-
Ilmastopaneelin raportti: Jakeluvelvoitteen kasvattaminen ja sähköistymisen vauhdittaminen puolittavat liikenteen päästöt
Suomen ilmastopaneeli on julkaissut arvion nykyisen hallituksen liikenteen päästövähennystoimista suhteessa ilmastotavoitteisiin. Merkittävimmät haasteet liittyvät jakeluvelvoitteen muutoksiin. Tavoitteet on mahdollista saavuttaa kasvattamalla uusiutuvien polttoaineiden osuuksia riittävän suuriksi fossiilisten liikennepolttoaineiden joukossa ja vauhdittamalla liikenteen sähköistymistä. Liikennepäästöjen vähentäminen taakanjakosektorin päästötavoitteiden varmistamiseksi on myös taloudellisesti kannattavaa. Ilmastopaneelin tuore raportti Tieliikenteen päästövähennystoimet ja niiden vaikutukset tarkastelee tieliikenteen päästövähennystoimien kasvihuonekaasupäästö- ja…
-
Meriaura tilaa kaksi bioöljykäyttöistä rahtialusta hollantilaiselta Royal Bodewes -telakalta
Meriaura Group -konserniin kuuluva Meriaura Oy on solminut kahden Eco Trader -rahtialuksen toimitussopimuksen hollantilaisen Bodewes International Shipbuilding B.V:n kanssa. Toimituksen arvo on noin 34 miljoonaa euroa. Sopimuksen mukaan alukset rakennetaan Hollannissa ja ne luovutetaan vuonna 2026 tammikuussa ja joulukuussa. Tilatut Eco Trader -alukset ovat 105 metriä pitkiä, kantavuudeltaan 6750 tonnin ja 1A-jääluokan aluksia. Niiden suunnittelun lähtökohtana on mahdollisimman matalien…
-
Gasum rakentaa maailman pohjoisimman kaasuntankkausaseman Rovaniemelle
Rovaniemen aseman myötä vähäpäästöiset kuljetukset biokaasulla ovat mahdollisia valtaosassa Suomea. Asema on ollut jo pitkään erittäin toivottu myös henkilöautoilijoiden keskuudessa Lapin matkailun näkökulmasta. Gasum on aloittanut kaasuntankkausaseman rakennustyöt Rovaniemellä. Asema avautuu arviolta alkukesästä 2024. Rovaniemen asema on tärkeä laajennus Gasumin liikennekaasun jakeluverkostoon Pohjois-Suomessa ja erityisesti Lapin alueella. Pohjois-Suomen asemat mahdollistavat vähäpäästöiset kuljetukset kaasurekoilla ja -kuorma-autoilla…
-
Gasumin uusin ja Lapin ensimmäinen tankkausasema Keminmaalla auki
Asemaverkoston laajeneminen Pohjois-Suomessa mahdollistaa yhä useammalle yritykselle vähäpäästöiset kuljetukset biokaasulla. Gasum on avannut uusimman kaasutankkausasemansa Keminmaalla. Keminmaan asema on Lapin ensimmäinen kaasutankkausasema, Gasumin toistaiseksi pohjoisin tankkausasema ja samalla Euroopan pohjoisin nesteytetyn biokaasun eli LBG:n tankkausasema. Keminmaan asema palvelee niin raskasta liikennettä kuin henkilöautoilijoitakin, sillä asemalla on mahdollista tankata sekä nesteytettyä että paineistettua biokaasua. Asema sijaitsee…
-
Hankinta- ja muuntotuki laajenee vetykäyttöisiin paketti- ja kuorma-autoihin
Valtioneuvosto antoi eduskunnalle lakiesityksen vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivan ajoneuvon hankinnan sekä ajoneuvon vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaksi muuntamisen määräaikaisesta tukemisesta annetun lain muuttamisesta. Lakia sovellettaisiin paketti- ja kuorma-auton hankintatukeen, jota haetaan viimeistään 31.12.2024. Lakiin sisällytettäisiin uusi tukikategoria vetykäyttöisille paketti- ja kuorma-autoille. Esityksessä ehdotetaan lisäksi lain muuttamista vastaamaan EU:n valtiontukilainsäädännön muutoksia. Samalla täyssähköauton hankintatukia ja henkilöautojen muuntotukia koskevaa sääntelyä…
