-
Lähienergialiiton uutiskirje 11/2024: Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: EU-tason koalitio edistämään energiatehokkuuden rahoitusta – Motiva Suomen kansallisen keskuksen puheenjohtajaksi, vuoden 2022 huutokauppojen perusteella infratukea maksettiin 454 suuritehoiselle CCS-latauspisteelle yhteensä 4,66 M€, Merus Power toimittaa sähkövaraston Enertialle – sopimuksen arvo yli 4 miljoonaa euroa, markkinaselvitys valottaa alueellisten energiaratkaisujen haasteita…
-
EU-tason koalitio edistämään energiatehokkuuden rahoitusta – Motiva Suomen kansallisen keskuksen puheenjohtajaksi
Euroopan komissio on käynnistänyt tänä vuonna energiatehokkuuden rahoitusta edistävän aloitteen, jonka tavoitteena on luoda suotuisa markkinaympäristö energiatehokkuusinvestoinneille ja lisätä energiatehokkuuden yksityistä rahoitusta EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi vuosille 2030 ja 2050. Koalitio koostuu EU-tason ja kansallisen tason toiminnoista. Koalitio (EEEFC, European Energy Efficiency Financing Coalition, Euroopan energiatehokkuuden rahoituskoalition -teemasivu komission verkkopalvelussa) on komission aloite, joka…
-
Oodi lämmitykselle ja jäähdytykselle
Energiamurroksen keskiössä on sähkö ja sähkön käytön kasvu. Lähienergialiitto haluaa korostaa lämmityksen ja jäähdytyksen merkitystä energiajärjestelmässä. Suomessa käytettiin vuonna 2022 lämmitykseen ja jäähdytykseen 27% Suomessa käytetystä energiasta. Lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien kehitys on siirtynyt teknologiavastakkainasettelusta kilpailun aikakauteen, jossa kuluttajien investoinnit ohjaavat markkinoita kohti tehokkaampia ratkaisuja. Samalla ilmaston lämpenemisen mukanaan tuoma jäähdytystarve korostuu erityisesti kansanterveyden ja taloudellisen…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 8/2024: Energiansäästöviikko lähestyy
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Lähienergialiiton sivuilta löytyy nyt tietoa pientuulivoimasta, Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh energiatehokkuussopimuksilla, tietoa kapasiteettimekanismista, Energiavirasto kilpailuttaa tukea sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn jakeluinfrastruktuurille. Tulevia tapahtumia Syksyllä vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa 7.–13.10.2024! Energiankäytön uudella ajalla energiansäästö on yhä…
-
Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla. ”On hienoa, että sopimusten avulla on edelleen pystytty tehostamaan menestyksekkäästi energian käyttöä”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Vuosille 2017–2025 solmittuihin…
-
Oletko vaihtamassa öljylämmityksen fossiilittomaan vaihtoehtoon? Vielä vuosi aikaa toteuttaa remontti ELY-keskuksen avustuksella
ELY-keskus myöntää edelleen omakoti- ja paritalojen omistajille avustuksia öljylämmityksestä luopumiseen. Avustusta on myönnetty vuodesta 2020 lähtien yli 28 000 kotitaloudelle, ja tukea riittää vielä tuhansille. Viimeistenkin remonttien on oltava kokonaan valmiita elokuun 2025 loppuun mennessä, joten hankkeen suunnittelu ja avustuksen hakeminen kannattaa käynnistää jo nyt, jos haluaa varmistua avustuksen saamisesta. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myöntää…
-
Rakennuskannan perusparannussuunnitelman laatiminen käynnistyy
Uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Ympäristöministeriö on aloittanut direktiivin toimeenpanon kansalliseen lainsäädäntöön. Ensimmäisenä hankkeena käynnistyy rakennusten perusparannussuunnitelman laatiminen. ”Haluamme tehdä rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanotyötä tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on yhdessä löytää joustavat ja kustannustehokkaat keinot direktiivin kotimaiseen toimeenpanoon”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Perusparannussuunnitelmassa esitetään toimet, joilla rakennuskannasta tehdään päästötön vuoteen 2050…
-
Onko 600 € vuodessa vähän vai paljon?
