Vesienergia

Vesienergialla tarkoitetaan vesivoimaa, aaltoenergiaa, vesilämpöä ja vesijäähdytystä. Turbiinien avulla virtaavasta vedestä voidaan tuottaa sähköä tai lämpöpumppujen avulla esimerkiksi järvi- tai viemärivedestä voidaan ottaa talteen lämpöä. Vesienergia on kotimainen, uusiutuva ja vähäpäästöinen energialähde.

Vesivoima

Vesivoima on olennainen ja tärkeä osa pohjoismaista ja suomalaista sähköjärjestelmää runsautensa ja säädettävyytensä takia. Suomessa vesivoiman tuotanto on vuosina 2005 – 2015 ollut keskimäärin lähes 14 TWh. Vuonna 2015 tuotanto oli peräti 17 TWh.

Kuva 9. Vesivoiman tuotanto Suomessa 1990-2015 (Tilastokeskus 2016d).
Kuva 9. Vesivoiman tuotanto Suomessa 1990-2015 (Tilastokeskus 2016d).

Suomessa on yli 10 MW:n suurvesivoimalaitoksia 58, pienvesivoimalaitoksia 83 (1 – 10 MW, ja noin 100 mini- tai mikrovesivoimalaa.

Kehitysnäkymät

Vesivoimaa voidaan lisätä nykyisten voimaloiden tehojen korotuksilla ja kunnostamalla myös vanhaa pientuotantoa. Ilmastonmuutoksen seurauksena sateisuus todennäköisesti jonkin verran lisääntyy.

Sähköenergian varastoinnin kasvavat tarpeet saattavat myös johtaa pumppulaitosten käyttöönottoon Suomessa. Tällaisia vaihtoehtoja on ainakin tutkittava.

Määrällinen arvio tulevasta

Vesivoiman keskiarvo voi jatkossa olla noin 14 – 17  TWh vuodessa.

Haasteet

Vesivoiman lisärakentaminen on herättänyt aina paljon keskustelua liittyen luonnonsuojeluun yleensä ja vaelluskalojen pääsyyn lisääntymisalueilleen. Juuri hiljattain Sipilän hallitus on linjannut, että koskiensuojelulakia ei avata. Vesivoimaa voidaan lisätä vanhojen voimaloiden tehoja korottamalla sekä muuten kunnostamalla vanhaa vesivoimaa. Erityisesti pienvesivoima on huomattavalta osalta teollisuuden kehityksen ja sähköistymisen ajalta, mikä tarkoittaa että sen kunnostaminen vaatii uusinvestointiin verrattavassa määrin resursseja.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalouspalvelut-yksikkö on teettänyt keväällä 2017 selvityksen, jossa kerättiin 153 vesivoimalaitoksen (teho alle 5 MW) lupapäätökset. Työssä selvitettiin vesivoimalaitoksille määrättyjä kalatalousvelvoitteita sekä virtaamavelvoitteita koskevien lupamääräysten sisältöä. Selvitys Suomen alle 5 MW vesivoimalaitosten sekä niihin välittömästi liittyvien säännöstelyhankkeiden vesilain mukaisten lupien kalatalousvelvoitteista

Vesivoimateollisuuden mahdollisuudet

Suomessa on hyvää osaamista vesivoimaloiden rakentamisessa sekä siihen liittyvien laitteiden valmistuksessa. Kansainvälisesti uudeksi energialähteeksi on kehittymässä aaltovoima. Vaikka sen suora soveltaminen Suomen oloissa ei olekaan mahdollista, on toivottavaa, että suomalaiset aaltovoimateknologiayritykset pääsevät alan kansainvälisille markkinoille.

Tärkeimmät poliittiset kysymykset

Lähienergialiitto kannattaa vanhan pienvesivoiman kunnostamisen tukemista. Se on verrattavissa kokonaan uuden energiakapasiteetin luomiseen ja siksi myös sen kuuluisi kuulua uusiutuvien energiamuotojen tukien piiriin. Suomessa on runsaasti mini- ja mikroluokan käyttämättömiä tuotantopaikkoja, joiden kunnostamista lähienergiakohteiksi sopivilla paikoilla olisi tutkittava.

Pienvesivoimalat Suomessa

Vuonna 2009 Suomessa oli käytössä 152 pienvesivoimalaitosta, joista 79 laitosta on teholtaan 1-10MW:n kokoisia ja 73 laitosta pienempiä kuin 1 MW. Normalisoitu (EU:n määrittelemä keskiarvoinen) vuosienergiatuotanto on 1089 GWh/a. Suomen pienvesivoimalaitosten keskikoko on 2MW ja keskimääräinen vuosituotanto on 8GWh/a. Tämä on huomattavasti suurempi kuin EU-27 maiden pienvesivoimalaitosten keskiarvo (0,6 MW ja 1,95 GWh/a).

