Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman, Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää, Lähienergialiiton ja Smart Energy Transition -hankkeen aamiaistilaisuus tuulivoimasta.
Tulevia tapahtumia
Lähienergialiitto jatkaa suosittuja aamiaistilaisuuksia vuonna 2019. Tapahtumiin ilmoittautuminen on avattu ja kevään aiheina ovat:
- 12.3. 2019 Bioenergiasta on moneksi. Tilaisuudessa saat tietoa kestävästä bioenergian käytöstä energiantuotannossa, liikennekäytössä ja hajautetussa lämmön tuotannossa, mm. Palopuron Biokaasu – nurmesta energiaa ja luomulannoitetta, Bioenergia ja Martinlaakson voimalaitoksen muutostyöt.
- 26.3.2019 Lämpöpumpuilla Suomi lämpiää. Tilaisuudessa tutustutaan erityyppisten lämpöpumppujen monipuolisiin käyttötapoihin. Lisäksi käsitellään lämpöpumppujen korvausinvestointeja – 2000-luvun alussa hankitut lämpöpumput alkavat olemaan uusimisiässä.
- 16.4.2019 EU:lta vauhtia puhtaaseen energiaan. EU Puhtaan energian paketin sisällön merkittävimpiä muutoksia Suomen energialainsäädäntöön ovat esittelemässä mm. Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Tatu Pahkala ja teollisuusneuvos Pekka Grönlund.
Maamme energia kuuluu kaikille! Maamme energia -oopperan kiertue käynnistyi ja jatkuu eduskuntavaaleihin asti. Kiertueen ensimmäinen paikka on Lahti 4.2.2019.
Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta
Lämpöpumppumyynti 2018 ponnahti 22% – Investoinnit yli puoli miljardia. Lämpöpumppujen myynti kasvoi 22% ja euromääräisesti vieläkin enemmän. 75 000 asennettuun lämpöpumppuun investoitiin yli puoli miljardia vuonna 2018. Suomeen on myyty jo 900 000 lämpöpumppua. Niiden kokonaistuotanto on 10 TWh/a, mikä vastaa jo 15 % koko Suomen asunto ja palvelurakennuskannan lämmityksestä.
Lähienergialiitto ja Smart Energy Transition -hanke järjestivät 30.1.2019 aamiaistilaisuuden tuulivoimasta. Tarjolla oli tiukka, asiapitoinen ja faktapohjainen tietopaketti tuulivoimasta. Aiheina olivat tuulivoima Suomessa ja maailmalla – nyt ja tulevaisuudessa, tuulivoimahankkeen läpiviennin vaiheet, tuulivoimateknologian kehitys ja erityyppiset PPA-sopimukset.
Kaasu vahvisti asemaansa liikennepolttoaineena – kaasuautojen määrä lähes kaksinkertaistui Suomen maanteillä vuonna 2018. Vuonna 2018 kaasun käytön yleistymisen takana vaikutti useita tekijöitä, kuten tahto vähentää liikenteestä syntyviä hiilidioksidipäästöjä sekä suuren suosion saavuttanut biokaasun kiinteähintainen tankkauskampanja. Myös viime vuoden alusta käyttöön tulleet romutus- ja muuntopalkkiot ovat osaltaan edistäneet kaasukäyttöisten henkilöautojen lisääntymistä liikenteessä. Viimeisimpien arvioiden mukaan Suomen teillä kulkee noin 6 700 kaasukäyttöistä ajoneuvoa.
Energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman. Yhdessä viereisen Knehtilän luomutilan kanssa Palopuron tankkausasema ja biokaasulaitos muodostavat Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen agroekologisen symbioosin, jossa luomutilan viljelyn sivuvirrat hyödynnetään luomubiokaasun tuottamiseen.
Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää. MTK tarjoaa etuna jäsenille aurinkosähköä avaimet käteen -palveluna yhteistyössä Lähienergialiiton jäsenyritysten kanssa. Pirkanmaalainen maidontuottaja Esko Yli-Pärri investoi aurinkosähköön jäsenedun ja investointituen avulla. MTK-Pohjois-Savon puheenjohtaja Juha Partasella on ollut paneelit katolla jo kolme vuotta.
Totta vai tarua: aidosti varaava kiertoilmatakka? Tulikivi tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana. Siksi ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat pakkaa varaamalla ja luovuttamalla lämpöä jopa 13 tunnin ajan. Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon.
Yhteenveto Lähienergialiiton vuodesta 2018: Maamme energia -ooppera räväytti asenteella, Vuoden Lähienergiaratkaisu -kilpailu vakiinnutti asemansa ja sähkömarkkinoiden uudistukselle luotiin pohjaa. Vuonna 2018 luotiin pohjaa liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistymiselle, sähkön varastointi sai oma paikkansa lainsäädännössä, energia-alan yritysjärjestelyissä saatiin kansainvälisiä sijoituksia Suomeen, kotimarkkinoille syntyi uusi toimijoita, sähkömarkkinoiden muutostarpeita käsiteltiin TEM älyverkkotyöryhmän loppuraportissa ja sähkömarkkinan digitalisaatio edistyi ns. datahub-lainsäädännön avulla.
Lähienergialiiton hallituksen kokouksien poliitikkovierailut jatkuivat. Lähienergialiiton hallituksen jäsenet ja ministeri Kai Mykkänen (kok.) keskustelivat energia- ja ilmastopolitiikan ajankohtaisista asioista ja lähestyvien eduskuntavaalien ilmastoteemasta.
Uutiskirjeen tavoite
Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.
Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta.
Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset lausunnot ja kannanotot taas löytyvät tämän linkin avulla.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org