Lähienergialiiton uutiskirje 3/2023: Suomen kilpailukyvyn säilyttäminen on ensisijaisen välttämätöntä

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Maaliskuu 2023 tarjosi mm. seuraavaa: ranskalainen Lhyfe suurimmaksi omistajaksi suomalaiseen projektikehitysyhtiö Flexensiin kiihdyttämään yhdessä vihreän vedyn kasvua, uusi asetus päivittää energiatuen myöntämisen ehdot vuosina 2023–2027, Suomen ensimmäinen geotermistä lämpöä kaukolämpöverkkoon tuottava laitos käynnistyi Vantaalla, komission ehdotus käynnistää neuvottelut sähkön markkinamallin uudistamisesta.

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiitto juhlistaa kulunutta kymmentä vuotta katsomalla sekä kuluneisiin kymmeneen vuoteen että vihreän siirtymän tulevaisuuteen järjestämällä 10 vuotta Lähienergiaa seminaarin 20.4.2023. Tilaisuus on kutsuvierastilaisuus, johon Lähienergialiiton jäsenien lisäksi kutsutaan muita matkassa mukana olleita.

Energia- ja talotekniikka-alan koulutustarpeet ja nykytila -yhteistyöfoorumi 24.4.2023. FrEE-hanke järjestää aiheesta tilaisuuden, jossa levitetään tietoa ja pyritään löytämään keinoja parempaan yhteiskehittämiseen kestävällä tavalla. Jos olet energia- ja talotekniikka-alan koulutusta tarjoava organisaatio, kouluttaja, koulutushankkeiden rahoittaja tai yritysyhteistyön edustaja, tervetuloa mukaan. Moni tekee aiheen parissa hyvää työtä, mutta tiedämmekö toistemme hankkeista? Ilman tietoa saatamme tehdä toisaalla samanlaisen koulutushankkeen heti uudestaan osaamatta hyödyntää toistemme tuloksia. Miten saamme hankkeet ja niiden tulokset laajemmin hyödyksi ja varmistetaan niiden jatkuva kehittäminen? Tiedätkö sinä riittävästi muiden hankkeista?

Oletko kiinnostunut tulevaisuuden älykkäistä rakennuksista kuten Empathic Building, energiatehokkuus ja SRI-älyvalmiusindikaattori? Tervetuloa Metropolialle kuulemaan aiheesta lisää. FrEE-hanke järjestää Älykkäät järjestelmät ja energiatehokkuus kiinteistöissä -tapahtuman 26.4.2023. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistuminen vaatii ilmoittautumisen 21.4. mennessä tämän linkin kautta.

Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta

Koska Suomen kilpailukyvyn säilyttäminen on ensisijaisen välttämätöntä, Lähienergialiitto ehdottaa neljää toimenpidettä, jotta Suomen kilpailukyky pystytään varmistamaan: vakaa sääntely- ja investointiympäristö on elintärkeä, kaavoitus- ja luvitusongelmat tulee ratkaista, työvoiman riittävyys ja osaaminen on varmistettava, tehdään Suomesta älykkään energian kotimaa.

Suomi on ollut sodan aikana yksi eniten energia-alan apua Ukrainaan tarjonneista maista. Tiistaina 14.3. Suomesta lähti viimeisimpänä energia-alan materiaaliapukuljetuksena Ukrainaan älykäs aurinkosähköjärjestelmä. Ukrainaan lahjoitettu aurinkosähköjärjestelmä on varustettu älykkäällä varavoimajärjestelmällä, jonka avulla kriittisten sähkölaitteiden toiminta voidaan turvata sähkökatkon aikana. Lahjoituksen on tehnyt suomalainen energia-alan yritys PlayGreen (nyk. Kerabit Aurinkosähkö) ja se toimitetaan Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Ranskalainen Lhyfe suurimmaksi omistajaksi suomalaiseen projektikehitysyhtiö Flexensiin kiihdyttämään yhdessä vihreän vedyn kasvua. Lhyfe, yksi maailman edelläkävijöistä vihreän ja uusiutuvan vedyn tuotannossa, joka vähentää teollisuuden ja liikkumisen hiilidioksidipäästöjä, ilmoittaa hankkineensa 49 %:n osuuden suomalaisesta Flexens-yhtiöstä, joka on vihreän vedyn- ja Power-to- X -hankkeiden kehittäjä.

Kesko ostaa ruotsalaisen aurinkovoimajärjestelmien tukkukauppiaan Zenitec Swedenin. Keskon tytäryhtiö Onninen on sopinut ostavansa aurinkovoimajärjestelmien tukkukauppaa harjoittavan Zenitec Sweden Ab:n. Yritysosto laajentaa Onnisen roolia Ruotsin uusiutuvien energiamuotojen markkinalla ja vahvistaa siten Onnisen asemaa vihreän siirtymän edistäjänä.

Suomen ensimmäinen geotermistä lämpöä kaukolämpöverkkoon tuottava laitos käynnistyi Vantaalla. Vantaan Energian geoterminen lämpölaitos Vantaan Varistossa on valmis. Laitos on valmistumishetkellään Suomen ensimmäinen geoterminen lämpölaitos, jossa syntyvä puhdas ja täysin uusiutuva maalämpö ohjataan kaukolämpöverkkoon ja myydään sieltä maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille. Kyseessä on pilottilaitos, jossa tutkitaan maalämmöllä tuotetun lämmön mahdollisuuksia kaukolämmön tuotannossa.