Pienvesivoiman merkitys Suomen teollistumisessa

Ikiaikaiset myllynpyörät ovat oiva osoitus pienvesivoiman mahdollisuuksista. Suomessa pienvesivoimalaitosten tyypillinen putouskorkeus on 2 – 6 metriä ja teho 100 – 1000 kilowattia, jolloin puhutaan usein myös minivesivoimasta. Tällaiset laitokset eivät tarvitse erillisiä vesialtaita. Laitosten laitosten käyttöikä on 60 – 100 vuotta. Voimalarakennuksetkin sopeutuvat hyvin ympäristöön.

Pienvesivoimalla oli suuri rooli Suomen teollistumisessa. Metsäteollisuus sai jo 1900-luvun alussa 60% energiasta vesivoimasta, jonka kapasiteetti ylitti jo 12 megawattia.

Pienvesivoiman potentiaali Suomessa

Kiinnostus pienvesivoiman jäljellä olevan tuotantopotentiaalin käyttöönottamiseksi on kasvanut, kun ilmastonmuutoksen torjumiseksi fossiilisten polttoaineiden tilalle etsitään korvaavia energialähteitä. Vesivoimapotentiaalia on Suomessa jäljellä suojelemattomissa vesistöissä noin 663 MW ja 2 352 GWh/a.

Jäljellä oleva potentiaali jakautuu kokoluokkiin seuraavasti:

  • minivesivoima (alle 1 MW) 144 MW / 1 021 GWh/a;
  • pienvesivoima (1-10 MW) 144 MW / 392 GWh/a; ja
  • yli 10 MW vesivoima 375 MW / 939 GWh/a.

Pien- ja minivesivoimapotentiaalin osuus on yhteensä siis 288 MW ja 1 413 GWh/a. Lähde: Kauppa- ja teollisuusministeriön selvitys 2005.

Lisätietoja

Lähienergia – rakennamme puhtaan energian Suomea

Motivan Vesivoima-sivusto.

Pienvesivoimayhdistys ry.

Pienvesivoimalaopas pienvesivoimalan käyttöönottoa varten.

 

Artikkeleita vesivoimasta

aurinko yhteistö

Lähienergialiiton uutiskirje 11/2024: Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli

7.1.2025

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: EU-tason koalitio edistämään energiatehokkuuden rahoitusta – Motiva Suomen kansallisen keskuksen puheenjohtajaksi, vuoden 2022 huutokauppojen perusteella infratukea maksettiin 454 suuritehoiselle CCS-latauspisteelle yhteensä 4,66 M€, Merus Power toimittaa sähkövaraston Enertialle – sopimuksen arvo yli 4 miljoonaa euroa,… Lue lisää…

aurinko yhteistö

Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli

10.12.2024

Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä joustojen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile. Toivottavasti nämä myös huomioidaan energiapolitiikan valintojen tekemisessä. Suomessa on meneillään energiasiirtymä, jossa polttoon… Lue lisää…

hajautettu kaukolämpö

Lähienergialiiton uutiskirje 9/2024: Oodi lämmitykselle ja jäähdytykselle

1.11.2024

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Meriaura Energy toimittaa aurinkolämpölaitoksen Steyerbergin kuntaan Saksaan, itsenäiset aggregaattorit sähkömarkkinoilla – kuluttajan asema vahvistuu,  uusiutuvan energian kasvu vuoteen 2030 mennessä vastaa nykyisten suurten talouksien koko sähköntuotantokapasiteettia, tuoden maailman lähemmäksi tavoitetta kolminkertaistaa uusiutuvan energian määrä. Tulevia… Lue lisää…

sektori kytkentä

Sähköistämisen keskipitkä oppimäärä: I vaiheesta kohti II vaihetta

14.10.2024

Kävin puhumassa Lankosken Sähkön 100-vuotisseminaarissa. Yhtiö on pieni perinteinen paikallisten omistama vesivoimayhtiö Porista 50 kilometriä pohjoiseen. Tilaisuutta varten päivitin tietojani sähkön tuotannon ja kulutuksen kehityksestä ja näkymistä Suomessa. Kiitos avusta Tapio Tuomi, Janne Peljo ja Veijo Terho. Päädyin ajattelemaan, että nykyisen energiamurroksen ytimessä oleva sähköistäminen on edennyt Suomessa 2010–2024 ensimmäisen… Lue lisää…

