Vuoden 2024 budjettiehdotus tukee vihreää siirtymää ja puhtaan energian kasvua

by

raha kannattavuus

Hallitus antoi esityksensä vuoden 2024 talousarvioksi eduskunnalle. Tässä kirjoituksessa on poimintoja lähienergiaan liittyvistä kohdista. Esimerkiksi vihreän siirtymän investointien lupamenettelyt, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukeminen, energiatuki, julkisen liikennesähkön ja -kaasun lataus- ja tankkausinfrastruktuurin edistäminen.

Vihreää siirtymää ja puhdasta energiaa turvaavia investointeja tuuli- ja aurinkovoimaan on jo tehty paljon. Hallitus varautuu kasvaviin investointeihin ja haluaa vahvistaa Suomen houkuttelevuutta uudistuvan teollisuuden investoinneille sujuvoittamalla lupamenettelyjä ja rakentamisen sääntelyä. Lupamenettelyjen kehittämistä rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen RRF:n kautta REPowerEU-varoista.

REPower-varoista 2,9 milj. euroa ohjataan ympäristöön liittyvien menettelyjen ja niin sanotun yhden luukun palvelun kehittämiseen. Tähän sisältyy muun muassa muutoksen tarvitsemia selvityksiä ja lainsäädännön sekä digitaalisten ja automaattisten menettelyjen kehittämistä. Varoja käytetään aluehallintouudistuksen osana valmisteltavan ympäristövastuualueen lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston valmistelun ja toimeenpanon kuluihin.

Hallitus ohjaa kuusi miljoonaa euroa REPower-rahoitusta tutkimus- ja kehitystoimintaan, joka vauhdittaa oikeudenmukaista vihreää siirtymää. Suomen ympäristökeskus Syken johtaman konsortion hanke Puhtaan energiajärjestelmän siirtymä tuottaa päätöksentekoon tietoa, työkaluja ja palveluja, joiden avulla voidaan ratkaista energiamurroksen osin ristiriitaisia haasteita. Kokonaisuudessaan rahoitus on 14 miljoonaa vuosille 2024–2026.

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tukemisen valtuutta ehdotetaan nostettavan 529 miljoonaan euroon, joka sisältää T&K-rahoituksen valtuuden lisäyksen 92 miljoonalla eurolla vuonna 2024. Valtuus kohdentuu ennen kaikkea yrityksille, jotka sitoutuvat lisäämään investointeja puhdasta ja digitaalista siirtymää sekä muiden yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisua tukevaan, aiempaa riskipitoisempaan ja kunnianhimoisempaan T&K-toimintaan.

Uudistumisen ja vähähiilisyyden määrärahoiksi ehdotetaan 1,6 miljardia euroa, missä on lisäystä 182 miljoonaa euroa vuoden 2023 varsinaiseen talousarvioon nähden. Määrärahatason nousuun vaikuttaa erityisesti uusiutuvan energian tuotantotuen arvion muutos.

Energiatuen valtuuteen tehdään 54,5 miljoonan euron lisäys puhtaan siirtymän investointeihin osana Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman REPowerEU-lukua. Toisaalta momentin kansallista valtuutta vähennetään hallitusohjelman mukaisesti 14,1 miljoonalla eurolla.

Julkisen liikennesähkön ja -kaasun lataus- ja tankkausinfrastruktuurin edistämiseen ehdotetaan 10 miljoonan euron valtuutta edistämään liikenteen puhdasta siirtymää pois fossiilisista polttoaineista.

Budjetin käsittely vie kaikkineen noin kolme kuukautta

Budjettiehdotuksen käsittely alkoi eduskunnassa lokakuun 10. päivä  lähetekeskustelulla. Lähetekeskustelu kestää koko viikon, minkä jälkeen eduskunta lähettää budjetin valmisteltavaksi valtiovarainvaliokuntaan. ​​

Valiovarainvaliokunta laatii budjettiesityksestä mietinnön, jonka pohjalta eduskunta joulukuussa päättää budjetista. Budjetin käsittely vie kaikkineen siis noin kolme kuukautta.

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi, Lähienergialiitto

Lähteet TEM tiedote, YM tiedote, Talousarvioesitys 2024 (Budjetti.vm.fi), Lausuntopalvelu.fi, Eduskunnan tiedote.

Ajankohtaista

P2G power-to-gas P2X

Suomen suurin Power-to-Gas-laitos – Wärtsilä ja Vantaan Energia ovat sopineet suunnittelun jatkamisesta kohti investointipäätöstä

Teknologiayhtiö Wärtsilä ja energiayhtiö Vantaan Energia ovat solmineet yhteistyösopimuksen merkittävän, synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G)-laitoksen esisuunnittelusta. Vuonna 2025 käyttöönotettavaksi suunniteltu laitos olisi Suomen suurin ja myös ensimmäinen, joka tuottaa 10 MW polttoaineteholla kaupallisessa mittakaavassa hiilineutraalia, synteettistä metaania.   Synteettinen metaani tuotetaan talteenotetusta hiilidioksidista sekä uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä. Osapuolet allekirjoittivat toukokuussa 2020 yhteistyösopimuksen konseptiselvityksestä, jossa […]