Lähienergialiiton uutiskirje 1/2023: Sähkön pientuotannon netotus ja hyvityslaskenta tarjolla kaikkialla Suomessa

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu 2023 tarjosi mm. seuraavaa: lämpöpumppuja myytiin vuonna 2022 lähes 200 000 kappaletta: kasvu 50 %, St1:n Otaniemen geotermisen pilottiprojektin syvät lämpökaivot tutkimuskäyttöön, Flexensin spin-off HydRe saa Energiavirastolta 800 000 euron investointituen vedyn tankkausaseman rakentamiseen Lietoon, Kiinnostaako sinua kaupallistaa uusiutuvan energian patentteja?

Tulevia tapahtumia

Lämpöpumppualan huipputapahtuma 2023. Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry järjestää tämän vuoden lämpöpumppuseminaarin 16.2.2023 9.30–15 Heurekassa (Tiedepuisto 1, 01300 Vantaa, Tikkurila). Voimakkaasti kasvavaa lämpöpumppualaa, sen ympäristöä ja siihen vaikuttamista käsittelevät Markku Ollikainen, Jukka Leskelä, Teemu Kettunen, Martti Kukkola, Jaakko Rauhala, Arto Pekkala, Mikko Sandberg ja Jussi Hirvonen,

Lähienergialiitto järjestää Fingridin kanssa 10.3.2023 verkkotyöpajan kulutusjouston edistämisestä. Tilaisuudessa pohditaan yhdessä keinoja edistää sähköjärjestelmän joustavuutta kulutusjouston avulla, koska eri toimijoiden välinen yhteistyö on avainasemassa tämän onnistumiseksi. Työpajan keskeisenä tavoitteena on muodostaa käsitys siitä, mitä vaadittaisiin, jotta kulutusjoustosta tulisi vakiintunut osa asiakkaiden energiaratkaisuja ja sähkönmyyjien tuotteita.

Lähienergialiitto juhlistaa kulunutta kymmentä vuotta katsomalla sekä kuluneisiin kymmeneen vuoteen että vihreän siirtymän tulevaisuuteen järjestämällä 10 vuotta Lähienergiaa seminaarin 20.4.2023. Tilaisuus on kutsuvierastilaisuus, johon Lähienergialiiton jäsenien lisäksi kutsutaan muita matkassa mukana olleita.

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta

Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 prosenttiyksikköä. Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi.

Flexensin spin-off HydRe saa Energiavirastolta 800 000 euron investointituen vedyn tankkausaseman rakentamiseen Lietoon. HydRe perustettiin vuoden 2022 alussa Flexensin spin-off -yhtiönä kehittämään vedyn tankkausasemaverkostoa raskaan liikenteen tarpeisiin Pohjois-Euroopassa.

Merus Powerille merkittävä jatkotilaus palvelinkeskusten sähkönlaatumarkkinoille Amerikkaan. Merus Power on saanut yli sadan aktiivisuodattimen tilauksen OEM-kumppaniltaan Pohjois-Amerikasta. Aktiivisuodattimet toimitetaan vuoden 2023 aikana. Vastaavan toimituksen arvo on tyypillisesti vajaa miljoona euroa. Tilaus on osa aiemmin ilmoitettua raamisopimusta.

Lämpöpumppuja myytiin vuonna 2022 lähes 200 000 kappaletta: kasvu 50 %. Vuonna 2022 myytiin 196 000 lämpöpumppua. Ilmalämpöpumppuja myytiin 160 000 pumppua kasvun ollessa lähes 60 %. Ilmavesilämpöpumppujen kasvuvauhti oli 60 % ja asennusmäärä 19 000 kappaletta. Maalämpöpumppuja myytiin 12 000 kappaletta parikymmenen prosentin kasvulla. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä oli ainoana sektorina 20 % laskussa.

Kiinnostaako sinua kaupallistaa uusiutuvan energian patentteja? Lähienergialiiton jäsen Roland Gabriel-Robez (RGR Partners Finland Oy) on kiinnostunut tahoista, jotka ovat kiinnostuneita kaupallistamaan hänen patentteja. Kyseessä on kolme patenttia ja yksi mallisuoja, jotka kaikki ovat voimassa.

