EU talvipaketin avauksessa käytiin vilkas keskustelu

Lähienergialiiton työpajassa käsiteltiin Euroopan komissio marraskuun 2016 lopusssa esittämää toimenpidepakettia (tuttavallisesti EU:n talvipaketti tai Puhtaan energian paketti). Työpajassa keskityimme uusiutuvan energian ja sähkömarkkina -direktiiviluonnoksiin. EU talvipaketilla on kolme päätavoitetta: energiatehokkuus etusijalle, EU maailmanlaajuiseen johtoasemaan uusiutuvan energian alalla ja kohtuulliset sopimusehdot kuluttajille.

 

EU:n talvipaketti yleensä ja EU lainsäädännön perusteet

Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Päivi Janka alusti työpajan aluksi EU:n lainsäädännön toimintatavoista ja EU talvipaketin taustoista. Alustuksessa valotetaan mm. uusiutuvan energian direktiivin ja talvipaketin historiaa, talvipaketin roolia Pariisin sopimuksessa, mitä eroa on EU direktiivillä ja EU asetuksilla (kirjoittajan huomio: kannattaa käyttää 22 minuuttia ja katsoa alustus).

 

Uusiutuvan energian direktiiviluonnoksessa ei ole kansallisesti sitovia tavoitteita, vaan koko EU:n tavoite vähintään 27% uusiutuvaa energiaa  2030 mennessä

Päivi Janka siirtyi käsittelemään EU:n uutta ehdotusta uusiutuvan energian direktiiviksi (RED2). Alustuksessa käytiin läpi RED2 sisältö kokonaisuutena ja tarkemmin käsiteltiin esim. uusiutuvan sähkön tukijärjestelmät, kuluttajan aseman vahvistaminen, energiayhteisöt, liikenteen polttoaineet, bioenergian kestävyyskriteerit.

Jankan esitys PDF-muodossa.

 

Sähkömarkkindirektiiviluonnosta käsiteltiin Suomen kannan näkökulmasta

Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Tatu Pahkala alusti sähkömarkkinamalliehdotuksesta. Hänen esityksenä pohjautui luonnokseen Suomen kannaksi direktiiviehdotukseen. Esityksessä käytiin läpi asiat, joita  Suomi kannattaa, suhtautuu varauksellisesti ja vastustaa. Suomen kannassa painotetaan markkinavetoista ohjausta. Uutena terminä esiintyy ”itsenäinen aggregaattori” – joka mahdollistaa uusien toimijoiden syntymisen ja tulon sähkömarkkinoille.

Tatu Pahkalan esitys PDF-muodossa.

 

Sähkömarkkinadirektiiviehdotuksen kommenttipuheenvuorossa käsiteltiin energiajärjestelmää muuttavia teknologia- ja kehitystrendejä

Karoliina Auvinen Aalto-yliopiston Smart Energy Transition -hankkeesta piti kommenttipuheenvuoron sähkömarkkinadirektiiviehdotuksesta. Esityksessä käsitellään mm. teknologioiden vaikutus energian hinnan laskuun ja miten uusia palveluita on syntynyt, kuluttaja- ja käyttäjälähtöisyyttä. Esityksen päätteeksi Karoliina Auvinen kiteytti sanomansa lauseella ”Suomi voi hyötyä energiamurroksesta olemalla aktiivisesti teknologia- ja markkinakehityksessä mukana”.

Karoliina Auvisen esitys PDF-muodossa.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu Oy valmiina lisäämään kotimaista biokaasuntuotantoa

Ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Suomen tähän mennessä suurimman biokaasu- ja nesteytyslaitoksen rakentamista Pohjois-Savoon. Edellytyksenä biokaasuntuotantoon investoimiselle on biokaasun koko arvoketjun kannattavuuden parantaminen, erityisesti biokaasun käytön yleistyminen raskaassa liikenteessä. Yhteisyritys yhdistää ainutlaatuisella tavalla koko arvoketjun […]