Tuulivoima

Tuulivoimaloilla tuotetaan sähköä. Lähienergiaa ovat tuulivoimalat tai tuulivoimapuistot, jotka sijaitsevat asumusten lomassa tai niiden läheisyydessä.

Tuulivoima on ollut viime vuosina nopeimmin maailmalla lisääntynyt sähkön tuotantomuoto.  Suomessa tuulivoima lähti kuitenkin hitaasti liikkeelle ja nopeampaan investointitahtiin päästiin vasta vuosina 2012 ja 2013 kun otettiin käyttöön syöttötariffi (Kuva alla).

Vuoden 2015 aikana Suomeen rakennettiin 124 uutta voimalaa, joiden yhteiskapasiteetti on 379 MW. Rakennettu määrä kasvatti Suomen tuulivoimakapasiteetin 1 GW:iin ja lukumäärän 387 tuulivoimalaan. Tuulivoimalla tuotettiin vuoden 2015 aikana sähköä 2,3 TWh, mikä kattoi Suomen sähkönkulutuksesta noin 3 %. Kotimaisesta sähkön tuotannosta tuulivoiman osuus on ollut korkeimmillaan elokuussa 2016, jolloin osuus oli yli 6 %.

Tuorein tieto Suomessa toiminnassa olevista tuulivoimaloista ja suunnitteilla olevat tuulivoimahankkeet löytyy Suomen uusiutuvat ry:n tuulivoimakartalta.

Tuulivoimateknologia on kehittynyt nopeasti. Uusien korkeampien voimaloiden ansiosta tuulivoimaloiden käyttöasteet ovat nousseet, mikä on lisännyt erityisesti maatuulivoiman kannattavuutta. Merituulivoiman lisääntyminen on ollut hitaampaa, mutta Suomessakin ensimmäinen demonstraatiohanke on jo käynnissä. Pientuulivoima ei ole Suomen olosuhteissa osoittautunut niin kannattavaksi kuin aikaisemmin arveltiin, mutta sillä voi olla merkitystä verkon ulkopuolisissa ratkaisuissa esimerkiksi saaristossa ja maatiloilla.

Tuulivoiman kapasiteetin ja tuotannon kehitys vuosina 1997-2015 (VTT 2016).
Tuulivoiman kapasiteetin ja tuotannon kehitys vuosina 1997-2015 (VTT 2016).

Kehitysnäkymät

Tuulivoiman rakentaminen jatkuu nopeana vuosien 2016 ja 2017 ajan nykyisen syöttötariffijärjestelmän ansiosta. Tuulivoimaloiden kokonaiskapasiteetin arvioidaan tuolloin ylittävän 2000 MW:n rajan. Vuonna 2018 tuulisähkön tuotanto nousee noin 5 TWh:iin, mikä tarkoittaa noin 6 %:n osuutta sähkön kulutuksesta.

Suomen energia- ja ilmastostrategioissa tuulisähkön on aiemmin ennakoitu nousevan 6 TWh:iin vuonna 2020 ja 9 TWh:iin vuonna 2025. Suomen Tuulivoimayhdistyksen tietojen mukaan vuoden 2018 alkuun mennessä Suomessa on noin 6 TWh:n vuosituotannon verran valmiiksi luvitettua tuulivoimakapasiteettia, joka olisi mahdollista saada tuotantoon alle kahdessa vuodessa, mikäli se on taloudellisesti riittävän kannattavaa.

Määrällinen arvio tulevasta

Näin ollen mahdollisuudet lisätä tuulivoimaa ovat periaatteessa hyvät. Vuonna 2020 tuulisähköä tullee olemaan 6 – 8 TWh, 2025 9 – 12 TWh ja vuonna 2030 mahdollisesti yli 15 TWh.

Haasteet

Tuulivoima-alalle epävarmuutta lähivuosina luo nykyisen syöttötariffijärjestelmän päättyminen 2017 ja epätietoisuus sen jälkeisestä politiikasta. Lähienergialiitto kannattaa uuden kilpailutetun tuotantotukijärjestelmän käyttöönottoa, jolloin tuki kohdistuisi parhaisiin hankkeisiin ja alentaisi olennaisesti tukitarvetta (TEM 2016). Tuulivoiman tuet ovat herättäneet paljon julkista keskustelua. Niiden on sanottu tulevan kalliiksi ja sotkeneen pohjoismaiset sähkömarkkinat alentamalla sähkön hintaa. Tuulivoimainvestoinneilla onkin ollut vaikutusta pohjoismaisen sähkön tukkumarkkinahinnan alenemiseen, etupäässä kuitenkin Ruotsin ja Tanskan investointien takia. Sähkön hinnan alenemiseen ovat vaikuttaneet muutkin ylitarjontaa lisänneet tekijät kuten pohjoismaisen vesivoiman runsaus. Sähkön käyttäjien kannalta sähkön hinnan aleneminen korvaa verovaroista maksettujen tuulivoimatuen kustannuksia.

Tuulivoimalainvestoinnit herättävät toisinaan runsaasti paikallista keskustelua mm. maisema- ja melukysymysten takia. Tutkimusten mukaan julkisessa keskustelussa tuulivoimahaittoja usein liioitellaan. Esimerkiksi THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan tuulivoima häiritsee harvoin sisätiloissa tai nukkumista. Ulkona tuulivoiman koetaan häiritsevän sisätiloja enemmän. (Turunen ym. 2016.) Ns. infraäänien vaikutuksesta tiedeyhteisö ei ole löytänyt näyttöä. Lähienergialiitto pitää tärkeänä, että tuulivoimalahankkeet toteutetaan hyvin valmistellusti paikalliset olosuhteet huomioiden ja haittoja pyritään välttämään. Myös tutkimuksia haitoista tulee tehdä ja seurata. Tekniikan tohtori, dosentti Valtteri Hongisto Turun ammattikorkeakoulusta on tutkinut tuulivoimalamelun terveysvaikutuksia vuodesta 2014 lähtien. Vastaukset viiteen tyypilliseen kysymykseen koskien tuulivoimaloiden meluvaikutuksia (Ylen sivuilla).

