-
Maakaasulämmityksen vaihtajia tuetaan uudella avustuksella – fossiilisesta lämmityksestä luopuville tarjolla useita eri tilanteisiin sopivia tukimuotoja
Kaasulämmitteisten pientalojen omistajille tarjotaan nyt samankaltaista avustusta, jota öljylämmityksen vaihtajat ovat voineet hakea ELY-keskuksesta kahden vuoden ajan. Avustuksen jatkuva haku on avattu 18.10.2022, ja sitä voi hakea 7.4.2022 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Uutta avustusta voidaan myöntää pientaloille, jotka on liitetty maakaasua kuljettavaan siirtoverkostoon. Suomessa arvioidaan olevan noin 4 000 avustuskelpoista kotitaloutta. Tukea voi hakea maakaasua…
-
Fossiilisen lämmityksen vaihtajia tuetaan 40 lisämiljoonalla – ELY-keskuksen avustus laajenee syksyllä maakaasulämmityksen vaihtajiin
Valtion vuoden toisessa lisätalousarviossa osoitetaan kuluvalle vuodelle 40 miljoonaa euroa lisää fossiilisesta öljy- tai kaasulämmityksestä pois vaihtaville pientalojen omistajille. Avustushaku avautuu maakaasulämmityksen vaihtajille syksyllä, ja avustusta voi hakea 7.4.2022 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion 28.6.2022. ”Fossiilienergiasta irtautuminen on ilmastoteko, joka myös lisää yhteiskuntamme energiaitsenäisyyttä ja huoltovarmuutta. Hallitus on tukenut kotitalouksia fossiilisesta lämmityksestä irtautumisessa,…
-
Kuntia avustetaan vaihtamaan pois öljylämmityksestä – valtio kuittaa jopa 25 prosenttia kustannuksista
Kunnille tarjotaan 5.10.2020 alkaen uutta avustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja lämmitysmuodon muuttamiseen kestävämmäksi niiden omistamissa kiinteistöissä. Avustuksen määrä on 25 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista, kun kunta on liittynyt vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen. Muutoin avustus on 20 prosenttia. Yhteensä kuntien lämmitysremonttiavustukseen on varattu noin 15 miljoonaa euroa. ”Lämmitysremonteilla elvytämme taloutta kestävästi ja otamme konkreettisia askelia kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Tuplasimme…
-
Karjasillalle ainutlaatuinen ja energiatehokas alue-energiajärjestelmä ensimmäisenä Suomessa
Oulun Energia Oy ja Hartela Oy ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen Oulun Karjasillan alueen alue-energiajärjestelmästä, joka tuottaa lämpö- ja viilennysenergiaa alueen asukkaiden käyttöön. Hanke vastaa Oulun kaupungin asettamiin ilmastostrategian tavoitteisiin. Hartela Oy rakentaa Oulun Karjasillalle seuraavien 8-10 vuoden kuluessa nykyaikaisen kerrostaloalueen Karjasillan Verstaan, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä. Karjasillan Verstas -alue koostuu 11 kerrostalosta,…
-
Avustusta tarjolla asuinrakennuksen öljylämmityksestä luopumiseksi
Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmitysjärjestelmän korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla. Avustushaku avautui syyskuun 2020 alussa, mutta avustusta voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää, kuitenkin enintään syksyyn 2022 asti. Hankkeen on oltava valmis, laskun on oltava maksettu ja maksatushakemuksen on…
-
Puhdas ja energiatehokas puulämmitys tekee tuloaan
Puun pienpoltto tulee olemaan aina osa suomalaista kulttuuria. Lämmityskauden aikana Suomessa tuotetaan tulisijoilla 775 GWh energiaa, joka vastaa lähes yhden ydinvoimalan tuottamaa energiamäärää. Nyt keskitytään entistä enemmän siihen, kuinka puun pienpolton aiheuttamiin pienhiukkaspäästöihin vaikutetaan. Tutkimustulosten perusteella tulisijakannan uusimisella on merkittäviä vaikutuksia pienhiukkaspäästöihin. Nykypäivän energiatehokas tulisija säästää myös selvää rahaa sähkönkulutuksessa – etenkin yhdistettynä lämpöpumppuun. …
-
Leanheat palkittiin parhaana ilmastoinnovaationa Asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailussa
Leanheat voitti Asuntomarkkinoiden tänä vuonna yhdeksännen kerran järjestämän innovaatiokilpailun, jossa palkittiin paras ilmastoinnovaatio. Leanheat palkittiin tekoälyä hyödyntävästä kiinteistön ylläpidon järjestelmästä. Kilpailun raati valitsi aiemmin kolme ehdokasta finaaliin ja esiteltäviksi ASUNTOMARKKINAT 2019 -tapahtumassa, jossa voittaja palkittiin tapahtumassa annettujen äänien perusteella. Leanheat sai 60,8 % eli valtaosan kaikista annetuista äänistä. Muita finalisteja olivat VAV Asunnot Oy:n…
