Yhteisillä eurooppalaisilla toimilla kohtuuhintaisempaa ja toimitusvarmaa energiaa

Valtioneuvoston linna

Euroopan komissio on 8.3.2022 esittänyt luonnoksen suunnitelmasta, jonka tavoitteena on lopettaa Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista jo ennen vuotta 2030. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi toimenpiteet aloitetaan kaasusta. Suunnitelmassa hahmotellaan myös toimenpiteitä, joilla reagoidaan energian hintojen nousuun Euroopassa ja pyritään täyttämään kaasuvarastot ensi talvea varten. Energian hinnat ovat Euroopassa nousseet jo useiden kuukausien ajan, ja nyt epätietoisuus toimitusvarmuudesta vielä pahentaa ongelmaa. REPowerEU-suunnitelmalla pyritään monipuolistamaan kaasun tarjontaa, nopeuttamaan uusiutuvien kaasujen käyttöönottoa ja korvaamaan kaasu lämmityksessä ja sähköntuotannossa muilla energialähteillä. Näin voidaan vähentää venäläisen kaasun kysyntää EU:ssa kahdella kolmanneksella jo tämän vuoden aikana.

 

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi: ”Meidän on saavutettava riippumattomuus Venäjän öljystä, hiilestä ja kaasusta. Emme voi olla riippuvaisia toimittajasta, joka on meille suora uhka. Meidän on toteutettava välittömästi toimenpiteitä, joilla lievennetään energian hinnannousun vaikutuksia, monipuolistetaan kaasun tarjontaa ensi talvea varten ja nopeutetaan siirtymistä puhtaaseen energiaan. Mitä nopeammin pystymme siirtymään uusiutuviin energialähteisiin ja vetyyn sekä parantamaan energiatehokkuutta, sitä nopeammin saavutamme aidon energiaomavaraisuuden energiajärjestelmiemme suhteen. Keskustelen komission ehdotuksista Euroopan johtajien kanssa Versaillesissa myöhemmin tällä viikolla ja pyrin sitten panemaan ne tiimini kanssa nopeasti täytäntöön.”

Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta vastaava johtava varapuheenjohtaja Frans Timmermans totesi: ”Meidän on aika puuttua ripeästi energia-alan haavoittuvuuksiin ja lisätä riippumattomuuttamme energiavalinnoissamme. Uusiutuvat energialähteet on otettava käyttöön salamannopeasti! Uusiutuvat energialähteet ovat edullinen, puhdas ja mahdollisesti loputon energiavaranto – ja sen sijaan, että rahoittaisimme fossiilista polttoaineteollisuutta muualla, voimme luoda työpaikkoja Euroopassa. Putinin sota Ukrainassa osoittaa, kuinka tärkeää puhtaaseen energiaan siirtymisen nopeuttaminen on.”

Energia-asioista vastaava komissaari Kadri Simson totesi puolestaan seuraavaa: ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pahentanut toimitusvarmuustilannetta ja nostanut energian hinnat ennennäkemättömän korkeiksi. Euroopalla on riittävästi kaasua tämän talven jäljellä oleviksi viikoiksi, mutta nyt on kiire täyttää varastot ensi vuotta varten. Siksi komissio ehdottaa, että EU:n kaasuvarastojen täyttöasteen on oltava vähintään 90 prosenttia 1. lokakuuta mennessä. Komissio on myös luonnostellut hintojen sääntelyä sekä valtiontuki- ja verotoimenpiteitä, joilla eurooppalaisia kotitalouksia ja yrityksiä suojellaan poikkeuksellisten korkeiden hintojen vaikutuksilta.”

 

Energian hintoja ja kaasuvarastoja koskevat hätätoimenpiteet

Energian hintoja koskeva komission ”välineistö” on auttanut jäsenvaltioita lieventämään korkeista hinnoista heikossa asemassa oleville kuluttajille aiheutuvia seurauksia, ja se on edelleen tärkeä kehys kansallisille toimille. Tänään komissio antaa jäsenvaltioille uusia ohjeita, joissa vahvistetaan mahdollisuus säännellä hintoja poikkeuksellisissa olosuhteissa ja määritetään, miten jäsenvaltiot voivat jakaa energia-alalla saaduista suurista tuotoista ja päästökaupasta saatuja tuloja kuluttajille. EU:n valtiontukisäännöt tarjoavat jäsenvaltioille myös mahdollisuuksia myöntää energian korkeista hinnoista kärsiville yrityksille tukea lyhyellä aikavälillä ja auttaa niitä vähentämään alttiuttaan energian hintojen epävakaudelle keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Komissio järjestää päästökauppajärjestelmää koskeviin valtiontukisuuntaviivoihin tehtäviä kohdennettuja muutoksia koskevan kuulemisen, minkä jälkeen se pyytää jäsenvaltioilta kommentteja myös siitä, onko tarpeen ottaa käyttöön uusi kriisiajan tilapäinen valtiontukikehys ja mikä sen soveltamisalan pitäisi olla. Tarkoituksena on myöntää tukea yrityksille, jotka kärsivät kriisistä ja erityisesti energian korkeista hinnoista.

Komissio aikoo esittää huhtikuuhun mennessä lainsäädäntöehdotuksen, jonka mukaan maanalaisten kaasuvarastojen täyttöasteen on oltava vähintään 90 prosenttia kapasiteetista vuosittain 1. lokakuuta mennessä. Ehdotus edellyttää täyttöasteen seuraamista ja säännösten noudattamista valvotaan. Toimissa hyödynnetään jäsenvaltioiden välisiä solidaarisuusjärjestelyjä. Koska on epäilyjä, että toimijat – etenkin Gazprom – mahdollisesti vääristävät kilpailua, komissio jatkaa kaasumarkkinoita koskevaa tutkimustaan.

