-
Pessimismin kanssa pelehtimisestä
Uudet innovaatiot ja toimintatavat ovat aina saaneet lokaa niskaansa murroksen kynnyksellä. Niiden ensimmäiset askeleet ovat hapuilevia ja kömpelöitä, eivätkä vanhat järjestelmät ja käytännöt aina täysin tue uutta. Ihmiset eivät tiedä miten suhtautua uusiin ilmiöihin. Looginen reaktio on siis niiden kieltäminen. Kuten nyrkkisääntö sanoo, innovaatioiden vaikutus yliarvioidaan lyhyellä ja aliarvioidaan pitkällä aikavälillä. Jos maailma ei…
-
Suomella cleantech-markkinoiden kaipaama osaaminen – osataanko tätä hyödyntää?
Vuoteen 2020 mennessä käsityksemme energiarakentamisesta muuttuu täysin, kun EU:n mukaan kaikkien uudisrakennusten täytyy olla lähes nollaenergiataloja. Muutos nollaenergiatekniikkaan nykyrakentamisesta on niin suuri että sitä ei vielä tahdota käsittää. Kysyntää energiatehokkuuden asiantuntemukselle riittää siis meillä, mutta ennen kaikkea muualla Euroopassa. Jo nyt suomalainen cleantech-osaaminen on maailmanlaajuisesti katsoen erittäin laadukasta. Passiivirakennuksia suunnitteleva arkkitehti Kimmo Lylykangas on…
-
Suomi jäljessä niin asenteissa kuin tilastoissa
Energiatehokas rakentaminen on vakiinnuttanut suosionsa Ruotsissa ja Norjassa jo aikaa sitten, mikä kävi ilmi viimeisimmässä Passivhus Norden konferenssissa Trondheimissa. Esimerkiksi Norjassa vuoden 2015 rakennusmääräykset ovat jo nyt vapaaehtoisesti aktiivisessa käytössä. Ruotsissa uudet energiatehokkuusmääräykset on jopa useimpien rakennusyritysten (mm. NCC, Skanska ja Peab) johdolla tuomittu lähes murskaten kunnianhimottomiksi. Reaktio on päinvastainen kuin kotimaassamme vuonna 2010 vastaavassa…
-
Lähienergian yleistyminen vaatii ripauksen uskoa ja hyppysellisen optimismia
Mielestäni liika asioiden järkeily latistaa ihmisen idearikkautta. Ihmiskunnan kaikkein suurimmat ideat ovat tulleet avoimessa, sallivassa ja inspiroivassa ilmapiirissä, ei niinkään neljän seinän sisällä vakavien herrojen ja rouvien kokouksissa nyrkkiä pöytään lyöden. Niin monimutkaisia ja vakavia ongelmia, kuten ilmastonmutos ja otsonikato, kuin ihminen on onnistunutkin kehittämään, yhtä moniulotteisia ja hyviä, edistyksellisiä ja rakentavia korjausliikkeitä se kykenee…