Lähienergialiitto, SET ja BCDC energia hankkeet järjestivät Kuluttajan näkökulma tehopohjaiseen siirtomaksuun – työpajan 24.4.2018 Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoululla. Työpajan tavoitteena oli keskustella ja päivittää näkemyksiä sähkön hinnoittelusta: mitä sähkön hinnalla tavoitellaan, mistä hintakomponenteista sen pitäisi koostua. Monipuolisisten alustusten pohjalta käytiin vilkas keskustelu.
Sähkön siirto on luonnollinen monopoli, jota ohjataan ja seurataan sähkömarkkinalainsäädännöllä. Mm. sähkön siirtoyhtiöiden valvonta on Energiaviraston tehtävänä. Työpajan avasin Energiaviraston johtavan asiantuntijan Tiina Karppisen esitys Sähköverkonhaltijoiden taloudellinen valvonta, jonka painopiste oli sähkön hinnoittelun valvonnan lainsäädännöllinen tausta.
Alustuksissa käsiteltiin kysyntäjoustoa, kuluttajien käyttäytymisen ohjausta ja sähkön hintakomponenttejen olemassa olon oikeutusta
Professori Maria Kopsakangas-Savolainen (BCDC Energia) käsitteli esityksessään sähkön hinnan ohjausvaikutusta. Sen jälkeen jatkoi emeritusprofessori Raimo Lovio (Aalto yliopisto), joka esityksessään pohti kuluttajien käyttäytymistä sähkömarkkinoilla.
Apulaisprofessori Samuli Honkapuro (LUT) taustoitti omassa esityksessään taustoja sähkön hinnoittelumallin muutostarpeille: energiajärjestelmä on siirtymässä keskitetystä hajautettuun järjestelmään, yhteiskunnan kannalta tavoitteena on oltava resurssitehokas ja ilmastoneutraali kokonaisjärjestelmä.
St1 Lähienergian toimitusjohtaja Kristian Savela esitteli St1 Kysyntäjousto -palvelua ja sen roolia puhtaan lämmityksen palveluissa.
Työpajan alustusten ja keskusteluiden yhteenveto
Tavoite on, että sähkön hinnan pitää ohjata sähkön tuotantoa päästöjen vähentämiseen ja sähkön kulutusta mahdollisimman energiatehokkaaksi sekä tukea sähköjärjestelmän tasapainoa. Lisäksi sähkön kuluttajien on koettava hinnoittelu oikeudenmukaisena ja tasa-arvoisena.
Sähkön hintakomponenttien osalta tärkeintä on niiden yhteinen ohjausvaikutus: kaikkien tulee ohjata samaan suuntaan ja edellä kuvattuja tavoitteita kohti. Yksittäisen hintakomponentin muutoksissa on aina arvioitava, että sähkön hinta kokonaisuutena ohjaa voimakkaammin kohti tavoitteita, eikä suinkaan vähennä muiden hintakomponenttien ohjausvaikutusta.
Nykyiset sähkön määrään pohjautuvat hintakompontit energia, siirto ja verot ovat perusteltuja, koska kuluttajat voivat vaikuttaa omalla toiminnalla sähkön kulutukseen ja siten sähkölaskun suuruuteen. Tavoitteiden saavuttamisen, kustannusvastaavuuden ja hinnoittelun ymmärrettävyyden näkökulmasta kiinteisiin maksuihin kuluttajilla ei ole vaikutusmahdollisuutta.
Kirjoittaja
Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org