-
Markkinaselvitys valottaa alueellisten energiaratkaisujen haasteita ja potentiaalia
Vantaan kaupunki on julkaissut markkinaselvityksen, joka luo ajankohtaisen katsauksen vähähiilisten alueellisten energiajärjestelmien kehittämiseen ja nouseviin teknologioihin. Vantaalla kehitetään parhaillaan energiapositiivista aluetta Aviapolikseen sekä mallia alueellisille energiapalveluille. Suunnittelun tueksi kaupunki on kartoittanut tarjolla olevia ratkaisuja ja energia-, kiinteistö- ja rakennusalojen yritysten näkemyksiä erilaisten alueellisten energiaratkaisujen edellytyksistä. Kaupungeissa tehdään jatkuvasti energian tuotantoon ja käyttöön liittyviä valintoja ja…
-
Uusi kumppanuus laajamittaisen, integroidun uusiutuvan energiajärjestelmän kehittämiseksi Ahvenanmaalla
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Flexens ja Lhyfe ovat solmineet kumppanuuden kehittämään ja rakentamaan kunnianhimoisen integroidun energiasaarekeratkaisun, joka mahdollistaa laajan merituulen, vihreän vedyn tuotannon ja muun paikallisen arvoa luovan toiminnan Ahvenanmaalla. CIP, Copenhagen Energy Islandsin kautta, Lhyfe ja Flexens käynnistävät yhdessä Åland Energy Island -hankkeen. Tässä hankkeessa integroidaan laajamittainen merituulivoima ja vedyn tuotanto. Tavoitteena on kehittää…
-
Suomeen perustetaan kansallinen vetyverkko
Valtion kokonaan omistaman Gasgrid Finland Oy:n toimiala laajenee konsernitasolla vedyn siirtoinfrastruktuuriin ja siihen liittyvän vetymarkkinan kehittämiseen Suomessa. Gasgrid ryhtyy kehittämään nopeutetulla aikataululla Suomen kansallista vetyverkkoa sekä alueellisen vetymarkkinan mahdollistavaa infrastruktuuria tukeakseen vetytalouden kehittymistä Suomessa. Vedyn tuotannossa ei tarvetta valtionyhtiölle. Suomeen perustetaan kansallinen vetyverkko Talouspoliittinen ministerivaliokunta on 22.6.2022 puoltanut valtion kokonaan omistaman Gasgrid Finland Oy:n…
-
Ilmastopaneelin raportti: Energiajärjestelmän sähköistämisellä päästöt alas ja irti fossiilisista – lisää joustoratkaisuja tarvitaan
Energiajärjestelmien sähköistäminen on keskeinen osa energiamurrosta ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Fossiilisista polttoaineista irtautuminen ja sähköistäminen vaikuttaa merkittävästi energiajärjestelmään – sekä energian kulutukseen että tuotantoon – ja vaatii uudenlaisten haavoittuvuuksien ja pullonkaulojen huomioimista, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore raportti, jossa esitetään tapoja mallintaa energiajärjestelmää vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Sähköistetty energiajärjestelmä tarvitsee nykyistä enemmän sähköä ja sen myötä joustoratkaisuja. Sekä…
-
Vetytaloushankkeen väliraportti esittelee sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin mahdollisuuksia energiajärjestelmälle
Gasgrid ja Fingrid selvittävät sähkön ja vedyn siirtoinfrastruktuurin tarjoamia mahdollisuuuksia energiajärjestelmälle yhteishankkeessa, jonka tähänastisia tuloksia esitellään julkaistussa väliraportissa. Suomessa puhtaasti tuotettu vety on keskeinen keino fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseksi ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteishankkeessa tutkitaan vedyn tuotantoon ja kulutukseen liittyviä vaatimuksia energiansiirtoinfrastruktuurille ja vaikutuksia laajemmin energiajärjestelmään. Hankkeen loppuraportti valmistuu vuoden 2022 lopussa. Gasgrid ja Fingrid…
-
Oulun Karjasillalle rakentuu asuinalue, jonka energiajärjestelmä on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen
Oulun uusi asuinalue Karjasillan Kulma rakentuu seuraavan kymmenen vuoden aikana. Rakennushankkeessa on mukana Hartela Oy:n lisäksi yhteistyössä Oulun Energia. Oulun Karjasillalle rakentuu uusi asuinalue, jonka asukkaat ovat automaattisesti mukana hiilineutraalin maailman raivaamisessa. Asuinalueen rakentajana toimii Hartela. Rakennustyöt on aloitettu tänä vuonna ja alueen ensimmäisten kerrostalojen on määrä valmistua ensi kesänä. Karjasillan Kulma valmistuu rakennus…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 12/2018: liikenteen päästöjen nollaamiseen toimenpideohjelma, päästövähennysten keinoista paneelikeskustelu Energiamessuilla
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. Euroopan johtava energiayhtiö E.ON sijoitti sähköautojen latauspalveluyhtiö Virtaan (Liikennevirta Oy). Lisäksi E.ON:n sähköautojen latausverkosto toimii suomalaisen sähköautojen lataukseen erikoistuneen Virran teknologialla. EU on myöntänyt Gasumille 2,9 miljoonaa euroa tukea kaasutankkausasemaverkoston laajentamistyöhön Suomessa. YH Kotien asukkailla on jatkossa mahdollisuus tilata autopaikalleen Parkkisähkön toimittama latauspiste, joka mahdollistaa sähköauton…