Merus Power's new factory facility

Merus Powerille lähes 20 miljoonan euron sähkövarastotilaus Alpiqilta

19.6.2024

Sveitsiläinen Alpiq on tilannut Merus Powerilta Valkeakoskelle rakennettavan 30 MW/36 MWh:n sähkövaraston liitettäväksi Fingridin verkkoon. Merus Power on tehnyt hankekehitystyön ja vastaa sähkövaraston kokonaistoimituksesta. Sähkövaraston ohella osapuolet ovat tehneet sopimuksen huolto- ja operointipalveluista. Sähkövaraston toimitus ja käyttöönotto ajoittuu kesälle 2025. Investointi on suuruudeltaan vajaa 20 miljoonaa euroa ja se sisältää… Lue lisää…

Markkinamalli on poliittinen päätös, joka perustuu EU:n poliittiseen päätökseen

20.5.2024

Onko sähkömarkkina rikki? -webinaarissa paneelikeskustelu jatkoi keskustelua ja tunnisti puutteita markkinoiden toiminnasta ja keskusteli kehitysehdotuksista, joiden avulla sähkömarkkina ja -järjestelmä toimisi eri tilanteissa nykyistä paremmin. Esiin nousi niin sähkön hinnan muodostusmalli, kuin kapasiteettimekanismi ja valtion rooli investointiympäristön vakauttajana. Keskustelemassa olivat kansanedustaja Heikki Vestman (kok.), työelämäprofessori Iivo Vehviläinen Aalto-yliopistosta, johtaja Pekka… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla

18.1.2024

Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö. Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin… Lue lisää…

raha kannattavuus

Yhteenveto tarjolla olevista vihreän siirtymän investointituesta vuonna 2024

29.12.2023

Tässä kirjoituksessa on yhteenveto TEM:n energiatuen uusista ehdoista, YM:n rakennetun ympäristön vihreään siirtymän valtionavustuksesta, LVM:n Liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien hankintatuen muutoksista ja TEM:n myöntämistä energia-alan investointituesta. Muutoksia energiatuen myöntämisen ehtoihin vuosina 2023-2027 Valtioneuvosto antoi 14.12.2023 asetuksen, jolla muutetaan energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuosina 2023–2027 annettua asetusta.. Asetus tulee voimaan 1.1.2024. Hallitusohjelman… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Vuotta 2022 hallitsi energiakriisi, joka taltutetaan kiihdyttämällä vihreän siirtymän investointeja

6.2.2023

Lähienergialiiton vuosi 2022 piti sisällään mm. suomalainen energiateknologia menestyi vientimarkkinoilla, Lämpöpumput jatkoivat hurjaa vauhtia vuonna 2022, energian varastointi lisää energiajärjestelmän joustavuutta, kW-luokan aurinkovoimaloista MW-kokoluokan aurinkovoimaloihin, Suomen vetyinfrastruktuuria synnytetään osana eurooppalaista energiajärjestelmää, energiamurros ja vihreä siirtymä pohjautuvat yhä kasvaviin investointeihin, liikenteen päästövähennyksiin tarvitaan vihreällä sähköllä tuotettuja polttoaineita erityisesti meri- ja raskaalle liikenteelle – vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrainvestointien lisäksi. Vuotta… Lue lisää…

TEM uusiutuva energia 2021

Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 prosenttiyksikköä

31.1.2023

Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi.   Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian toimialaraportista, joka julkistettiin 31.1.2023. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia vuonna… Lue lisää…

lumituuli sähkäle

Miten tässä näin pääsi käymään, että tuulesta tuli näin tärkeä?

16.1.2023

Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kirjoittaa tuulivoiman roolista vihreässä siirtymässä. Jatkossa yhtä tärkeäksi tulee sähkön varastointi tavalla tai toisella ja kulutuksen kasvattaminen silloin kun tuulivoimaa on paljon. Suomesta tulee yhä useammin sähkön viejä, mutta erityisesti kannattaa kehittää sähkön… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 5/2022: REPowerEU-tiedonanto, sähköverkkoyhtiöt keräävät palautetta asiakkailtaan, uusi kiertotalousyhtiö Syklo

1.6.2022

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Toukokuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Vantaan Energia ja St1 yhteistyöhön, fossiilittoman liikenteen foorumin teemana raskaan liikenteen vihreä siirtymä, Merus Powerin aktiivisuodattimet tukevat palvelinkeskusten sähkönsaantia Amerikassa, REPowerEU- tiedonanto, Uusi kiertotalousyhtiö Sykli, Sähköverkkoyhtiöt keräävät palautetta asiakkailtaan, Taloyhtiö leikkasi kaukolämmön kulutustaan lähes 20… Lue lisää…

