Tulevaisuus on jo täällä: uusi energiasääennuste kertoo paljonko tuuli ja aurinko tuottavat sähköä kilowattitunteina

Jo alkuvaiheessaan energiasääennuste on tärkeä oivallus, ja johtaa ajatukset myös kuluttajan kasvaviin vaikutusmahdollisuuksiin. Nyt käytössä oleva prototyyppi luo alustan, jonka perusteella energiasääennusteita jatkossa kehitetään. Energiasään tulkinnassa on otettava huomioon, että kaikkine oletuksineen tulokset ovat suuntaa antavia.

 

Energiasääennuste mahdollistaa tuotannon ja kulutuksen suunnittelua

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti. Tieto auttaa muun muassa suunnittelemaan sähkönkulutusta ja sen joustamista. Energiasääennuste liittyy osaltaan sähkömarkkinoiden murrokseen ja tulevaisuuteen, kun hajautettu, uusiutuva energiantuotanto yleistyy ja vaikuttaa sähkönkulutukseen sekä hinnoitteluun.

Tuuli- ja aurinkovoiman yhteydessä usein otsikoidaan ja lasketaan, kuinka paljon voi säästää aurinkopaneeleilla tai tuulimyllyillä. Usein ei kuitenkaan huomioida laajempaa kokonaisuutta, kuten vaikkapa erilaisten sopimusten ja pörssihintojen vaikutuksia tai vertailua muihin toimintatapoihin, mikä voi johtaa epärealistisuuteen. Tutkijoina pyrimme ottamaan huomioon kaiken ja tarkastelemme uusiutuvaan energiaan liittyviä hyötyjä ja kuluja laajan energiamarkkinajärjestelmän osana. Haluamme, että lopputuloksena syntyvä markkinamekanismien malli on hyvin realistinen”, kertoo BCDC Markkinat -tiimin vetäjä, Oulun yliopiston ja Suomen Ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Maria Kopsakangas-Savolainen.

Energiasääennuste on maksuton, helppokäyttöinen ja vapaasti sähkönkuluttajien, tuottajien ja kansalaisten hyödynnettävissä BCDC Energia -tutkimushankkeen verkkosivuilla http://www.bcdcenergia.fi/energiasaa/.

 

Energiasääennuste perustuu Ilmatieteen laitoksen avoimeen dataan

Energiasääennuste on BCDC-hankkeen puitteessa kehitetty ensimmäinen versio, joka perustuu olemassa olevaan avoimeen sääennustusaineistoon sekä oletuksiin käytettävissä olevasta tuuli- ja aurinkoenergian tuotantotekniikasta.

Energiasääennuste saa säätietonsa Ilmatieteen laitoksen avoimen datarajapinnan kautta. ”Ilmatieteen laitoksen avoin sääennustedata sisältää esimerkiksi aurinkoenergian kannalta kaikki oleelliset tekijät. Mukana ovat auringon säteilysuureet ja myös lämpötila ja tuulitiedot. Niistä lasketaan kuinka paljon auringonsäteilyä tietty paneelipinta saa ja kuinka tehokkaasti paneeli ennustetuissa olosuhteissa tuottaa sähköä. Lopputuloksena on ennustettu aurinkosähkötuotanto”, tarkentaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Anders Lindfors BCDC Sää -tiimistä.

 

Tulevaisuudessa energiasääennuste voi ohjata kodin- ja kiinteistöjen tekniikkaa

Energiasäätä seuraamalla aurinko- ja tuulivoimaa käyttävät taloudet ja yhteisöt voivat ajoittaa sähköntuotannon ja -kulutuksen hyvän energiasään ajaksi päivänpaisteelle ja tuulelle myös öisin. Toisaalta omaa kulutusta voi vähentää, jos luvassa on pilvistä ja tuuletonta energiasäätä.

Prototyyppisyydestä huolimatta halusimme tuoda energiasään heti hyödynnettäväksi, jotta BCDC-hankkeessa kehitettävä energiasääkonsepti tulisi käyttäjille tutuksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Jatkossa yhdistämme tutkimuksessamme myös markkinamekanismit täsmentyviin sääennusteisiin sekä uuden sukupolven ICT- ja digipalveluihin”, suuntaa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori ja BCDC Energian tutkimusjohtaja Rauli Svento.

Energiasääennusteen tulevaisuuden visiossa myös kodintekniikka voi tietää jopa sen, milloin on tulossa tuulta tai paistetta – eli millä hetkellä laitteita ja lämmitystä/jäähdytystä kannattaa käynnistää, jos itsellä on aurinkopaneeli tai tuulimylly. Jos taas ei ole, voi talous silti olla kytkeytynyt aurinko- ja tuulienergiaan sähkösopimuksensa kautta, jolloin säällä voi olla yhteys sähkön hintaan.

Yksittäisen kodin näkökulma on tärkeä, mutta asian merkitys moninkertaistuu, kun ajatellaan vuoden mittakaavassa suuria määriä koteja ja kiinteistöjä.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lisätietoja

BCDC Energia –tutkimushankkeen tutkimusjohtajat:

  • Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Rauli Svento rauli.svento@oulu.fi; p. 044 347 2844
  • Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Maria Kopsakangas-Savolainen Maria.Kopsakangas-Savolainen@ymparisto.fi, p. 040 1874284
  • BCDC Energia Sää -työryhmästä Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori (tenure track) Anders Lindfors anders.lindfors@fmi.fi, p. 050 4331055

 

Ajankohtaista

Lähienergialiiton uusin jäsen Tuusulan Rykmentinpuisto: vuoden 2020 asuntomessualueesta nollaenergia-alue

Kesäkuussa Lähienergialiiton jäseneksi liittyi Tuusulan Rykmentipuisto -projekti, joka järjestää 50. asuntomessut vuonna 2020. Tuusulan kunnan ja Osuuskunta Suomen Asuntomessujen tavoitteena on kehittää vuoden 2020 Rykmentinpuiston asuntomessualueesta nollaenergia-alue.   Noin kuuden hehtaarin kokoinen asuntomessualue sijaitsee entisen varuskunnan alueelle rakentuvalla Rykmentinpuiston asuinalueella, aivan Hyrylän keskustan tuntumassa. Asuntomessualue on osa suurempaa Rykmentinpuiston kokonaisuutta, ja koko Rykmentinpuiston alueelle tulee tulevaisuudessa […]