Hämeenlinnassa pohdittiin tämänhetkisiä digitaalisen opettamisen trendejä ITK-konferenssin tiimoilta

ITK-konferenssi eli Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi on digitaalisen koulutuksen ja oppimisen ympärille keskittynyt seminaaritapahtuma, joka järjestetään vuosittain Hämeenlinnassa Aulangossa. Se kerää vuosittain laajan joukon digipedagogiikan asiantuntijoita ja opetustyössään digiasioista vastaavia opettajia yhteen.

 

FrEE-hankkeen työntekijät Monica Aejmelaeus, Hanna Gröndahl ja Ellamari Koutonen vierailivat tänä keväänä ITK-konferenssissa. Tämä ei ollut heidän ensimmäinen ITK-konferenssivierailunsa, mutta tällä kertaa vierailusta teki erityisen se, että Monicalla ja Hannalla oli tapahtumassa FrEE-hankkeen oma ohjelmaesitys Moodlen saavutettavuudesta. Esityksen diasettiin voit tutustua täältä.

Esitys herätti vahvasti kiinnostusta yleisössä, kuva Ellamari Koutonen

Ohjelmanumero verkko-oppimismateriaalin saavutettavuudesta kiinnosti ihmisiä

Monican ja Hannan ohjelmaosuutta oli seuraamassa noin 100 ihmistä. Aihe puhutteli yleisöä ja herätti vilkasta keskustelua mm. siitä, kuinka saavutettavuus määritellään ja millä kriteereillä saavutettavaa sisältöä luodaan. Digitaalinen saavutettavuus on selvästi tällä hetkellä alalla tapetilla.

Lisäksi kolmikko oli työstänyt kaksi tieteellistä posteriesitystä, joista toinen oli FrEE-hankkeen posteri otsikolla Energia-alan ammatillinen jatkokouluttautuminen mikrokurssien avulla.
Posteriesityksiin kuului, että Hanna ja Monica olivat paikalla vastaamassa konferenssivieraiden kysymyksiin posterin sisällöstä, mikäli kysymyksiä heräisi. Ellamari oli suunnitellut postereiden visuaalisen ilmeen. FrEE-hankkeen posteriin voit tutustua täältä.

Digitaaliset ratkaisut tukevat opettamista ja oppimista

Hanna ja Monica toteavat, että digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen opetuksessa on perusteltua varsinkin oikein tehtynä. ”Parhaimmillaan digitaaliset ratkaisut vähentävät opettajan manuaalista työmäärää, jonka voi sitten resursoida muihin työtehtäviin, ” Monica kertoo. ”Aikaa jää myös kohdata opiskelijat paremmin yksilöinä” hän jatkaa.

Posteriesitykset pääsivät aitiopaikalle ja niitä luettiin ahkerasti, kuva Ellamari Koutonen

ITK-konferenssissa muilta osin selkeästi suosituimpia aiheita olivat tekoäly ja erityisesti tekoälysovellus ChatGPT. Näitä teemoja käsittelevät puheenvuorot täyttyivät salamannopeasti, niin että saleihin eivät mahtuneet kaikki halukkaat edes kuuntelemaan. Ohjelmassa korostui lisäksi virtuaaliset oppimisympäristöt ja XR- ja VR-teknologiat. Voit tutustua ITK-konferenssi 2023 ohjelmakarttaan täältä.

Kirjoittaja

Ellamari Koutonen,

Viestintäassistenttim, FrEE-hanke

Ajankohtaista

Loiste, Jyväskylän Energia ja Kuopion Energia valmistelevat yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustamista

Kolmen energiayhtiön sähkökauppaliiketoiminnat yhdistämällä syntyisi Suomen markkinoiden neljänneksi suurin sähkönmyyjäyhtiö. Uusi yhtiö olisi perustajiensa mukaisesti valtakunnallinen, mutta juuriltaan maakunnallinen – helposti lähestyttävä, palveleva ja asiakasystävällinen.   Jyväskylän Energia, Kuopion Energia ja Loiste tavoittelevat voimien yhdistämisellä vahvempaa asemaa muuttuvilla sähkömarkkinoilla. Neuvotteluja on käyty kolmen yhtiön sähkönmyynnin yhdistämisestä perustettavaan yhtiöön. Yhtiöt ovat tiedottaneet henkilöstölleen, kumppaneilleen ja medialle […]