Lähes puolet taloyhtiöiden asukkaista haluaisi hankkia aurinkosähköä – yleistyminen vaatisi lakimuutoksia

kerrostalo

Omakotitaloissa aurinkosähkö on yleistynyt vauhdilla, mutta taloyhtiöissä lainsäädännön puutteet hidastavat muutosta.

 

Kuluttajat haluavat luotettavia, helppoja ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja.

Taloudellisuuden osalta riittää, että kuluttajat kokevat ratkaisut kohtuullisen järkeviksi ja omaan rahatilanteeseen sopiviksi”, toteaa professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksesta.

VTT:n omakotitalon omistajille toteuttama haastattelututkimus osoittaa, että aurinkovoimalan hankkineet seuraavat usein aktiivisesti omaa aurinkosähkön tuotantoaan ja muuttavat sen mukaan kulutuskäyttäytymistään, kuten astian- ja pyykinpesukoneiden käyttöaikoja.

Omasta aurinkovoimalasta saa mielihyvää: se on ympäristöteko ja parantaa omavaraisuutta. Lisäksi aurinkovoimalaa esitellään mielellään muille. Tutkimuksissa onkin todettu, että yhden naapurin hankinta johtaa usein voimaloiden yleistymiseen koko naapurustossa.

“Verkosta löytyvä tieto tai yritysten suoramarkkinointi eivät yksin vakuuta kuluttajia. Hankintapäätöksiin vaikuttaa usein tuttavien ja lähellä asuvien ihmisten esimerkki, joten omilla verkostoilla ja medialla on suuri vaikutus. Siksi kuluttajien keskinäistä tiedonvaihtoa, yhteishankintoja ja muuta vertaistoimintaa kannattaisi tukea ja edistää nykyistä enemmän”, sanoo Heiskanen.

 

Jo pieni säästö on riittävä

Asunto-osakeyhtiöitä on Suomessa lähes 90 000, ja niissä asuu yli 2,6 miljoonaa ihmistä. Aurinkosähkön hyödyntäminen vaatii taloyhtiöiltä mittavan sähkömittariremontin, sillä lainsäädäntö estää aurinkosähkön jakamisen taloyhtiöiden asukkaiden omaan käyttöön nykyisillä sähkönsiirtoyhtiöiden mittareilla. Siksi aurinkosähkön tuottajat ovat taloyhtiöissä harvassa,

Kiinnostus on kuitenkin suurta: kesän 2018 aikana Aalto-yliopiston aurinkosähkökyselyyn vastanneista taloyhtiöiden asukkaista lähes puolet oli erittäin kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta. Jopa neljännes vastasi hankkivansa erittäin todennäköisesti 900 euron voimalaosuuden, jos aurinkosähköllä saisi 40 euroa säästöä vuodessa. Aurinkosähkön hankinnan hyödyiksi vastaajat valitsivat yleisimmin uusiutuvan energian hyödyntämisen, päästöttömyyden ja omavaraisuuden lisääntymisen.

Meillä on jo tarvittavat älykkäät sähkömittarit, joilla aurinkosähkön pientuotanto voitaisiin jakaa taloyhtiöiden kiinteistöverkoissa asukkaiden omaan käyttöön tietokoneohjelman avulla. Nyt tarvitaan vain lakimuutos, joka sallii tämän. Tietokoneohjelmaa kokeillaan jo taloyhtiöissä Helsingissä ja Oulussa yhteistyössä paikallisten sähkönsiirtoyhtiöiden kanssa” sanoo FinSolar-projektin vetäjä Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta.

Lisämateriaalit, mm. Tv-haastattelut, kuluttajatutkimusten raportit, muut mediaosumat.

 

Lisätietoja

Projektipäällikkö Karoliina Auvinen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
p. 050 462 4727
karoliina.auvinen@aalto.fi

Professori Eva Heiskanen, Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskus
p. 050 321 0190
eva.heiskanen@helsinki.fi

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lähde

Aalto-yliopiston uutinen 30.8.2018

Politiikkasuositus 30.8.2018, Smart Energy Transition -hanke

Ajankohtaista

Tuusula Rykmentinpuisto Asuntomessut

Asuntomessut käynnistyivät tulevaisuuden kyläkaupungissa Tuusulassa

Asuntomessujen juhlavuoden messutapahtuma Tuusulassa avasi porttinsa yleisölle maanantaina 3.8. Tänä vuonna messujen järjestelyjen keskiössä on ennen kaikkea turvallinen messutapahtuma. Tuusulan Rykmentinpuisto lähti liikkeelle visiolla tulevaisuuden kyläkaupungista, jossa asumisen muodot voivat olla moninaiset ja yhteisöllisyys vahvistaa kaikkien viihtyvyyttä. Messut järjesteään kahdeksan hehtaarin alueella Rykmentinpuistossa, missä 33 messukohdetta ja noin sata muuta vierailupistettä ovat tarjolla.   “Olemme […]