Uusi asetus päivittää energiatuen myöntämisen ehdot vuosina 2023–2027. Siinä säädetään muun muassa energiatuen kohdentumisesta, tuen myöntämisen edellytyksistä, enimmäistukitasoista ja energiatuen maksamisen edellytyksistä. Lisäksi tuettavien hankkeiden hankekoolle asetettiin alaraja 30 000 € tai 10 000 €, riippuen hankkeen tyypistä.

Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan aurinkopaneelien tuotannon arvon maksimointiin.. Yhteen järjestelmään keskitetty energianhallinta perustuu energiankäytön ohjaukseen ennakoitavissa olevan tarpeen, oman tuotannon sekä sähkön hinnan perusteella. Sähkön kulutusta ohjataan hetkiin, jolloin se on halpaa tai sitä saadaan omasta aurinkosähköjärjestelmästä. Kalleimmat sähkön hinnat voidaan hyödyntää myymällä oma tuotanto verkkoon ja minimoimalla oma kulutus.

Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Pitkäaikainen puheenjohtaja, professori emeritus Raimo Lovio kysyy ratkeavatko ongelmat teknologioita muuttamalla ilman, että tarvitaan syvällisempää siirtymää tuotanto- ja kulutustavoissa. Eivät ratkea. Uusien energiateknologioiden edistysaskeleet antavat toivoa muutosten mahdollisuuksista, mutta sillä edellytyksellä, etteivät energia- ja materiaalivirrat Suomen kaltaisessa vauraassa maassa keskimäärin enää juurikaan kasva seuraavien vuosikymmenten aikana. Paitsi tilanteessa, jossa Suomesta on tullut puhtaan energian suurvalta ja vientimaa.: Nollamiehen mietteitä.

Ilmatar Energy Oy:lle merituulivoiman tutkimuslupa Selkämerelle Valtioneuvosto on myöntänyt 30.3.2023 Ilmatar Energy Oy:lle ehdollisen suostumuksen suorittaa merituulivoimapuistohankkeeseen liittyviä merialueen ja merenpohjan tutkimuksia Suomen talousvyöhykkeellä. Valtioneuvoston suostumus on voimassa 31.12.2024 saakka.

Eduskunta hyväksyi rakentamisen päästöjä pienentävät ja digitalisaatiota edistävät lait. Uusi laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Laki myös sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua. Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025.

Uusiutuvan energian direktiivistä saavutettu sopu EU:n trilogineuvotteluissa. Uusiutuvan energian direktiivin päivityksestä saavutettiin 30.3.2023 aamulla alustava yhteisymmärrys Euroopan komission, parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston trilogineuvottelussa. Uusiutuvan energian koko EU:ta koskevaa yleistavoitetta vuodelle 2030 korotettiin nykyisestä 32 prosentista 42,5 prosenttiin. Tämä edellyttäisi Suomelta noin 60 prosentin tasoa.

Komission ehdotus käynnistää neuvottelut sähkön markkinamallin uudistamisesta. Uudistuksen tavoitteena on nopeuttaa päästöttömän energian investointeja ja asteittain luopua maakaasun käytöstä, vähentää kuluttajahintojen heilahtelua, suojella kuluttajia markkinoiden väärinkäytöksiltä sekä parantaa EU:n teollisuuden kilpailukykyä ja tehdä siitä päästötön.

Oppimisympäristön käyttäjätestaus FrEE-hankkeessa. Tässä blogikirjoituksessa kerromme siitä, miten olemme toteuttaneet FrEE-hankkeessa osaamiskomponenttien käyttäjätestauksen. Tarkalleen ottaen kerromme mitä käyttäjätestaus on, miten testaukset suunniteltiin FrEE-hankkeessa sekä minkälaista palautetta oppimisympäristöstä saatiin käyttäjiltä.

FrEE-hankkeen Taina Rautiainen kirjoittaa: Katsaus EU Green Deal -strategiaan sekä ilmasto- ja energiatavoitteisiin Suomessa. Suomesta on tulossa vihreän siirtymän kärkimaa. Onnistunut valtion ohjaus ja tehokkaat ilmastoon ja energiaan liittyvät toimet puhuvat sen puolesta. Asunto ja taloyhtiö kerrallaan vihreää siirtymää edistämässä ARA:n avustuksilla. Asumisen aiheuttamat ilmastopäästöt ja energiankulutus ovat suuruudeltaan merkittäviä. Valtion rahoitukseen perustuva ARA:n energia-avustus vähentää asuinrakennusten kasvihuonepäästöjä ja tekee niistä energiatehokkaampia.

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologi aa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.

Kirjoittaja

Tapio Tuomi, Lähienergialiitto

Ajankohtaista

biokaasu Gasum jakeluauto

Savon Kuljetus laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulle uusien biokaasukäyttöisten jakeluautojen avulla

Savon Kuljetus Oy ottaa loppuvuodesta käyttöönsä kymmenen biokaasukäyttöistä jakeluautoa. Aiemmin pääasiassa Savon alueella toiminut yritys voi uusien kaasuautojen voimin laajentaa toimintaansa pääkaupunkiseudulle.   Kuljetus- ja infra-alan monialayhtiö Savon Kuljetus Oy on tilannut käyttöönsä kymmenen kaasukäyttöistä jakeluautoa. Yhtiö on sitoutunut käyttämään uusissa jakeluautoissaan polttoaineena vain biokaasua. Uudet ajoneuvot toimittavat pääsääntöisesti kappaletavarajakeluja pääkaupunkiseudulla, mutta niillä ajetaan myös […]