Markus Andersen on toiminut aurinkosähköbusineksessa yli 20 vuotta, on Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja ja Lähienergialiiton hallituksen jäsen. Löytyykö tuolla taustalla osaaminen selvittää kaukolämmöllä lämpiävän rivitalon järkevin energiaremontti. Lähienergialiiton Tapio Tuomi vei Markuksen lounaalle, jotta otsikon kysymykseen löytyisi vastaus. Kaikki alkoi, kun Markus oli juuri muuttanut sähkölämmitteisestä rivitalosta kaukolämmöllä lämpiävään. “Olin asunut vasta kuukauden, kun hallitus ilmoitti…
-
Lämpöpumppumyynti normalisoitui huippuvuoden jälkeen edellisten vuosien tasolle
Vuonna 2023 myytiin vähän vajaat 120 000 lämpöpumppua. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan Lämpöpumppujen myynti laski 40 % huippuvuoden 2022 yli 50 % nousun jälkeen. Vuonna 2023 myynnin normalisoitumiseen vuoden 2021 tasolle vaikutti edellisen todellisen huippuvuoden lisäksi rakentamisen hiipuminen, korkojen nousu ja talouden ja kotitalouksien investointi-ilmapiirin synkistyminen. Ilmalämpöpumppuja myytiin 90 000 pumppua ja ilmavesilämpöpumppuja 12…
-
Ministeri Mykkänen: ”Kannustan miettimään, miten omasta energiankäytöstä on mahdollista karsia turhat watit pois”
Valtakunnallisen Energiansäästöviikon kunniaksi ympäristöministeriö haluaa muistuttaa energiansäästön merkityksestä tulevana talvena – ja myös sen jälkeen. ”Talvi on tulossa, ja lämmityskausi alkamaisillaan. Energiansäästöviikon hengessä kannustan jokaista miettimään, miten omasta energiankäytöstä on mahdollista karsia turhat watit pois ja myös ajoittaa kulutus fiksusti”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Viime talven energiakriisi yhdisti suomalaiset säästämään energiaa, minkä ansiosta…
-
Merus Power modernisoi Ovakon Imatran terästehtaan valokaariuunin kompensaattorijärjestelmän
Merus Power toimittaa 70 Mvar:n staattisen loistehon kompensaattorin (SVC) modernisoinnin Ovakon Imatran terästehtaalle. Toimituslaajuus käsittää kaikkien ohjattavien komponenttien modernisoinnin. Toimitukseen kuuluvat tyristoriventtiilit, ohjausjärjestelmät ja jäähdytyslaitteistot sekä varaosat ja kokonaisvaltainen asennuspalvelu. Kaupan arvo on noin miljoona euroa. Projekti toteutetaan tehtaan vuosittaisen huoltokatkon aikana kesällä 2024. Ovako, joka on tunnettu johtavana eurooppalaisena koneenrakennusteräksen valmistajana, painottaa yrityksen kestävyyden…
-
Nollamiehen mietteitä
Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kysyy ratkeavatko ongelmat teknologioita muuttamalla ilman, että tarvitaan syvällisempää siirtymää tuotanto- ja kulutustavoissa. Eivät ratkea. Uusien energiateknologioiden edistysaskeleet antavat toivoa muutosten mahdollisuuksista, mutta sillä edellytyksellä, etteivät energia- ja materiaalivirrat Suomen kaltaisessa vauraassa maassa keskimäärin enää juurikaan kasva seuraavien…
-
Siirsin sähkönkulutustani sähköjärjestelmäystävällisempään aikaan – oliko se helppoa kuin heinänteko?
Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja ”10 vuotta lähienergiaa”. Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomella oli toistaiseksi voimassa oleva, kiinteähintainen sähkösopimus. Se ei aikaisemmin kannustanut riittävästi sähkönkulutuksen ajalliseen ohjaukseen. Uhkakuvat sähköpulasta ja syksyllä 2022 tullut ilmoitus kiinteähintaisen sähkösopimuksen korotuksesta saivat vihdoin liikettä aikaan. Luonnollinen ratkaisu kumpaankin oli vaihtaa pörssisähkösopimukseen, joka kannustaa kulutuksen siirtoa halvoille tunneille. Tämä…
-
Yli 27 800 pientalon omistajaa on hakenut avustusta fossiilisesta öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseksi
Jo yli 27 800 pientalon omistajaa on hakenut ELY-keskukselta avustusta fossiilisen öljy- tai maakaasulämmityksen vaihtamiseen kestävämpään energiaan perustuvaan lämmitykseen viimeisen 2,5 vuoden aikana. Kaikista öljylämmitteisistä kotitalouksista avustusta on hakenut nyt noin viidennes ja kaasulämmitteisistä noin neljännes. ”Venäjän hyökkäyssodan käynnistämän energiakriisin keskellä on monen suomalaisen tilannetta helpottanut se, että heillä on ollut mahdollisuus vaihtaa öljylämmitys kestävämpiin…
