-
Sähköstä on moneksi ja energiasiirtymä kiittää
Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kirjoittaa kaiken sähköistymisestä. Kaikki tietävät ja ymmärtävät mitä tarkoittaa E = mc2 – mutta mitä tarkoittaa P2X? Power to the people? Hyvä juttu sekin, mutta ei, P2X liittyy enemmän sähköoppiin ja energiasiirtymään. Muistaakseni kuulin lyhenteen P2X ensimmäisen…
-
Mukaansatempaava vai luotaantyöntävä energiamurros?
Viime eduskuntavaalien alla puolueet nostivat ilmastonmuutoksen keskeiseksi teemaksi, joskin eri tavoin. Useimmat halusivat tehdä kunnianhimoista politiikkaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi, kun taas eräs puolue nostatti huolta siitä, viedäänkö suomalaisilta autot pihasta ja murentaako ilmastonmuutoksen torjunta suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn. Huolet ovat aiheettomia, mutta ne tuntuvat tarttuneen hedelmälliseen maaperään. Äänekäs ja näkyvä vähemmistö suomalaisista on Helsingin Sanomien kyselyn mukaan…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 6/2019: Energia-alan yritysjärjestelyt jatkuivat. Aurinkosähkökapasiteetti jatkoi nopeaa kasvuaan
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesäkuu tarjosi mm. Lumme Energia hankki pääomistuksen Solarigo-konsernista; Lahti Energia Oy, Oulun Energia Oy, Oulun Seudun Sähkö, Oulun Sähkönmyynti Oy:n osakkaat, Pori Energia Oy ja Vantaan Energia Oy ovat solmineet esisopimuksen sähkönmyynti- ja asiakaspalveluliiketoimintojensa yhdistämisestä; valtioneuvoston ilmastovuosikertomuksen perusteella Suomi näyttää saavuttavan vuosille 2020 ja 2030…
-
Voittajilla ja häviäjillä on tunteet – eletäänpä ihmisiksi energiamurroksessakin
Kaikki puhuvat nykyään energiamurroksesta. Murroksessa kaikki menee uusiksi ja enää ei toimi se, miten aiemmin on tehty. Murroksessa on voittajia ja häviäjiä. Sekä voittajat että häviäjät ovat ihmisiä, joilla on tunteet. Uudet ratkaisut ovat pitkään alakynnessä Systeemisten muutosten teoria puhuu hallitsevasta toimintamallista, joka murroksessa joutuu muuttumaan. Muutosta edistää laajemman toimintaympäristön muutos – maailman muuttuminen…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 1/2019: kaasu vahvisti asemaansa liikennepolttoaineena, lämpöpumppumyynti 2018 ponnahti 22% – Investoinnit yli puoli miljardia
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman, Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää, Lähienergialiiton ja Smart Energy Transition -hankkeen aamiaistilaisuus tuulivoimasta. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto jatkaa suosittuja aamiaistilaisuuksia vuonna 2019. Tapahtumiin ilmoittautuminen on avattu ja kevään aiheina ovat: 12.3. 2019 Bioenergiasta on…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 11/2018: Lähienergialla on korvattavissa merkittäviä määriä hiilenpolttoa
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu tarjosi mm. Vuoden Lähienergiaratkaisu 2018 kilpailu keräsi ison joukon kiinnostavia osallistujia, joista voittajiksi nousivat Vuoden Lähienergiaratkaisu -sarjassa Leanheat Oy ja Vuoden Lähienergiaratkaisija -sarjassa Uutta avointa energia -hanke. Sijoita sinne, missä se merkitsee: Joukon Voima ja Lendahand yhteistyöhön. Liikenteessä saatiin biokaasulla liikkuvia pakettiautoja liikkeelle ja järkiliikkumiseen ehdotetaan…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 8/2018: Biokaasuauton tankkaaminen on ekoteko, PK-yrityksille tarjolla testi toiminnan vastuullisuuden arviointiin
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Elokuu tarjosi mm. taloyhtiöille tarjolla tukea sähköautojen latausinfraan, metrotunneli ei estänyt maalämmön käyttöönottoa ja taloyhtiöissä suuri kiinnostus aurinkosähköön, mutta sääntely estää yleistymisen. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto järjestää aamiaistilaisuuden 16.10.2018 älykäs lämmitys teemalla. Tilaisuudessa käydään läpi älykkään lämmityksen kehitys ja siihen liittyvä liiketoiminta Suomessa ja esitellään yritysten ratkaisuja älykkäästä…
-
Lähes puolet taloyhtiöiden asukkaista haluaisi hankkia aurinkosähköä – yleistyminen vaatisi lakimuutoksia
