Terveiset Talotekniikka tänään -koulutustilaisuudesta 18.1.2023

FrEE-hanke ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjestivät 18.1.2023 Metropolialla Talotekniikka tänään -koulutustilaisuuden, jossa keskusteltiin asumisen ja kiinteistöjen energiaosaamisen kehittämisestä. Tilaisuudessa oli yleisönä Uudenmaan pk-yritysten edustajia sekä muita alasta kiinnostuneita. 

 

Tilaisuuden alkuun yliopettaja Antti Tohka Metropolialta esitteli FrEE-hanketta ja sen taustaa. Hän kertoi, että energia-alan osaajapulaa yritetään nyt ratkaista useassakin organisaatiossa. Olisi hyvä löytää keinoja vahvempaan yhteistyöhön ja päästä hyödyntämään tehokkaammin toistemme tuloksia. FrEE-hankkeessa pyritään synnyttämään alan tomijoille ketteriä tapoja lisätä omaa osaamistaan vastaamaan energiamurroksen tarpeisiin. Hankkeessa tuotetaan kaikille avointa oppimismateriaalia, jota mikä tahansa yritys voi käyttää henkilökuntansa lisäkouluttamiseen. Yrittäjiä halutaankin mukaan jo kehittämisvaiheeseen antamaan aitoa palautetta osaamiskomponenteista. 

Metropolialaiset esittelivät meille virtuaalisia oppimistiloja niiden tämän hetkisessä kehitysvaiheessa. Saimme nähdä LVI-laboratorion 3D-kameralla kuvattuna ja keskustella virtuaalitilan hyödynnettävyydestä käytännön työssä. Lisäksi pääsimme testaamaan osaamiskomponenttaja omilla kännyköillämme tai tietokoneilla. Metropolialaiset kiersivät ottamassa palautteet ja kehittämiskohteet ylös, ja materiaalia tuli testattua niin erilaisten laitteiden kuin erilaisten käyttäjienkin kautta. Yleisö pidettiin aktiivisena myös hauskan pelillisen tietokilpailun avulla, joten tunnelma oli innostunut!

 

 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut ja ilmastoinfon työkalut energiatehokkuustyön tukena –  HSY

Energia-asiantuntija Marikka Sand Helsingin seudun ympäristöpalveluista esitteli meille HSY:n ilmastotyökalut, ilmastoinfon, joka kouluttaa tavallisia ihmisiä ilmastoasioissa. Hän osasi kertoa energia-asioista ihailtavan ymmärrettävällä tavalla tavalliselle ihmiselle. Hänen mukaansa on tärkeää saada ihmiset ymmärtämään mitä energian käyttö on, ja miten me itse ja meidän oma arkinen toimintamme liitymme energiajärjestelmään.

Tarvitaan myös ymmärrystä siitä, mikä on oleellista. Meillä on standardeja siitä millaista hyvä asuminen saa olla vuonna 2023, joten energian käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan. Oleellista on osata miettiä miten saa sopivan asumismukavuuden mahdollisimman pienellä energiankäytöllä. 

Hyvää apua ilmastoviisaaseen asumiseen saa HSY:n palvelusta koutsi.hsy.fi. Kannattaa käydä tutustumassa!

 

Seuraavaksi mukana oli kaksi yritysesitystä:

Suomen Energiainsinöörit – Energiaratkaisujen suunnittelu ja myynti

Anssi Luhtamäki Suomen Energiainsinööreistä kertoi palveluistaan. Hän kertoi, että kaikki taloyhtiöt ovat energiatarpeiltaan ja -ratkaisuiltaan erilaisia, ja niihin voi vaikuttaa esimerkiksi erilainen asukaskunta tai kalliomateriaalin vaihtelut tonttien alla. Yritys tarjoaa tietoa ja laskelmia yhtiökokouksiin päätöksenteon tueksi, jotta taloyhtiöissä tiedetään mitä hyötyjä ja haittoja milläkin ratkaisulla ollaan saamassa. Hän kertoi myös esimerkkejä ongelmista, joita on ratkottu: lämpöpumpun asennuksen jälkeen ilmestynyt ääniongelma, johon syylliseksi oli löytynyt rakenteessa rahiseva kivi, tai kaivokentän jäähtyminen, kun sitä on otettu liikaa energiaa.