Merus Powerin sähkövarasto tuo nopeaa säädettävyyttä Helenin vesivoiman tueksi

12.5.2022

Merus Power ja energiayhtiö Helen ovat tehneet sopimuksen sähkövaraston kaupasta Helenin kokonaan omistaman tytäryhtiön Oy Mankala Ab:n vesivoimalaan. Sähkövarasto toimii vesivoiman säädön tukena osana Fingridin taajuusreservimarkkinoita. Uusiutuva energian tuotanto tarvitsee huoltovarmuuden ja omavaraisuuden näkökulmasta tuekseen energian varastointia kuten sähkövarastoja. Merus Powerin ja Helenin pilottihanke sähkövaraston ja vesivoiman yhteistoiminnasta on yksi… Lue lisää…

Wärtsilän raportin mukaan Eurooppa voi puolittaa sähkön tuotantoon käytettävän kaasun kulutuksen ja säästää kaksinkertaistamalla uusiutuvan energian käytön

30.3.2022

Eurooppa voi puolittaa kaasun käytön sähköntuotannossa, vähentää energiakustannuksia 323 miljardilla eurolla ja lisätä energiaomavaraisuuttaan vuoteen 2030 mennessä, jos se lisää nopeasti uusiutuvan energian kapasiteettia, ilmenee teknologiayhtiö Wärtsilän uudesta raportista.   Energiakriisin ratkaisemiseksi ja hiilineutraaliuden saavuttamiseksi nopeasti Wärtsilä kehottaa Euroopan johtajia toteuttamaan huomattavaa koordinointia maiden välillä ja tekemään investointeja uusiutuvan energian… Lue lisää…

Oulun Energia lopettaa venäläisen hakkeen käytön

8.3.2022

Oulun Energia tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa. Solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle Oulun Energia keskeyttää venäläisen hakkeen käytön energiantuotannossaan eikä ota enää vastaan venäjältä tulevia hakekuormia.   Tuontihakkeen käytön keskeyttämisellä ei ole vaikutusta Oulun Energian kaukolämmöntuotantoon. Seuraamme kuitenkin aktiivisesti Ukrainan kriisiä sekä geopoliittista tilannetta ja olemme varautuneet siihen, että tilanteella voi olla vaikutuksia… Lue lisää…

free

Framtidens Energi Expert försöker eliminera bristen av experter i Nyland

17.12.2021

FrEE – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -projektet försöker eliminera den brist av experter inom Nyland som man väntar sig inom energi- och byggnadsteknikbranscherna i och med energiomändringen. Denna förändring kommer växla energiproduktionens struktur från central till decentraliserad, och minskar bruket av fossila bränslen. Projektet erbjuder hjälp till… Lue lisää…

free

Tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hankkeen tarkoitus on poistaa osaamisvajetta Uudellamaalla

22.11.2021

FrEE – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hankkeen tarkoitus on poistaa osaamisvajetta Uudellamaalla, jota on odotettavissa energia- ja talotekniikan aloilla energiamurroksen myötä. Murroksen seurauksena energian tuotantorakenne muuttuu keskitetystä hajautettuun ja fossiilisten polttoaineiden käyttö pienenee. Hanke tarjoaa apua yrityksille ja yksityisille, jotta ne voivat toimia resurssiviisaasti.   Hankkeen avulla… Lue lisää…

Rubik kuutio

Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen

15.10.2021

Valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen tarjoaa lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville, sekä valvoo että lupahakemukset käsitellään määräajan sisällä. Neuvonta kattaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten toimintojen osalta uusiutuvan energian (sähkön, lämmön, jäähdytyksen, biokaasun, biopolttoaineen tai bionesteen) tuotanto sekä biokaasua tuottavassa laitoksessa mädätteen käsittely ja jatkojalostus.   Yhteyspisteviranomaisen perustaminen on osa uuden lain toimeenpanoa. Laki uusiutuvan… Lue lisää…

sähköverkko

Pyhäsalmen pumppuvoimalaitoshankkeelle tulossa uusiutuvan energian investointitukea 26,3 miljoonaa euroa