-
Suomalainen Virta tarjoaa teknologian yhteen Euroopan suurimmista sähköautojen latausverkostoista – asiakkaaksi energiajätti E.ON
Euroopan suurimman energiayhtiön E.ON:n sähköautojen latausverkosto toimii suomalaisen sähköautojen lataukseen erikoistuneen Virran teknologialla. Suomalaiseen teknologiaan perustuva yhteistyö tuo jo tämän vuoden aikana tuhansia uusia latauspisteitä eurooppalaisille sähköauton käyttäjille. Saksalainen energiayhtiö E.ON lanseeraa sähköautojen älykkääseen latausteknologiaan erikoistuneen suomalaisen teknologiayhtiö Virran kanssa yhden Euroopan kattavimmista sähköautojen latausasemaverkostoista. Virran teknologinen kyvykkyys ja E.ON:n vahva markkina-asema Euroopassa yhdistyvät.…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 9/2018: raportti julkaistu akkujen käytöstä sähköjärjestelmässä, Vuoden Lähienergiaratkaisuun osallistuminen mahdollista vielä lokakuun ajan
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu tarjosi mm. sähköautojen latauspalveluita tarjoava Virta palkittiin maailman parhaana energia-alan tuotebrändinä, Turku Energia ja Aurajoki Oy ovat solmineet sopimuksen Aurajoki Oy:n neljällä paikkakunnalla toimivan kuumasinkityslaitoksen tehon tarjoamisesta kysyntäjoustomarkkinoille, liikenne- ja viestintäministeriön liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä on koonnut kolme vaihtoehtoista skenaariota liikenteen päästöjen poistamiseksi, sähkön varastoinnin…
-
Nykyinen energian sekatalous tarvitsee markkinareformin eli energiakaaren
Markkina tarkoittaa järjestelyä, jossa hyödykkeen hinta muodostuu ostajien ja myyjien vaihdannassa. Koska päästöttömän sähkön rooli korostuu energiajärjestelmässä, juuri sähkömarkkina on tärkeä saada toimivaksi, mikäli energiajärjestelmässä halutaan toteuttaa markkinatalouden toimintaperiaatteita. Tehokkaan markkinan tunnuspiirteitä ovat muun muassa: Markkinat ovat likvidit eli on riittävästi osto- ja myyntivaihtoehtoja tarjolla Markkinoille pääsy on helppoa ja transaktiokulut ovat pienet Hinnan muodostus…
-
Loiste, Jyväskylän Energia ja Kuopion Energia valmistelevat yhteisen sähkönmyyntiyhtiön perustamista
Kolmen energiayhtiön sähkökauppaliiketoiminnat yhdistämällä syntyisi Suomen markkinoiden neljänneksi suurin sähkönmyyjäyhtiö. Uusi yhtiö olisi perustajiensa mukaisesti valtakunnallinen, mutta juuriltaan maakunnallinen – helposti lähestyttävä, palveleva ja asiakasystävällinen. Jyväskylän Energia, Kuopion Energia ja Loiste tavoittelevat voimien yhdistämisellä vahvempaa asemaa muuttuvilla sähkömarkkinoilla. Neuvotteluja on käyty kolmen yhtiön sähkönmyynnin yhdistämisestä perustettavaan yhtiöön. Yhtiöt ovat tiedottaneet henkilöstölleen, kumppaneilleen ja medialle…
-
Sata suomalaista uuden energian kokeilua koottu saman katon alle
Smart Energy Transition –hankkeen osana on koottu 100 suomalaista uuden energiajärjestelmän mukaista kokeilua. Maassamme on uuden energian aihepiirissä tapahtunut jatkuvasti mielenkiintoisia asioita, joita ovat saaneet aikaan paitsi kunnat ja kaupungit, myös yritykset ja kekseliäät yksityishenkilöt. Sivusto antaa hyvän kuvan siitä, mitä kaikkea uuteen energiaan liittyvää on kokeiltu vuodesta 2010 alkaen tähän päivään saakka. Luettavaa…
-
Tulevaisuuden energiajärjestelmän on oltava resurssitehokas
Energiajärjestelmän resurssitehokkuudelle on monta määritelmää: esimerkiksi koko järjestelmän tehokas käyttäminen tai järjestelmän kokonaiskustannuksien vähentäminen. Yksi näkökulma resurssitehokkuuteen on raaka-aineiden käytön tehokkuus. Suomen Akatemian rahoittamassa EL-TRAN-hankkeessa on tavoitteena osoittaa, miten Suomi voi toteuttaa tulevaisuudessa resurssitehokkaamman ja ilmastoneutraalimman sähköenergiajärjestelmän. Resurssien määrä on rajallinen Raaka-aineiden käytön tehostamiselle on vahvat perustelut, käytämme jo nyt raaka-aineita yli niiden uusiutumiskyvyn.…
-
Energiatehokkuus ei aiheuta homeongelmia
Rakennukset kuluttavat noin 30% Suomen loppuenergiankäytöstä, joten niiden merkitys energiankulutuksen ja päästöjen pienentämisessä on tärkeä. Käyttämätön energia on kaikkein ympäristöystävällisintä energiaa. Rakennukset ovat myös merkittävä osa kansallisvarallisuuttamme. Lisäksi rakennukset ovat koteja, lapsuudenmuistoja; niillä on rahallisen arvon lisäksi myös merkittävä tunnearvo. Rakennuskantaa tulee siis kehittää, ylläpitää ja parantaa pieteetillä. Energiatehokkuus ei ole syy homeongelmiin Aika…