-
Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä joustojen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile. Toivottavasti nämä myös huomioidaan energiapolitiikan valintojen tekemisessä. Suomessa on meneillään energiasiirtymä, jossa polttoon perustuvista energialähteistä luovutaan nopeasti ja…
-
Uusi Energiahankkeet-sivusto esittelee vaihtoehtoja taloyhtiön energiaremonttiin
Asumisen lämmityskustannuksiin ja hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa parantamalla rakennuksen energiatehokkuutta. Kun rakennus on energiatehokas, se kuluttaa vähemmän energiaa ja näin syntyy vähemmän päästöjä. Usein myös asumiskustannukset pienenevät, kun lämmityskulut laskevat. Tuoretta tietoa ja esimerkkejä toteutetuista taloyhtiöiden energiahankkeista löydät energiahankkeet.fi-sivustolta. Hankkeessa on mukana Aalto-yliopisto, Vaasan yliopisto, Helsingin kaupunki, Motiva, Isännöintiliitto, Lähienergialiitto, Kiinteistöliitto, HSY ja Syke. Energiahankkeet-sivustolta löydät…
-
Energiavarastojen mahdollisuudet asiantuntijoiden silmin
Lähienergialiitto järjesti huhtikuussa webinaarin aiheesta Energiavarastojen mahdollisuudet. Energiajärjestelmän toimintavarmuus vaatii joustavia resursseja ja sektori-integraation syventämistä sekä monipuolisia energialähteitä. Energiamurros on jo muuttanut energiajärjestelmää, mutta yhä enemmän joustavuutta tarvitaan energian tuotantoon, jakeluun ja kulutukseen. Keinoja lisätä joustavuutta on varastoida energiaa myöhempää käyttöä varten, kun kulutusta on enemmän kuin tuotantoa tai muuttaa energiamuotoa helpommin varastoitavaksi. Webinaarissa käsiteltiin…
-
Jorma Uotinen opetti energialoikan perusteet SuomiAreenalla
Lähienergialiitto ja Suomen ympäristökeskus SYKE järjestivät vauhdikkaan keskustelutilaisuuden SuomiAreenalla Porissa. Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? Keskustelua veti Jorma Uotinen ja keskustelemassa olivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen, Vihreiden kansanedustaja Johanna Karimäki, Suomen ympäristökeskuksesta professori Jyri Seppälä, Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio ja Isännöitsijä 2016 -tittelin saanut Jari…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 11/2016: GreenEnergy Finland toimittaa aurinkovoimalat Suomen suurimpaan valtakunnalliseen yhteishankintaan, energia- ja ilmastostrategia tarpeettoman pessimistinen
älykäs energia, Anna-Maija Juuso, Antti Pitkänen, aurinkokeräin, aurinkosähkö, BCDC Energia, energia- ja ilmastostrategia, energiapolitiikka, energiatehokas rakentaminen, GreenEnergy Finland, Internet of things, lähes nollaenergiarakennus, NZEB, Raimo Lovio, Samuli Honkapuro, Savosolar, SLUSH, Smart Energy Transition, SuomiAreena, SYKE, Tampereen oopperajuhlat, Tietoturva, Timo Huomo, uutiskirjeLähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu tarjosi mm. GreenEnergy Finland toimittajaksi Suomen suurimpaan aurinkovoimaloiden yhteishankintaan, Lähienergialiiton kokonaiskuvan lähienergian kehityksestä, nykytilanteesta ja tulevista mahdollisuuksista, SLUSH oheistapahtuman, kannanotot energia- ja ilmastostrategiaaan sekä lähes nollaenergiarakentamisen asetuksiin. Tulevia tapahtumia Sähkön tehopohjainen siirtohinnoittelu -työpaja järjestetään 13.12.2016 Helsingissä. Lähienergialiitto järjestää jäsenilleen työpajan, jossa käsitellään uusiutuvan energian eri tuotantomuotojen ja energiatehokkuus-/kysyntäjoustopalveluiden kannattavuutta. Työpajassa kuullaan alustukset Karoliina Auviselta…
-
GreenEnergy Finland toimittajaksi Suomen suurimpaan aurinkovoimaloiden yhteishankintaan
Lähienergialiiton jäsenyritys GreenEnergy Finland Oy (GEF) on voittanut tarjouskilpailun, joka koskee Suomen suurinta valtakunnallista aurinkovoimaloiden yhteishankintaa. Tilaus kattaa tällä hetkellä 82 aurinkovoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on 1,2 MWp. Mukana on tässä vaiheessa 36 kuntaa ja kuntatoimijaa. Uudet organisaatiot voivat sitoutua sopimukseen koko nelivuotisen puitesopimuskauden ajan. Suurimmista kaupungeista sitoumuksensa ovat antaneet muun muassa Helsinki, Tampere,…
-
Pohjois-Karjala hiilineutraalin kehityksen veturina
Hinku-kunnat, vakuuttava joukko ilmastonmuutoksen asiantuntijoita ja asian eteen työskenteleviä yrityksiä kohtasi huhtikuun alussa Joensuussa. Paikka oli osuva, koska suurin osa Pohjois-Karjalan kunnista on sitoutunut vastuullisiin kasvihuonekaasujen päästövähennyksiin. Hinku-foorumi on verkosto, joka kokoaa yhteen päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastonmuutonmuutosta hillitseviä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat. Pohjois-Karjala on erityisesti biotalouden edelläkävijä ja…
-
Energia vaaleissa ja vaalikoneissa
Useat puolueet ovat listanneet eduskuntavaaliohjelmiinsa kunnianhimoisia tavoitteita energiapolitiikan uudistamiseksi. Äänestäjiä eivät energia-asiat kuitenkaan innosta, mikäli vaalikoneiden laatijoita on uskominen. Kissat energiapolitiikkaa tärkeämpi teema eduskuntavaaleissa? Tämän kirjoituksen oli tarkoitus käsitellä eduskuntavaaliehdokkaiden kantoja Suomen maaseudulla tuotettuun uusiutuvaan energiaan eri vaalikonetuloksia vertaillen. Suunnitelma meni kuitenkin mönkään: useimmissa vaalikoneissa energiaan liittyvät kysymykset loistavat poissaolollaan. Asiaa sivutaan korkeintaan yhden kärjistetyn,…