2.9.2021

Hallituksen raha-asiainvaliokunta on puoltanut 2.9.2021 päätösluonnosta uusiutuvan energian investointituen myöntämisestä Suomen Energiavarasto Oy:lle pumppuvoimalaitoksen rakentamiseen Pyhäjärvelle Pyhäsalmen käytöstä poistuvaan kaivokseen. Tuki olisi 26 300 000, josta työ- ja elinkeinoministeriö tekisi muodollisen päätöksen lähiaikoina.   ”Pyhäjärvelle suuntautuva investointituki tarkoittaa tulevaisuudennäkymää koko alueelle. Tuen myötä pitkään toiminut kaivos saa uuden merkityksen osana… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Vaihtelevaan uusiutuvaan tuotantoon perustuva energiajärjestelmä edellyttää joustokapasiteettia ja takuita energian riittävyydestä

19.5.2021

Tampereen yliopiston koordinoimassa EL-TRAN-hankkeessa on mallinnettu Suomen sähköenergiajärjestelmän toiminnallisuutta vuosina 2030 ja 2050 neljän eri skenaarion avulla.  Skenaarioiden pohjana ovat Suomen sähköenergiajärjestelmän nykyinen rakenne ja jo tiedossa olevat vuoteen 2025 ulottuvat investoinnit muun muassa tuulivoiman tuotantoon.   Vuodelle 2030 laadittiin kolme skenaariota, joissa tutkittiin tuuli- ja aurinkovoiman maltillisen lisäyksen, voimakkaan… Lue lisää…

aurinko yhteistö

Uusiutuvien voitto on varma, mutta ajankohta on epävarma. Mutta ei enää

20.4.2021

Pitkään oli Lähienergialiiton hallituksessa sanonta, että voitto on varma, mutta sen ajankohta ei. No nyt sekin on selvä: uusiutuva energia nousi fossiilisten ja turpeen ohi energian kokonaiskulutuksessa vuonna 2020. Uusiutuvien osuus oli 40% energian kokonaiskulutuksesta.    Energian kokonaiskulutus oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 1,28 miljoonaa terajoulea (TJ) vuonna 2020, mikä vastasi… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusiutuva energia kirii eroa fossiiliseen tuontienergiaan

14.12.2020

Vuonna 2019 uusiutuvan energian käytön osuus kokonaisenergiankulutuksesta oli 37 prosenttia, kun taas fossiilisen tuontienergian osuus oli 34 prosenttia. Päästöoikeuden hinta on vuonna 2020 koronapandemian aiheuttaman hetkellisen alkulaskun jälkeen jatkanut nousuaan, mikä edistää uusiutuvan energian investointeja ja käyttöä. Teknologinen kehitys parantaa puolestaan tuulivoimainvestointien kannattavuutta.   Tiedot käyvät ilmi uusiutuvan energian toimialaraportista… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusiutuvan energian kulutus ohittanut fossiilisen tuontienergian määrän

5.12.2019

Uusiutuvan energian osuus energian kokonaiskulutuksesta ylitti viime vuonna fossiilisen tuontipolttoaineiden osuuden. Päästöoikeuden hinnan nousu edistää uusiutuvan energian investointeja ja käyttöä samalla kun teknologinen kehitys parantaa tuulivoimainvestointien kannattavuutta. Nämä tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian toimialaraportista, joka julkistettiin 5.12.2019 Uusiutuvan energian osuus energian kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 37 prosenttia, kun fossiilisen tuontienergian… Lue lisää…

jätevoimala Vantaan energia

Lähienergialiiton uutiskirje 9/2019: Vantaan Energia lopettaa kivihiilen käytön vuonna 2022

30.9.2019

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu tarjosi mm. St1 käynnistää maailman syvimpien geolämpökaivojen porauksen viimeisen vaiheen Otaniemessä, Suomen suurimpiin kuuluvan sähkönmyyntiyhtiön perustaminen etenee. Rejlers yhdistää ICT:n insinööriosaamiseen ja tarjoaa asiakkailleen myös digitaalisia palveluratkaisuja. Vuoden lähienergiaratkaisu -kilpailussa loppukiri on käynnistyi: aikaa on 31.10.2019 saakka. Tulevia tapahtumia Perinteisen Vuoden lähienergiaratkaisu -kilpailun loppukiri… Lue lisää…

Järjestöt: Uusiutuva energia takaa Suomen kestävän kasvun

15.3.2019

Suomi on matkalla pois fossiilitaloudesta, ja kaikilla uusiutuvan energian muodoilla on siinä oma roolinsa. Kotimaisella uusiutuvalla energialla tulisi olla merkittävä rooli sähkön- ja lämmön tuotannossa, liikenteessä ja työkoneissa. Uusiutuvan energian lisääminen vaikuttaa positiivisesti Suomen työllisyyteen, talouteen, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja energiaomavaraisuuteen. Pitkäjänteinen energia- ja ilmastopolitiikka tukee taloutta, työllisyyttä ja yrittäjyyttä painottavat uusiutuvan… Lue lisää…

