-
Joka neljäs työntekijä uskoo, että ilmastonmuutos tuo itselle lisää työmahdollisuuksia
Enemmistö palkansaajista ei usko ilmastonmuutoksella olevan dramaattisia työmarkkinavaikutuksia. Hyvin harva uskoo, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Palkansaajat toivovat työpaikoiltaan aktiivisuutta ekologisesti kestävissä valinnoissa. Toimialakohtaiset erot ilmastotoimissa olivat merkittäviä. Näin kertoo Työterveyslaitoksen tutkimus. Ilmastonmuutos ja työ -kyselyyn vastanneista hyvin harva ilmoittaa olevansa huolestunut siitä, että ilmastonmuutos johtaisi oman työn menettämiseen. Sen sijaan joka neljäs työntekijä uskoo, että…
-
Valtioneuvosto asetti uuden ilmastopaneelin – puheenjohtajaksi Jyri Seppälä
Valtioneuvosto asetti 9. marraskuuta uuden ilmastopaneelin kaudelle 2024-2027. Puheenjohtajaksi valittiin Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta. Ilmastopaneeli antaa lausuntoja ja tuottaa tieteellistä tietoa päätöksenteon tueksi. Ilmastopaneeliin nimettiin 15 tutkijaa yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Ilmastopaneeli on riippumaton asiantuntijaelin, jonka asema on määritelty ilmastolaissa. Lain mukaan paneelin tehtävänä on tuottaa, koostaa ja eritellä tieteellistä tietoa sekä tunnistaa tietotarpeita ilmastonmuutoksen hillitsemisestä…
-
St1:n Otaniemen geotermisen pilottiprojektin syvät lämpökaivot tutkimuskäyttöön
St1:n Espoon Otaniemen geotermisen lämpölaitoksen pilottiprojektissa porattiin kaksi lämpökaivoa yli kuuden kilometrin syvyyteen, jossa kallioperän lämpötila on noin 120 astetta. Projekti keskeytyi, koska vettä ei saatu virtaamaan riittävästi kaivosta toiseen ja suunnitellun lämpölaitoksen teho olisi ollut kaupallisesti kannattamaton. Tässä vaiheessa St1 tarjoaa projektin kaivot tieteelliseen tutkimukseen. Kovaan suomalaiseen kallioperään poratut Suomen syvimmät kaivot ovat…
-
“Energiaomavaraisuutta, kiitos!” sanovat suomalaiset
Energiaomavaraisuus ja uusiutuvat energiamuodot – ne ovat tällä hetkellä suomalaisten mielestä kaksi tärkeintä energiantuotantoon liittyvää kysymystä. Ilmattaren teettämä kuluttajatutkimus paljastaa myös monia muita kiinnostavia yksityiskohtia suomalaisten energia-ajattelusta: kuten sen, että suomalaiset suhtautuvat ylivoimaisesti myönteisimmin uusiutuviin energiamuotoihin, jopa yli ydinvoiman. Euroopassa käynnissä oleva sota on vahvistanut suomalaisten asenteita energiaomavaraisuudesta. Omavaraisuuden rinnalla myös uusiutuviin energiamuotoihin siirtyminen…
-
Selvitys: Ilmastoturvallisuusuhkiin varautumista syytä vahvistaa Suomessa
Ilmastonmuutos uhkaa yhteiskuntamme vakautta ja turvallisuutta monin tavoin. 31. elokuuta julkaistun selvityksen mukaan Suomella on hyvät edellytykset varautua ilmastonmuutoksen turvallisuusvaikutuksiin, mutta käytännön toteutusta on vielä tehostettava huomattavasti. Yhteistyön, osaamisen ja ennakoinnin kehittäminen on tässä avainasemassa. Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Ilmastoturvallisuus on jaettu suoriin, ketjuuntuviin ja siirtymävaikutuksiin Hankkeen tuloksena…
-
Tutkimushankkeen loppuraportti julkaistu: Infraääni ei selitä tuulivoimaan liitettyä oireilua
Osana valtioneuvoston yhteistä selvitys- ja tutkimustoimintaa toteutetussa hankkeessa selvitettiin, onko tuulivoimaloiden infraäänellä haitallisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Tutkimukset kohdistettiin alueille, joilla asukkaiden tiedettiin yhdistäneen oireitaan tuulivoimaloiden infraääneen. Tutkimuksen toteuttivat monitieteellisenä yhteistyönä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Työterveyslaitos, Helsingin yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Myös Suomessa jotkut ihmiset ovat raportoineet monenlaisia oireita, jotka he ovat itse yhdistäneet…
-
Kyselytutkimus: Kahdeksan kymmenestä kerrostaloasukkaasta haluaa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä
Suomalaiset kerrostaloasukkaat ovat erittäin halukkaita pienentämään asumisestaan aiheutuvia ilmastopäästöjä ja kustannuksia, selviää tuoreesta kyselystä. Helpoin tapa säästää energiaa ja pienentää päästöjä on laskea lämpötilaa silloin, kun koti on tyhjillään. Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA ja toteutti Norstat-tutkimuslaitos. Kerrostaloasukkaat…
-
Kuljetusyritykset Suomessa ja Ruotsissa pitävät ympäristötietoisuutta pysyvänä ilmiönä
