FrEE-hankkeen uutiskirje: osallistu 30.5.2023 #FutureLearning – Energia-alan osaamisen uudet ulottuvuudet -tilaisuuteen

by

FrEE – Framtidens EnergiExpert – tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hanke järjestää 30.5.2023 #FutureLearning – Energia-alan osaamisen uudet ulottuvuudet -tilaisuuden, jossa pääset kuulemaan uusista, digitaalisista oppimisen tavoista energia-alalla. Kannattaa laittaa kalenteriin myös FrEE-hankkeen loppuseminaarin päivämäärä 17.8.2023 Helsingissä. Lisäksi FrEE-hanke julkaisi monta blogikirjoitusta, joista alla yhteenveto.

 

#FutureLearning – Energia-alan osaamisen uudet ulottuvuudet

Millaisia uusia ulottuvuuksia teknologia tuo energia-alan osaamisen kehittämiseen? Miten opitaan tulevaisuudessa?

Tule kuulemaan uusista, digitaalisista oppimisen tavoista energia-alalla. Tapahtumassa esitellään FrEE-hankkeen koulutusmateriaaleja ja niiden kehitystyötä digipedagogiikan ja palvelumuotoilun avulla. Kehitystyössä käyttäjänäkökulma on ollut vahvasti mukana. Hankkeessa kehitetään kevyitä digitaalisia koulutusmateriaaleja uusiutuvan energian teemoista.

Aika: Tiiistai 30.5.2023 klo 9-12
Paikka: Helsinki XR Center, Hämeentie 135A (Google maps) ja etänä

Kuulet myös pelien hyödyntämisestä koulutuksessa ja näet esimerkkejä oppimispeleistä. Lisäksi tapahtumassa esitellään eri hankkeiden virtuaalisia oppimisratkaisuja sekä osallistuessasi paikan päällä pääset itse kokeilemaan käytännön tekemistä virtuaalitodellisuudessa. Paikan päälle mahtuu 30 osallistujaa, myös etäosallistuminen on mahdollista.

Tilaisuus on ilmainen, mutta edellyttää ennakkoilmoitautumisen tämän linkin avulla.

Energia-alan osaajapulaa ratkaistaan monesta kulmasta – haastattelussa Metropolian yliopettaja Antti Tohka

Haluamme FrEE-hankkeessa levittää tietoa energia- ja talotekniikka-alan koulutushankkeista hyödynnettäväksi laajemmin, niin yrityksissä kuin muissa koulutusorganisaatioissakin. Haastattelussa Metropolian kiinteistö- ja rakennusalan yliopettaja Antti Tohka kertoo hänen parhaillaan meneillään olevista hankkeistaan energia-alan osaajapulan ratkaisemiseksi.

FrEE-hanke keräsi koulutusorganisaatioita ja yrityselämää miettimään yhteiskehittämistä

FrEE-hanke järjesti 24.4.2023 Energia ja talotekniikka-alan koulutustarpeet ja nykytila -yhteistyöfoorumin, teemalla digioppimisen hankkeet. Foorumin puitteissa jaettiin nettisivulla alan digioppimisen hankkeita toistemme tietoon ja keskustelimme millaisia jatkotoimia teeman ja yhteiskehittämisen ympärillä voisi tehdä, jotta energiamurroksen haasteisiin vastattaisiin yhdessä mahdollisimman tehokkaasti.

FrEE-hanke järjesti Älykkäät järjestelmät ja energiatehokkuus kiinteistöissä -koulutustilaisuuden

Mitä ovat Empathic Building tai SRI-älyvalmiusindikaattori? FrEE-hanke järjesti 26.4.2023  Metropolialla Älykkäät järjestelmät ja energiatehokkuus kiinteistöissä -koulutustilaisuuden.

Oppimisympäristön käyttäjätestaus FrEE-hankkeessa

Tässä blogikirjoituksessa kerromme siitä, miten olemme toteuttaneet FrEE-hankkeessa osaamiskomponenttien käyttäjätestauksen. Tarkalleen ottaen kerromme mitä käyttäjätestaus on, miten testaukset suunniteltiin FrEE-hankkeessa sekä minkälaista palautetta oppimisympäristöstä saatiin käyttäjiltä.

Osallistu FrEE-hankkeen koulutusmateriaalin etätestaukseen ja opi uutta energiasiirtymästä.

Liity mukaan testaamaan FrEE-hankkeen koulutusmateriaalia. Materiaali auttaa ratkaisemaan osaajapulaa talo- ja energiatekniikan aloilla ja auttaa alan ammattilaisia laajentamaan tietämystään uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisessä. Testaamalla oppimateriaaliamme voit vaikuttaa sen sisältöön ja samalla laajentaa omaa osaamistasi. Lisäksi kaikkien testaajien kesken arvotaan 50 euron arvoinen K-ryhmän lahjakortti.

FrEE-hankkeen kevätkuulumisia

FrEE-hankkeessa on ollut tekemisen meininkiä koko kevään ajan. Hankkeen päätavoitteena on luoda koulutusmateriaaleja, mutta myös niistä tiedottaminen ja hankkeen toimien esitteleminen on erityisen tärkeää. Seuraavaksi käydään läpi erilaisia toimenpiteitä, mitä kevään aikana on tehty ja saavutettu.

Hämeenlinnassa pohdittiin tämänhetkisiä digitaalisen opettamisen trendejä ITK-konferenssin tiimoilta

ITK-konferenssi eli Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssi on digitaalisen koulutuksen ja oppimisen ympärille keskittynyt seminaaritapahtuma, joka järjestetään vuosittain Hämeenlinnassa Aulangossa. Se kerää vuosittain laajan joukon digipedagogiikan asiantuntijoita ja opetustyössään digiasioista vastaavia opettajia yhteen.

Perustiedot FrEE-hankkeesta

FrEE-hankkeen verkkosivut ja FrEE-hankkeen esittely.

Du kan också läsa om FrEE-projektet på svenska.

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Ajankohtaista

Sähkönpientuotanto kovassa kasvussa – Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti 2,5 -kertaistui vuodessa

Sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kokonaiskapasiteetti oli vuoden 2017 lopussa noin 70 MW, selviää Energiaviraston sähkön jakeluverkonhaltijoilta keräämistä alustavista tiedoista. Kapasiteetti kasvoi 2,5 -kertaiseksi vuoden 2017 aikana.   Pientuotannon (alle 1 MW yksiköt) kapasiteetti oli tästä noin 66 MW. Kokonaisuudessaan alle 1 MW pientuotantoa on Suomessa noin 178 MW. Sähkön pientuotantomuodoista erityisesti aurinkosähkön pientuotanto on voimakkaassa kasvussa. […]