Sähkönpientuotanto kovassa kasvussa – Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti 2,5 -kertaistui vuodessa

18.6.2018

Sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kokonaiskapasiteetti oli vuoden 2017 lopussa noin 70 MW, selviää Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämistä alustavista tiedoista. Kapasiteetti kasvoi 2,5 -kertaiseksi vuoden 2017 aikana.   Pientuotannon (alle 1 MW yksiköt) kapasiteetti oli tästä noin 66 MW. Kokonaisuudessaan alle 1 MW pientuotantoa on Suomessa noin 178 MW. Sähkön pientuotantomuodoista erityisesti… Lue lisää…

tuulivoimala

Tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksia selvitetty

19.6.2017

Työ- ja elinkeinoministeriön teettämät selvitykset tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista ovat valmistuneet ja luovutettu selvityksen tekoa valvoneelle ohjausryhmälle. Selvityksissä tarkastellaan tuulivoiman tuottaman äänen vaikutuksia terveyteen sekä tuulivoimaloiden vaikutuksia linnustoon ja lepakoihin. Marraskuussa kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa linjatun mukaisesti selvitysten teettäminen on ollut edellytys uutta uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön tuotantotukijärjestelmää koskevalle lainvalmistelulle. Tuulivoimapuistojen verotukseen… Lue lisää…

tuulivoimala

Täydellistä energiantuotantomuotoa etsimässä

20.2.2017

Viime viikonloppuna päädyin taas kerran Facebookissa väittelyyn tuulivoimasta. Tuttuni kertoi päivityksessään, että emme tarvitse Suomessa tuulivoiman kaltaista vaihtelevaa sähköntuotantoa. Oli pakko vastata, että itse asiassa tuulivoimatuotanto pystytään ennustamaan hyvin, kulutuskin vaihtelee, eikä mikään tuotantolaitos ole sataprosenttisella varmuudella aina käytössä. Ja että olisi Suomelta sulaa hulluutta olla hyödyntämättä myös tuulivoimaa ilmastonmuutoksen… Lue lisää…

tuulivoimala

Mikä on tuulivoiman vaihtoehto?

7.12.2016

Tuulivoiman sanotaan olevan vanhan maailman teknologiaa. Tämä on erikoinen väite. Myllynkiviä pyörittää nykyisin sähkö. Mikäli sähköä ei tuoteta, loppuu leivän lisäksi virta niin älypuhelimista kuin monen kodin lämpöpattereista. Jatkossa energia on tuotettava päästöttömästi. Miten siihen pystytään? Mitä vaihtoehtoja meillä on? Viimeisen sadan vuoden aikana Suomessa on valjastettu käyttöön käytännössä kaikki… Lue lisää…

Ekoenergia on ympäristömerkki sähkösopimuksille

11.8.2016

Toukokuussa Ekosähkö Oy liittyi Lähienergialiiton jäseneksi ja Ekosähkö Oy on Suomen ainoa 100% EKOenergia-merkityn sähkön myyjä. Mutta mitä EKOenergia-merkitty sähkö on? Tartumme tilaisuuteen ja kysyimme Riku Eskeliseltä mikä on EKOenergia.   Sähkömarkkinat avautuivat kilpailulle Pohjoismaissa 90-luvulla Riku Eskelinen toimii EKOenergia-ohjelmapäällikkönä Suomen luonnonsuojeluliitossa. Mistä EKOenergia sai alkunsa? Riku palaa 90-luvulle, ”Norja, Suomi ja Ruotsi olivat maailman… Lue lisää…

Lähienergialiitto kannattaa tarjouskilpailuun perustuvaa tuotantotukijärjestelmää teollisen mittakaavan osalta

20.6.2016

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti vuoden 2015 lopulla työryhmän uusiutuvan energian tukijärjestelmän kehittämiseksi. Työryhmän tehtävänä oli harkita täyttääkö investointitukeen, tuotantotukeen vai vihreisiin sertifikaatteihin perustuva malli parhaiten uudelle tukijärjestelmälle asetetut tavoitteet, harkita kilpailuttamista osana uutta tukijärjestelmää sekä laatia ehdotuksensa tältä pohjalta. Lähienergialiiton arvion mukaan ehdotus on hyvä ja perusteellinen selvitys uusiutuvan energian tukijärjestelmien vaihtoehdoista ja… Lue lisää…

