-
Tukilämmitysjärjestelmillä potentiaalia päästöjen ja kustannusten vähentäjinä
Tukilämmitysjärjestelmien liittäminen pääjärjestelmän rinnalle tai tueksi on yksi lämmityksen tehostamistavoista. Useita lämmitystapoja yhdistelevien hybridiratkaisujen lisääntyminen on kuitenkin – perinteistä puutakkaa ja leivinuunia lukuun ottamatta – ollut kiistattomista hyödyistään huolimatta hidasta. BCDC Energia -hankkeessa tekemämme tutkimus lisää ymmärrystä siitä, miksi tukilämmityshankintoja ei aina tehdä, ja auttaa löytämään keinoja vaikuttaa järjestelmähankintojen yleistymiseen. Tilojen ja käyttöveden lämmityksen osuus…
-
Kalajoelle rakentuu Suomen suurin aurinkopuisto ja energiavarasto
Suomalainen Hybrid-Power Finland Oy toteuttaa yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa Suomen suurimman aurinkopuiston sekä akkuteknologiaan perustuvan energiavaraston Kalajoen Läntisten alueelle. Aurinkopuisto ja energiavarasto tulevat olemaan osa Suomen ensimmäistä uusiutuvan energian puistoa, joka yhdistää valmistuttuaan useita uusiutuvia energiantuotantomuotoja. Aurinkopuiston ja energiavaraston lisäksi uusiutuvan energian puistoon rakentuu tulevien vuosien aikana biojalostamo sekä tuulivoimapuisto. Täysin uudenlainen aurinkovoimala Aurinkopuisto…
-
Kolmas vuosi toden sanoo: Ghost in the Machine
Olen sähkön pientuottaja ja energiajärjestelmän aktiivinen toimija ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kertonut miksi tähän ryhdyin, miten ensimmäinen vuosi sujui ja mitä toisena vuotena tapahtui. Nyt on aika raportoida kolmannen vuoden kokemukset: kyllä älykkäässä lämmityksen ohjauksessa on järkeä ja sillä säästää sähköä – asumismukavuuden säilyessä hyvänä. Toisen vuoden jälkeen yhteenveto oli ”Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat…
-
Miksi aurinkojärjestelmien ja sähköautojen rakentelu nuorten kanssa on tärkeää?
Uuden teknologian käyttöönotto vaatii osaamista. Saksan viime vuosien suuren aurinkoenergiamurroksen kuvitellaan usein johtuneen vain aurinkoenergian suotuisasta syöttötariffista. Harvemmin mainitaan, että maassa oli 1990-luvun alussa 1 000 katon pilottiohjelma ja saman vuosikymmenen lopussa 100 000 katon ohjelma. Nämä ohjelmat kehittivät teknistä, liiketaloudellista ja käyttäjien osaamista ja voimaantumista kaikkialle maahan. Vähitellen – alhaalta ylöspäin – syntyi myös…
-
Haluaako taloyhtiösi kääntää ohikulkijoiden päät?
Optisun-lämmitysjärjestelmä on uusi tapa yhdistää aurinkolämpö ja poistoilman hukkalämpö kaukolämmöllä lämmitettävään kerrostaloon. Ratkaisulla vähennetään kustannuksia, kaukolämmön tarvetta ja lisätään puhtaan lämmitysenergian määrää. Lämmityksen rooli energiankulutuksessa ja kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttajana ei saa tarvitsemaansa huomiota. Suomessa lämmitykseen käytetään 25% energiasta. Yleisin lämmitystapa asuin- ja palvelurakennuksissa (46% ) on kaukolämpö ja sen tuotannosta 60% tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Yksi…
-
Sähköä tuulesta ja auringosta
Vaaran laellakin voi asua sähköverkon ulkopuolella mukavasti, kun luottaa sähköntuotannossa tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan. Maisemat Hannu Mäkisen kodista Inarin Joukkaisvaaran laelta eivät enää upeammat voisi olla. Näkymät aukeavat esteettä joka suuntaan. Rakennustarkastajakin kehui hyväksi paikaksi rakentaa, kun tuli rakennuspaikkaa vuonna 1998 katsomaan. Hannu rakensi 30-neliöisen, terassien kaikilta neljältä sivulta ympäröimän talonsa alun perin mökiksi. Sittemmin…
-
Pakkasilla takkalämmitys on sähköpulan kampittaja
Kovien pakkasten aikaan energian kulutus ylittää herkästi sen tuotannon Suomessa. Käynnissä on kampanjoita, joilla pyritään leikkaamaan sähkön kulutusta kovimpien kysyntäpiikkien aikana. Tämä tehdään laskemalla asunnon lämpötilaa. Jos kotona on varaava takka, kodin muita lämmönlähteitä voi huoletta säätää pienemmälle, eikä koti silti kylmene. Parilla puusylillisellä varaava takka luovuttaa säteilylämpöä jopa 24–36 tunnin ajan. Sähkökatkojen aikana takkalämmitys…
-
Pientuottajan paluu: toinen vuosi sähkön pientuottajana
Olen sähkön pientuottaja ensimmäisessä polvessa. Olen aikaisemmin kertonut miksi tähän ryhdyin ja miten ensimmäinen vuosi sujui. Nyt on aika raportoida toisen vuoden kokemukset: Ihmisen rajat tulivat vastaan, kone ottakoon ohjaat energiatehokkuuden parantamisessa. Loppukesästä 2014 tunnelmat olivat tällaiset ”On tunnustettava, että päätöstä ei tehty minkään tarkan ROI tai muun vastaavan laskennan perusteella. Päätös pohjautui enemmänkin tunteeseen, että…
-
Polarsol sai EU:n Horisontti 2020 rahoitusta
Lähienergialiiton jäsenyritys, joensuulainen, hybridilämmitysjärjestelmiin erikoistunut Polarsol on kotimaan ohella suunnannut rohkeasti vientimarkkinoille. Teknologian potentiaali noteerattiin myös EU:n Horisontti 2020 -ohjelmassa, josta lohkesi rahoitusta kansainvälistymiseen. ”Onhan tämä hienoa. Nousimme Pohjois-Karjalasta suoraan pk-yritysten Mestarien liigaan”, tiivistää joensuulaisen Polarsolin toimitusjohtaja Anton Serbin työlään, mutta menestyksekkään Horisontti-haun saldon. Vuonna 2009 perustettu yritys sai kesän korvalla myönteisen rahoituspäätöksen. Teknologian…
-
Vuosi pientuottajan elämää: ostosähkön määrä väheni lähes 20%
Menneen vuoden aikana selvisi, mitä energiaremontin tekeminen tarkoittaa pientuottajalle: paljon positiivista huomiota, sähkön ostot vähenivät 16%, aurinkosähkön tuotannosta 74% jäi omaan käyttöön. Kaiken kaikkiaan hyvä vuosi. Aika tarkkaan vuosi sitten kerroin miten ja miksi minusta tuli energian pientuottaja. Nyt on hyvä hetki katsoa mitä vuoden aikana on tapahtunut ja miten sähkön kulutus on muuttunut aurinkosähköjärjestelmän (4,6…