Lähienergialiiton uutiskirje 11/2021: Lähienergialiiton uudeksi puheenjohtajaksi Jari Varjotie

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu tarjosi mm. seuraavaa: Ouluun uusi asuinalue, Vantaan Energia, Sweco ja Fira ovat allekirjoittaneet sopimuksen kestopuubiovoimalan rakentamisesta, Flexens Oy Ab Green NortH2 Energy Oy:n osakkaaksi, älykäs sähköverkko osat 3 ja 4, Turku Energia rakennuttaa Salo IoT Campusalueelle aurinkovoimalan, Lumme Energia on ostanut Oskun Energian sähkönmyyntiliiketoiminnan, Vantaan Energia lanseeraa Hiilinegatiivinen 2030-hankekokonaisuuden, Tamron logistiikkaan vaikuttaa vastuullisuuden lisäksi kuljetusta koskeva lainsäädäntö,  Lähienergialiitolle uusi jäsen Merus Power Oyj, Lähienergialiitolle uusi puheenjohtaja, Savosolar luovuttanut aurinkolämpökeräinkentän asiakkaalle Ranskassa, FrEE-FramtidensEnergiExpert -hanke poistaa osaamisvajetta Uudellamaalla

Tulevia tapahtumia

Yritysvastuu 2021 -tutkimuksen julkaisutilaisuus 2.12.2021 webinaari klo 8.30 -11.30.

Vuoden 2022 tapahtumien suunnittelu on käynnissä.

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnastasta

Tamron logistiikkaan vaikuttavat vastuullisuustavoitteiden lisäksi lääkkeiden ja terveystuotteiden kuljetusta koskeva lainsäädäntö. Kuljetuskumppaninsa PostNordin biokaasuautoilla logistiikka hoituu turvallisesti, kustannustehokkaasti ja ilmastoa säästäen.

Lähienergialiiton uusin jäsen on Merus Power Oyj. Merus Power on suomalainen innovatiivinen sähkötekniikan erikoisosaaja ja yritys toimii sekä Suomessa että kansainvälisesti. Merus Power on tunnettu laadukkaista ja skaalautuvista sähkövarastoista ja sähkönlaaturatkaisuista.

Vantaan Energian määrätietoinen työ hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi jatkuu yhtiön lanseeratessa Hiilinegatiivinen 2030 -hankekokonaisuuden. Neljästä päähankkeesta koostuvan suunnitelman myötä Vantaan Energia sitoo toiminnallaan enemmän hiilidioksidia kuin sen toimesta vapautuu ilmakehään ja etenee näin kohti hiilinegatiivisuutta vuonna 2030.

Älykäs sähköverkko, osa 4: Digi tehostaa älykkään sähköverkon arkea

Lumme Energia on ostanut outokumpulaisen Okun Energian sähkönmyyntiliiketoiminnan. Kaupan myötä Lumme Energia laajentaa valtakunnallista verkostoaan entisestään. Okun Energia huolehtii edelleen asiakkaidensa sähkönsiirrosta ja kaukolämmöstä.

Turku Energia rakennuttaa Salo IoT Campuksen alueelle 1134 aurinkopaneelista koostuvan aurinkovoimalan. Aurinkovoimalan tuottama sähkö toimitetaan pitkäaikaisella sähköntoimitussopimuksella Salo IoT Campuksen käyttöön. Voimalan arvioitu tuotantomäärä on 374 megawattituntia (MWh) vuodessa. Määrä vastaa noin 180 kerrostaloasunnon vuotuista sähköntarvetta ja vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 50 tonnilla vuodessa. Voimalaan asennetaan Salossa valmistettavat Salo Solarin kotimaiset paneelit.

”Sähkökatko Kotikatu 1. Rajaamme vika-aluetta. Sähkökatkon arvioitu kesto noin klo 20 asti”. Kun tällainen tekstiviesti kilahtaa puhelimeen, tulee sähkökatkosta huolimatta luottavainen olo. Tilanne on Elenian tiedossa ja sitä hoidetaan. Kun valtaosalle sähköt palaavat vartin sisällä, on älykäs sähköverkko ohjannut sähköt päälle verkon osiin, joita myrsky ei runnellut. Tehokkuus ja helppous ovat avainsanoja, kun puhutaan älykkään sähköverkon hyödyistä. Digitalisaatio tehostaa verkkoyhtiön toimintaa ja helpottaa asiakkaan arkea.

Flexens Oy Ab tulee Elomaticin tytäryhtiö Green NortH2 Energy Oy:n osakkaaksi. Elomaticin ja Flexensin yhteinen Power-to-X asiantuntijuus vahvistaa yhtiön asemaa vetytalouden kehittäjänä Lounais-Suomessa, erityisesti meriliikenteen tarpeisiin.

As part of Flexens’ many activities in green hydrogen development, the company joins Green NortH2 Energy as a shareholder. Green NortH2 Energy, a newly founded subsidiary of the engineering and consulting firm Elomatic, is meant to kick-start the green hydrogen market of Southwestern Finland from the coastal town of Naantali.

Vantaan Energia, Sweco ja Fira ovat allekirjoittaneet projektiallianssisopimuksen kestopuubiovoimalan rakentamisesta Vantaan Energian Martinlaakson voimalaitokseen uudistamalla olemassa olevan laitoksen tekniikkaa. Uusi voimala käyttäisi hyödykseen jätteeksi luokiteltavaa, kierrätykseen kelpaamatonta kyllästettyä puutavaraa. Martinlaakson hanke on osa Vantaan Energian suurempaa hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on fossiilisista polttoaineista luopuminen vuoteen 2026 mennessä ja eteneminen kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä.

Oulun uusi asuinalue Karjasillan Kulma rakentuu seuraavan kymmenen vuoden aikana. Rakennushankkeessa on mukana Hartela Oy:n lisäksi yhteistyössä Oulun Energia.

FrEE – Framtidens EnergiExpert – Tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun – hankkeen tarkoitus on poistaa osaamisvajetta Uudellamaalla, jota on odotettavissa energia- ja talotekniikan aloilla energiamurroksen myötä. Murroksen seurauksena energian tuotantorakenne muuttuu keskitetystä hajautettuun ja fossiilisten polttoaineiden käyttö pienenee. Hanke tarjoaa apua yrityksille ja yksityisille, jotta ne voivat toimia resurssiviisaasti.

Lähienergialiiton sääntömääräisessä syyskokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Jari Varjotie. Tilaisuuden aluksi tutustuttiin Metropolia Ammattikorkeakoulun uuteen älykampukseen Myllypurossa.

Savosolar on luovuttanut aurinkokaukolämpökeräinkentän asiakkaalle Narbonnessa, Ranskassa

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta. RSS syöte ei ole enää tarjolla (28.4.2021 jälkeen).

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

 

Ajankohtaista

biokaasuauto tankkaus

Etelä-Savon Energia laajentaa e-kaasuasemien tankkausverkostoaan

Etelä-Savon Energia Oy (ESE) alkaa rakentaa kolmatta e-kaasuasemaa Mikkelin Tuskuun Insinöörinkadulle. Hanke käynnistyi vuonna 2019 Energiaviraston liikenteen infrastruktuurituen hakemisella ja tuki myönnettiin joulukuussa 2019. Lupaprosessit kaasuaseman rakentamiseksi on käynnistetty.   Tuskun e-kaasuasema tulee avautuessaan kesän 2021 alussa palvelemaan henkilö- ja jakeluautoliikennettä sekä raskaan kaluston liikennettä. Asemalta tulee saamaan paikallisesti tuotettua paineistettua biokaasua (CBG) ja sekä […]