Pappa ja modernit sähkömarkkinat

1.6.2016

Esiymmärrykseni energia-asioista perustuu sähkölaskun maksamiseen, kodin sähkön kulutuksen seuraamiseen sekä sähköyhtiöiden kilpailuttamiseen vuosien saatossa. Vaikka siis olen hyvinkin noviisi tutkimusympäristössämme, väitän, että ymmärrykseni energia-asioista on kuluneen puolen vuoden aikana vahvistunut.   Lähestymme energiantuotantoa yhteiskunnallisena teknologisena murroksena. Kun juurrutan käsitystäni sukuni perinnetietoon siitä, miten Suomen maaseudulle syntyi sähköenergian tuotantoa noin sata… Lue lisää…

aurinkosähkö

Nollaenergiarakentamisen säädöksillä on tärkeä edistää energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa

22.10.2015

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan lähes nollaenergiarakentamisen säädöksiä. Motiva Oy kokosi ministeriölle sidosryhmien näkemyksiä. Tässä Lähienergialiiton haastattelu ja viestit säädösvalmisteluun.  Mitä tarkoitamme ”lähienergia”-termillä? Lähienergialiitto määrittelee lähienergian seuraavasti: ”Lähienergia on käyttäjien itse säästämää, tuottamaa tai omistamaa puhdasta energiaa. Lähienergiamuotoja ovat aurinkoenergia, bioenergia, maa-, ilma- ja vesilämpö, tuulivoima, vesivoima ja älykkäät energiaratkaisut.” Rakennusten näkökulmasta… Lue lisää…

Lähienergiatorilla tapaat myös Jukka Pojan & DJ Stormyn

20.4.2015

Narinkkatorilla toukokuun 22. pidettävän Lähienergiatorin ohjelmaan kuuluu myös Jukka Poika & DJ Stormy -keikka. Tässä haastattelussa Jukka Poika kertoo omia ajatuksiaan uusituvista energialähteistä.   Lähienergialiitto järjestää Lähienergiatori-tapahtuman, jossa opastetaan niin tavallisia kuluttajia, remontoijia, rakennuttajia, taloyhtiöitä kuin yrityksiäkin erilaisiin uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ratkaisuihin. Paikalle tuodut järjestelmät, kuten aurinkopaneelit ja bioajoneuvot… Lue lisää…

Energia vaaleissa ja vaalikoneissa

4.4.2015

Useat puolueet ovat listanneet eduskuntavaaliohjelmiinsa kunnianhimoisia tavoitteita energiapolitiikan uudistamiseksi. Äänestäjiä eivät energia-asiat kuitenkaan innosta, mikäli vaalikoneiden laatijoita on uskominen. Kissat energiapolitiikkaa tärkeämpi teema eduskuntavaaleissa? Tämän kirjoituksen oli tarkoitus käsitellä eduskuntavaaliehdokkaiden kantoja Suomen maaseudulla tuotettuun uusiutuvaan energiaan eri vaalikonetuloksia vertaillen. Suunnitelma meni kuitenkin mönkään: useimmissa vaalikoneissa energiaan liittyvät kysymykset loistavat poissaolollaan.… Lue lisää…

Lähienergialiitto tuo uusiutuvat energiat ihmisen lähelle

30.3.2015

Lähienergia on paikallisesti, lähellä kuluttajia tuotettua uusiutuvaa energiaa, jonka muotoja ovat aurinkoenergia, bioenergia, maa-, ilma- ja vesilämpö, tuulivoima, vesivoima ja älykkäät energiaratkaisut. Lähienergialiitto kokoaa näiden energiaratkaisujen edistäjät yhteistyöhön näkyvyyden ja vaikuttavuuden parantamiseksi.   ”Tavoitteenamme on tehdä uusiutuvan energian hyödyntämisestä suomalaisille mahdollisimman vaivatonta”, puolitoista vuotta sitten perustetun Lähienergialiiton tuotantoryhmän toinen puheenjohtaja,… Lue lisää…

Elämä 100% uusiutuvaa energiaa käyttäen: unta vai todellisuutta?

