Päästövähentäjän päiväkirja

tekninen tila aurinkoenergia

Olen sähkön pientuottaja ja energiajärjestelmän aktiivinen toimija ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kirjoittanut miksi tähän ryhdyin, miten ensimmäinen vuosi sujui, mitä toisena vuotena tapahtui, miten kolmas vuosi meni ja mitä neljäntenä vuonna tapahtui. Viidennen vuoden aikana sähkönkulutus jatkoi laskuaan, sekä kertyi kokemuksia etanoliautoilun riemuista ja aurinkolämmön erinomaisuudesta. Ja vanha totuus ”suunnitelmat ovat vain suunnitelmia” tuli mieleen jälkimmäisissä tapauksissa.

Sähkönkulutus ja ostosähkön määrä jatkoivat laskuaan

Alla olevassa taulukossa on kuluneen viiden vuoden aikana tapahtunut muutos sähkönkulutuksesta (= ostosähkö + aurinkosähkön omaan kulutukseen mennyt osuus) ja muutos sähkön ostoissa.

Kuten luvuista näkyy, niin sekä sähkön kulutus että osto ovat jatkaneet vähenemistä. Viimeisimmän vuoden osalta tapahtunut vähenemän taustalla on lopputalvesta käyttöönotettu aurinkolämpöjärjestelmä. Aikaisempien vuosien analyysit löydät tämän jutun lopusta. Tärkeimmät tekijät ovat olleet kaksi ilmalämpöpumppua (hankittu eri vuosina) ja älykäs sähkölämmityksen ohjaus.

Kulutus kWh1. vuosi2. vuosi3. vuosi4. vuosi5. vuosi
29 78229 62828 76427 60425 291
vrt 1. vuoteen
-154-1 018-2 178-4 491
%-muutos-1 %-3 %-7 %-15 %
vrt. edelliseen vuoteen-154-864-1 160-2 313
Ostosähkö kWh1. vuosi2. vuosi3. vuosi4. vuosi5. vuosi
27 07027 05626 07125 05522 593
vrt 1. vuoteen
-14-999-2 014-4 477
%-muutos-0,1 %-3,7 %-7,4 %-16,5 %
vrt. edelliseen vuoteen-14-985-1 015-2 463

Tuo 1. vuosi on se, jolloin tämä tarina alkoi aurinkosähköjärjestelmän ja ensimmäisen ilmalämpöpumpun hankinnalla (syyskuu 2014 – elokuu 2015). Aika ennen sitä, eli vuonna 0 (syyskuu 2013 – elokuu 2014) sähkönkulutus oli 32 120 kWh. Jos vertaa viimeisintä lukua siihen, niin vähennys on ollut 9 527 kWh eli – 29,7%.

Liikenteen päästöt vähentyvät ainostaan liikenteen päästöjä vähentämällä

Kesällä 2018 kirjoitin omista liikenteen päästövähennyskeinosta: Näin pudotin liikkumiseni päästöt neljännekseen. Vähennysten taustalla oli siirtyminen joukkoliikenteen käyttäjäksi ja autolle tehty etanolikonversio. Tämä kesä tuli vuosi täyteen etanoliautoilua ja kirjoitin kokemuksista omat jutun ”Etanolinhyöryinen vuosi takana”. Vaikka kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan, niin positiivinen jälki jäi ja päästövähennys jatkuu.

Tähän liittyen kertauksena ”miten voin vaikuttaa liikkumiseni päästöihin

Lähde: Toimenpideohjelma hiilettömään liikenteeseen 2045 – Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Aurinkolämmöstä kertyi lämpimiä kokemuksia

Kirjoitin aikaisemmin aurinkolämpöjärjestelmän hankinnasta. Nyt on hyvä hetki analysoida kuuden ensimmäisen kuukauden aurinkolämpötuotannon vaikutuksista. Ensimmäinen havainto on aurinkolämpökeräimien hämmästyttävä teho verrattuna aurinkopaneeleihin (aurinkolämpökirjoituksen lopussa löytyy tilastotiedot): tuotto kWh/m2 on lähes 8-kertaa suurempi.

Alla olevat pylväät näyttävät, miten aurinkolämpöjärjestelmä vähensi sähkönkulutusta. Muuta selitystä en siihen löydä. Mutta ensi vuonna kaikki on toisin: lämminvesivaraajan kumpaankin (2 x 3 kW) sähkövastukseen asennettiin kesällä energiamittarit! Joten vuoden päästä voin raportoida niiden tietojen perusteella.

PS. Toukokuu oli tänä vuonna kylmempi verrattuna edelliseen vuoteen, siksi varmaankin piikki (lämmitystarveluku oli 183, edellinen vuosi 46 ja sitä edeltävä 211).

aurinkolämpö sähkönkulutus

Ai niin. Palatakseni ”suunnitelmat ovat vain suunnitelmia” teemaan.