Puuttuakseen taivaita hipoviin energian hintoihin komissio aikoo tarkastella kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja hätätoimenpiteiksi, joiden avulla voitaisiin rajoittaa kaasun hintojen vaikutuksen leviämistä sähkön hintoihin. Yksi vaihtoehto ovat esimerkiksi väliaikaiset hintarajoitukset. Komissio aikoo myös arvioida keinoja sähkömarkkinoiden rakenteen parantamiseksi. Arvioinnissa otetaan huomioon Euroopan unionin energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyöviraston (ACER) loppuraportti ja muut selvitykset, joissa tarkastellaan vaihtoehtoisten hinnoittelumekanismien hyviä ja huonoja puolia sähkön hintojen pitämiseksi kohtuullisina ilman toimitushäiriöitä ja lisäinvestointeja vihreään siirtymään.

 

REPowerEU – riippumattomaksi Venäjän kaasusta ennen vuotta 2030

Riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista voidaan lopettaa asteittain hyvissä ajoin ennen vuotta 2030. Jotta tähän päästäisiin, komissio ehdottaa REPowerEU-suunnitelmaa EU:n laajuisten energiajärjestelmien häiriönsietokyvyn lisäämiseksi. Suunnitelmassa on seuraavat kaksi pilaria: Kaasun tarjonnan monipuolistaminen lisäämällä nesteytetyn maakaasun (LNG) ja putkien kautta toimitettavan kaasun tuontia muilta kuin venäläisiltä toimittajilta sekä biometaanin ja uusiutuvan vedyn tuotantoa ja tuontia; ja fossiilisten polttoaineiden käytön nopeampi vähentäminen asunnoissa ja muissa rakennuksissa, teollisuudessa ja energiajärjestelmissä parantamalla energiatehokkuutta, lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja sähköistämistä sekä puuttumalla infrastruktuurin pullonkauloihin.

Komission 55-valmiuspaketin ehdotusten täytäntöönpano vähentää jo vuotuista fossiilisen kaasun kulutusta 30 prosentilla eli 100 miljardilla kuutiometrillä vuoteen 2030 mennessä. REPowerEU-suunnitelmaan sisältyvien toimenpiteiden avulla voisimme vähentää fossiilisen kaasun käyttöä asteittain ainakin 155 miljardilla kuutiometrillä, mikä vastaa Venäjältä tuotua kaasumäärää vuonna 2021. Lähes kaksi kolmannesta tästä vähennyksestä voidaan toteuttaa jo vuoden sisällä, jolloin EU:n liiallinen riippuvuus yhdestä ainoasta toimittajasta päättyisi. Komissio pyrkii yhdessä jäsenvaltioiden kanssa yksilöimään soveltuvimmat hankkeet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tässä voidaan hyödyntää kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien pohjalta jo tehtyä laajaa työtä.

 

Tausta

Uusi geopoliittinen tilanne ja energiamarkkinatilanne pakottavat meidät nopeuttamaan huomattavasti siirtymistä puhtaaseen energiaan ja lisäämään Euroopan omavaraisuutta, jotta emme olisi riippuvaisia epäluotettavista toimittajista ja hinnoiltaan epävakaista fossiilisista polttoaineista.

Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi tarve siirtyä puhtaaseen energiaan nopeasti on polttavampi kuin koskaan. EU:ssa käytettävästä kaasusta 90 prosenttia tuodaan muualta, ja tuonnista noin 45 prosenttia on peräisin Venäjältä (osuus vaihtelee jäsenvaltioittain). Venäjän osuus EU:n öljyntuonnista on noin 25 prosenttia ja hiilentuonnista 45 prosenttia. Komission lokakuussa 2021 julkaisemat energian hintoja koskeva välineistö on auttanut kansalaisia ja yrityksiä selviytymään energian korkeista hinnoista viime kuukausina. Yhteensä 25 jäsenvaltiota on hyväksynyt välineistön mukaisia kansallisia toimia, joiden avulla on alennettu yli 70 miljoonan kotitalouden ja miljoonien mikro- sekä pk-yritysten energialaskuja.

Komissio jatkaa työtä Länsi-Balkanin naapureiden ja kumppanien kanssa sekä energiayhteisössä, joka on EU:n tavoin riippuvainen fossiilisista polttoaineista ja altistunut hinnankorotuksille. Myös sitoumukset pitkän aikavälin ilmastotavoitteisiin ovat yhteiset. Ukrainan, Moldovan ja Georgian osalta EU on valmis antamaan tukea luotettavan ja kestävän energian turvaamiseksi. Selkeä osoitus tästä ovat meneillään olevat toimet Ukrainan ja Moldovan sähköverkkojen synkronoimiseksi kiireellisesti manner-Euroopan sähköverkon kanssa.

 

Lähde Euroopan unionin virallinen verkkosivusto

 

Ajankohtaista

Uusiutuva, energinen Suomi 100 vuotta

Lähienergialiitto on mukana Suomi 100 -juhlavuodessa.   Uusiutuva, energinen Suomi 100 vuotta -kampanja haastaa suomalaiset energian käyttäjät yrityksistä perheisiin ja taloyhtiöistä julkisiin toimijoihin lisäämään uusiutuvan energian käyttöä ja ottamaan käyttöön energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja. Tavoitteena on, että Suomen 100-vuotispäivään mennessä uusiutuva energia ohittaa fossiilisen energian Suomen tärkeimpänä energialähteenä. Lähienergialiitto ja sen jäsenet järjestävät tapahtumia, osallistuvat tilaisuuksiin, […]