-
Lämpöpumppuja myytiin vuonna 2022 lähes 200 000 kappaletta: kasvu 50 %
Lämpöpumppumyynti on hurjassa vauhdissa. Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPUn tilastojen mukaan lämpöpumppujen myynti kasvoi vuonna 2022 yli 50 %. Vuonna 2022 myytiin 196 000 lämpöpumppua. Ilmalämpöpumppuja myytiin 160 000 pumppua kasvun ollessa lähes 60 %. Ilmavesilämpöpumppujen kasvuvauhti oli 60 % ja asennusmäärä 19 000 kappaletta. Maalämpöpumppuja myytiin 12 000 kappaletta parikymmenen prosentin kasvulla. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä oli…
-
Suosittu asuinrakennusten energia-avustus jatkuu vuonna 2023, tukea tarjolla lähes 100 miljoonaa euroa
Valtioneuvosto antoi 20.12.2022 asetuksen asuinrakennusten energia-avustusten jatkamisesta vuonna 2023. Asuinrakennusten energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan vuonna 2023 avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan. ”Energiatehokkaista rakennuksista hyötyvät kaikki. Energiakorjausten myötä säästetään energiaa ja rahaa, ja samalla myös asumisen päästöt pienenevät. Jokainen energiatehokkaaksi remontoitu rakennus tekee Suomesta myös energiaitsenäisemmän. Olen tyytyväinen, että suosittu avustus…
-
FrEE-hankkeen uutiskirje: Tervetuloa Energiamessuille osallistumaan workshoppiin ja seuraamaan paneelikeskustelua
FrEE – Framtidens EnergiExpert – tulevaisuuden energiaosaajat hiilivapaaseen kasvuun -hanke järjestää 27.10.2022 Energiamessujen yhteydessä Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa kaksi tilaisuutta. Paneelikeskustelu Täydennyskoulutus tuottaa tulevaisuuden energiaosaajia ja Workshop Kevyet koulutuspaketit luomassa lisäosaamista energia-alalle. Paneelikeskustelu: Täydennyskoulutus tuottaa tulevaisuuden energiaosaajia FrEE-hanke järjestää torstaina 27.10.2022 10.00-10.45 paneelikeskustelun Täydennyskoulutus tuottaa tulevaisuuden energiaosaajia . Paneelikeskustelu on osa Energiamessut 2022 tapahtumaa, sen Energian…
-
Merus Power toimittaa sähkönlaaturatkaisuja kauppakeskuksiin Meksikoon
Merus Power on solminut huomattavan sopimuksen meksikolaisen partnerinsa PQ Barconin kanssa. Kokonaisuus koostuu yli sadasta sähkönlaatua parantavasta aktiivisuodattimesta. Laitteet toimitetaan loppuvuoden 2022 ja vuoden 2023 ensimmäisen kvartaalin aikana. Laitteet asennetaan paikallisen kumppanin toimesta kymmeniin kauppakeskuksiin ympäri Meksikon parantamaan energiatehokkuutta ja toiminnan luotettavuutta. Toimitus vahvistaa Merus Powerin teknologista asemaa Latinalaisessa Amerikassa. ”Olemme tehneet Latinalaiseen Amerikkaan…
-
Vinkkejä takan käyttöönottoon syksyllä
Syksyn kylmät kelit houkuttelevat takan lämpöön. Kun ilmat lauhtuvat nollan asteen tienoolle ja allekin, tekee mieli saada lisälämpöä huoneistoon. Tällöin yleensä aloitellaan takan lämmityskautta. Takka on kuitenkin yleensä ollut käyttämättä koko pitkän kesän ja hormipeltikin ollut kiinni (ilmanvaihtokoneellisissa taloissa tietenkin pitää olla kiinni). Tulisija on ”kylmä” ja hormi on ”kylmä”. Yleisin virhe on tällöin, että tuikataan…
-
Uudesta lainatakausohjelmasta vauhtia pk-yritysten, kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden puhtaan teknologian investointeihin sekä energiatehokkuusremontteihin
Valtioneuvosto on hyväksynyt Suomen osallistumisen 700 miljoonan euron pk-yritysten, kotitalouksien ja asunto-osakeyhtiöiden InvestEU-takausohjelmaan, jolla edistetään investointeja puhtaan teknologian ratkaisuihin. Suomi sijoittaa 100 miljoonaa euroa Euroopan investointirahaston (EIR) Sustainability Guarantee -tuotteeseen, joka on rahoituslaitosten kautta välitettävä takausohjelma. Vipuvaikutuksen Suomen sijoittamalle rahoitusosuudelle arvioidaan olevan seitsenkertainen. Takausmallilla rahoitusta voidaan kohdentaa esimerkiksi investointeihin, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi…