-
Lähienergialiiton uutiskirje 8/2024: Energiansäästöviikko lähestyy
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Lähienergialiiton sivuilta löytyy nyt tietoa pientuulivoimasta, Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh energiatehokkuussopimuksilla, tietoa kapasiteettimekanismista, Energiavirasto kilpailuttaa tukea sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn jakeluinfrastruktuurille. Tulevia tapahtumia Syksyllä vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa 7.–13.10.2024! Energiankäytön uudella ajalla energiansäästö on yhä…
-
Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh
Energiatehokkuussopimuksiin liittyneet yritykset, kunnat ja kuntayhtymät ovat vuosina 2017–2023 tehneet yhteensä yli 27 000 toimenpidettä, jotka tehostavat vuosittaista energiankäyttöä noin 14,8 terawattituntia (TWh). Tehdyt energiatehokkuustoimet leikkaavat Suomen vuotuisia hiilidioksidipäästöjä yhteensä yli kolmella miljoonalla tonnilla. ”On hienoa, että sopimusten avulla on edelleen pystytty tehostamaan menestyksekkäästi energian käyttöä”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen. Vuosille 2017–2025 solmittuihin…
-
Energiavirasto kilpailuttaa tukea sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn jakeluinfrastruktuurille
Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti valtio myöntää tukea AFIR-asetuksen vaatimusten täyttämistä edistävän raskaita hyötyajoneuvoja palvelevan jakeluinfrastruktuurin tukemiseen. Energiaviraston tavoitteena on avata ensimmäinen kilpailutus 14.10.2024. Energiavirasto järjestää infotilaisuuden tarjouskilpailuun osallistujille. Valtioneuvoston asetuksen (TEM/2024/99) mukaisesti tukea myönnetään seuraavissa raskaita hyötyajoneuvoja palvelevissa ryhmissä. Ryhmä 1: Ydintieverkolle sijoittuvat raskaiden hyötyajoneuvojen latauskenttien investointihankkeet Ryhmä 2: Ydintieverkon ulkopuoliselle kattavalle tieverkolle sijoittuvat raskaiden hyötyajoneuvojen…
-
Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus kaksinkertaistui vuonna 2023
Pörssihintaisten sähkösopimusten osuus nousi jyrkästi vuonna 2023. Samaan aikaan toistaiseksi voimassa olevien sopimusten määrä oli selkeässä laskussa. Määräaikainen sähkösopimus on edelleen suosituin valinta suomalaisissa kotitalouksissa. Uusina sopimustyyppeinä kuluttajille tarjotaan yhä useammin erilaisia hybridi- ja kulutusvaikutustuotteita. Energiaviraston tietojen mukaan pörssisähkösopimusten osuus oli vuoden 2023 lopussa 31 prosenttia kaikista sähkön vähittäismyyntisopimuksista. Vuoden 2022 lopussa pörssisähkösopimusten osuus oli…
-
Suomen päästökauppasektorin päästöt pienenivät yli 3,6 miljoonaa tonnia vuonna 2023 – Päästöt puolittuneet kymmenessä vuodessa
EU:n päästökauppasektorin todennetut päästöt vuonna 2023 ovat puolittuneet vuoteen 2013 verrattuna. Määrällisesti eniten päästöt vähenivät vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna polttolaitoksilla, massan ja paperin valmistuksessa ja sementtiklinkkeriä tuottavilla laitoksilla. Energiavirasto julkaisi 3.4.2024 EU:n päästökauppasektorin laitoskohtaiset tiedot todennetuista päästöistä 506:ssa suomalaisessa laitoksessa vuonna 2023. EU:n päästökauppaan kuuluvien suomalaisen laitosten yhteispäästöt olivat viime vuonna 15,4 miljoonaa tonnia…
-
Kotitalouksien sähkön hinta laski vuonna 2023 – uusien sähkösopimusten hinta putosi
Sähkön tukkumarkkinahintojen lasku näkyi myös kuluttajien sähkön hinnassa vuonna 2023. Kotitalouksien sähköenergiasta maksama hinta laski keskimäärin 34 prosenttia ja sähkölämmittäjillä 28 prosenttia. Kuluttajan sähkölasku pieneni keskimäärin vajaan viidenneksen. Suomalainen maksaa sähköstään alle EU:n keskiarvon. Voimakkaimmin vuonna 2023 laskivat uusien määräaikaisten sähkösopimusten tarjoushinnat, jotka reagoivat muutoksiin johdannaishinnoissa. Uusien kaksivuotisten sopimusten hinta laski kotitalouksille 58 prosenttia ja…
-
Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla
Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö. Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin 80 terawattituntia. Arvio perustuu Tilastokeskuksen…
-
Motivan ja Energiaviraston Aurinkosähkövoimalat kartalla-sovellukseen on koottu tietoa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista
Suomessa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Tiedot ilmenevät Motivan ja Energiaviraston uudesta Aurinkosähkövoimalat-karttapalvelusta. Motivan ja Energiaviraston Aurinkosähkövoimalat kartalla-sovellukseen on koottu tietoa teollisen mittaluokan aurinkovoimaloista.…
-
Verkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmien tulevaisuusnäkymiä ohjaa käynnissä oleva energiamurros
Sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmat toimitettiin Energiavirastolle kesäkuussa 2022 ja niiden sisällöistä Energiavirasto on koostanut yhteenvetoraportin, johon tämä kirjoitus perustuu. Suunnitelmien ennusteista huomaa, kuinka käynnissä oleva energiamurros vaikuttaa huomattavasti verkon kehittämiseen. Merkittäviä muutostrendejä ovat muun muassa hajautetun tuotannon merkittävä kasvu sekä uudet suuren mittaluokan sähkönkäytön kohteet. Suunnitelmat tunnistavat haasteena ammattitaitoisen työvoiman saamisesta jo nyt ja tulevaisuudessa. Taustalla ovat…
-
Uusien energiateknologioiden osaajia tarvitaan lisää
Vihreä siirtymä tarvitsee tekijöitä. Energiaviraston ja Motivan kampanja tuo tietoa uusiutuvan energian tutkinnoista ja ammattiopinnoista yläkouluikäisille. Uusi sivusto antaa opoille ja oppilaille lisätietoa aurinko-, tuuli- ja lämpöpumppujen asennus- ja ylläpitotehtävistä. Jo ennen viime vuotta lehdissä kirjoitettiin paljon kasvaneista jonoista liittyen aurinkosähköpaneeleihin tai maalämpöpumppuasennuksiin. Koronan aiheuttama komponenttipula loi varjoja uusiutuvan energian käyttöönottoon. Viime vuonna kysyntä lähti…
-
EU-asetus nopeuttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyjä – kansallinen soveltamisohje julkaistu
Vuoden 2022 lopulla voimaan tullut määräaikainen EU-asetus nopeuttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyjä. Työ- ja elinkeinoministeriö ja ympäristöministeriö ovat julkaisseet uusiutuvan energian lupa-asioita käsitteleville viranomaisille ohjeen asetuksen soveltamisesta. Euroopan komissio ehdotti marraskuussa hätätoimenpiteenä uusia toimia, joilla nopeutetaan kiireellisesti uusiutuvan energian käyttöönottoa. Tämän katsottiin voivan auttaa lievittämään eurooppalaisen energiakriisin vaikutuksia ja torjumaan Venäjän harjoittamaa energian käyttöä…
-
Sähkön riittävyys Suomessa aiempaa epävarmempaa tulevana talvena – lyhyet sähkökatkot mahdollisia
Energiavirasto odottaa sähkötehon riittävän talvikaudella suurimman osan ajasta. Talven tehotilanne sisältää kuitenkin monia epävarmuuksia, joten sähkön tuotanto- ja tuontikapasiteetti ei välttämättä aina riitä kattamaan sähkön kysyntää. Sähköpulan välttämiseksi Energiavirasto kannustaa suomalaisia välttämään tarpeetonta sähkönkulutusta etenkin huippukulutustunneilla. Näitä ovat tyypillisesti talviarkipäivien aamutunnit klo 8-10 sekä iltapäivän tunnit klo 16-18. Energiavirasto arvioi lyhytaikaisen sähköpulan mahdolliseksi talvella…
-
Sähkön pientuotannon liittäminen jakeluverkkoon
Tämä kirjoitus antaa ohjeita sähkön pientuotannon (teho korkeintaan 2 MVA) kytkemisestä jakeluverkkoon. Sisällön on tuottanut Lähienergialiitto yhdessä Energiaviraston kanssa. Mitään varsinaisia ongelmia tai esteitä pientuotannon liittämisessä ei pitäisi tai saisi olla. Kyse on asiakkaiden tarpeiden täyttämisestä ja näistä mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista, jotka menevät viime kädessä kaikkien asiakkaiden maksettavaksi. Sähkön pientuotannon yleistyessä on mahdollista, että kustannuksia…
-
Kaikki preemiotukijärjestelmän tuulivoimalat tuottavat nyt sähköä – lisäys tuotantokapasiteettiin merkittävä