Tuulivoiman paikalliset hyödyt ovat vähemmän esillä julkisuudessa kuin haitat. Paikalliset asukkaat ja kunnat hyötyvät tuulivoimaloista mm. kiinteistöverojen ja työllisyyden kautta.

Tuulivoima on vaihtelevaa tuotantoa, jota Suomen olosuhteissa saadaan keskimäärin eniten syksyn ja talven aikana. Tuulivoiman lisääntyvä osuus sähkön tuotannosta edellyttää, että sääennusteisiin, sähkön varastointiin ja sähkön kysynnän joustavoittamiseen alas- ja ylöspäin panostetaan. Myös sähkön pohjoismaisten siirtoyhteyksien lisääminen on tärkeää.

Tuulivoimateollisuus

Suomen Tuulivoimayhdistyksessä on jäsenenä 170 yritystä (syyskuu 2016). Vuonna 2015 Suomen tuulivoimateollisuus työllisti 2200 henkilöä projektikehityksessä, asennuksissa ja huollossa (huollon osuus on 2-5 % voimalan kokonaishinnasta) sekä yli 2 000 henkilöä tuulivoimakomponenttien tuotannossa. Vuonna 2015 investoinnit kotimaiseen tuulivoimaan olivat yli 500 miljoonaan euroa.

Tärkeimmät poliittiset kysymykset

Tuulivoiman kannalta tärkein poliittinen kysymys liittyy nykyisen tukijärjestelmän jälkeiseen aikaan. TEM:n ilmasto- ja energiastrategian perusskenaarion (15.6.2016 Energia- ja ilmastostrategian ja pitkän aikavälin ilmastopolitiikan perusskenaario) mukaan nykyiset poliittiset toimenpiteet eivät riitä Suomen uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamiseen. Uudella kilpailutetulla tukimallilla jo valmiiksi suunnitellut investoinnit saataisiin nopeasti käyttöön ja tavoitteet tulisivat täyttymään.

Lisätietoja

Lähienergia – rakennamme puhtaan energian Suomea

Lähienergialiiton jäsenyhdistys Suomen Uusiutuva ry:n sivuilta saat paljon tietoa tuulivoimasta. Jos haluat nopean vastauksen kysymykseen tuulivoimasta, Suomen uusiutuvat ry:n sivuilla on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Artikkeleita tuulivoimasta

akkujärjestelmän blogi kuva

Lähienergialiiton uutiskirje 10/2024: Nyt kaikki reservimarkkinoille

2.12.2024

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: suurin Merus Powerin valmistama sähkövarasto siirtyy sähkömarkkinakäyttöön, Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki, SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään, Jari Varjotie jatkaa Lähienergialiiton puheenjohtajana. Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta Nyt kaikki reservimarkkinoille!… Lue lisää…

aurinkosähkö ja tuulivoima

Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki

8.11.2024

Suomen uusiutuvat ry selvitti laajasti valtakunnallisten sekä alueellisten poliittisten päättäjien ja virkamiesten mielipiteitä kotimaisesta teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkovoimasta. Kyselyn mukaan tuuli- ja aurinkovoima nähdään vahvasti osana tulevaisuuden energiajärjestelmää ja molempien lisärakentamiselle on päättäjien ja virkamiesten selkeä tuki. Aula Research toteutti Suomen uusiutuvat ry:n päättäjäbarometrin kesällä 2024, aineisto kerättiin 17.6.2024… Lue lisää…

sektori kytkentä

Sähköistämisen keskipitkä oppimäärä: I vaiheesta kohti II vaihetta

14.10.2024

Kävin puhumassa Lankosken Sähkön 100-vuotisseminaarissa. Yhtiö on pieni perinteinen paikallisten omistama vesivoimayhtiö Porista 50 kilometriä pohjoiseen. Tilaisuutta varten päivitin tietojani sähkön tuotannon ja kulutuksen kehityksestä ja näkymistä Suomessa. Kiitos avusta Tapio Tuomi, Janne Peljo ja Veijo Terho. Päädyin ajattelemaan, että nykyisen energiamurroksen ytimessä oleva sähköistäminen on edennyt Suomessa 2010–2024 ensimmäisen… Lue lisää…

pientuulivoima

Pientuulivoimasta löytyy nyt tietoa Lähienergialiiton sivuilta

13.9.2024

Kun Suomen Uusiutuvat (ent. Suomen Tuulivoimayhdistys) muutti sääntöjään niin, että he edistävät teollisen tuulivoiman lisäksi myös teollisen kokoluokan aurinkovoiman käyttöä Suomessa, niin samassa yhteydessä sovittiin pientuulivoimaan liittyvän tiedon lisääminen Lähienergialiiton sivuille. Nyt löydät pientuulivoimaan liittyvää tietoa seuraavista artikkeleista: Lue lisää…

aurinkosähkö ja tuulivoima

Suomen Tuulivoimayhdistys on nyt Suomen uusiutuvat

5.8.2024

Aurinkovoimatuotannon kasvu etenee Suomessa nopeasti ja kasvaakseen kestävästi ala tarvitsee ennustettavan ja vakaan toimintaympäristön. Kotimaisen aurinkovoiman edunvalvonta eriytyy ja vahvistuu, sillä tästä eteenpäin aurinkovoiman edunvalvontaa tehdään kahden yhdistyksen voimin. Suomen Aurinkoenergiayhdistys ry (SARY) keskittää toimintansa jatkossakin kiinteistö- ja tonttikohtaiseen aurinkovoiman tuotantoon kokoluokkaan katsomatta, ja Suomen uusiutuvat ry edistää teollisen tuulivoiman… Lue lisää…

