-
Lähienergialiiton uutiskirje 7/2018: aurinkosähkökapasiteetti kasvoi 2,5 kertaiseksi 2017 aikana, uusiutuvan sähkön kilpailutus syksyllä
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesä- ja heinäkuu tarjosivat mm. sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön jakeluverkoston tukiohjelma käynnistyy syksyllä 2018, etanolikonversio pudotti CO2-päästöt neljäsosaan, Danfoss tiivistää yhteistyötä Leanheatin kanssa, Suomessa on otettu käyttöön ensimmäinen saksalaisen TESVOLTin sähkövarasto. Tulevia tapahtumia Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut vaihtoehtoisten käyttövoimien eli sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön…
-
Virossa tukijärjestelmät hellivät uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden investointeja – ihmisten asenteet ja hyvien esimerkkien puute kuitenkin pullonkaulana
Kävin juhannusviikolla Virossa tutustumassa uusiutuvan energian yhteisöenergiahankkeisiin. Matkan tarkoituksena oli tunnistaa hyviä käytäntöjä yhteisöenergiaprojektien jalkauttamiseen liittyen ja oppia Viron uusiutuvan energian tukijärjestelmien vaikutuksista. Vaikka Virossa on kadehdittavan hyvä tukijärjestelmä, niin neuvostotausta vaikuttaa silti edelleen ihmisten mentaliteettiin eikä yhteisomistaminen ole suuressa suosiossa. Muutos on hidasta. Matka oli osa EU-rahoitteista kehityshankettamme ”Co2mmunity – Co-producing and co-financing…
-
Tanskassa asutaan omien tuulivoimaloiden lähellä ja ennakoidaan lämpöpumppubuumia
Osallistuin yhteisöenergiahankkeen ”Co2mmunity – Co-producing and co-financing renewable community energy projects” (EU INTERREG BSR) opintomatkalle Tanskaan ja Pohjois-Saksaan maaliskuussa 2018. Samaan aikaan työn alla oli Smart Energy Transition -hankkeessa Puhdas kaukolämpö ja -jäähdytys -visio (in english). Niinpä tarkkailin matkalla erityisesti kahta asiaa: Miten lämpösektorilla etenee päästöjen vähentäminen? Ja toiseksi, millainen vaikutus paikallisilla energiayhteisöillä on energiamurroksen…
-
Yhteisöenergiaprojektien menestyksen avaimia ovat julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö sekä ruohonjuuritason yhteisöllisyys – oppeja Etelä-Tanskasta ja Pohjois-Saksasta
Kävimme uusiutuvan energian yhteisöenergiahankkeisiin liittyvän kehityshankkeemme ”Co2mmunity – Co-producing and co-financing renewable community energy projects” (EU INTERREG BSR) puitteissa tutustumismatkalla Etelä-Tanskassa ja Pohjois-Saksassa maaliskuussa 2018. Matkan tarkoituksena oli tutustua paikallisiin aktiivisiin yhteisöihin sekä niiden pohjalta tunnistaa hyviä esimerkkejä siitä, miten kansalaisia voidaan aktivoida ja auttaa yhteisöhankkeiden toteuttamisessa. Aloitimme matkamme Tanskasta Middelfartin kaupungista ja sen…
-
Lähienergiasta vastaus tulevaisuuden energiakysymyksiin
Lähienergia on saanut enenevässä määrin huomiota kansalaisten, tutkijoiden ja poliitikkojen piirissä. Mari Martiskainen teki aiheesta väitöskirjan [i] Sussexin yliopistossa vuosina 2010-2014. Työ vertaili lähienergiaa Suomessa ja Iso-Britanniassa, ja tarkasteli lähemmin neljää lähienergiaprojektia sekä asiantuntijoiden mielipiteitä niistä politiikan keinoista, joilla lähienergiaa voitaisiin tukea enemmän. Lähienergiaa Iso-Britanniassa kutsutaan nimellä community energy Kun Suomen yhteydessä lähienergia usein tarkoittaa…