Unelma palvelusta, joka on tehty käyttäjien ehdoilla

Unelma on vielä kaukana

Unelma käyttäjälähtöisistä, yhden luukun kautta saatavista palveluista on vielä kaukana ja siitä tuore esimerkki on Kiuruveden maaseutuasiamies Mari Tabellin kokoama yli 25-metrinen taideteos maatalousyrittäjän virallisista tukihakemuksista ja muista lomakkeista. Hyvällä tahdollakaan ei voi sanoa, että siinä on ajateltu käyttäjää, vaan virkakoneisto on rakentanut lupaviidakkoa ainoastaan omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan.

 

Mutta unelma on saavutettavissa ja sen toteuttamiseen on olemassa koeteltu ratkaisu: tehdään palvelu käyttäjälähtöisesti. Niitä on  kehitetty useilla toimialoilla, kuten esimerkiksi verohallinnossa. Verottaja rakensi palkka.fi-palvelun, jonka kautta kotitaloustyönantaja voi hoitaa ”yhden luukun kautta” kaikki työnantajamaksut (palkka-, työeläke-, vero- ja sotumaksut) sekä tehdä automaattisesti kotitalousvähennysilmoituksen.

 

Voisiko palkka.fi-palvelua vastaavan yhden luukun palvelun kehittää energiainvestointien tekijöille?

Tällä hetkellä ihmisten odotetaan hallitsevan, mitkä ovat Motivan, energiayhtiöiden, kuntien rakennusvalvonnan, ELY:n, ARA:n, YM:n, TEM:n, MMM:n ja energiaviraston roolit, tehtävät ja palvelut. Sen lisäksi ilmoitukset, sopimukset, tuet, luvat jne. pitää hoitaa erikseen eri tahojen kanssa ja viranomaisten näkökulmasta oikeassa järjestyksessä.

Lähtökohtana on auttaa ja tukea niitä ihmisiä, joilla on kiinnostus ja valmius panostaa uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen. Tavoitteena on tehdä investointien toteuttamisesta mahdollisimman vaivatonta niiden tekijöille. Toiminnan helpottaminen ei onnistu yksin yritysten tai neuvontaorganisaatioiden toimesta. Sujuvat hallinnon palvelut ovat edellytys sille, että esimerkiksi yritykset pystyvät tarjoamaan avaimet käteen -palveluita asiakkailleen.

 

Unelman toteuttamiseen on tarjolla yksinkertainen kaava

Unelman toteutuminen varmistetaan sillä, ettei perusteta jättimäistä ”Kerralla kuntoon” -hanketta, vaan lähdetään liikkeelle hankkeella, johon valitaan kohderyhmäksi yksi ryhmä. Sähköisen asiointipalvelun kehittäminen voi lähteä aluksi liikkeelle yhden käyttäjäryhmän, kuten esimerkiksi kiinteistön omistajien tarpeiden pohjalta. Yhden luukun verkkopalvelua tulisi kehittää niin, että se ohjaa käyttäjiä mahdollisimman hyvin oma-aloitteiseen selviämiseen niin, ettei se lisää – vaan päinvastoin vähentää viranomaistyötä.

Tässä on hallitukselle loistava ja konkreettinen ehdotus yhdeksi yhdeksi hallitusohjelman Biotalous ja puhtaat energiaratkaisut -kärkihankkeen toimenpiteeksi: Lähienergialiitto ehdottaa yhden luukun asiointipalvelun tekemistä ja on kiinnostunut edistämään ja auttamaan siinä.

Kiinnostuitko, mistä on kysymys? Ehdotuksen tarkempi sisältö löytyy tämän linkin avulla.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

Implementing novel storage solutions for a sustainable energy transition

A consortium led by Flexens has succeeded in securing funding through the ERA-Net SES MiCall19 framework. The other consortium partners are LUT University, Polar Night Energy Oy and Pumped Hydro Storage Sweden Ab. With a total budget of 4.1 million euros, the three-year project called NewSETS focuses on novel energy storage solutions. ABOUT NEWSETS NewSETS, […]