Etanolipäivityksellä bensiiniauton päästöt pienevät

Lähes kaikki bensiinimoottoriset autot voidaan muuntaa käyttämään korkeaseosetanolia (jatkossa ’etanoli’). Tällöin autoa kutsutaan flexifuel-, FFV- tai etanoliautoksi. Muunnoksen jälkeen autossa voi käyttää RE85/E85 polttoainetta, jolloin auton CO2-päästöt vähenevät jopa 80%. Valtio tuki etanolimuunnoksen tekemistä vuosina 2018 – 2022.

Miten etanolikonversio tehdään ja miten se toimii?

Oheinen video on eFlexFuelin tekemä, mutta toimintaperiaate on yleinen.

Etanoli valmistetaan Suomessa kestävällä tavalla

Suomessa etanoli valmistetaan kestävällä tavalla. Kaikki Suomessa myytävä etanoli on myös Suomessa valmistettua (tilanne kesä 2018). Etanolia myydään nimillä RE85 ja E85.

Flexifuel-auton – uuden ja E85-muunnetun – tankkaaminen on helppoa, koska siinä voi käyttää bensiinin (95 E10, 98 E5) ja etanolin (E85) lisäksi kaikkia muita nykyisiä ja tulevia bensiinilaatuja.

Kartalla etanolia myyvät asemat Suomessa

 

Heräsikö kiinnostus etanolimuunnokseen? Näin voit tarkastaa oman autosi moottorin sopivuuden etanoliin

1.4.2023 tuli voimaan lakimuutosLain muutoksella sallitaan konversioiden eli käyttövoimamuutosten joustavampi toteuttaminen kaikkiin ajoneuvoluokkiin sekä kaiken ikäisiin ajoneuvoihin. Laitteiden ja muutoskatsastusten yksityiskohdista tullaan vielä antamaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tarkentavat määräykset.Traficom laati ohjeistuksen 6.6.2023.

Etanolimuunnos vaatii muutoskatsastuksen. Onko autosi käyttöönotettu ennen 1.9.2009?

  1. Kyllä. Muutoskatsastuksessa päästövaatimusten täyttyminen tarkastetaan katsastuksen yhteydessä tehtävällä pakokaasumittauksella. Huom! Käyttöönottopäivää muutettiin 1.3.2021 alkaen, aikaisemmin se oli 1.1.2007
  2. Ei. Edellytyksenä etanolikonversion hyväksymiselle 1.9.2009 alkaen käyttöönotetulle autolle muutoskatsastuksessa on, että
    • ajoneuvoon muutoksen tekemiseksi asennettavat tuotteet soveltuvat kyseisessä ajoneuvossa käytettäviksi ja siitä esitetään tuotteen valmistajan todistus.
    • ajoneuvossa on tai siihen on vaihdettu pääosin etanolista koostuvalle polttoaineelle soveltuvat osat ja komponentit, jotka kestävät etanolin jatkuvaa käyttöä. Tästä on esitettävä muutoksen suorittaneen tahon todistus.
    • ajoneuvo läpäisee muutoskatsastuksessa määräaikaiskatsastusta vastaavan ottomoottorilla varustetun ajoneuvon pakokaasupäästöjen tarkastuksen, yli 10 vuotta aiemmin käyttöönotetun ajoneuvon vaatimuksilla.

Selvitä autosi moottorin sopivuus:

  1. Selvitä ensin autosi moottorikoodin rekisterinumeron avulla esim. Motonetin sivujen avulla
  2. Tarkista onko autosi moottori yhteensopiva, esim. eFlexFuelin sivujen avulla

Etanolimuunnossarjan voi ostaa verkkokaupoista tai korjaamoilta asennuksen yhteydessä (katsot linkit jutun lopussa).

Muuntotuen myöntäminen päättyi 31.12.2022. Vuodesta 2018 vuoden 2022 loppuun) valtio tuki etanolimuunnoksen suorittamista 200 €:lla.

Etanolikonversion suosio

Lähde Tieto Traficom tilastot

 

Kokemuksia etanolikonversiosta

Näin pudotin liikkumiseni päästöt neljännekseen ”asennemuutos ja auton etanolikonversio pudottivat CO2-päästöt neljäsosaan.

Etanolinhyöryinen vuosi takana

Järkiliikkumisella vähennetään päästöjä helposti ja halvalla, mutta sen tiellä on turhia esteitä

Etanoliautoilijan matkassa: Perheenäiti Pirjo

 

Lähteet ja lisätietoja etanoliautoilusta

Traficomin Ole muutosvoima – aja vaihtoehtoista -sivut

St1 sivut RE85 – Ympäristöystävällisemmin tehosta tinkimättä

Wikipedia: Flexifuel-auto

E85-muuntosarja Fuelflex Finland

E85-muuntosarja eFlexFuel

Laki henkilöautojen romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta

Traficom: muuntotuki

 

Liikennekäytössä 31.12.2022 olleet henkilöautot
lähde Trafi tilastotietokanta, tiedot haettu 24.3.2023
YhteensäBensiiniDieselTäyssähköLadattavat hybriditKaasuFlexfuel
2 740 3931 851 355719 92744 889104 03815 60411 484

Ajankohtaista

Sucroksen juurikassokeritehdas vähentää päästöjään vaihtamalla öljyn ja kivihiilen Gasumin toimittamaan maakaasuun ja biokaasuun

Suomalainen Nordzucker Group -konserniin kuuluva sokeriteollisuusyhtiö Sucros Oy on päättänyt vaihtaa Säkylän juurikassokeritehtaansa kolmen kattilan polttoaineen raskaasta polttoöljystä ja kivihiilestä Gasumin toimittamaan nesteytettyyn maakaasuun (LNG) ja biokaasuun (LNG) ja siten vähentää merkittävästi tehtaan päästöjä. Kiertotaloutta edistävä Gasum hyödyntää jo ennestään Sucroksen tytäryhtiöltä Suomen Sokerilta hankkimaansa jätevesilietettä ja biolietettä biokaasutuotantonsa raaka-aineina.   Gasumin ja Sucroksen nesteytetyn […]