Sähkön hinta nousee – näin järvenpääläisessä kodissa onnistuttiin leikkaamaan hinnasta puolet

by

Avainsanat:

Korkeat hinnat ja jyrkät päiväkohtaiset hintavaihtelut sähköpörssissä huolettavat sähkölämmittäjiä. Järvenpääläisessä erillistalossa on silti onnistuttu säästämään puolet sähkön hinnasta, leikkaamaan kulutuksesta ja upottamaan uuden sähköauton vaatima energia kokonaan kotitaloussähköön, tekoälyn avulla.

 

Puolitoistakerroksiseen erillistaloon asennettiin sähkölämmityksen tehostajaksi älyohjaus marraskuussa 2020 ja aurinkopaneelit viime huhtikuussa. Lisäksi energiansäästöstä innostunut, tekniikkanörtiksikin tunnustautuva Juha Lipponen päätti kesällä lähteä mukaan pilottiryhmään ottamaan selvää uudesta aurinkosähkön älyohjauksesta. Tehokkaan energiaoptimoinnin on mahdollistanut vihreän sähkön pörssisähkösopimus eli tuntihintainen spot-sähkö. OptiWatti-älyohjaus on automatisoitu käyttämään sähköä silloin, kun sähkö on halpaa ja olla käyttämättä silloin, kun se on kallista. Aurinkosähkön ohjaus toteutettiin vastikään markkinoille tulleella OptiWatti Solarilla.

 

Kaikki irti halvimmista tuntihinnoista

– Arvioin, että kokonaissäästö sähköenergiakustannuksissa lienee parinkymmenen prosentin luokkaa. Lokakuulta voisin nostaa esimerkin, kertoo Aalto-yliopiston työelämäprofessorina toimiva Lipponen.

– Spot-sähkön keskihinta oli yli 8 senttiä kilowattitunnilta. OptiWatin optimoimana pörssisähköstäni maksama keskihinta jäi kuitenkin 4,22 senttiin kilowattitunnilta. Lokakuu poikkesi aiemmista kuukausista siinä, että öisin sähkön hinta laski tyypillisesti 0–2 senttiin kilowattitunnilta, vaikka päivisin saattoi olla 10–20 sentin hintoja, ja jopa 35 sentin piikki nähtiin.

Järjestelmä ”ylilämmittää” taloa halvoilla hinnoilla asteen pari ja antaa lämpötilan laskea kalliimpien hintojen aikana, vaihteluvälin puitteissa. Hintapiikkien aikana koko talon sähkölämmitys on käytännössä pois päältä. Parin asteen lämpötilanvaihtelua ei edes huomaa, Lipponen kuvaa järjestelmän toimintaa.

Lämmityksen ohjaus kotona- ja poissa-asetuksin Sähkön hinta on jatkanut jyrkkää nousuaan, kovimpana piikkinä 120 senttiä kilowattitunnilta joulukuun ensimmäisellä viikolla. Älyjärjestelmää käyttävät kokevat hyödyllisenä koko kiinteistön ajantasaisen seurannan ja hallinnan, ja aurinkosähkön osalta asia vain korostuu. Mobiilikäyttöliittymästä Lipponen saa seurattua ja säädettyä kotinsa huone- ja tuntikohtaisesti automatisoituja lämpötiloja.

– Olen joka toinen viikko useamman päivän työmatkalla, jolloin asetan järjestelmän poissa-tilaan eli alempaan lämpöön. Myös lapset ovat joka toinen viikko muualla, jolloin lasken heidän huoneidensa lämpötiloja.

 

Älyohjaus sopii sähköautoilijalle

Taloon hankittu täyssähköauto tekee OptiWatista entistäkin tarpeellisemman, kertoo 30–35 000 kilometriä vuodessa ajava Lipponen. Auton vaatima energia uppoaa täysin kotitaloussähköön, ja erityisesti Lipposta ilahduttaa mahdollisuus automatisoida auton lataus vuorokauden halvimmille tunneille, jolloin sähköenergian hinta lähestyy nollaa.

– Reilusti alle 10 sentin hinnalla siirtomaksuineen jää 100 kilometrin kuluiksi ”polttoaineen” osalta alle bensalitran hinta. Lisäksi saan automatisoitua paneelien tuottaman ylijäämäsähkön auton lataukseen ja lämminvesivaraajaan.

Viime kesän korkeiden hintojen aikana aurinkopaneelien tuottama ylijäämäsähkö kannatti myydä sähköyhtiölle, ja ladata autoa öiseen aikaan halvenneella pörssisähköllä.

Lipponen arvelee isojen päiväkohtaisten hintavaihteluiden tuleen jäädäkseen, ja vuorokausivaihtelut vain jyrkkenevät uusiutuvan energian käytön lisääntyessä. Tekoäly kertoo sen, milloin sähkö kannattaa hinnan puolesta ohjata omaan käyttöön ja milloin myyntiin.

 

Lisätiedot:
Mikko Heinonen
kehitysjohtaja, Voimatel Oy
toimitusjohtaja, OptiWatti Oy
Puh. 044 793 9836
mikko.heinonen@voimatel.fi

Tietoa julkaisijasta:
Voimatel Oy on 20-vuotias energia- ja tietoverkkojen sekä niitä tukevien järjestelmien elinkaaripalvelujen ja ratkaisujen tuottaja. Rakennamme hiilineutraalia yhteiskuntaa suunnittelemalla, toteuttamalla ja optimoimalla ilmastoa rasittamattomia energiaratkaisuja tytäryhtiömme OptiWatin älyteknologiaa hyödyntäen. Voimatelin liikevaihto 2020 oli 141 M€ ja henkilöstömäärä yli 970. www.voimatel.fi, www.optiwatti.fi

Lähde: Voimatel Oy, info

Ajankohtaista

Sopimus

Gasumin liikenteen ja teollisuuden kaasuratkaisujen tarjonta laajenee yrityskaupalla

Pohjoismainen energiayhtiö Gasum on saanut päätökseen yrityskaupan, jolla se osti Linde AG:n LNG- ja biokaasuliiketoiminnot Ruotsissa ja Norjassa sekä Nauticorin Marine Bunkering ‑liiketoiminnon Saksassa. Kauppa on olennainen osa Gasumin strategiaa, jonka tavoitteena on vauhdittaa puhtaampien liikenneratkaisujen kasvua Pohjoismaissa. Yrityskauppa laajentaa entisestään yhtiön kaasuratkaisujen tarjontaa usealle eri asiakassegmentille eri puolilla Pohjoismaita. Gasum hankki yrityskaupalla Linden LNG- […]