Lähienergialiitto tekee FrEE-hankkeessa näkymättömän näkyväksi

by

Free -hanke

FrEE-hankkeen tiedotuksen ja viestinnän sai hoitaakseen Lähienergialiitto. Koska Lähienergialiitto otti hoitaakseen hankkeen nettisivut, se julkaisee paitsi nettisivuillaan myös Some-kanavillaan  ajankohtia tapahtumia messuista,  koulutuksista ja niiden tarpeista ja tarjonnasta. Apunaan Lähienergialiitolla on Advisory Board, johon on kutsuttu edustajia rakennusalan ja energia-alan vaikuttajista. Lähienergialiitto haluaa saada hankkeen asian mahdollisimman hyvin kuuluviin, joten suomen  lisäksi tiedottaminen tapahtuu myös ruotsiksi.

Vaikka hankkeen asia on jo monesti kerrottu, ei kertaus liene silti turha. Tämän takia siis FrEE-hanke on olemassa:

Elinkeinoelämä muuttuu, samoin työntekijöiden osaaminen erikoistuu. Koulutuksen muutos vie aikaa, mutta osaajia tarvitaan juuri nyt. FrEE- hankkeen tarkoituksena on luoda uusia osaajia juuri siihen osaamistarpeeseen, joka yrittäjillä on paraikaa. Hanke edistää nuorten, maahanmuuttajien tai sopivan koulutustaustan omaavien pätevöitymistä alalle. Hankkeen toteuttajina ovat ammattikorkeakoulut Novia ja Metropolia sekä Stadin AO ja Lähienergialiitto. 

Lue lisää Free-hankkeesta suomeksi tai ruotsiksi.

Hanke toteutetaan usean osapuolen yhteistyönä

Hankkeen alkaessa jokainen toteuttaja, niin päätoteuttaja Metropolia kuin myös osatoteuttajat Novia, Stadin AO ja Lähienergialiitto saivat oman tehtäväalueen hoidettavakseen. Päätoteuttaja Metropolia otti hoitaakseen sekä hankkeen hallinnoinnin kuin myös osaamiskomponentit ja hubin. Niiden tarkoitus on luoda mahdollisuudet uudistaa työelämässä olevien asiantuntijoiden sekä asiakaspalvelijoiden osaamista ja kehitetään yhteistyössä työelämän edustajien kanssa osaamiskomponentteja, joista muodostetaan laajempia osaamismoduuleita. Lisäksi rakennetaan yhteiskäyttöinen oppimisympäristö Energy Hub Living Lab, jossa yritykset ja niiden työntekijät, kouluttajat ja yritysten asiakkaat toimivat yhteistyössä. Hankkeen hallinnoinnin huhtikuussa 2022 Metropolia palkkasi työpaikkaansa vaihtaneen projektipäällikön tilalleen uuden projektipäällikön, Kaisa Rapasen. Novian tehtäväalue toteuttaa työelämä- ja asiakaslähtöistä osaamistarvekartoitusta Uudenmaan nykytilasta. Kartoituksesta esille tulleet tarpeet käytetään mm. pohjana osaamistarpeiden tiekartalle. Tiekartassa hahmotetaan tulevaisuuden tahtotilaa sekä näkymiä energia- ja talotekniikan- sekä palveluliiketoiminnan osaamisen kehittämisen alueella. Tehtäväaluetta vetää Saranna Sandströmin  tilalle tullut Fredrik Lindholm.

Lähienergialiitto hoitaa hankkeen sidosryhmätyön ja viestinnän

Lähienergialiitto sai tehtäväkseen hoitaa hankkeen sidosryhmätyön. Aluksi  Lähienergialiitto mm. aikataulutti viestintätoimenpiteet ja  selvensi sidosryhmäluetteloa. Lähienergia myös perusti hankkeen nettisivut käyttöön Lähienergialiiton sivujen alle ja ne tuleva säilymään hankkeen päättymisen jälkeen. Joka toinen viikko pidettävien etäpalaverien lisäksi Lähienergialiiton ehdotuksesta hanketoimijat alkoivat pitää ”päiväkirjaa”. Kyseessä on yksinkertaisesti linkitetty dokumentti, joka lähetetään koko ryhmälle ja kuka tahansa ryhmäläinen saa kirjoittaa dokumenttiin. Siihen voi myös linkittää esityksiä tms. joita on pitänyt, tekemiään haastatteluja tms. Kun asiat on koottuna yhteen paikkaan, niihin on helppo palaa tarvittaessa.

