Lähienergialiiton toiminnan painopisteitä ovat tehdä uusiutuvan energian hyödyntämisestä ja älykkäästä energian käytöstä Suomessa mahdollisimman vaivatonta, sekä auttaa alan yrityksiä kasvamaan ja parantamaan kannattavuutta. Nämä ovat johdettu tavoitteesta hillitä ilmastonmuutosta puhdistamalla energiajärjestelmä päästöistä.
Lähienergialiitto mielestä älyverkkotyöryhmälle asetettu tavoite on erittäin hyvä ja kannatettava. Älyverkkotyöryhmän työskentelyyn osallistuminen on ollut hyvin mielekästä ja käsitellyt aiheet olleet tavoitteen kannalta hyvin valittuja. Lähes kaikki älyverkkotyöryhmän tekemät ehdotukset ovat yhteensopivia Lähienergialiiton toiminnan tavoitteiden ja keinojen kanssa.
Lähienergialiitto haluaa jättää eriävän mielipiteen älyverkkotyöryhmän loppuraportissa esitettyihin ehdotuksiin, jotka liittyvät vähittäismarkkinamalliin, sähkön hinnoittelukomponentteihin ja seuraavan sukupolven älymittareiden toiminnallisuuksiin.
Ehdotettu vähittäismarkkinamalli ei juurikaan muuta nykyistä tilannetta kuluttajan näkökulmasta
Jotta Suomen käyttämä vähittäismarkkinamalli olisi mahdollisimman yhteensopiva muiden Pohjoismaiden kesken, tarjoaisi kuluttajille lisäarvoa ja helppoutta, sekä keventäisi koko Suomen sähköjärjestelmän kustannuksia, pitää yhden sähkösopimuksen (siirto ja energia, osto ja pientuotanto), yhden laskun ja yhden yhteydenottopisteen olla oletuksena kuluttajien tekemissä sähkösopimuksissa. Näin toimien sähkömarkkinaosapuolet pääsevät keskittymään omien ydintoimintojen kehittämiseen, parantamaan tuottavuutta ja kuluttajat pystyvät tekemään tasapuolisen vertailun eri sähkönmyyjien kesken. Lisäksi haastateltujen energiayhtiöiden mukaan asiakkaat toivovat yhden laskun mallia.
Sähkön hinnoittelua on käsitelty ainoastaan yksittäisten hintakomponenttien näkökulmasta
Lähienergialiitto lähtee siitä, että sähkön hinnan pitää ohjata sähköntuotantoa päästöjen vähentämiseen ja sähkönkulutusta mahdollisimman energiatehokkaaksi sekä tukea sähköjärjestelmän tasapainoa. Lisäksi sähkön kuluttajien on koettava hinnoittelu oikeudenmukaisena ja tasa-arvoisena.
Sähkön hintakomponenttien osalta tärkeintä on niiden yhteinen ohjausvaikutus: kaikkien tulee ohjata samaan suuntaan ja edellä kuvattuja tavoitteita kohti. Yksittäisen hintakomponentin muutoksissa on aina arvioitava, että sähkön hinta kokonaisuutena ohjaa voimakkaammin kohti tavoitteita, eikä suinkaan vähennä muiden hintakomponenttien ohjausvaikutusta.
Loppuraportissa ehdotetut ehdotukset tehoon liittyvästä siirtohinnoitteluista ja suhteellisesta sähköverosta ovat käsitelty erillisinä hintakomponentteina, eikä ehdotusten yhteisvaikutusta ole arvioitu sähköntuotannon päästöjen vähentämisen näkökulmasta.
Älykäs sähköverkko syntyy kustannustehokkaasti mahdollistavan säätelyn ja kilpaillun markkinan yhdistelmällä
Työryhmän ehdotus, että jakeluverkkoyhtiöiden toteuttamasta kuormanohjauksesta luovutaan on oikea ja Lähienergialiitto yhtyy sen perusteluihin. Tämä ehdotus kehittää sähkömarkkinaa lisäämällä kilpailtua toiminnan osuutta.
Tehdyn ehdotuksen kanssa täysin ristiriitainen ja markkinoiden toimintaa estävä ehdotus sen sijaan on “kuormanohjaustoiminnallisuus pakolliseksi toiminnallisuudeksi seuraavan sukupolven älymittareihin” (kuluttajat, joilla merkittäviä ohjattavia kuormia). Lisäksi tähän ehdotukseen liitetty “verkkoyhtiöiden luoma rajapinta kuormanohjaustoiminnallisuuteen” on turha ja vanhanaikainen ratkaisu.
Olemme maailman kärkeä älykkään ohjauksen teknologioissa, nyt vanhanaikaista teknologiaa halutaan tukea regulaatiolla ja ehkäistä markkinan kehittyminen aidon kilpailun kautta. Älykästä sähköverkko ja kustannustehokas kuormanohjaus on hajautettu, ei keskitetysti ohjattava. Keskitetyn ohjauksen piiriin ei voi asiakkaan viihtyvyyttä vaarantamatta kytkeä edes vesivaraajaa.
Lisätiedot
toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, tapio@lahienergia.org, 040-568 7351
puheenjohtaja Tarja Hellstén, tarja.hellsten@lahienergia.org, puh. 050 390 3300
Lähienergialiiton lausunto TEM älyverkkotyöryhmän loppuraporttiin