-
Raportti: Liikenteen uusien käyttövoimien markkina kehittynyt enimmäkseen tavoitteiden mukaisesti
Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut 13.12.2022 seurantaraportin, jossa arvioidaan muun muassa sähkön, kaasun ja vedyn lataus- ja tankkausverkkoa sekä sähkö- ja kaasuautoilun yleistymistä. Raportin mukaan vuodelle 2020 asetetut tavoitteet on pääosin saavutettu. Vuonna 2017 asetetut tavoitteet olivat kuitenkin maltilliset, ja niitä on kiristetty Fossiilittoman liikenteen tiekartassa vuonna 2021. Liikenne- ja viestintäministeriö asetti työryhmän tieliikenteen…
-
Flexens ja HydRe aloittavat yhteistyön vedyn käytössä liikenteessä Suomessa
Suomalaiset Flexens ja HydRe valmistautuvat pilotoimaan vihreää vetää Lempäälässä. Flexens suunnittelee pienen mittakaavan vihreän vedyn tuotantoyksikön liittämistä Suomen ensimmäiselle vedyn tankkausasemalle. HydRe tarjota tankkausaseman. Laitteistot integroidaan paikalliseen LEMENE energiajärjestelmään, jonka omistaa energiayhtiö Lempäälän Energia. Osapuolet ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen yhteistyöstä ja suunnittelevat käynnistää hankkeen vuoden 2025 alussa. ”Edistämme Suomen vetytaloutta demonstroimalla paikallista, joustavaa ja monistettavaa…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 8/2022: Vinkkejä takan käyttöönottoon syksyllä. Kaksi suomalaishanketta mukaan uuteen vetytalouden eurooppalaiseen arvoketjuun
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä yhteistyöhön vihreällä ammoniakilla kulkevan rahtilaivan rakentamiseksi, kaikki preemiotukijärjestelmän tuulivoimalat tuottavat nyt sähköä – lisäys tuotantokapasiteettiin merkittävä, hallitus esittää muutoksia vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintatukien hakuaikoihin, Suur-Savon Sähkö rakennuttaa Pertunmaalle aurinkosähköpuiston, jonka yhteyteen on tavoitteena perustaa aurinkoenergian…
-
Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä yhteistyöhön vihreällä ammoniakilla kulkevan rahtilaivan rakentamiseksi
Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen vihreää ammoniakkia polttoaineena käyttävän rahtialuksen rakentamisesta. Meriaura tilaa Wärtsilän modulaarisilla monipolttoainepääkoneilla varustetun aluksen ja operoi sitä, kun taas Green NortH2 Energy toimittaa uusiutuvalla sähköllä tuotetun vihreän ammoniakin sen polttoaineeksi. Aluksen toimitus on suunniteltu vuodelle 2024 ja vihreällä ammoniakilla liikennöinnin on tarkoitus alkaa vuonna 2026. Vihreällä…
-
Hallitus esittää muutoksia vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintatukien hakuaikoihin
Hallitus ehdottaa, että sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen hankintatukien hakuaikoja pidennetään. Täyssähkökäyttöisten henkilöautojen eli täyssähköautojen hankintatukien ja henkilöautojen muuntotukien hakuaikaa puolestaan lyhennettäisiin kolmella kuukaudella, sillä tukiin ei ole osoitettu määrärahaa vuodelle 2023. ”Tämä on positiivinen ongelma. Monia harmittaa, että hankintatuki loppuu – mutta yhteiskunnan ja ilmaston kannalta on hienoa, että siirtymä sähköiseen liikenteeseen on…