Uudessa tutkimuksessa selvitettiin, miten suomalaiset ja ruotsalaiset raskaan liikenteen kuljetusyritykset suhtautuvat ympäristöasioihin. Tulosten mukaan asiakkaiden ympäristövaatimukset ovat kasvaneet sekä Suomessa että Ruotsissa, ja jopa 82 prosenttia kuljetusyrityksistä uskoo ympäristötietoisuuden olevan pysyvä ilmiö eikä ohimenevä trendi. Tutkimuksen mukaan nesteytetty maakaasu (LNG) ja nesteytetty biokaasu (LBG) koetaan vähäpäästöisenä ja kustannustehokkaana vaihtoehtona tieliikennekuljetuksiin. Value Clinic tutki Pohjoismaisen…
-
76 % suomalaisista pitää ilmastonmuutosta vakavana uhkana – vaikuttaa myös äänestyskäyttäytymiseen
Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista on muuttanut kulutus- tai käyttäytymistottumuksiaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Tulevissa eduskuntavaaleissa 40 prosenttia äänestäjistä sanoo valitsevansa ehdokkaan, joka toimii ilmastonmuutoksen torjumiseksi, tuore tutkimus kertoo [i]. 41 % suomalaisista on vähentänyt punaisen lihan syömistä, 32 % vähentänyt oman auton käyttöä, 25 % vähentänyt lentomatkustamista, 16 % jättänyt lapset hankkimatta ja 1 % hankkinut…
-
Improving the solar production forecast
Leading energy companies are investing in large solar power plants worldwide. Even private households are more and more setting up their own solar panels, adjusting to the ecological mindfulness society, which comes with economical benefits. The need of accurately predicted power production is critical for organizing how, where and when, to use the produced solar…
-
Monitieteisestä tutkimuksesta tieteidenväliseksi terminologiaksi
Tieteen Termipankkiin on syntymässä Clean Energy Research -termistö. Se eroaa perinteisistä tieteenalatermistöistä, sillä lähtökohtana on BCDC Energia -tutkimus- ja kehittämishankkeen alussa koottu keskeinen käsitteistö viiden eri tieteenalan julkaisuista. Ajankohtaiset yhteiskunnalliset haasteet, kuten ilmastonmuutos sekä energiantuotannon ja -kulutuksen kehittäminen vaativat monitieteistä tutkimus- ja kehitystyötä. BCDC Energia -hanke on esimerkki siitä, miten tieteellinen tutkimus vastaa haasteisiin…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 2/2016: politiikkasuosituksia, lähienergian myyttien murtamista ja kestävän kehityksen toimikunnan uuden kauden avauksen
Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi aurinkoenergiamarkkinoiden kasvulle politiikkasuosituksia, lähienergian myyttien murtamista ja kestävän kehityksen toimikunnan uuden kauden avauksen. Tulevia tapahtumia Lähienergia käytössä -seminaari järjestetään 14.6.2016 Helsingissä. Tapahtuman ja ohjelman suunnittelu on juuri käynnistynyt, joten jos haluat vaikuttaa sisältöön, ota yhteys järjestöpäällikkö Tapio Tuomeen. Energia 2016 -tapahtuma kokoaa energia-alan toimijat Tampereelle 25.-27.10.2016. Lähienergialiitto on…
-
Jaa kokemuksia aurinkokeräinjärjestelmän tai muun paikallisen energiatuottojärjestelmän hankkimisesta ja käytöstä
Hei! Oletko viime vuosina ottanut käyttöön aurinkokeräinjärjestelmän tai muun paikallisen energiatuottojärjestelmän? Kiinnostaisiko sinua jakaa kokemuksia tutkimustarkoitukseen ja yleiseksi hyödyksi? Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprojektissa selvitämme paikallisten energiajärjestelmien hankinnan taustalla olevia motiiveja sekä kuulemme edelläkävijäkotitalouksien kokemuksia. Jos olet kiinnostunut osallistumaan haastatteluun, otathan yhteyttä sähköpostitse: hannele.ahvenniemi@vtt.fi tai puhelimitse: 040 1828122. Hannele Ahvenniemi Research Scientist, M.Sc. (Tech.), M.Soc.Sc. VTT Technical…
-
Ilmatieteen laitos tutkii säätilanteiden vaikutusta aurinkoenergian tuotantoon oman aurinkovoimalan avulla
Ilmatieteen laitoksen päätoimipisteen katolle Helsingin Kumpulaan on pystytetty kesän aikana 80 aurinkopaneelia. Energiantuotannon lisäksi aurinkovoimalan avulla tutkitaan, miten erilaiset sääolot vaikuttavat energiantuotantoon. Ilmatieteen laitoksen katolle rakennetun paneelikentän teho on 20 kW, mikä vuosituotantona vastaa kolmen kotitalouden energiantarvetta. ”Tavoitteenamme on paitsi hyödyntää aurinkovoimaa energiankulutuksessamme myös selvittää tarkasti, kuinka paljon energiaa paneeleista käytännössä saadaan eri säätilanteissa…
-
Lähienergiaretki perehdyttää energiatehokkuuteen – 9.9. suuntana Lahti
Haluatko tietää minkälaista tutkimusta uusiutuvan energian parissa tehdään? Muun muassa tästä otamme selvää seuraavalla Lähienergialiiton jäsenretkellä syyskuun 9. päivänä Lahdessa. Ohjelmassa on useita vierailukohteita ja esittelyitä. Tutustumme Energon-tiedekeskukseen, jossa tutkitaan uusiutuvaa energiaa sekä pilotoidaan uutta teknologiaa. Teemme tehdasvierailun Oilonille ja esittelemme Lähienergialiiton jäsenyrityksen One1:n. Luvassa on monipuolisesti uusiutuvan energian eri muotoihin ja hybridiratkaisuihin perehtymistä. Lähienergialiitto…