lämmitettävä sähköllä. Niinpä sähköjärjestelmää täydentää älykäs ohjausjärjestelmä, joka automaattisesti lämmittää lämminvesivaraajia silloin, kun paiste on suotuisaa.

Isomäki ja Airaksinen pohtivat kotiaan esitellessään lähienergian tuotantoa ja omia valintojaan: “Tietysti kannattavuus on monelle ihmiselle tärkeä aspekti. Sillä tämä lähienergia-ajattelu ja toteutus lähtee suuressa mittakaavassa leviämään. Ilmastonmuutoksen ja ilmansaasteiden vähentämisen syistähän nämä järjestelmät on kotiimme asennettu. Rahan ansaitseminen ja säästäminen on täysin sivuseikka.”

Risto Isomäen ja Jaana Airaksisen kodissa lähienergia on vahvoilla aurinkosähkön, pellettikamiinan ja älykkään ohjausjärjestelmän myötä
Risto Isomäen ja Jaana Airaksisen kodissa lähienergia on vahvoilla aurinkosähkön, pellettikamiinan ja älykkään ohjausjärjestelmän myötä

 

Ajankohtaista

Prosessi

Ohje vihreän siirtymän hankkeiden etusijasta lupakäsittelyssä valmis

Ympäristöministeriö on julkaissut ohjeet vihreän siirtymän investointeja edistävien hankkeiden etusijasta lupakäsittelyssä. Aluehallintoviraston verkkopalvelusta löytyvät ohjeet on tarkoitettu sekä luvanhakijoille että aluehallintovirastoille ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille.   Toiminnanharjoittaja voi hakea hankkeelle etusijaa ympäristönsuojelulain mukaisten ympäristölupien ja/tai vesilain mukaisten vesitalouslupien lupakäsittelyssä aluehallintovirastoissa tietyin edellytyksin vuosina 2023—2026. Ohjeet aluehallintoviraston verkkosivulla. Etusijan tavoitteena on vauhdittaa lupahakemuksen käsittelynopeutta niin, […]