Selvitys energiaintensiivisen teollisuuden vihreän siirtymän investointitarpeista ja toteutumisedellytyksistä julkaistu. Luvituksen sujuvoittaminen on tärkein yksittäinen keino vauhdittaa teollisuuden vihreän siirtymän investointeja Suomessa. Tämä ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön selvityksessä, joka julkaistiin 27.1.2023.

St1:n Otaniemen geotermisen pilottiprojektin syvät lämpökaivot tutkimuskäyttöön. Pilottiprojektissa porattiin kaksi lämpökaivoa yli kuuden kilometrin syvyyteen, jossa kallioperän lämpötila on noin 120 astetta. Projekti keskeytyi, koska vettä ei saatu virtaamaan riittävästi kaivosta toiseen ja suunnitellun lämpölaitoksen teho olisi ollut kaupallisesti kannattamaton. Tässä vaiheessa St1 tarjoaa projektin kaivot tieteelliseen tutkimukseen.

Sähkön pientuotannon netotus ja hyvityslaskenta tarjolla kaikkialla Suomessa. Vuoden 2021 alusta tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollisti sähkön pientuotannon netotuksen, kiinteistön sisäisen energiayhteisön perustamisen ja hyvityslaskentapalvelun. Vuoden 2022 loppuun asti näiden saatavuus vaihteli jakeluverkkoyhtiöittäin, mutta vuoden 2023 alusta lähtien ne ovat tarjolla kaikkialla Suomessa sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdonjärjestelmän (datahub) palveluina.

Miten tässä näin pääsi käymään, että tuulesta tuli näin tärkeä? Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kirjoittaa tuulivoiman roolista vihreässä siirtymässä. Jatkossa yhtä tärkeäksi tulee sähkön varastointi tavalla tai toisella ja kulutuksen kasvattaminen silloin kun tuulivoimaa on paljon. Suomesta tulee yhä useammin sähkön viejä, mutta erityisesti kannattaa kehittää sähkön kotimaista hyötykäyttöä ja jalostusta.

Nivos luopuu sähkönmyynnistä – asiakassopimukset siirtyvät 1.2. alkaen Fortumille ilman muutoksia hintoihin ja ehtoihin. Sopimukset ja sopimusehdot säilyvät siirron jälkeen ennallaan. Nivos panostaa paikallisten verkkojen ja palveluiden kehittämiseen.

Solarigosta Suur-Savon Sähkön tytäryhtiö. Suur-Savon Sähkö Oy on hankkinut konsernin sisäisellä järjestelyllä Lumme Energia Oy:n omistamat Solarigo Systems Oy:n osakkeet. Yritysjärjestelyllä turvataan Solarigon voimakkaan kasvun edellytyksiä javirtaviivaistetaan konsernirakennetta.

FrEE-hankkeen koulutusmateriaalin luomisessa on huomioitu saavutettavuus. Oletko koskaan kuullut sanan “saavutettavuus”? Kyseinen termi usein sekoitetaan esteettömyyden, saatavuuden ja käytettävyyden kanssa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mikä on saavutettavuus sekä miten se on otettu huomioon koulutusmateriaalien suunnittelussa FrEE-hankkeessa.

Terveiset Talotekniikka tänään -koulutustilaisuudesta. FrEE-hanke ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestivät 18.1.2023 Metropolialla Talotekniikka tänään -koulutustilaisuuden, jossa keskusteltiin asumisen ja kiinteistöjen energiaosaamisen kehittämisestä. Tilaisuudessa oli yleisönä Uudenmaan pk-yritysten edustajia sekä muita alasta kiinnostuneita.

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologi aa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Ajankohtaista

lehmiä

Valio ja St1 tuottamaan biokaasua lannasta − uusi pelinavaus liikenteen päästöjen pienentämiseksi

Ruokatalo Valio ja energiayhtiö St1 ovat perustamassa yhteisyrityksen, joka tuottaa maitotilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua pääasiassa raskaan liikenteen polttoaineeksi. Perustettavan yhtiön biokaasutuotannon tavoite on jopa 1 000 GWh (1 terawattituntia) vuoteen 2030 mennessä, mikä on kolmasosa Suomen fossiilittoman liikenteen tiekartan biokaasutarpeesta. Biokaasun käytöllä raskaassa liikenteessä voidaan saavuttaa huomattava päästövähenemä. Suomen biokaasutavoitteen mukaisen […]