Merituulivoiman nykytilaa ja kehityskuvia selvitetty

6.6.2024

Ympäristöministeriön selvitys kuvaa merituulivoiman nykytilaa ja mahdollisia kehityskuvia, uusiutuvan energian kysyntää ja siirtoverkkojen kehittämistarpeita sekä merituulivoiman vaikutuksia muille merellisille toimialoille. Tuore kuva merituulivoiman kehityskulusta tukee Suomen merialuesuunnitelman päivitystä ja meren kestävää käyttöä. Uusiutuvalla energialla on tärkeä rooli puhtaassa siirtymässä ja Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Merituulivoimalla voidaan tulevaisuudessa tuottaa runsaasti uusiutuvaa energiaa… Lue lisää…

maapallo

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2024: Vantaan Aviapolikseen innovatiivinen hiilineutraali energiaratkaisu

29.2.2024

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Ilmoittaudu Lähienergialiiton kaikille avoimeen webinaariin Onko sähkömarkkina rikki? Gasum aloittaa laajennushankkeen Riihimäen biokaasulaitoksella, Solarigo alkaa rakentaa 70 MWp aurinkopuistoa Exilionille Simoon kevään aikana, Merus Powerille noin 15 miljoonan euron sähkövarastotilaus,Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi energiatuen painopisteet… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla

18.1.2024

Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö. Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusi kumppanuus laajamittaisen, integroidun uusiutuvan energiajärjestelmän kehittämiseksi Ahvenanmaalla

2.11.2023

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Flexens ja Lhyfe ovat solmineet kumppanuuden kehittämään ja rakentamaan kunnianhimoisen integroidun energiasaarekeratkaisun, joka mahdollistaa laajan merituulen, vihreän vedyn tuotannon ja muun paikallisen arvoa luovan toiminnan Ahvenanmaalla. CIP, Copenhagen Energy Islandsin kautta, Lhyfe ja Flexens käynnistävät yhdessä Åland Energy Island -hankkeen. Tässä hankkeessa integroidaan laajamittainen merituulivoima ja… Lue lisää…

Kansalaisten potentiaalia sekä osallistumis- ja investointihalukkuutta energiayhteisöihin pitää kartoittaa

2.8.2023

Tämä on toinen osa kahdesta blogitekstistä, jotka perustuvat tammi-toukokuussa 2023 tehtyyn pro gradu -tutkielmaan Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin energiademokratiaan ja kansalaisten osallistamiseen energiajärjestelmässä, ja tässä osassa tarkastellaan energiayhteisöjen esteitä ja haasteita. Energiayhteisöillä viitataan kollektiivisiin energiatoimiin, joissa yhteisön jäsenet investoivat energiaratkaisuun ja hyödyntävät omaa… Lue lisää…

shakki

Onko oikeudenmukaisen energiamurroksen edellytys tasapainottelu keskitettyjen ja hajautettujen energiajärjestelmien välillä?

2.8.2023

Tämä on ensimmäinen osa kahdesta blogitekstistä, jotka perustuvat tammi-toukokuussa 2023 tehtyyn pro gradu -tutkielmaan Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa. Tässä osassa perehdytään energiademokratiaan ja kansalaisten osallistumiseen energiajärjestelmässä. Toisessa osassa tarkastellaan tuulivoiman energiayhteisöjen esteitä ja haasteita. Teknologinen kehitys sekä tuulivoiman rakentamisen nopea kasvu ovat yllättäneet jopa monet asiantuntijat,… Lue lisää…

sähkölinja

Verkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmien tulevaisuusnäkymiä ohjaa käynnissä oleva energiamurros

27.6.2023

Sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmat toimitettiin Energiavirastolle kesäkuussa 2022  ja niiden sisällöistä Energiavirasto on koostanut yhteenvetoraportin, johon tämä kirjoitus perustuu.  Suunnitelmien ennusteista huomaa, kuinka käynnissä oleva energiamurros vaikuttaa huomattavasti  verkon kehittämiseen. Merkittäviä muutostrendejä ovat muun muassa hajautetun tuotannon merkittävä kasvu sekä uudet suuren mittaluokan sähkönkäytön kohteet. Suunnitelmat tunnistavat haasteena ammattitaitoisen työvoiman saamisesta jo… Lue lisää…

sähkölinja

Fingridin ja Gasgrid Finlandin yhteishankkeen skenaariotyö valmistunut – Suomen ensimmäinen vedyn siirtoverkkohanke etenee

30.5.2023

Fingrid ja Gasgrid Finland selvittävät yhteishankkeessaan vetytalouden mahdollisuuksia ja vaikutuksia Suomen energiajärjestelmään. Yhteishankkeen skenaariot ovat valmistuneet ja niiden mukaan vedyn tuotannosta tulee suurin sähkön käyttökohde ja tuulivoimasta suurin sähkön tuotantomuoto. Gasgrid Finland Oy:n vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeessa on tarkoituksena rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemira Oyj:n Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovako… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Ilmatar Energy Oy:lle merituulivoiman tutkimuslupa Selkämerelle