Omakotitaloissa aurinkosähkö on yleistynyt vauhdilla, mutta taloyhtiöissä lainsäädännön puutteet hidastavat muutosta. Kuluttajat haluavat luotettavia, helppoja ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja. “Taloudellisuuden osalta riittää, että kuluttajat kokevat ratkaisut kohtuullisen järkeviksi ja omaan rahatilanteeseen sopiviksi”, toteaa professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksesta. VTT:n omakotitalon omistajille toteuttama haastattelututkimus osoittaa, että aurinkovoimalan hankkineet seuraavat usein aktiivisesti omaa aurinkosähkön tuotantoaan ja…
-
Hyödynnetään energiamurros ja luovutaan fossiilisesta energiasta – Strategisen tutkimuksen neuvoston energiahankkeiden toimintasuosituksia
Pariisin ilmastosopimukseen sitoutuneiden maiden nykyiset toimenpiteet ja sitoumukset eivät riitä pysäyttämään ilmastonmuutoksen haitallista etenemistä. Tarvitaan energiajärjestelmän murros, joka katkaisee riippuvuutemme fossiilisesta energiasta. Energiamurros vaikuttaa niin teollisuuteen, palveluihin kuin ihmisten arkeen. Muutos on vaikea, mutta globaalit edelläkävijät voivat hyötyä siitä kehittämällä uutta liiketoimintaa ja teknologiaa sekä innovatiivista sääntelyä. Kohti uusia ratkaisuja – energiajärjestelmä vaatii uudistamista…
-
Tanskassa asutaan omien tuulivoimaloiden lähellä ja ennakoidaan lämpöpumppubuumia
Osallistuin yhteisöenergiahankkeen ”Co2mmunity – Co-producing and co-financing renewable community energy projects” (EU INTERREG BSR) opintomatkalle Tanskaan ja Pohjois-Saksaan maaliskuussa 2018. Samaan aikaan työn alla oli Smart Energy Transition -hankkeessa Puhdas kaukolämpö ja -jäähdytys -visio (in english). Niinpä tarkkailin matkalla erityisesti kahta asiaa: Miten lämpösektorilla etenee päästöjen vähentäminen? Ja toiseksi, millainen vaikutus paikallisilla energiayhteisöillä on energiamurroksen…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 4/2018: S-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, akkujen käyttö ja merkitys Suomessa kasvaa
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Huhtikuu tarjosi mm. uutta tietoa tulevaisuuden sähköjärjestelmän joustavista resursseista ja hinnoittelusta, ohjeita ja palveluita mökkikauden avaukseen – näin herättelet savuhormin talven jälkeen ja näin voit yhdistää mökin valvonnan ja lämmityksen etähallinnan, Maamme energia -oopperan tekijät esittäytyvät. Tulevia tapahtumia Lähienergialiiton sääntömääräinen kevätkokous pidetään 18.5.2018 Savoy-teatterissa…
-
Sähkön hinnoitteluun keskittynyt työpaja: Sähkön hintakomponenttien osalta tärkeintä on niiden yhteinen ohjausvaikutus
Lähienergialiitto, SET ja BCDC energia hankkeet järjestivät Kuluttajan näkökulma tehopohjaiseen siirtomaksuun – työpajan 24.4.2018 Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululla. Työpajan tavoitteena oli keskustella ja päivittää näkemyksiä sähkön hinnoittelusta: mitä sähkön hinnalla tavoitellaan, mistä hintakomponenteista sen pitäisi koostua. Monipuolisisten alustusten pohjalta käytiin vilkas keskustelu. Sähkön siirto on luonnollinen monopoli, jota ohjataan ja seurataan sähkömarkkinalainsäädännöllä. Mm. sähkön siirtoyhtiöiden valvonta on…
-
Akkujen rooli Suomen sähköjärjestelmässä synnytti vilkkaan keskustelun
Lähienergialiitto järjesti jäsenilleen ja lähienergiasta kiinnostuneille aamiastilaisuuden, jossa käytiin läpi akkujen arvoketjun tilanne Suomessa ja keskusteltiin viimeisteltävänä olevasta raportista ”Akkujen merkitys kasvaa: milloin, miten ja millä edellytyksillä? – suomalaisten toimijoiden näkemyksiä tilanteesta vuoden 2018 alussa”. Aihe kiinnosti, josta osoituksena Kauppakorkeakoulun istuntosali oli täynnä. Tilaisuudessa kuultiin alustuksia ja käytiin kiinnostavaa keskustelua akkuihin liittyvästä liiketoiminnasta, akkujen roolista sähköjärjestelmässä…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 2/2018: Onnistunut uudistus vauhditti Tulikiven viennin nousuun, Suomen huippusähkötehontarve olisi satoja megawatteja korkeampi ilman 800 000 lämpöpumppua
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. energiakärkihanketukea Gasumille biokaasua liikennekäyttöön tuottavalle laitokselle, Savo-Solar on allekirjoittanut lopullisen toimitussopimuksen newHeat SAS -yhtiön kanssa, Naps Solar Systems Oy ja KSS Energia Oy solmivat kumppanuussopimuksen Kaakkois-Suomen alueella toimimisesta, Suomen huippusähkötehontarve olisi satoja megawatteja korkeampi ilman 800 000 lämpöpumppua, onnistunut uudistus vauhditti Tulikiven…