Advisory board

Lähienerigialiitto perusti myös Advisory boardin, johon kutsui rakennus- ja energia-alan vaikuttajia. Advisory board eroaa ohjausryhmästä mm. siksi, ettei sillä ole päätösvaltaa hankkeen sisältöön tai sen läpivientiin. Mutta Advisory board on todella tärkeä niille, jotka toimivat hankkeessa. Se on ennen kaikkea neuvoa antava elin, jonka ajatuksia ja toiveita hanketoimijat kuuntelevat erittäin mielellään tehdäkseen älykkäitä hanketta edistäviä suunnitelmia.. Tarkoituksena on saada palautetta hankkeen toiminnasta sen aikana.

Hitaasti mutta varmasti

FrEE-hankkeen tarkoituksena on myös lähteä viemään tietoa hankkeesta ja sen järjestämästä koulutuksesta eteenpäin esim. messuille ja tapahtumiin. Koronarajoitukset ova  poistumassa kaikkialta, joten myös FrEE-hanke vapautuu Koronan kahleista. Alustavia tapahtumia ja messuja, joihin Free-hanke osallistuisi, on jo suunnitelmissa. Hanke ei kuitenkaan lähde messuilemaan vain huvikseen, vaan tarkoituksena on viedä tietoa ja saada innostuneita osallistujia koulutukseen. Kannattaa seurata Lähienergialiiton sosiaalisen median ilmoituksia kuten Facebook, Twitter ja LinkedIn. Silloin pysyt parhaiten selvillä missä Lähienergialiitto liikkuu.

Hankkeen aikana on  hankkeelle syntynyt oma visuaalinen ilmeensä. FrEE-hanke on myös saanut  uusia toimijoita. Tämä väen vaihtuminen pitää sekä hankkeen että sen toimijat virkeinä. Hanke myös tuottaa julkaisuja. Kannattaa lukea viimeisimmät blogikirjoitukset, niin tiedät miten voit päivittää omaa osaamistasi.

Kan du säga det också på svenska?

Hanke on kaksikielinen, joten julkaisut, visuaaliset merkit esim. logo, pyritään julkaisemaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Hankkeessa käytetään hyväksi myös someviestintää osatoteuttajien ja päätoteuttajan sivuilla, koska hankkeelle ei ole perustettu omia somekanavia. Tämä sen takia, että kun on liikaa ylläpidettäviä kanavia, jokin jää aina toisia huonommalle sijalle.

Hankkeen hidas käynnistyminen on ollut viestinnälle haaste, koska sisältöjä on ollut vaikeaa tuottaa. Mutta pienin askelin menemme eteenpäin pitäen mielessä ajatusta, että eihän sitä maailmaakaan yhdessä päivässä rakennettu. Lähienergia  tiedotttaa, kannattaa seurata sekä sivuja että somekanavia..

Ajankohtaista

aurinko yhteistö

Joka neljäs työntekijä uskoo, että ilmastonmuutos tuo itselle lisää työmahdollisuuksia

Enemmistö palkansaajista ei usko ilmastonmuutoksella olevan dramaattisia työmarkkinavaikutuksia. Hyvin harva uskoo, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Palkansaajat toivovat työpaikoiltaan aktiivisuutta ekologisesti kestävissä valinnoissa. Toimialakohtaiset erot ilmastotoimissa olivat merkittäviä. Näin kertoo Työterveyslaitoksen tutkimus. Ilmastonmuutos ja työ -kyselyyn vastanneista hyvin harva ilmoittaa olevansa huolestunut siitä, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Sen sijaan joka neljäs työntekijä uskoo, että […]