31.3.2023

Valtioneuvosto on myöntänyt 30.3.2023 Ilmatar Energy Oy:lle ehdollisen suostumuksen suorittaa merituulivoimapuistohankkeeseen liittyviä merialueen ja merenpohjan tutkimuksia Suomen talousvyöhykkeellä. Valtioneuvoston suostumus on voimassa 31.12.2024 saakka.   Tutkimusalue Vågskär sijaitsee Selkämerellä Ahvenanmaan pohjoispuolella. Hankealueen lähin etäisyys Ahevenanmaasta (Dånön saari) on noin 30 kilometriä. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 363 neliökilometriä. Alustavan arvion mukaan… Lue lisää…

Vety Lhyfe

Ranskalainen Lhyfe suurimmaksi omistajaksi suomalaiseen projektikehitysyhtiö Flexensiin kiihdyttämään yhdessä vihreän vedyn kasvua

30.3.2023

Lhyfe (EURONEXT: LHYFE), yksi maailman edelläkävijöistä vihreän ja uusiutuvan vedyn tuotannossa, joka vähentää teollisuuden ja liikkumisen hiilidioksidipäästöjä, ilmoittaa hankkineensa 49 %:n osuuden suomalaisesta Flexens-yhtiöstä, joka on vihreän vedyn- ja Power-to- X -hankkeiden kehittäjä. Tämä on Lhyfen ensimmäinen investointi toiseen yritykseen, joka osoittaa sen halun laajentua nopeasti maissa, joissa on suuria… Lue lisää…

TEM uusiutuva energia 2021

Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 prosenttiyksikköä

31.1.2023

Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi.   Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian toimialaraportista, joka julkistettiin 31.1.2023. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia vuonna… Lue lisää…

lumituuli sähkäle

Miten tässä näin pääsi käymään, että tuulesta tuli näin tärkeä?

16.1.2023

Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kirjoittaa tuulivoiman roolista vihreässä siirtymässä. Jatkossa yhtä tärkeäksi tulee sähkön varastointi tavalla tai toisella ja kulutuksen kasvattaminen silloin kun tuulivoimaa on paljon. Suomesta tulee yhä useammin sähkön viejä, mutta erityisesti kannattaa kehittää sähkön… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Merus Power aktiivisuodattimien avulla kaksi tuulipuistoa liitetään sähköverkkoon Etelä-Afrikassa

31.12.2022

Merus Power toimittaa vuoden 2023 aikana aktiivisuodatinjärjestelmän kahteen eteläafrikkalaiseen tuulipuistoon. Kokonaistoimitukset sisältävät kaiken järjestelmän suunnittelusta käyttöönottoon. Merus Powerin yhteistyökumppani RWW Engineering vastaa projekteista avaimet käteen –periaatteella, myös laitosten rakennusteknisistä töistä ja asennuksista. Tällainen kauppa on tyypillisesti arvoltaan noin puoli miljoonaa euroa.   Sähköverkon vakaan toiminnan ja turvallisuuden varmistamiseksi kaikkien voimalaitosten… Lue lisää…

ilmatar nasdaq

Ilmatar haluaa olla suunnannäyttäjä tuuli- ja aurinkovoimassa, energian varastoinnissakin sekä näitä yhdistelevissä hybridiratkaisuissa

28.11.2022

Lähienergialiiton tuorein jäsen on Ilmatar. Kuluneen yli kymmenen vuoden aikana Ilmatar on siirtynyt hankekehittäjästä itsenäiseksi sähköntuotantoyritykseksi, joka omistaa ja hallinnoi omia tuuli- ja aurinkopuistojaan koko niiden elinkaaren ajan. Lähienergialiiton Tapio Tuomi keskusteli Juha Sarsaman ja Antti Keskisen kanssa Ilmattaren toiminnasta ja taustoista miksi päätyivät Lähienergialiiton jäseneksi.   Ilmatar on perustettu vuonna 2011, perustajat Mikko… Lue lisää…

aurinkosähkö ja tuulivoima

“Energiaomavaraisuutta, kiitos!” sanovat suomalaiset

8.11.2022

Energiaomavaraisuus ja uusiutuvat energiamuodot – ne ovat tällä hetkellä suomalaisten mielestä kaksi tärkeintä energiantuotantoon liittyvää kysymystä. Ilmattaren teettämä kuluttajatutkimus paljastaa myös monia muita kiinnostavia yksityiskohtia suomalaisten energia-ajattelusta: kuten sen, että suomalaiset suhtautuvat ylivoimaisesti myönteisimmin uusiutuviin energiamuotoihin, jopa yli ydinvoiman.   Euroopassa käynnissä oleva sota on vahvistanut suomalaisten asenteita energiaomavaraisuudesta. Omavaraisuuden… Lue lisää…

kasvu

Lähienergialiiton uutiskirje 9/2022: Lämpöpumppujen myyntiluvut hurjia – kolmen kvartaalin kasvu 80 %

1.11.2022

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Flexens ja HydRe aloittavat yhteistyön vedyn käytössä liikenteessä Suomessa, tuulivoimahankkeiden toteutumattomuudelle monia syitä – elinkeinot ja olemassa oleva infra selittävät eri alueiden tilannetta, Vantaan Energian suunnittelema aktiivihiililaitos avaisi uuden arvoketjun materiaalikierrätykseen ja tuottaisi hiilineutraalia lämpöä ja… Lue lisää…

tuulivoimala

Tuulivoimahankkeiden toteutumattomuudelle monia syitä – elinkeinot ja olemassa oleva infra selittävät eri alueiden tilannetta

21.10.2022

Tuulivoimalla on merkittävä rooli siirtymässä kohti fossiilivapaata energiatuotantoa. Monet tuulivoimahankkeet eivät Suomessa kuitenkaan etene toteutukseen. Työ- ja elinkeinoministeriön ja puolustusministeriön tilaama selvitys tarkastelee tuulivoimahankkeiden esteitä Suomessa.   Puolustusvoimat on antanut koko Suomen alueella syyskuun 2022 loppuun mennessä noin 18 500 myönteistä tuulivoimalausuntoa aluevalvonnan näkökulmasta. Tuotannossa on noin 1 100 voimalaa.… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 8/2022: Vinkkejä takan käyttöönottoon syksyllä. Kaksi suomalaishanketta mukaan uuteen vetytalouden eurooppalaiseen arvoketjuun

30.9.2022

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu 2022 tarjosi mm. seuraavaa: Green NortH2 Energy, Meriaura ja Wärtsilä yhteistyöhön vihreällä ammoniakilla kulkevan rahtilaivan rakentamiseksi, kaikki preemiotukijärjestelmän tuulivoimalat tuottavat nyt sähköä – lisäys tuotantokapasiteettiin merkittävä, hallitus esittää muutoksia vähäpäästöisten ajoneuvojen hankintatukien hakuaikoihin, Suur-Savon Sähkö rakennuttaa Pertunmaalle aurinkosähköpuiston, jonka… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Kaikki preemiotukijärjestelmän tuulivoimalat tuottavat nyt sähköä – lisäys tuotantokapasiteettiin merkittävä

29.9.2022

Uusiutuvan sähkön tuotantoa tukevan preemiojärjestelmän avulla Suomeen on rakennettu viime vuosina 89 tuulivoimalaa, jotka ovat lisänneet sähköntuotantokapasiteettia noin 550 megawattia ja tuottavat vuosittain noin 1,4 terawattituntia sähköä. Sähkön futuurihintoihin perustuvan arvion mukaan preemiotukea ei tulla maksamaan lähivuosina.   Energiavirasto on hyväksynyt kaikki seitsemän uusiutuvan sähkön tarjouskilpailussa voittanutta voimalaitoshanketta preemiojärjestelmään. Tarjouskilpailu järjestettiin… Lue lisää…

Rubik kuutio

Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen

15.10.2021

Valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen tarjoaa lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville, sekä valvoo että lupahakemukset käsitellään määräajan sisällä. Neuvonta kattaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten toimintojen osalta uusiutuvan energian (sähkön, lämmön, jäähdytyksen, biokaasun, biopolttoaineen tai bionesteen) tuotanto sekä biokaasua tuottavassa laitoksessa mädätteen käsittely ja jatkojalostus.   Yhteyspisteviranomaisen perustaminen on osa uuden lain toimeenpanoa. Laki uusiutuvan… Lue lisää…

sähkölinja

Älykäs sähköverkko, osa 2: Miksi älykäs sähköverkko tarvitaan mukaan ilmastotekoihin?

15.9.2021

Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan jatkuvasti uusia ja entistä vaikuttavampia ratkaisuja. Laajeneva sähkönkäyttö on niistä merkittävimpiä. Jotta kokonaisuus toimii, on älykäs sähköverkko nousemassa tärkeään rooliin ilmastoratkaisuissa. Mitä sen avulla voidaan saada aikaan?   Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvan energian käytön lisäämisessä. Tämä pätee myös sähköntuotantoon, jossa yhä enemmän sähköä tuotetaan uusiutuvalla tuuli-… Lue lisää…

tuulivoimala

Gasum ja Outokumpu ovat allekirjoittaneet 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen uusiutuvasta tuulienergiasta

13.9.2021

Gasum ja Outokumpu ovat allekirjoittaneet uuden 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen uusiutuvasta tuulienergiasta. Sopimuksella saatava tuulivoimaenergia kattaa lähes kokonaan Outokummun Kemin kaivoksen sähkönkulutuksen. Sopimuksen mukaan toimitukset alkavat kesällä 2023.   Gasum toimittaa uusiutuvaa tuulienergiaa Outokummulle 10 vuoden sähkönhankintasopimuksella. Tuulivoima on Gasumin kumppanien tuottamaa uutta tuulivoimaa Suomesta. Kumppanuus edistää Gasumin strategiaa toimittaa puhtaampaa… Lue lisää…

Tuulivoimalat

St1 ja Horisont Energi yhteistyöhön vihreän ammoniakin tuotannossa Finnmarkissa Norjassa

16.8.2021

Energiayhtiö St1 Nordic Oy ja norjalainen puhtaan energian yritys Horisont Energi AS ilmoittivat 16.8.2021 allekirjoittaneensa aiesopimuksen yhteisestä vihreän ammoniakin kehitysprojektista Pohjois-Norjan Finnmarkissa. Yhteistyön tavoitteena on tuottaa vihreää ammoniakkia laajalti liikenteen ja teollisuuden erilaisiin uusiutuviin energiatuotteisiin.   St1 ja Horisont Energi aikovat tutkia Finnmarkissa mahdollisuuksia tuottaa vihreää ammoniakkia tuulivoimaa käyttävällä elektrolyysillä, vedyn tuottamista erilaisista kestävistä… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Vaihtelevaan uusiutuvaan tuotantoon perustuva energiajärjestelmä edellyttää joustokapasiteettia ja takuita energian riittävyydestä

19.5.2021

Tampereen yliopiston koordinoimassa EL-TRAN-hankkeessa on mallinnettu Suomen sähköenergiajärjestelmän toiminnallisuutta vuosina 2030 ja 2050 neljän eri skenaarion avulla.  Skenaarioiden pohjana ovat Suomen sähköenergiajärjestelmän nykyinen rakenne ja jo tiedossa olevat vuoteen 2025 ulottuvat investoinnit muun muassa tuulivoiman tuotantoon.   Vuodelle 2030 laadittiin kolme skenaariota, joissa tutkittiin tuuli- ja aurinkovoiman maltillisen lisäyksen, voimakkaan… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Tuulivoima 2.0

23.3.2021

Tuulivoimateknologian kehitys on ollut valtavan nopeaa viimeisen viiden – kymmenen vuoden aikana. Moderneimmat tuulivoimalat ovat tuotannoltaan aivan eri luokkaa kuin 2010-luvun puolivälissä rakennetut edellisen sukupolven voimalat, vaikka ne matkan päästä katsoen näyttävätkin ihan samanlaisilta. Koska tuulivoimalat tuottavat enemmän sähköä (MWh, megawattitunti) asennettua megawattia (MW) kohti, on moderneilla tuulivoimaloilla tuotettu sähkö… Lue lisää…

sähköverkko

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2021: Ostosähkön määrän voi puolittaa kahdeksassa vuodessa

1.3.2021

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. Parkkisähkö keräsi kolme miljoonaa euroa kasvun rahoittamiseen. Scanofficen jäsenyys pohjustettiin Lähienergialiiton avoimella ja näkyvällä toiminnalla. Pohjois-Pohjanmaa pysyy Suomen tuulivoimakeskittymänä – kiinteistöverotulot lähes 6 miljoonaa. Gasum vahvistaa pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen kaasutankkausasemaverkostoa. Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaan avustukseen 10 miljoonan euron lisäpotti… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Pohjois-Pohjanmaa pysyy Suomen tuulivoimakeskittymänä – kiinteistöverotulot lähes 6 miljoonaa

10.2.2021

Pohjois-Pohjanmaa pitää edelleen paikkansa Suomen suurimpana tuulivoimamaakuntana, jossa on nyt 35 prosenttia koko maan tuulivoimakapasiteetista. Maakunnassa sijaitsevat kunnat saivat vuonna 2020 yhteensä lähes kuuden miljoonan euron kiinteistöverotulot tuulivoimaloistaan. Kaikista Suomen tuulivoimaloista maksettiin viime vuonna yhteensä yli 15 miljoonaa euroa kiinteistöveroa eri kuntiin. Suurin osa Suomen tuulivoimasta sijoittuu aiempien vuosien tapaan… Lue lisää…

webinaari kevätkokous 2020

Vuonna 2020 Lähienergialiiton vaikuttamistoiminta otti vauhdikkaan digiloikan Zoom- ja Teams-alustoille

18.1.2021

Vuosi 2020 piti sisällään mm. älykkäät ohjausjärjestelmät takaavat energiatehokkuuden kasvun ja päästöjen vähentymisen asumismukavuuden kärsimättä, valtiolta suuri panostus tukien muodossa päästövähennyksiin asumisessa ja energiantuotannossa, hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöverkoissa yleistyi, korona-vuosi ei hidastanut energia-alan yritysjärjestelyitä, kiinteistöjen hyödyntäminen kulutusjoustona vähentää varavoiman tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä Suomessa, biokaasun jakeluverkko laajeni ja biokaasun käyttö joukko- ja raskaan liikenteen kalustossa lisääntyi. Lähienergialiiton vaikuttamistoiminta otti… Lue lisää…

lumituuli sähkäle

Jaakko Savolahdesta Lumituulen uusi toimitusjohtaja

21.12.2020

Jaakko Savolahti aloittaa Lumituulen toimitusjohtajana 1.1.2021. Savolahden ensimmäisiin tehtäviin kuuluu uuden strategian laatiminen yhdessä Lumituulen hallituksen kanssa, tavoitteena yrityksen toiminnan laajentaminen. Lisäksi hän alkaa vastata yrityksen päivittäisten asioiden hoitamisesta ja kumppanuuksien kehittämisestä.   Savolahdella on vankka kokemus tuulivoiman hankekehityksestä ja ympäristöasioista muun muassa Pöyryltä ja Metsähallituksesta. Lisäksi hän on toiminut yrittäjänä… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusiutuva energia kirii eroa fossiiliseen tuontienergiaan

14.12.2020

Vuonna 2019 uusiutuvan energian käytön osuus kokonaisenergiankulutuksesta oli 37 prosenttia, kun taas fossiilisen tuontienergian osuus oli 34 prosenttia. Päästöoikeuden hinta on vuonna 2020 koronapandemian aiheuttaman hetkellisen alkulaskun jälkeen jatkanut nousuaan, mikä edistää uusiutuvan energian investointeja ja käyttöä. Teknologinen kehitys parantaa puolestaan tuulivoimainvestointien kannattavuutta.   Tiedot käyvät ilmi uusiutuvan energian toimialaraportista… Lue lisää…

asuntomessut Rykmentinpuisto

Lähienergialiiton uutiskirje 7/2020: Asuntomessut käynnistyivät tulevaisuuden kyläkaupungissa Tuusulassa

4.8.2020

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Heinäkuu tarjosi mm. Helsingin päärautatieasemasta voimalaitos – Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelu liitti VR Groupin neljä kiinteistöä sähkömarkkinoihin. Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) on sulkenut 1.7.2020 lopullisesti Naantalin voimalaitoksen kaksi vanhinta kivihiilikäyttöistä yksikköään. Tutkimushankkeen loppuraportti julkaistu: Infraääni ei selitä tuulivoimaan liitettyä oireilua. Aurinkosähkön… Lue lisää…

tuulivoima

Tutkimushankkeen loppuraportti julkaistu: Infraääni ei selitä tuulivoimaan liitettyä oireilua