-
Mökkikauden avauksessa hätäilystä voi seurata kallis korjausurakka – Kylmä takka ja hormi pitää herätellä varovasti
Mökkikausi on alkamassa, ja monet suuntaavat mökille pitkän tauon jälkeen. Jos mökki on ollut koko talven kylmänä, takan ja puukiukaan lämmitys pitää aloittaa maltilla. Pahimmillaan takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Siksi tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta. Hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten…
-
Tulikiveltä uusi kiertoilmatakkojen mallisto Pielinen
Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto saa ensiesittelynsä Habitare-messuilla. Mallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, joita on saatavana kahdella korkeudella ja kolmella eri vuolukiviverhoilulla. Minimalistisen moderneissa takoissa on vaihtoehtoina kulma-, pysty-, vaaka- ja läpiluukku. Samalla ilmeikäs vuolukivi saa uuden kameleonttimaisen tulkinnan: Nobile on vesisuihkulla tummansävyiseksi työstetty, kevyesti karhennettu vuolukivi. Sen voi valita pintamateriaaliksi uusiin kiertoilmatakkoihin sekä osaan Karelia-sarjan varaavia…
-
Lämmitystä pitää sähköistää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi
Sähkön käyttöä lämmitykseen on haluttu perinteisesti hillitä. Tähän tarvitaan uutta ajattelua ja asennemuutosta. Polttamisesta on luovuttava Perinteinen suhtautuminen sähköenergiaan pohjautuu siihen, että sähkö on pitkälle jalostunutta mekaaniseen työhön verrattavaa energiaa, joka tuotetaan polttamalla voimalaitosprosessissa. Tällä tavoin polttoaineen kemiallisesta energiasta pystytään muuntamaan sähköksi lauhdelaitoksissa noin kolmannes ja parhaimmillaankin kaasukombivoimalaitoksilla alle 60 prosenttia. Loppu polttoaineen energiasta…
-
Fourdeg julkisti maailman ensimmäisen Wi-Fi vesipatteritermostaatin
Suomalainen startup-yritys Fourdeg julkisti maailman ensimmäisen Wi-Fi termostaatin vesikiertoiseen patterilämmitykseen. Wi-Fi on WLAN-tuotteiden kaupallinen nimitys. WLAN on yleisesti käytössä oleva langaton lähiverkko, mutta teknologiaa ei ole käytetty aiemmin patteritermostaateissa korkean virrankulutuksen vuoksi. Tämä ongelma on nyt ratkaistu. Fourdeg on suunnitellut vähävirtaisen Texas Instrumentsin piiriin perustuvan Wi-Fi-radiomoduulin yhteistyössä suomalaisten pörssiyhtiöiden Etteplanin ja Vincitin kanssa. Wi-Fi…
-
Mitä jäi käteen 2017 lämmityskaudesta? Noin 6 megawattia lämmitystehoa!
Blogissamme tuotiin aiemmin esille vuosien 2015 ja 2016 lämmityskausien oppitunteja. Näitä olivat mm. luultua suurempi asuntojen epätasapaino ja ylilämmitys. Vuosi 2017 on ollut vieläkin mielenkiintoisempi. Viimeisten parin vuoden aikana kaukolämpöyhtiöt ovat nimittäin siirtyneet vahvasti kohti tehopohjaista kaukolämmön hinnoittelua, joka on muuttanut rajusti energia- ja kiinteistöalan pelikenttää. Joillain kaukolämpöalueilla tehomaksun osuus on nykyään 40-50% hinnoittelusta,…
-
Digitalisaatiosta ei hyötyä kiinteistöalalle?
Iso osa kiinteistöalan palveluntarjoajista ei näe digimurrosta mahdollisuutena. Yritysten asiakkaista melkein puolet kokee digitalisaation jopa strategisesti tärkeäksi asiaksi, mutta vain kymmenesosa palveluntarjoajista kokee samoin. Näin tiivisti Rakennuslehti hiljattaisia tutkimustuloksia Tampereen Teknilliseltä Yliopistolta. Oho?! Iso osa kiinteistöalan palveluntarjoajista ei näe digimurroksessa mahdollisuuksia Koetin kääntää uutisen positiiviseksi huomauttamalla itselleni, että enemmistö näkee kehityksessä myös mahdollisuuksia, kunnes…
-
Tekoälyllä tolkkua asuntojen lämmittämiseen
Kerrostaloasunnot Suomessa ja koko Euroopassa kuluttavat valtavasti lämpöä. Yli 20% kaikesta tuotetusta energiasta menee asuntojen lämmittämiseen. Samanaikaisesti talojen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät ovat epätasapainossa ja säätöjärjestelmät aikansa eläneitä. Järjestelmät toimivat epätasaisesti olosuhteista riippuen, asuntojen lämpötiloissa on suuria eroja ja ilmanvaihto puhaltaa toisaalla liian kovaa ja toisaalla taas hormit ovat täysin tukossa. Näiden ongelmien myötä Suomessa ja…
-
Energiamarkkina muuttuu – oletko valmis?
