Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Elokuu 2023 tarjosi mm. seuraavaa: Meriaura Energy – Savosolar toimittaa 9 miljoonan euron arvoisen aurinkolämpöjärjestelmän Bauer Holzenergielle Saksan Bad Rappenauhun. Katja Kurki kirjoitti kaksi blogitekstiä aiheesta ”Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa”. FrEE – Framtidens EnergiExpert – tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hanke päättyi elokuun 2023 lopussa.
Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta
Meriaura Energy – Savosolar toimittaa aurinkolämpöjärjestelmän Bauer Holzenergielle Saksan Bad Rappenauhun. Meriaura Energy Oy – Savosolar, joka on Meriaura Group Oyj:n kokonaan omistama tytäryhtiö, on allekirjoittanut sopimuksen Bauer Holzenergie GmbH u. Co.KG:n kanssa aurinkolämpöjärjestelmän kokonaistoimituksesta Bad Rappenauhun, Saksaan. Aurinkolämpökeräinkentän koko tulee olemaan lähes 29 000 bruttoneliömetriä ja toimitussopimuksen arvo noin 9 miljoonaa euroa – Meriaura Energyn suurin toimitus tähän mennessä. Toimitettava aurinkolämpöjärjestelmä tuottaa lämpöä laajennettuun kaukolämpöverkkoon.
Suomalainen sijoitusyhtiö H.G Paloheimo ja Solnet Group, kansainvälisesti toimiva aurinkoenergia-alan yritys, aloittavat yhteistyön aurinkopuistohankkeiden valmistelusta Paloheimon omistamille maille; yhteensä 165 hehtaaria Hausjärven, Tuusulan ja Riihimäen alueilla. Alueille suunnitellaan teollisen mittakaavan aurinkopuistoja, joiden paneelien yhteenlaskettu teho on noin 140 MWp. Investoinnin arvo on jopa 100 miljoonaa euroa ja hanke tullaan toteuttamaan kumppanimallilla.
Katja Kurki kirjoitti kaksi blogitekstiä, jotka perustuvat tammi-toukokuussa 2023 tehtyyn pro gradu -tutkielmaan ”Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa”. Ensimmäisessä osassa perehdytään energiademokratiaan ja kansalaisten osallistumiseen energiajärjestelmässä Onko oikeudenmukaisen energiamurroksen edellytys tasapainottelu keskitettyjen ja hajautettujen energiajärjestelmien välillä? Toisessa osassa tarkastellaan tuulivoiman energiayhteisöjen esteitä ja haasteita Kansalaisten potentiaalia sekä osallistumis- ja investointihalukkuutta energiayhteisöihin pitää kartoittaa.
Tutkimus: Kotitalouksien hiilijalanjäljen pienentäminen puoleen on mahdollista. Suomen ympäristökeskus tutki yhdessä Helsingin yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen kanssa, minkälaisilla ohjauskeinoilla tai niiden yhdistelmillä kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjälki saataisiin puolitettua vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2022 käynnistyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten kotitalouksien kulutuksen hiilijalanjäljen kehittymistä vuoteen 2035 ilmasto- ja energiatoimia ja tuontituotteita koskevien tietojen pohjalta. Tämän lisäksi tutkijat selvittivät, mitä uusia ohjauskeinoja tai ohjauskeinojen yhdistelmiä tarvitaan hiilijalanjäljen puolittamiseksi.
FrEE – Framtidens EnergiExpert – tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hanke päättyi elokuun 2023 lopussa
FrEE-hankkeen toteuttajat Metropolia AMK, Yrkeshögskolan Novia, Stadin ammatti- ja aikuisopisto ja Lähienergialiitto haluavat kiittää kaikkia hankkeeseen osallistuneita henkilöitä ja osapuolia hankkeen onnistuneesta loppuun saattamisesta. Erityiskiitokset lähetämme Hämeen ELY-keskukseen ja hankkeen ohjausryhmän sekä advisory boardin jäsenille. Hanke rahoitettiin REACT-EU -rahoituksesta osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
FrEE-hankkeen päätösseminaari Energiaosaaminen on tulevaisuutta – Energikunnande är framtid pidettiin Metropolian Myllypuron kampuksella 17.8.2023. Tilaisuuden juonsi Kirsi Alm-Siira. Tilaisuuden keynote-puheessa Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kertoi ”Mitä vihreä siirtyä vaatii meiltä”. Aivotutkija, professori Minna Huotilainen esityksen aiheena oli ”Yrittäjät ovat huippuosaajia ja -oppijoita. Aivotutkijan vinkit erilaisille oppijoille muuttuvaan työelämään”. Lisäksi kuulimme esitykset ”Kouluttajien verkottamisella lisää vetyosaajia – Minna Näsman”, ”Energia-alan yrityksen tärkein osaaminen on kokonaisuuksien ymmärtäminen – Petri Koivula” ja ”Yrittäjän näkökulma jatkuvaan oppimiseen ja käyttökokemuksia FrEE-hankkeen opiskelumateriaalista – Kaija Niemi”.
FrEE-hankkeen oppimismateriaali on julkaistu DigiCampus-alustalla. Tutustu materiaaliin täältä. Materiaali koostuu verkko-oppimismateriaalista, jonka avulla voit opiskella itsenäisesti talotekniikan ja energia-alan verkkokokonaisuuksia: Energiajärjestelmät 1: Sähköntuotanto, Energiajärjestelmät 2 : Lämmöntuotanto Suomessa, Energiatekniikan peruskäsitteitä, Hybridilämmitysjärjestelmät, Johdatus aurinkosähköjärjestelmiin, Lämpöpumput 1: Toiminta, komponentit ja mitoitus, Lämpöpumput 2: Kytkentä ja vianhaku, Rakennusautomaatio. Kurssit ovat saatavilla kolmella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Opiskeltuasi verkkokokonaisuuden voit myös saada digitaalisen todistuksen suoritetusta kokonaisuudesta.
FrEE-hankkeen Sanna Ylä-Lyly ja Kaisa Rapanen kirjoittavat blogissa kuinka energia-alalla työskentely sopii kaikille ja että monenlaisille tekijöille on tarvetta. FrEE-hankkeessa on toimijoita monilta aloilta. Haluamme rohkaista myös muita kokeilemaan energia–alaa, joka itse asiassa koskettaa meitä jokaista arjessamme.
Uutiskirjeen tavoite
Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologi aa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.
Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.