-
Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti nousi 1 000 megawattiin
Vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1000 megawattia, josta suurin osa oli pientuotantoa. Vuoden aikana kokonaiskapasiteetti kasvoi yli 300 megawattia. Energiaviraston alustavien tietojen mukaan vuoden 2023 lopussa Suomessa oli asennettua aurinkosähkökapasiteettia noin 1 000 megawattia, josta pientuotantoa oli 936 megawattia ja teollisen kokoluokan laitosten kapasiteettia 50 megawattia. Verkkoon kytkemätöntä kapasiteettia oli noin 23…
-
Sähkön pientuotannon netotus ja hyvityslaskenta tarjolla kaikkialla Suomessa
Vuoden 2021 alusta tuli voimaan lakimuutos, joka mahdollisti sähkön pientuotannon netotuksen, kiinteistön sisäisen energiayhteisön perustamisen ja hyvityslaskentapalvelun. Vuoden 2022 loppuun asti näiden saatavuus vaihteli jakeluverkkoyhtiöittäin, mutta vuoden 2023 alusta lähtien ne ovat tarjolla kaikkialla Suomessa sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetyn tiedonvaihdonjärjestelmän (datahub) palveluina. Pitkään toivottu ja odotettu ”tunnin sisäinen netotus” toteutuu, jolloin pientuotannon arvon voi hyödyntää täysin…
-
Sähkön pientuotannon liittäminen jakeluverkkoon
Tämä kirjoitus antaa ohjeita sähkön pientuotannon (teho korkeintaan 2 MVA) kytkemisestä jakeluverkkoon. Sisällön on tuottanut Lähienergialiitto yhdessä Energiaviraston kanssa. Mitään varsinaisia ongelmia tai esteitä pientuotannon liittämisessä ei pitäisi tai saisi olla. Kyse on asiakkaiden tarpeiden täyttämisestä ja näistä mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista, jotka menevät viime kädessä kaikkien asiakkaiden maksettavaksi. Sähkön pientuotannon yleistyessä on mahdollista, että kustannuksia…
-
Aurinkoenergiajärjestelmien lukumäärä 2021 lopussa selvitetty ja MW-luokan aurinkovoimalat yleistyvät
Aurinkosähkön yleistyminen vakaassa kasvussa Suomessa. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa yli 39 000 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää, joiden yhteenlaskettu teho oli noin 395 MW. Uusi ilmiö on, että omaan käyttöön mitoitetuista aurinkovoimaloista on siirrytty myös MW-kokoluokan aurinkovoimaloihin. Vaikka vuonna 2021 aurinkosähkön tehon kasvu oli ennätyssuuri eli 102 MW, niin vuosien 2015-19 aurinkosähkötehon jyrkkä kasvu tasaantui vuosina 2020…
-
Aurinkosähkön suosio jatkoi hurjaa kasvua – 2019 lopussa tehoa noin 198 MW
Vuoden 2019 lopussa sähköverkkoon liitettyä aurinkosähkön tuotantokapasiteettia oli noin 198 megawattia, selviää Energiaviraston sähköverkkoyhtiöiltä keräämistä alustavista tiedoista. Vuodessa sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kapasiteetti lisääntyi 77 megawatilla (64 %). Aurinkosähkön osuus sähkön pientuotannosta on noin 71 prosenttia. Sähkön pientuotanto vastaa alle kahta prosenttia Suomen sähkön kokonaistuotantokapasiteetista. Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Sähköverkkoon…
-
Tunnin sisäinen netotus toteutui, asunto-osakeyhtiöt pääsevät nauttimaan aurinkosähkön hedelmistä ja kiinteistön rajan ylittävä energiayhteisö on mahdollinen
Lähienergialiiton pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ hajautetun pientuotannon edistämiseksi kantaa hedelmää. Lakimuutokset, joilla parannetaan sähkön pientuottajien asemaa, perustuvat EU:n Puhdasta energiaa kaikille eurooppalaisille direktiivien toimeenpanoon Suomen lainsäädäntöön. Pitkään toivottu ja odotettu ”tunnin sisäinen netotus” toteutuu, jolloin pientuotannon arvon voi hyödyntää täysin. Asunto-osakeyhtiöt ja sen osakkaat pääsevät mukaan sähkön pientuotantoon ja kiinteistörajan ylittävät energiayhteisöt ovat mahdollisia. Tämän kirjoituksen sisältö perustuu 1.1.2021…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 6/2018: kuluttajan valinnat pudottivat CO2-päästöt neljäsosaan, aurinkosähkökapasiteetti kasvoi 2,5 kertaiseksi 2017 aikana
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesäkuu tarjosi mm. Suomessa on otettu käyttöön ensimmäinen saksalaisen TESVOLTin sähkövarasto, uusiutuvan sähkön tuotantoa kilpailutetaan 1,4 TWh syksyllä 2018, Danfoss tiivistää yhteistyötä Leanheatin kanssa, sähköisen liikenteen ja biokaasun liikennekäytön jakeluverkoston tukiohjelma käynnistyy syksyllä 2018. Tulevia tapahtumia Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut vaihtoehtoisten käyttövoimien eli sähköisen liikenteen ja…
-
Sähkönpientuotanto kovassa kasvussa – Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti 2,5 -kertaistui vuodessa
Sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kokonaiskapasiteetti oli vuoden 2017 lopussa noin 70 MW, selviää Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämistä alustavista tiedoista. Kapasiteetti kasvoi 2,5 -kertaiseksi vuoden 2017 aikana. Pientuotannon (alle 1 MW yksiköt) kapasiteetti oli tästä noin 66 MW. Kokonaisuudessaan alle 1 MW pientuotantoa on Suomessa noin 178 MW. Sähkön pientuotantomuodoista erityisesti aurinkosähkön pientuotanto on voimakkaassa kasvussa.…
-
Kolmas vuosi toden sanoo: Ghost in the Machine
Olen sähkön pientuottaja ja energiajärjestelmän aktiivinen toimija ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kertonut miksi tähän ryhdyin, miten ensimmäinen vuosi sujui ja mitä toisena vuotena tapahtui. Nyt on aika raportoida kolmannen vuoden kokemukset: kyllä älykkäässä lämmityksen ohjauksessa on järkeä ja sillä säästää sähköä – asumismukavuuden säilyessä hyvänä. Toisen vuoden jälkeen yhteenveto oli ”Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat…
-
Kansalaislähtöisen lähienergian haasteet Suomessa
Vuosi 2016 oli maapallon mittaushistorian lämpimin. Maailman Ilmatieteen järjestö raportoi maapallon keskilämpötilan olleen 1,1°C korkeampi esiteolliseen aikaan verrattuna. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on aikamme suurimpia kriisejä ja sen hillitseminen vaatii meiltä puheiden sijaan konkreettisia tekoja. Nyt onkin tärkeämpää kuin koskaan tehdä energiapolitiikkaa, joka auttaa saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet, ei jarruta niitä. Kansalaislähtöinen lähienergia olisikin erinomainen keino…
-
Tuusulan kunta ja Fortum kehittävät älykkäitä, ekologisia energiaratkaisuja Rykmentinpuistoon
Tuusulaan lähivuosina nousevasta uudesta 10 000-15 000 asukkaan Rykmentinpuiston asuinalueesta ollaan rakentamassa uusiutuvaan energiaan perustuvaa lähes nollaenergia-aluetta. Alueella huomioidaan asukkaiden tarpeet ja koko elinkaaren kattavat asumisen kustannukset sekä pilotoidaan uudenlaisia energiaratkaisuja ja älykkäitä asumisen palveluja. Tuusulan kunta on valinnut Fortumin yhteistyökumppaniksi toteuttamaan alueen energiatavoitteita ja -ratkaisuja. Tuusulan kunnan ja Fortumin yhteistyön lähtökohtana on tarjota…
-
Suomalaiset suhtautuvat hyvin myönteisesti aurinkoenergiaan – tietoa kaivataan lisää
Fortum selvitti suomalaisten suhtautumista aurinkoenergian käyttöön. Suurin osa suomalaisista (80 %) suhtautuu aurinkopaneeleihin myönteisesti, selviää Kantar TNS:n energiayhtiö Fortumille toteuttamassa kyselytutkimuksessa [*]. Kielteisesti suhtautuvia on vain 17 prosenttia kyselyyn vastanneista. Yli puolet niistä vastaajista, jotka eivät osanneet arvioida suhtautumistaan paneeleihin, tietävät kuitenkin mitä aurinkopaneelit ovat. Kyselyyn vastanneista 3 prosentilla on jo käytössä aurinkopaneelit. Noin 60 prosenttia vastaajista…
-
Sähköverkkoon kytketty aurinkosähkökapasiteetti yli kolminkertaistui vuodessa
Energiavirasto on kerännyt sähkön jakeluverkkoyhtiöiltä Suomessa sähköverkkoon liitettyä pientuotantokapasiteettia koskevat tiedot (tilanne 31.12.2016, alle 1 MW yksiköt). Tuotantokapasiteetti on jaoteltu tuotantomuodoittain: aurinko, tuuli, bio, vesi, diesel ja muut. Saatujen alustavien tietojen perusteella eniten on kasvanut aurinkosähkötuotannon kapasiteetti, jota on tuoreimman tiedon mukaan Suomessa noin 27 MW (vuoden 2015 kyselyn tietojen mukaan noin 8 MW). Kokonaisuudessaan…
-
Hyvää energiaa löytyi Turusta
Virastotalon auditorisossa järjestetyssä Hyvää energiaa Turussa -tilaisuudessa sai hyvät tiedot uusiutuvan energian potentiaalista ja sen hyödyntämisestä Turussa. Tapio Tuomen johtamassa paneelikeskustelussa Henri Hautamäki (Perussuomalaiset), Santeri Vuori (Kokoomus), Minna Sumelius (Vasemmistoliitto), Aapo Kraama (Kristillisdemokraatit), Jakke Mäkelä (Vihreät), Martti Markula (Keskusta) ja Jerker Björkqvist (RKP) käsittelivät kiinnostavia kysymyksiä, kuten ”Onko Turun kaupunkialueella ja Turun kaupungin kiinteistöissä ja kaupungin omistamissa laitoksissa sijaa pienten…
-
Pientuottajan paluu: toinen vuosi sähkön pientuottajana
Olen sähkön pientuottaja ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kertonut miksi tähän ryhdyin ja miten ensimmäinen vuosi sujui. Nyt on aika raportoida toisen vuoden kokemukset: Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat energiatehokkuuden parantamisessa. Loppukesästä 2014 tunnelmat olivat tällaiset ”On tunnustettava, että päätöstä ei tehty minkään tarkan ROI tai muun vastaavan laskennan perusteella. Päätös pohjautui enemmänkin tunteeseen, että…
-
Mikset käyttäisi naapurisi sähköä?