Tämän jutun kuvan vasen puoli kuvaa alkutilanteen teknisessä tilassa ja oikea puoli sinne lisätyt laitteet. Se on karu tarina siitä, minkälaisen muutoksen tekninen tila on kokenut kuluneiden viiden vuoden aikana. Tilassa oli alunperin ilmanvaihtokone, sähkötaulu ja lämminvesivaraaja. Viiden vuoden aikana sinne on tullut lisää aurinkosähköjärjestelmän invertteri, aurinkolämpöjärjestelmän osia ja kaksi laajennusta sähkötauluun. Ja nämä sähkötaulun laajennukset ovat muuten yllättävän kallista touhua. Viimeisin laajennus tarvittiin, jotta lämminvesivaraajan toinen sähkövastus saatiin kytkettyä. Koska samalla asennettiin myös energiamittarit, niin koko kustannus kirjattiin kustannuspaikalle ”Tieto lisää tuskaa” kustannuspaikan ”Aurinkolämpö” sijaan.

Aurinkosähkön tuotannossa tehtiin uusi tuotantoennätys

Aurinkosähkön tuotanto on pysynyt lähes samalla tasolla vuodesta toiseen. Viiden vuoden keskiarvo on ollut 3 676 kWh/a ja vuosittaiset vaihtelut ovat olleet aika pieniä. Vuosituotannot ovat olleet 3 665 kWh, 3 578 kWh, 3 578 kWh, 3 618kWh ja 3 942 kWh. Viimeisin vuosi poikkeaa edellisistä hieman enemmän ja syy näyttää olevan se, että kulunut vuosi oli hieman aurinkoisempi joka kuukausi.

Aikaisempina vuosina aurinkosähköä ohjattiin lämminvesivaraajan lämmitykseen (aikaohjauksella iltapäivisin). Aurinkolämpöjärjestelmän käyttöönoton huomaan kasvaneesta ylijäämästä ja pieni osa selittyy keskimääräistä paremmalla aurinkovuodella.

aurinkosähkö ylijäämä

Pientuottajien asema on parantunut, mutta vielä on tekemätöntä työtä jäljellä

Aurinkosähkön tuotannossa on yksi, yksinkertainen periaate: ”taloudellisesti järkevintä on käyttää itse jokainen tuotettu kWh ja välttää ylijäämän myynti” (taustatiedoksi: ostosähkön hinta n. 14 snt/kWh, ylijäämän myynnistä saa n. 4 snt/kWh). Periaatteen toteutuksessa ensimmäinen askel on tietenkin mahdollisimman hyvä aurinkosähköjärjestelmän mitoitus vastaamaan omaa kulutusta. Ensimmäinen askel hoituu osaavan toimittajan toimesta.

Ja toinen askel olisi se, että sähkölaskulla voisi hyödyntää jokaisen itse tuotetun kWh:n (ns. tunnin sisäinen netotus). Ikävä kyllä toinen askel on vielä haave, jonka toteutumista edistetään laajalla rintamalla uusiutuvan energian yrityksistä ministeriöiden virkamiehiin. Koska tämä toinen askel on vielä ottamatta, niin esimerkiksi ylijäämän varastointi akkuihin ei ole järkevä vaihtoehto.

Kolmas askel on otettava asunto-osakeyhtiöiden ja muiden energiayhteisöjen pientuotannon mahdollistamiseksi. Sen ottamista auttavat Finsolar-kokeiluhanke ja käynnissä oleva lainsäädäntötyö energiayhteisöjen lisäämiseksi sääntelyyn (osana EU:n Puhtaan energian paketin kansallista täytäntöönpanoa). Ikävä kyllä on niin, että kolmas askel jää liian lyhyeksi ilman toisen askeleen loppuun saattamista.

(Muokattu 8.6.2020: Vihdoinkin: tunnin sisäinen netotus toteutuu ja asunto-osakeyhtiöt pääsevät nauttimaan aurinkosähkön hedelmistä)

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Tärkeät lisätiedot

Tämän jutun taustatiedot: kuluneiden vuosien sähkönkulutus ja oma sähköntuotanto.

 

Muut kirjoitukset pientuottajan elämästä

Tarina tavallisen omakotiasujan vaiheista energian pientuottajaksi

Ensimmäinen vuosi: Vuosi pientuottajan elämää: ostosähkön määrä väheni lähes 20%

Pientuottajan paluu: toinen vuosi sähkön pientuottajana

Kolmas vuosi toden sanoo: Ghost in the Machine

Vain pientuottajan elämää

Mies ja puolittuneen sähkölaskun arvoitus

Ajankohtaista

aurinkopaneeli aurinkokeräin playgreen

Avustusta tarjolla asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi

Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.   Avustushaku avautui syyskuun 2020 alussa, mutta avustusta voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Hankkeen on oltava valmis, laskun on oltava maksettu ja maksatushakemuksen on […]