Uusiutuvan sähkön tuotantoa tukevan preemiojärjestelmän avulla Suomeen on rakennettu viime vuosina 89 tuulivoimalaa, jotka ovat lisänneet sähköntuotantokapasiteettia noin 550 megawattia ja tuottavat vuosittain noin 1,4 terawattituntia sähköä. Sähkön futuurihintoihin perustuvan arvion mukaan preemiotukea ei tulla maksamaan lähivuosina. Energiavirasto on hyväksynyt kaikki seitsemän uusiutuvan sähkön tarjouskilpailussa voittanutta voimalaitoshanketta preemiojärjestelmään. Tarjouskilpailu järjestettiin loppuvuonna 2018 ja päätökset annettiin…
-
Liikenteen infrastruktuurituen kilpailuajankohdat syksyllä 2022 on julkaistu
Energiavirasto kilpailuttaa tukea ajoneuvojen suuritehoisille latauspisteille ja uusiutuvan vedyn tankkauspisteille. Infotilaisuuden 28.9.2022 esitysmateriaali on nyt saatavilla. Energiavirasto on tehnyt päätöksen seuraavien kilpailutusten järjestämisestä: Ajoneuvojen suuritehoisille latauspisteille on haettavissa tukea 5.10.2022 – 26.10.2022 Uusiutuvan vedyn tankkauspisteille on haettavissa tukea 5.10.2022 – 26.10.2022. Tuesta kiinnostuneita tahoja pyydetään olemaan suoraan yhteydessä Energiavirastoon hyvissä ajoin ennen hakuaikaa. Tukea kohdistetaan…
-
Astetta alemmas − energiaa säästäen kohti talvea
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuudella ja hinnalla on vaikutusta jokaisen suomalaisen arkeen. Siksi Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät energiansäästökampanjan lokakuussa Energiansäästöviikolla. Astetta alemmas -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia säästämään energiaa. Tavoitteena on saavuttaa merkittävä energiansäästö. Organisaatiot ja yhteisöt haastetaan mukaan tekemään omat energiatekonsa ja myös valtio…
-
Aurinkoenergiajärjestelmien lukumäärä 2021 lopussa selvitetty ja MW-luokan aurinkovoimalat yleistyvät
Aurinkosähkön yleistyminen vakaassa kasvussa Suomessa. Suomessa oli vuoden 2021 lopussa yli 39 000 verkkoon kytkettyä aurinkosähköjärjestelmää, joiden yhteenlaskettu teho oli noin 395 MW. Uusi ilmiö on, että omaan käyttöön mitoitetuista aurinkovoimaloista on siirrytty myös MW-kokoluokan aurinkovoimaloihin. Vaikka vuonna 2021 aurinkosähkön tehon kasvu oli ennätyssuuri eli 102 MW, niin vuosien 2015-19 aurinkosähkötehon jyrkkä kasvu tasaantui vuosina 2020…
-
Sähkön siirtohintojen nousu pysähtyi vuonna 2021 – sähköverkon toimitusvarmuus hyvällä tasolla
Sähköverkon toimitusvarmuuden parantamiseksi tehdyt investoinnit ovat nostaneet kuluttajien verkkomaksuja vuodesta 2016 alkaen, yleinen siirtohintojen kehitys kääntyi kuitenkin laskuun vuonna 2021. Energiaviraston arvion mukaan verkkomaksut voivat lähivuosina laskea erityisesti kaupungeissa, mutta osassa maaseudun alueita hinnat saattavat vielä hieman nousta. Investoinnit sähköverkon toimitusvarmuuden parantamiseksi nostivat kuluttajien verkkopalveluista maksamia keskimääräisiä hintoja vuosina 2016-2020, mutta nousu pysähtyi vuoteen…
-
Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi 45 prosenttia vuonna 2020 – pientuotantoa lähes 300 megawattia
Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Vuoden 2016 jälkeen asennettu kapasiteetti on yli kymmenkertaistunut. Vuoden 2020 lopussa sähköverkkoon oli liitetty yhteensä noin 293 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, alustavan tiedon mukaan kapasiteetti kasvoi vuodessa 91 megawatilla. Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2020 lopussa noin 1,6 prosenttia, se vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta…
-
Aurinkosähkön suosio jatkoi hurjaa kasvua – 2019 lopussa tehoa noin 198 MW
Vuoden 2019 lopussa sähköverkkoon liitettyä aurinkosähkön tuotantokapasiteettia oli noin 198 megawattia, selviää Energiaviraston sähköverkkoyhtiöiltä keräämistä alustavista tiedoista. Vuodessa sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkötuotannon kapasiteetti lisääntyi 77 megawatilla (64 %). Aurinkosähkön osuus sähkön pientuotannosta on noin 71 prosenttia. Sähkön pientuotanto vastaa alle kahta prosenttia Suomen sähkön kokonaistuotantokapasiteetista. Aurinkosähkön pientuotanto on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Sähköverkkoon…