12.3.2015

Juuri nyt käydään keskustelua Suomen tulevaisuuden energiajärjestelmästä ja sen rakenteesta. Yksimielisyys tuntuu löytyvän tavoitteesta hiilineutraali Suomi 2050 mennessä, mutta keinoissa on suuri ero.   Toiset väittävät nykyisen, fossiilisiin polttoaineisiin ja ydinvoimaan perustuvan järjestelmän toimivan mainiosti, toiset taas vaativat energiaremonttia, joka perustuu täysin uusiutuvan energian varaan. Kumpikin osapuoli julkaisee omaa väitettään… Lue lisää…

postilaatikot uutiset

Uutiskirjeet

4.3.2015

Haluatko kuukausittaisen uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi? Liity postituslistalle. Vuoden 2024 uutiskirjeet 1/2024: Sisältää mm. kotitalouksien sähkön hinta laski vuonna 2023 – uusien sähkösopimusten hinta putosi, vuonna 2023 juhlittiin Lähienergialiiton kymmenvuotista taivalta, kaksi uutta kirjoitusta aiheesta miten EU:n päästökauppa on toiminut, energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla, Gasum ja… Lue lisää…

Energiapolitiikan rooli cleantechin vauhdittamisessa -paneelikeskustelun yhteenveto

1.12.2014

Yhteenveto Lähienergialiiton ja eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan seminaarin paneelikeskustelusta Energiapolitiikan rooli cleantech-teollisuuden vauhdittamisessa Eduskunnan pikkuparlamentissa 25.11.2014. Paneelikeskustelu on katsottavissa myös YouTube-videona tai alla olevasta https://www.youtube.com/watch?v=7BWckXj8RMc Paneelin teemoja: Valtioneuvoston visiona on, että Suomi on vuonna 2020 cleantech-liiketoiminnan globaali supervalta. Samalla, kun kansainväliset markkinat kasvavat, myös kilpailu kovenee. Energiateknologiassa ovat perinteisesti pärjänneet maat, joilla on toimivat kotimarkkinat. Kuinka hyvin… Lue lisää…

kerrostalo äly

Älykkäät energiaratkaisut osaksi Lähienergialiiton verkostoa

22.9.2014

Älykäs sähköverkko, älykäs energiateknologia, resurssiviisaat lämmitysjärjestelmät, sähkön säätimet, automaatio, tietoa ja viestintää energiaverkoissa… Muun muassa näistä on älykäs energia tehty. Suomen Lähienergialiiton verkosto ja toiminta ottaa askeleen älykkyyttä kohti ja laajenee energiatehokkuuden pariin. Tähän mennessä Lähienergialiitto on kattanut viisi teema-aluetta: aurinkoenergia, bioenergia, tuulivoima, vesivoima sekä maa-, ilma- ja vesilämpö. Näiden… Lue lisää…

(c) Jouko Lampila

Etelä-Savossa vetytalous on jo melkein valmis

3.3.2014

Aurinkoenergia on mainio tapa tuottaa päästötöntä sähköä, mutta sähkön varastoiminen yön ja pilvisten päivien varalle on hankalaa. Vety saattaa olla ratkaisu ongelmaan.   Etelä-Savossa, Mäntyharjulla, vuolaan Voikosken rannalla toimii perheyritys nimeltään Woikoski Oy. On toiminut jo pitkään – yli 130 vuotta – vuodesta 1882 lähtien. Yhtiö valmistaa kaasuja, esimerkiksi argonia,… Lue lisää…

Case Jepua: Biokaasulla kohti energiaomavaraisuutta

26.7.2013

Uudenkaarlepyyn Jepuan kylän laitamilla käy kolina valtavien kivenmurikoiden tehdessä tilaa biokaasulaitokselle. Vuoden 2013 aikana kylään on noussut laitos, jossa on kolme 3500 kuutiometrin reaktoria. Tuotannon on määrä käynnistyä elokuun viimeisenä päivänä. Hankkeen takana on muun muassa Suomen pienin itsenäinen energiayhtiö Jeppo Kraft Andelslag, jonka omistajina on toimitusjohtaja Kurt Stenvallin mukaan… Lue lisää…

Ajankohtaista

aurinkovoimala paneeli katolla

Meriaura Group hankkii aurinkosähköjärjestelmiä toimittavan Rasolin

Meriaura Group Oyj  on solminut aurinkosähköjärjestelmiä toimittavan Rasol Oy:n osakkeenomistajien Eero Lehvosen ja Markus Rantavuoren kanssa sopimuksen, jonka perusteella se hankkii osakevaihdolla omistukseensa Rasolin koko osakekannan. Rasol on vuonna 2019 perustettu aurinkosähköjärjestelmiä pääasiassa Etelä-Suomessa myyvä ja asentava yritys. Yhtiö on kasvanut voimakkaasti; sen liikevaihto oli vuonna 2022 jo yli 5 miljoonaa euroa ja käyttökate yli […]