-
EU tarjoaa rahoitusta vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfran rakentamiseen – Suomeen rahoitusta sähköautojen latauspisteille
EU rahoittaa uusien käyttövoimien eli muun muassa sähkön ja vedyn jakeluinfrastruktuurin rakentamista 1,5 miljardilla eurolla vuosina 2021-2023. Suomeen on myönnetty rahoitusta sähköautojen latausverkoston laajentamiseen Verkkojen Eurooppa -välineen liikenneohjelmasta. Seuraava Verkkojen Eurooppa -välineen liikenneohjelman hakukierros, jolla myönnetään rahoitusta vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfran rakentamiseen, päättyy 10.11.2022. EU tarjoaa rahoitusta esimerkiksi autojen, junien, alusten ja lentokoneiden vaihtoehtoisten käyttövoimien…
-
Liikenteen infrastruktuurituen kilpailuajankohdat syksyllä 2022 on julkaistu
Energiavirasto kilpailuttaa tukea ajoneuvojen suuritehoisille latauspisteille ja uusiutuvan vedyn tankkauspisteille. Infotilaisuuden 28.9.2022 esitysmateriaali on nyt saatavilla. Energiavirasto on tehnyt päätöksen seuraavien kilpailutusten järjestämisestä: Ajoneuvojen suuritehoisille latauspisteille on haettavissa tukea 5.10.2022 – 26.10.2022 Uusiutuvan vedyn tankkauspisteille on haettavissa tukea 5.10.2022 – 26.10.2022. Tuesta kiinnostuneita tahoja pyydetään olemaan suoraan yhteydessä Energiavirastoon hyvissä ajoin ennen hakuaikaa. Tukea kohdistetaan…
-
Tulevaisuuden energiajärjestelmää rakennetaan nyt – tukea energiainvestointeihin haettavissa ennätyksellisesti
TEM:n johtava asiantuntija Juho Korteniemi: ”Tänä vuonna sekä Suomi että EU tukevat puhtaan energian investointeja ennennäkemättömällä laajuudella. Uusia energiainvestointeja tarvitaan enemmän kuin koskaan nyt, kun sanomme Venäjän fossiilienergialle hyvästit. Käynnissä ja avautumassa on useita yrityksille suunnattuja energiainvestointihakuja.” On selvää, että tulevaisuuden historiantunneilla koululaiset lukevat vuoden 2022 tapahtumista: Venäjän hyökkäys Ukrainaan, pandemiavuodet, vieterin lailla pompannut talouskasvu.…
-
Vantaan Energia ja St1 yhteistyöhön sähköpolttoaineen jakelussa
Kiertotalousenergiayhtiö Vantaan Energian ja energiayhtiö St1:n esisopimus on merkittävä askel kohti puhtaampaa liikennettä sekä niin toimialakohtaisten kuin yrityskohtaisten päästövähennystavoitteiden saavuttamista. Vantaan Energian ja St1:n esisopimus kattaa yhteistyön vuonna 2025 valmistuvaksi suunnitellun Vantaan Energian Sähköpolttoainelaitoksen tuottaman kaasun jakelusta St1:n asiakkaille. Sähköpolttoainelaitos tuottaa liikennekäyttöön ympäristöystävällistä hiilineutraalia synteettistä kaasua, jonka käyttäminen vie liikennesektoria kohti toimialakohtaisia päästövähennystavoitteita. Vantaan…
-
Vuonna 2020 uusiutuvat energialähteet ohittivat ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet EU:n tärkeimpänä energianlähteenä
Komissio antoi 27.10.2021 energiaunionin tilaa vuonna 2021 koskevan katsauksensa, jossa arvioidaan EU:n edistymistä puhtaaseen energiaan siirtymisessä. Uusiutuvista lähteistä tuotettiin 38 prosenttia sähköstä, kun fossiilisilla polttoaineilla tuotettiin 37 prosenttia. Tähän mennessä yhdeksän EU-maata on jo luopunut hiilen käytöstä, 13 muuta on sitoutunut luopumaan siitä tiettyyn määräaikaan mennessä ja neljä harkitsee mahdollista luopumisajankohtaa. Vaikka paljon rohkaisevaa kehitystä…
