Arkisia energiankulutukseen liittyviä tapoja on tunnetusti vaikea muuttaa. Vaikka asukkaat tiedostavat tarpeen toimia toisin, arjen muut huolet ajavat helposti energiasäästön ohi. Hetki ei tunnu olevan oikea, eikä omakotitalon energiaremonttiin ryhtyminen ole helppoa.
Omakotitalon energiajärjestelmä yllättää ostajan
Tarkastelin Jenny Rinkisen kanssa omakotitalojen energiatehokkuusparannusten tekemistä omistajanvaihdosten yhteydessä. Haastatteluaineistomme osoittaa, että ostajien on vaikeaa ymmärtää ja ennakoida myynnissä olevien talojen energiaratkaisujen toimivuutta ja kustannuksia. Talon lämmitysjärjestelmä näyttää lähes poikkeuksetta yllättävän ostajat: edellisten asukkaiden energiakustannukset antavat vain viitteitä asumiskustannuksista; järjestelmien mukavuutta tai vaativuutta on niitäkin vaikea arvioida. Villasukat eivät kuulu kauppaan, vaikka saattavat olla järjestelmän olennainen osa.
Uudet omistajat talojen energiaremonttien tekijöinä
Useimmat haastattelemamme perheet suunnittelivat ja toteuttivat merkittäviä energiaremontteja uusissa kodeissaan. Joillekin remonttisuunnitelma on osa talonhankintapäätöstä, toisen ajautuvat remontteihin yllätettyinä. Omistajavaihdos näyttää tarjoavan aikaikkunan, jossa talot saattavat saada uuden energiatehokkaamman kuosin ylleen uusien omistajien lisäksi.
Lisäksi tarkastelimme Heli Nissilän kanssa Vantaan maalämpökaivojen porauslupia vuosina 2009-2013 ja huomasimme, että lupia oli haettu selvästi tavallista enemmän taloihin, jotka olivat hiljattain vaihtaneet omistajaa.
Uudet omistajat ovat todella muutosvoima, joka sysää energiamuutoksia liikkeelle. Ilmiö voi perustua moneen tekijään. Ensinnäkin taloa hankkiessaan ihmiset tutustuvat vaihtoehtoihin sekä päätyvät vertailemaan erilaisia lämmitystapoja ja niiden käyttökustannuksia. Energiaremontti voidaan tehdä muiden muutostöiden ohella ja rahoittaa halpakorkoisella asuntolainalla. Ehkä tärkeintä, useimmat asukkaat aikovat asua kodissaan pitkään, jolloin energiasäästöinvestoinnit ovat taloudellisesti perusteltuja.
Ammattilaiset apuun
Ammattilaisten tulisi paremmin tiedostaa mahdollisuutensa vaikuttaa energiainvestointien toteutumiseen talojen omistajavaihdosten yhteydessä. Kiinteistövälittäjien ja kuntokartoittajien asiantunteva tuki voisi edistää investointien toteutumista. Aineistomme näyttää, etteivät tekniset kartoitukset juurikaan käsittele aktiivisia energiansäästömahdollisuuksia. Energiatodistus ei puolestaan kiinnosta ostajia.
Vastuullinen kiinteistövälittäjä voisi olla rohkea ja todeta öljylämmitystaloa myydessään, että talo kannattaa vaihtaa maalämpöön, ja pankin virkailija voisi tiskillä kysyä, josko ostaja haluaisi lainaa myös energiaremonttiin.
Kirjoittaja
Mikko Jalas
Vanhempi yliopiston lehtori, tutkija
Aalto-yliopisto
Lähteet
Rinkinen, J., & Jalas, M. (2016). Moving home: houses, new occupants and the formation of heating practices. Building Research & Information, 1-10.
Alkuperäinen julkaisu 13.4.2016 Smart Energy Transition -hankkeen blogissa.