Energiamarkkina ja erityisesti kaukolämpö on uudenlaisessa kilpailutilanteessa. Kun taloihin asennetaan vimmalla erilaisia uusia energiaratkaisuja, on kaukolämmön tuottajien päätettävä oma roolinsa muutoksessa. Samalla kiinteistöjen omistajien on syytä valmistautua energiayhtiöiden peliliikkeisiin. Kiinteistöt nimittäin eivät ole valmiita muuttuneeseen energiamarkkinaan. Energiayhtiöt tekevät nyt isoja peliliikkeitä! Kaukolämmön hinta on perinteisesti jakautunut ”energiamaksuun” ja ”perusmaksuun/tehomaksuun”. Kiinteistön omistajien panostaessa energiatehokkuuteen tuntuu…
-
Suomalainen kerrostalo on reippaasti epätasapainossa
Olemme Leanheat-ohjausjärjestelmää kehittäessämme keränneet reilusti dataa suomalaisten kerrostaloasuntojen lämpötiloista. ”Reilusti” tarkoittaa tässä tapauksessa maailman suurinta kerrostalojen mittausta – tietoja on lähes 150 kerrostalosta ja 7000 asunnosta, kattavasti eri rakennusvuosilta. Datan analyysin tulos on selvä: hyvinkin hoidettu suomalainen kerrostalo on reippaasti epätasapainossa. Leanheat-hanketta aloitettaessa tyypillinen epätasapaino oli lähes 5 astetta. Eli siis keskimäärin kuumin asunto oli…
-
Kiinteistöhuollon sopimusmallit tiensä päässä – tuoko digitalisaatio talonmiehet takaisin?
Kiinteistöhuolto on ajan saatossa siirtynyt perinteisestä talonmiesmallista kohti isojen yritysten tarjoamia kasvottomia monialapalveluita. Samalta luukulta saa niin saunavuorot, ruohonleikkuun, lumenpoiston kuin LVI-tekniikan ylläpidonkin. Alan raaka kilpailu ja massakilpailutukset ovat johtaneet kustannustason laskuun – kustannukset ovat vajonneet ehkä liiankin alas. Alalla käytetään usein sanontaa ”asiakas on maksavinaan ja toimittaja on tekevinään”. Asiakas on maksavinaan ja…
-
Patteriverkoston perussäätö – koska niin on tehty aina ennenkin?
Patteriverkoston perussäätö on klassikkoratkaisu kerros- ja rivitalojen ”epätasapainon”, eli huoneistojen välisten lämpötilaerojen korjaamiseen. Kiinteistöjen pitkän tähtäimen suunnitelmissa perussäätö on vakiolauseke, joka toistuu noin 10-20 vuoden välein. Siitä aiheutuvia kustannuksia (esim. 10 000 – 50 000 euroa) harvoin kyseenalaistetaan, koska näin on tehty aina ennenkin. Huoneistojen välinen epätasapaino on yleisesti tunnustettu ongelma, jonka laajuus usein…
-
Lähienergialiiton asiantuntijat eduskunnan valiokunnissa painottivat kuluttajien merkitystä energiamurroksessa
Hallituksen energia- ja ilmastostrategia vuoteen 2030 on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton asiantuntijalausunnoissa painotimme kuluttajan roolin tärkeyttä, puhtaan energian työllistävää vaikutusta, liikenteen roolia päästöjen vähentämisessä sekä puun ja lämpöpumppujen suurta osuutta CO2-vapaan lämmön tuotannossa. Hallituksen energia- ja ilmastostrategian löydät täältä ja Lähienergialiiton kannanoton siihen löydät täältä. Tulevaisuusvaliokunta 10.2.2017 Järjestöpäällikkö Tapio Tuomi kävi esittämässä asiantuntijalausunnon.…
-
Aurinko antaa energiaa saaristoon
Julkaistu asiantuntija-artikkelina aiemmin Kaarinan Uutisissa 12.9.2013 Aurinkoenergiaa tulee maapallolle monituhatkertaisesti koko maailman energiankulutuksen verran. Yksi tunti auringon energiaa riittäisi koko maapallon energiantarpeisiin vuodeksi. Aurinkoenergialla tarkoitetaan aurinkosähköä ja aurinkolämpöä. Aurinkosähkössä auringosta saatava säteily muutetaan aurinkopaneelien avulla sähkövirraksi, jota voidaan käyttää sellaisenaan tai varastoida. Useimmiten aurinkosähköä tuottaa kotitalous, jolla on aurinkopaneeleita katollaan. Aurinkosähköä voidaan lisäksi tuottaa keskittävällä…