23.6.2020

Osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa toteutetussa hankkeessa selvitettiin, onko tuulivoimaloiden infraäänellä haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Tutkimukset kohdistettiin alueille, joilla asukkaiden tiedettiin yhdistäneen oireitaan tuulivoimaloiden infraääneen. Tutkimuksen toteuttivat monitieteellisenä yhteistyönä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.   Myös Suomessa jotkut ihmiset ovat raportoineet monenlaisia… Lue lisää…

tuki

Lähienergialiiton uutiskirje 3/2020: Hallitukselta mittava tukipaketti yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi

1.4.2020

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Maaliskuu tarjosi mm. Siemens toimittaa virtuaalivoimalaitospalvelun Lidlille ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle. St1 suunnittelee Inkooseen terminaalia uusiutuvien polttonesteiden jakelun kasvattamiseksi. Tuulivoimavuosi 2019 oli tuulivoima-alalle merkittävä vuosi, sillä kaikki vuoden aikana valmistuneet tuulivoimalat rakennettiin markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea. Gasum toimittaa biokaasua cleantech-yritys Forchemille.… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Tuulivoimavuosi 2019 – markkinaehtoisten tuulivoimahankkeiden juhlaa

16.3.2020

Tuulivoimavuosi 2019 oli tuulivoima-alalle merkittävä vuosi, sillä kaikki vuoden aikana valmistuneet tuulivoimalat rakennettiin markkinaehtoisesti, ilman valtion tukea. Suomeen valmistui reilun parin sadan megawatin edestä uutta tuulivoimaa viidelle eri paikkakunnalle. Vuosi nosti Suomen tuulivoimakartalle myös täysin uusia kuntia, kuten Kurikan ja Kannuksen kaupungit. Vaikka tuulivoimatuotannon osuus maamme sähkönkulutuksesta ei juuri noussut,… Lue lisää…

Tuulivoimalat

Suomeen suunnitteilla ennätysmäärä tuulivoimaa

20.2.2020

Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) ylläpitämän tuulivoimahankelistan mukaan Suomeen on suunnitteilla ennätysmäärä uusia tuulivoimahankkeita. Hankelistan yli 18 000 MW, 3 400 tuulivoimalaa kattaisivat tuotannossa yli 71 prosenttia nykyisestä sähkönkulutuksesta. Tuulivoimalla voidaan siis vastata hyvin sähkönkulutuksen kasvuun, joka johtuu ilmastonmuutoksen torjunnasta ja teollisuuden, lämmöntuotannon ja liikenteen sähköistymisestä. Tulevaisuudessa uudet tuulivoimahankkeet rakennetaan markkinaehtoisesti ilman valtion tukea.… Lue lisää…

Maailman CO2-päästöt

Odotusten vastaisesti maailman CO2-päästöjen kasvu pysähtyi vuonna 2019

11.2.2020

IEA:n 11.2.2020 julkistamien tietojen mukaan maailmanlaajuiset energiaan liittyvät hiilidioksidipäästöt vuonna 2019 jäivät vuoden 2018 tasolle huolimatta odotuksista päästöjen kasvun jatkumiselle.   Kahden vuoden kasvun jälkeen globaalit päästöt pysyivät ennallaan 33 gigatonnissa vuonna 2019, vaikka maailmantalous kasvoi 2,9%. Tämä johtui pääasiassa sähköntuotannon päästöjen vähentymisestä kehittyneissä maissa uusiutuvien energialähteiden kasvavan käytön (lähinnä… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Tuulivoimavuosi 2019: Kaikki uudet tuulivoimalat rakennettiin markkinaehtoisesti

5.2.2020

Tuulivoimarakentaminen jatkui vuonna 2019 Suomessa välivuoden jälkeen, ja tulee jatkumaan aktiivisena myös tulevina vuosina. Kaikki Suomeen vuonna 2019 valmistuneet 56 tuulivoimalaa rakennettiin markkinaehtoisesti ilman valtion tukea. Suurin osa Suomessa tuotannossa olevista tuulivoimaloista on suomalaisomistuksessa.   Vuoden 2019 aikana Suomeen valmistui 56 uutta tuulivoimalaa, joiden kapasiteetti on yhteensä 243 megawattia. Kokonaisuudessaan… Lue lisää…

Päästöt päästövähennys

Lähienergialiiton uutiskirje 6/2019: Energia-alan yritysjärjestelyt jatkuivat. Aurinkosähkökapasiteetti jatkoi nopeaa kasvuaan

28.6.2019

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Kesäkuu tarjosi mm. Lumme Energia hankki pääomistuksen Solarigo-konsernista; Lahti Energia Oy, Oulun Energia Oy, Oulun Seudun Sähkö, Oulun Sähkönmyynti Oy:n osakkaat, Pori Energia Oy ja Vantaan Energia Oy ovat solmineet esisopimuksen sähkönmyynti- ja asiakaspalveluliiketoimintojensa yhdistämisestä; valtioneuvoston ilmastovuosikertomuksen perusteella Suomi näyttää… Lue lisää…

tuulivoimala

Tuulivoimaloiden hyötysuhde nousee ja tuotantokustannukset laskevat

14.6.2019

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kerääminen tilastojen mukaan Suomen tuulivoimaloiden hyötysuhde on noussut tasaisesti viime vuosien aikana. Vuonna 2018 parhaiten tuottaneen tuulipuiston kapasiteettikerroin* oli lähes 45 prosenttia. Myös tällä hetkellä rakenteilla olevien tuulipuistojen laskennalliset hyötysuhteet yltävät 45 prosenttiin, mikä näkyy erityisesti tuulivoimatuotannon kustannusten laskuna.   VTT:n tilastojen mukaan vuosina 2011 – 2017… Lue lisää…

