EU:n Sosiaalinen ilmastorahasto on luotu lieventämään päästökaupan laajenemisen aiheuttamia sosiaalisia ja taloudellisia haasteita. Rahaston käytöstä Suomessa on tehty toimenpide-ehdotus, johon voi antaa näkemyksiä Ota kantaa -palvelussa 26.3. mennessä.
Päästökauppa laajenee koskemaan tieliikennettä ja rakennusten erillislämmitystä vuodesta 2027 lähtien (ETS2). Suomessa EU:n sosiaalisen ilmastorahaston varoja ohjataan muun muassa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen sekä vähäpäästöisen liikkumisen edistämiseen.
Tavoitteena on varmistaa, että ilmastotoimien taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset jakautuvat oikeudenmukaisesti eri väestöryhmien välillä
Sosiaalinen ilmastorahasto (Social Climate Plan) tukee erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia kotitalouksia, mikroyrityksiä ja tieliikenteen käyttäjiä.
Sosiaalisen ilmastorahaston suuruus on 86,7 miljardia euroa vuosien 2026–2032 aikana. Suomen saama osuus rahastosta on korkeintaan 464 miljoonaa euroa vuosina 2026–2032, mikä sisältää kansallisen osarahoituksen.
Rahaston käyttö edellyttää kansallista ilmastotoimien sosiaalisen tuen suunnitelmaa
Suomen valtion tukena suunnitelman valmistelussa toimii EU:n teknisen tuen (TSI) hanke. Hankkeessa on luotu alustava ehdotus toimenpidelistaksi, jota Suomi voisi harkita sisällytettäväksi ilmastoimien sosiaalisen tuen suunnitelmaan.
Tämän toimenpidelistan on tarkoitus antaa eväitä varsinaisen kansallisen suunnitelman valmisteluun ja se on nyt kommentoitavana Ota kantaa –palvelussa. Kyseessä on TSI-hankkeen epävirallinen kuuleminen, ei virallinen lausuntokierros. Virallinen lausuntokierros järjestetään myöhemmin.
Kerro näkemyksesi viimeistään 26.3.2024
Lähde YM tiedote.