-
Smart Energy Transition -hanke julkaisi uuden energian yrityksistä tietokannan
Strategisen tutkimuksen neuvoston Rakkaudesta tieteeseen -tapahtuman yhteydessä Smart Energy Transition -hanke julkisti yritystietokannan. Tällä yritys- ja tuoteryhmätasoisella tietokannalla tähdätään siihen, että pystytään ajantasaisesti ja monipuolisesti seuraamaan suomalaisten yritysten menestystä energiamurroksessa niin koti- kuin vientimarkkinoillakin. Suomen akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama Smart Energy Transition –tutkimushanke viitoittaa, millä toimialoilla ja miten Suomi voi menestyä globaalissa energiamurroksessa.…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 12/2017: Vuoden Lähienergiateko 2017 -kilpailu on loppusuoralla
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. IEA:n asiantuntijaryhmä vieraili Suomessa arvioimassa maassamme toteutettavaa energiapolitiikkaa ja Lähienergialiitto oli arviointiryhmän kuultavana, Lähienergialiitto käynnisti perinteen, jolla palkitaan työstä puhtaan energian edistämiseksi. Tulevia tapahtumia Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu on käynnissä ja siihen ilmoittautuminen päättyy vuoden 2017 lopussa. Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton kerran vuodessa…
-
Kuluttajista vauhtia energiamurrokseen, osa 5/5: Kansalaisten ääni energiaa koskevassa poliittisessa ja alueellisessa päätöksenteossa
Merkittävä osa kansalaisten energiaa koskevista valinnoista on tällä hetkellä ja myös tulevaisuudessa rakenteistunut keskitettyjen suurien tuotantolaitosten kautta. Esimerkiksi kerrostalossa kaukolämpöalueella elävä suomalainen voi yhä saada lämpönsä vain kaukolämpöverkon toimittajalta. Vaatii kosolti aktivismia (ja otollisen sijainnin), jotta lämpöä tai edes sähköä voisi saada muualta kuin jakeluverkon omistajan kautta, vaikka sähkön tuottajan voikin kilpailuttaa. Merkittävä osa kansalaisen…
-
Kuluttajista vauhtia energiamurrokseen, osa 4/5: Kansalaiset vertaistuen antajina ja energia-aktiiveina
Tässä blogisarjan osassa tarkastelemme suomalaisia vertaistuen antajina ja energia-aktiiveina. Suomessa on ollut vähemmän energiaan liittyvää kansalaisaktivismia kuin muissa Pohjoismaissa. Erityisesti Tanskassa ydinvoiman vastainen liike ja tuulivoimaosuuskunnat ovat olleet merkittävässä roolissa muovaamassa maan energiajärjestelmää (Nielsen, 2016; Rohracher & Ornetzeder, 2013). Toki Suomessakin löytyy aktivismia energia-alalta. Suomessa on järjestetty lukuisia energiaa ihmisten arkeen tuovia tapahtumia (esimerkiksi Dodo:n…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 10/2017: Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi, Virran sähköauton latauspalvelu palkittiin Saksassa maailman parhaana
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu tarjosi mm. Virran sähköauton latauspalvelu palkittiin Saksassa maailman parhaana, Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailu käynnistyi, TEM älyverkkotyöryhmän väliraportti julkaistiin, Lähienergialiitto oli kuultavana eduskunnan ympäristövaliokunnassa, puheenjohtaja Lovio kannusti käyttämään kaikkia keinoja liikenteen päästöjen vähentämiseen ja vähentämään myös turhaa juupas-eipäs-väittelyä. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto järjestää 3.11.2017 jäsenilleen työpajan,…
-
Kuluttajista vauhtia energiamurrokseen, osa 3/5: Suomalaisilla on paljon halua ja kykyä oppia ja omaksua uutta energiatekniikkaa
Vapaus valita, asennuttaa ja räätälöidä omaa energiantuotantoaan on selvästi monille suomalaisille mieleen, vaikka se tarkoittaisi energiatekniikkaan perehtymistä tai hieman vaivalloisempia lämmitystapoja. Olennaista on kuitenkin se, miten helppoa ja kustannustehokasta vähähiilisten energiateknologioiden ja käyttäytymismallien omaksuminen on. Esimerkiksi ilmalämpöpumppujen kohdalla Internetin keskustelupalstojen merkitystä pumppujen leviämisessä ei voi liiaksi korostaa (ks. tietolaatikko alla). Samaten pellettien pienpolton leviämisen…