 

Fluxio Isännöinti – Energiatehokkuus taloyhtiöissä 

Kalle Grönqvist Fluxio Isännöinnistä puhui kiinteistöjen hallinnoinnin näkökulmasta. Hän kertoi, että energiaremonteista puhuttaessa keskitytään usein heti isoihin remontteihin, mutta paljon voitaisi tehdä myös jo pienillä remonteilla ja säädöillä. Esimerkiksi suihkupäiden vaihtaminen taloyhtiön asunnoissa maksaa energian säästönä itsensä takaisin jo nopeasti. Energiasyöpöiksi on paljastunut myös vaikkapa edellisessä remontissa asennetut rännien sulatuskaapelit, jotka syövät paljon energiaa pitkin talvea. Joskus löytyy myös inhimillisiä säätövirheitä, kun etsitään syytä yhtäkkiseen energian kulutuksen nousuun. Paras säästö saadaan, kun huomioidaan kaikki kolme: pienet remontit ja säädöt, isot energiaremontit ja elintapojen muutokset.

Grönqvistin mukaan on hyvä lähteä liikkeelle tekemällä ensin edes pienikin esiselvitys ja laskelma energiaremontin kannattavuudesta jollakin tavalla. Tällainen ei vielä maksa liikaa, mutta sillä päästään liikkeelle ja saada ymmärrys siitä, että remontti kannattaa tehdä. Kun energiaremontille on saatu taloyhtiössä lupa, voidaan tarkemmin selvittää ja toteuttaa kiinteistölle paras ratkaisu. Asiaan liittyy siis myös psykologia ja asian paketointia sopiviin osiin.

 

Perusasiat kunnossa?

Kaikkien puhujien puheenvuoroissa mainittiin, että omassa taloyhtiössä/talossa on ensin huomioitava perusasiat: Onko ikkunat tiivistetty? Toimivatko termostaatit kuten pitää? Kuinka kauan seisot suihkussa? Kuka ja mitkä järjestelmät kiinteistössämme kuluttavat energiaa? Onko jossain jotain häikkää?

 

 

Puheenvuorot herättivät keskustelua

Tilaisuudessa heräsi paljon kiinnostunutta keskustelua. Esimerkkinä yleisöstä nousi huomio asuntojen jäähdytyksestä. Ilmastonmuutos on jo totta, ja kuumat kesät tuovat asuntoihin viilennystarpeita.

ARA-avustuksista asuinrakennusten energiaremontteihin oli suunniteltu oma puheenvuoro, mutta esitys valitettavasti peruuntui. Aihetta käsiteltiin Grönqvistin puheenvuorossa, ja osaavan yleisön kanssa keskusteltiin aiheesta. Avustuksen edellytysten täyttyminen kunkin ratkaisun kohdalla pitää aina selvittää, mutta todettiin, että ainakin öljy- tai kivihiililämmitykseen aikoinaan rakennetuissa taloissa energiatukea saa yleensä melko varmasti energiatehokkaampaan ratkaisuun siirryttäessä. Mutta mistä tietää onko oma taloyhtiö aikoinaan rakennettu suoraan kaukolämpöön vai öljy/kivihiililämmitteiseksi? -Katso onko taloyhtiössä piippu, vinkkasi Grönqvist. Jos piippu löytyy, on alkuperäinen lämmitysmuoto ollut öljy- tai kivihiililämmitys.

 

Metropolian Kampuksen esittelykierros

Pääsimme lopuksi vielä tutustumaan Metropolian kampuksen upeisiin tiloihin.

 

Tilaisuuden esitykset

Talotekniikka tänään -tilaisuuden esitykset pääset lataamaan täältä.

 

 

Kirjoittaja:

Sanna Ylä-Lyly
koordinaattori, Suomen Lähienergialiitto / FrEE-hanke

Kuvat:

Ellamari Koutonen
viestintäassistentti, Metropolia

Ajankohtaista

Valtioneuvoston linna

Yhteisillä eurooppalaisilla toimilla kohtuuhintaisempaa ja toimitusvarmaa energiaa

Euroopan komissio on 8.3.2022 esittänyt luonnoksen suunnitelmasta, jonka tavoitteena on lopettaa Euroopan riippuvuus Venäjän fossiilisista polttoaineista jo ennen vuotta 2030. Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi toimenpiteet aloitetaan kaasusta. Suunnitelmassa hahmotellaan myös toimenpiteitä, joilla reagoidaan energian hintojen nousuun Euroopassa ja pyritään täyttämään kaasuvarastot ensi talvea varten. Energian hinnat ovat Euroopassa nousseet jo useiden kuukausien ajan, ja […]