Suomeen rakennettu tuulivoima työllistää kymmeniä tuhansia

8.5.2019

Suomen tämänhetkinen tuulivoimakapasiteetti (noin 2 000 MW) luo 20-vuotisen elinkaarensa aikana työtä suomalaisille 55 800 henkilötyövuoden [1] verran. Tuulivoimatuotannon suora työllistävä vaikutus on 2 600 henkilötyövuotta kerrannaisvaikutusten [2] tuodessa työtä reilun 53 000 henkilötyövuoden edestä. Tuulivoimatuotannon lisäksi Suomessa on erittäin paljon tuulivoimaloiden komponenttien valmistusta ja vientiä. Kotimainen tuulivoimateknologia työllisti vuonna 2018 noin… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 1/2019: kaasu vahvisti asemaansa liikennepolttoaineena, lämpöpumppumyynti 2018 ponnahti 22% – Investoinnit yli puoli miljardia

31.1.2019

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman, Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää, Lähienergialiiton ja Smart Energy Transition -hankkeen aamiaistilaisuus tuulivoimasta. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto jatkaa suosittuja aamiaistilaisuuksia vuonna 2019. Tapahtumiin ilmoittautuminen on avattu ja kevään aiheina… Lue lisää…

tuulivoimala

Suuri kuulijajoukko sai myötätuulta tuulivoimasta

30.1.2019

Lähienergialiitto ja Smart Energy Transition -hanke järjestivät 30.1.2019 aamiaistilaisuuden tuulivoimasta. Tarjolla oli tiukka, asiapitoinen ja faktapohjainen tietopaketti tuulivoimasta. Aiheina olivat tuulivoima Suomessa ja maailmalla – nyt ja tulevaisuudessa, tuulivoimahankkeen läpiviennin vaiheet, tuulivoimateknologian kehitys ja erityyppiset PPA-sopimukset.   Tuulivoima meillä ja maailmalla – nyt ja 2030 Tilaisuuden avauksen jälkeen Anni Mikkonen… Lue lisää…

liikenne risteys

Lähienergialiiton uutiskirje 12/2018: liikenteen päästöjen nollaamiseen toimenpideohjelma, päästövähennysten keinoista paneelikeskustelu Energiamessuilla

31.12.2018

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. Euroopan johtava energiayhtiö E.ON sijoitti sähköautojen latauspalveluyhtiö Virtaan (Liikennevirta Oy). Lisäksi E.ON:n sähköautojen latausverkosto toimii suomalaisen sähköautojen lataukseen erikoistuneen Virran teknologialla. EU on myöntänyt Gasumille 2,9 miljoonaa euroa tukea kaasutankkausasemaverkoston laajentamistyöhön Suomessa. YH Kotien asukkailla on jatkossa mahdollisuus tilata autopaikalleen Parkkisähkön… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Lähienergialiiton uutiskirje 10/2018: Sähkön digitalisaatio etenee eduskunnassa. Vielä kerkeät ilmoittautua Lämpöpumppu 2018 seminaariin

2.11.2018

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu tarjosi mm. Lähienergialiitto tarjosi tietopaketin energiapolitiikan taloudellisista ohjauskeinoista: päästökaupasta, haittaveroista ja tukijärjestelmistä. Uusiutuvasta energiasta merkittävää liiketoimintaa rakentava Flexens Oy on syntynyt. TEM älyverkkotyöryhmän loppuraportti ehdottaa mm. lisää toimintamahdollisuuksia erilaisille energiayhteisöille, kuten taloyhtiöille sähkön hajautettuun tuotantoon, nykyinen verkkoyhtiöiden jäykkä kulutusjousto kilpailluksi toiminnaksi.… Lue lisää…

Kalajoelle rakentuu Suomen suurin aurinkopuisto ja energiavarasto

12.10.2018

Suomalainen Hybrid-Power Finland Oy toteuttaa yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa Suomen suurimman aurinkopuiston sekä akkuteknologiaan perustuvan energiavaraston Kalajoen Läntisten alueelle. Aurinkopuisto ja energiavarasto tulevat olemaan osa Suomen ensimmäistä uusiutuvan energian puistoa, joka yhdistää valmistuttuaan useita uusiutuvia energiantuotantomuotoja. Aurinkopuiston ja energiavaraston lisäksi uusiutuvan energian puistoon rakentuu tulevien vuosien aikana biojalostamo sekä tuulivoimapuisto.… Lue lisää…

Ajankohtaista

Biokaasun rooli raskaassa liikenteessä kasvaa

Valio ottaa käyttöönsä Suomen ensimmäisen biokaasulla kulkevan maidonkeräysrekan – maitotoimitukset pääsevät perille Valion omalla hävikillä tuotetulla biokaasulla. Heinon Tukku käyttää kuljetuksissaan jatkossa myös kotimaista biokaasua. Vähäpäästöistä ja uusiutuvaa biokaasua tuotetaan esimerkiksi biohajoavista jätteistä ja jätevesilietteestä. Energiayhtiö Gasumin mukaan biokaasukäyttöisten jakeluautojen yleistyminen liikenteessä johtaisi merkittäviin päästövähenemiin.   Keväällä 2018 Euroopan komissio ehdotti ensimmäistä kertaa sitovia päästötavoitteita raskaalle […]