-
Naantalin voimalaitoksen alueelle suunnitellaan vedyn tuotantolaitosta
Elomaticin perustama kehitysyhtiö GreenH2ub ja Turun Seudun Energiatuotanto Oy (TSE) ovat solmineet aiesopimuksen, jossa osapuolet selvittävät vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamista TSE:n Naantalin voimalaitoksen alueelle. Tarkoituksena on tuottaa vetyä meri- ja raskaan liikenteen polttoaineeksi, jonka sivutuotteena syntyvää hukkalämpöä hyödynnettäisiin kaukolämpönä. Elomatic on perustanut kehitysyhtiö GreenH2ub Oy:n tarkoituksenaan luoda pilottihankkeita vedyn tuotannolle ja käytölle meri- ja…
-
SCA ja St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen tuottamaan ja kehittämään nestemäisiä biopolttoaineita
SCA ja St1 ovat perustaneet biopolttoaineiden tuotantoon ja myyntiin keskittyvän yhteisyrityksen, josta kumpikin osapuoli omistaa 50 prosenttia. SCA tulee toimittamaan mäntyöljyä yhteisyritykselle, johon se investoi noin 0,6 miljardia Ruotsin kruunua. Yhteisyritys tulee omistamaan 50 prosenttia St1 Gothenburg Biorefinery AB:stä, joka investoi parhaillaan kokonaiskapasiteetiltaan 200 000 tonnin biojalostamoon, kokonaisinvestoinnin ollessa noin 2,5 miljardia Ruotsin kruunua. Uusi…
-
Liikennekaasua saa nyt myös Tuskusta Etelä-Savon Energia Oy:n e-kaasuasemalta
Etelä-Savon Energia Oy:n omistama kaasutankkausasemaketju, e-kaasuasemat, on laajentanut tänä kesänä toimintaansa ja jakelee kaasua neljällä julkisella kaasuntankkausasemalla, jotka sijaitsevat Mikkelissä Graanilla, Tuskussa ja Haukivuorella sekä Pertunmaan Kuortissa. Asemista kaksi, Tuskun ja Kuortin kaasuntankkausasemat, ovat valmistuneet tänä kesänä. Tuskun e-kaasuasemalla jaellaan paineistetun biokaasun lisäksi nesteytettyä kaasua, joka soveltuu erityisen hyvin pitkän matkan kuorma-autoliikenteelle. Tuskun e-kaasuasema…
-
Liedon asemalaajennus valmistunut – kaasua pääsevät tankkaamaan nyt myös henkilö- ja jakeluautot
Gasumin Liedon tankkausaseman laajennushanke on valmistunut, ja aiemmin vain raskasta liikennettä palvellut asema tarjoaa kaasua nyt myös henkilö- ja jakeluautojen tarpeisiin. Uudistus vastaa kaasuautojen kasvavaan suosioon niin Turun seudulla kuin koko maassa ja vahvistaa merkittävästi kevyen ja keskiraskaan liikenteen ajoneuvojen mahdollisuuksia siirtyä ympäristöystävällisempään polttoainevaihtoehtoon. Gasumin Liedon tankkausaseman laajennushanke on valmistunut. Jatkossa asemalla on…
-
Parkkisähkö valittiin Baltian kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan – kumppanina Latvenergo
Baltian suurimpiin lukeutuva energiayhtiö Latvenergo AS oli valitsemassa Parkkisähkö Oy:n Baltian ensimmäiseen kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan. Baltiaan ja Latviaan perustiin ensimmäinen kestävän kehityksen kiihdytysohjelma. Riian kaupunki, Swedbank, energiayhtiö Latvenergo sekä kauppaketjut Orkla ja Rimi Baltic ovat ohjelman taustavoimat. Jokaisella taholla on oma kehityshaasteensa, jolla kukin haki ratkaisua kestävän kehityksen ongelmaan. Ohjelmaan tuli hakemuksia 160 yritykseltä 40…