Sähkömarkkina on voimakkaan murroksen vaiheessa. Murros mahdollistaa uudenlaisen toiminnan ja toimijoiden synnyn. Pientuottajat voivat perustaa yhteisöjä, joiden yhteistä kulutusta ja tuotantoa ohjataan digitaalisten pilvipalveluiden avulla. Kirjoitus on tehty osana BCDC Energia -hankkeen työtä. Sähkömarkkina on voimakkaan murroksen vaiheessa. Murroksen keskeisiä edistäjiä ovat tuotantoon liittyvän kilpailutuksen vapauttaminen, tekninen kehitys ja poliittinen ohjaus. Tekninen kehitys muuttaa sähköverkot kaksisuuntaisen liikenteen…
-
Työryhmä selvittää miten älyverkot voivat palvella sähköasiakkaita
Lähienergialiitolla on edustaja Työ- ja elinkeinoministeriö asettamassa työryhmässä, joka selvittää älyverkkojen mahdollisuuksia sähkömarkkinoille. Työryhmän tehtävänä on luoda yhtenäinen näkemys tulevaisuuden älyverkoista ja selvittää ja esittää konkreettisia toimia, joilla älyverkot voivat palvella asiakkaiden mahdollisuuksia osallistua aktiivisesti sähkömarkkinoille ja edistää yleisesti toimitusvarmuuden ylläpitoa. Työryhmään on kutsuttu laaja edustus koko toimialalta. Mukana on niin sähkön myyjien, jakelijoiden, kuluttajien, viranomaisten…
-
Sähköjärjestelmän tarvitsema jousto synnytetään kuluttajia kannustavalla ja hyödyttävällä hinnoittelulla
Lähienergialiitto pitää hyvänä, että Fingrid on tehnyt keskustelualoitteen ja tarjosi mahdollisuuden sen kommentointiin. Tämä edesauttaa keskustelua sähkömarkkinoiden kehityksestä. Keskustelupaperin lähtökohta on hyvä: suuntautuminen uusiin ratkaisukeinoihin, koska ”paluuta entiseen ei ole” ja ”nykyisellä kehityspolulla jatkaminen ei ole vaihtoehto”. Sen sijaaan keskustelupaperin viesti yleisellä tasolla tuntuu olevan, että uusiutuvan energian tuet ovat sotkeneet markkinat, että niistä…
-
Pientuotanto on yhä useamman ulottuvilla – tietoa tarvitaan
Lähienergialiitossa toivomme tasa-arvoisuutta energiantuotannon mahdollisuuksiin ja oikeaa tietoa päätösten taustalle niin politiikassa kuin energia-asioita pohtivissa kotitalouksissakin. Kuluttajilla ja pientuotannolla on tulevaisuudessa nykyistä aktiivisempi rooli suomalaisessa energiajärjestelmässä. Se tarjoaa ihmisille laajemman valinnanvapauden energian hankinnassa ja mahdollisuuden osallistua hajautetun, puhtaan energian tuottamiseen. Energian käyttöä voi tehostaa pientuotannossa älykkäiden palveluiden avulla. Hajautettu järjestelmä tuo myös energiantuotantoon varmuutta…
-
Sähkön pientuotannon myyttejä murrettuna
Tässä jutussa on yhteenveto tämän hetken tilanteesta sähkön pientuotantoon ja aurinkolämpöön liittyvissä asioissa: kannattavuus, luvat, verotus, hinnoittelu, taloyhtiöt. Suosittelen kaikkia lukemaan tämän ja varmistamaan, että omat tiedot vastaavat tämän hetken tilannetta. Selvennyksiä, parannuksia ja tarkennuksia on tapahtunut ja tapahtuu jatkuvasti. Onko takaisinmaksuaika se oikea tapa mitata aurinkoenergian kannattavuutta? Aurinkosähkön/-lämmön kannattavuuden laskennasta liikkuu monia tarinoita. Yksinkertaistaen…