Smart Energy Åland ja Tampereen Hiedanranta rakentavat kestävää ja hiilineutraalia yhteiskuntaa kaupunginosa, kaupunki ja maakunta kerrallaan

Suomen nykyinen ilmastotavoite ”Suomi on hiilineutraali 2035 mennessä” kaipaa tekoja ja tekijöitä. Lähienergialiiton aamiastilaisuudessa Smart Energy Åland ja Tampereen Hiedanranta hankkeiden edustajat kertoivat, miten he rakentavat kestävän ja hiilineutraalin yhteiskunnan: kaupunginosa, kaupunki ja maakunta kerrallaan. Esiintyjinä olivat Berndt Schalin ja Anna Häger Flexens Oy Ab:stä sekä Tuomas Vanhanen Energiaviisaat kaupungit -hankkeesta.

 

Kesän jälkeen käynnistyivät Lähienergialiiton suositut aamiaistilaisuudet. Tällä kertaa aiheena oli Näin Ahvenanmaasta tehdään omavarainen ja täysin uusiutuvalla energialla toimiva yhteiskunta. Ahvenanmaan Smart Energy Åland -hankkeen lisäksi osallistujat kuulivat Tampereen Hiedanrannan kaupunginosasta, jonka tavoitteena on tulla hiilinieluksi.

 

Ahvenanmaalla tehdään Smart Energy Åland -demo avulla monistettavaa konseptia, jolla yhteiskunta voi siirtyä täysin energiaomavaraiseksi ja 100% uusiutuvaan energiaan pohjautuvaksi

Aluksi kuulimme Berndt Schalinin, Flexens Oy Ab:n toimitusjohtaja, esityksen Smart Energy Åland hankkeesta ja Flexens Oy Ab:n roolista siinä.

 

Tavoitteena on tehdä monistettava konsepti, joka kattaa yhteiskunnan kaikki energiatarpeet. Ahvenanmaan valinta demokohteeksi perustui seuraaviin seikkoihin:

Berndt nosti esille yhden erityisen haasteen, jonka ratkaisemiseksi haetaan yrityksiltä ratkaisuja:

Yksi demoprojekti on käynnistetty sähkön pidempiaikaiseen varastointiin: pumppuvoimala vanhassa kaivoksessa. Demoprojektissa pumppuvoimalan teho on 2 MW ja kapasiteetti 8 MWh:ta. Se on osa ratkaisua mutta ei yksinään riittävä ratkaisu. Mittasuhteen ymmärtämiseksi on hyvä tietää Ahvenanmaan energiatarpeet vuoden aikana: tehon tarve vaihtelee välillä 16 MW – 75 MW ja vuoden energiankulutus on 318 GWh (eli 318 000 MWh).

Ote Berndtin esityksestä:

Linkki Berndtin käyttämään esitysaineistoon kokonaisuudessaan.

 

Kaikkien kansalaisten huomioimien on edellytys tavoitteen saavuttamiselle

Berndtin esityksestä kävi erittäin selväksi se, että kansalaisten mukaan saaminen on elintärkeää tavoitteen saavuttamisessa. Aiheesta piti esityksen Flexens Oy Ab:n Anna Häger. Kansalaisten osallistamiseksi hanke on kerännyt kokemuksia mm. Gotlannin, Bornholmin ja Samsön tapauksista. Anna nosti esiin seuraavat huomioitavat asiat

Hän kertoi esimerkkeinä käytettävistä keinoista Smart Energy Åland -sivustoa tiedon jakamisessa ja tulevasta joukkorahoitusalusta taloudellisen hyödyn jakamiseen.

 

Ote Annan esityksestä:

Linkki Annan käyttämään esitysaineistoon kokonaisuudessaan.

Esityksessään Anna mainitsi Dunning-Kruger efektin (yksi kiteytys siitä voisi olla ”the less you know, the more you think you know”. Lyhyt TED-ed video efektistä), jonka tunteminen ja ymmärtäminen on hyvin tärkeää tämän tyyppisessä hankkeessa.

 

Ilmastonmuutos ratkaistaan kaupungeissa – kuinka alue voi rakentua hiilinieluksi?

Tilaisuuden päätti projektipäällikkö Tuomas Vanhasen esitys Energiaviisaat kaupungit -hankkeesta ja kaupunkien isosta roolista ilmastotyössä. Tuomas käsitteli esimerkkinä Tampereelle rakentuvaa Hiedanrannan kaupunginosaa sekä vertaili hanketta Smart Energy Åland -hankkeeseen.

6Aika Energiaviisaat kaupungit hankkeeseen kuuluu kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku.

Tuomas aloitti esityksensä toteamalla miten tärkeässä roolissa kaupungit ovat ilmastotyössä ja että useilla kaupungeilla on valtioita kunnianhimoisemmat ilmastotavoitteet.

Tuomas nosti esille yhden mielenkiintoiset yksityiskohdan vastaavista hankkeista: niissä kaikissa kokoluokka on noin 25 000 – 30 000 asukasta. Hiedanrannan lisäksi Ahvenamaalla ja Wienin Aspernissa osuvat tuohon kokoluokkaan.

Ote Tuomaksen esityksestä

Linkki Tuomaksen käyttämään esitysaineistoon kokonaisuudessaan.

 

 

Kirjoittaja

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

aurinkolämpö Savosolar

Meriaura Groupin toimitusjohtaja vaihtuu

Meriaura Groupin toimitusjohtaja Kirsi Suopelto on irtisanoutunut tehtävästään siirtyessään uuden työnantajan palvelukseen. Suopelto jatkaa Meriaura Groupin toimitusjohtajana 30.9.2024 saakka. Yhtiön hallitus on nimittänyt nykyisen hallituksen puheenjohtajan, merenkulkuneuvos Jussi Mälkiän toimitusjohtajaksi 1.10.2024 alkaen. Hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja Antti Vehviläinen siirtyy Meriaura Groupin hallituksen puheenjohtajaksi 1.10.2024. ”Kiitämme Kirsiä työstä Meriaura Groupin integraatioprosessin läpiviennissä ja toivotamme menestystä uusiin […]