-
Lähienergialiiton uutiskirje 10/2024: Nyt kaikki reservimarkkinoille
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: suurin Merus Powerin valmistama sähkövarasto siirtyy sähkömarkkinakäyttöön, Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki, SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään, Jari Varjotie jatkaa Lähienergialiiton puheenjohtajana. Poimintoja lähienergia-alan viimeaikaisesta toiminnasta Nyt kaikki reservimarkkinoille! Harkitsetko akkujärjestelmän hankintaa ja sinulle…
-
Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki
Suomen uusiutuvat ry selvitti laajasti valtakunnallisten sekä alueellisten poliittisten päättäjien ja virkamiesten mielipiteitä kotimaisesta teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkovoimasta. Kyselyn mukaan tuuli- ja aurinkovoima nähdään vahvasti osana tulevaisuuden energiajärjestelmää ja molempien lisärakentamiselle on päättäjien ja virkamiesten selkeä tuki. Aula Research toteutti Suomen uusiutuvat ry:n päättäjäbarometrin kesällä 2024, aineisto kerättiin 17.6.2024 – 20.8.2024. Selvitykseen vastasi 722…
-
Sähköistämisen keskipitkä oppimäärä: I vaiheesta kohti II vaihetta
Kävin puhumassa Lankosken Sähkön 100-vuotisseminaarissa. Yhtiö on pieni perinteinen paikallisten omistama vesivoimayhtiö Porista 50 kilometriä pohjoiseen. Tilaisuutta varten päivitin tietojani sähkön tuotannon ja kulutuksen kehityksestä ja näkymistä Suomessa. Kiitos avusta Tapio Tuomi, Janne Peljo ja Veijo Terho. Päädyin ajattelemaan, että nykyisen energiamurroksen ytimessä oleva sähköistäminen on edennyt Suomessa 2010–2024 ensimmäisen vaiheen loppuun ja uusi vaihe…
-
Pientuulivoimasta löytyy nyt tietoa Lähienergialiiton sivuilta
Kun Suomen Uusiutuvat (ent. Suomen Tuulivoimayhdistys) muutti sääntöjään niin, että he edistävät teollisen tuulivoiman lisäksi myös teollisen kokoluokan aurinkovoiman käyttöä Suomessa, niin samassa yhteydessä sovittiin pientuulivoimaan liittyvän tiedon lisääminen Lähienergialiiton sivuille. Nyt löydät pientuulivoimaan liittyvää tietoa seuraavista artikkeleista:
-
Suomen Tuulivoimayhdistys on nyt Suomen uusiutuvat
Aurinkovoimatuotannon kasvu etenee Suomessa nopeasti ja kasvaakseen kestävästi ala tarvitsee ennustettavan ja vakaan toimintaympäristön. Kotimaisen aurinkovoiman edunvalvonta eriytyy ja vahvistuu, sillä tästä eteenpäin aurinkovoiman edunvalvontaa tehdään kahden yhdistyksen voimin. Suomen Aurinkoenergiayhdistys ry (SARY) keskittää toimintansa jatkossakin kiinteistö- ja tonttikohtaiseen aurinkovoiman tuotantoon kokoluokkaan katsomatta, ja Suomen uusiutuvat ry edistää teollisen tuulivoiman lisäksi teollisen kokoluokan aurinkovoiman käyttöä…
-
Merituulivoiman nykytilaa ja kehityskuvia selvitetty
Ympäristöministeriön selvitys kuvaa merituulivoiman nykytilaa ja mahdollisia kehityskuvia, uusiutuvan energian kysyntää ja siirtoverkkojen kehittämistarpeita sekä merituulivoiman vaikutuksia muille merellisille toimialoille. Tuore kuva merituulivoiman kehityskulusta tukee Suomen merialuesuunnitelman päivitystä ja meren kestävää käyttöä. Uusiutuvalla energialla on tärkeä rooli puhtaassa siirtymässä ja Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Merituulivoimalla voidaan tulevaisuudessa tuottaa runsaasti uusiutuvaa energiaa myös vihreän vetytalouden tarpeisiin. Merituulivoiman…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 2/2024: Vantaan Aviapolikseen innovatiivinen hiilineutraali energiaratkaisu
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Ilmoittaudu Lähienergialiiton kaikille avoimeen webinaariin Onko sähkömarkkina rikki? Gasum aloittaa laajennushankkeen Riihimäen biokaasulaitoksella, Solarigo alkaa rakentaa 70 MWp aurinkopuistoa Exilionille Simoon kevään aikana, Merus Powerille noin 15 miljoonan euron sähkövarastotilaus,Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi energiatuen painopisteet vuodelle 2024. Tulevia tapahtumia Suomen…
-
Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla
Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö. Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin 80 terawattituntia. Arvio perustuu Tilastokeskuksen…
-
Uusi kumppanuus laajamittaisen, integroidun uusiutuvan energiajärjestelmän kehittämiseksi Ahvenanmaalla
Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Flexens ja Lhyfe ovat solmineet kumppanuuden kehittämään ja rakentamaan kunnianhimoisen integroidun energiasaarekeratkaisun, joka mahdollistaa laajan merituulen, vihreän vedyn tuotannon ja muun paikallisen arvoa luovan toiminnan Ahvenanmaalla. CIP, Copenhagen Energy Islandsin kautta, Lhyfe ja Flexens käynnistävät yhdessä Åland Energy Island -hankkeen. Tässä hankkeessa integroidaan laajamittainen merituulivoima ja vedyn tuotanto. Tavoitteena on kehittää…
-
Kansalaisten potentiaalia sekä osallistumis- ja investointihalukkuutta energiayhteisöihin pitää kartoittaa
Tämä on toinen osa kahdesta blogitekstistä, jotka perustuvat tammi-toukokuussa 2023 tehtyyn pro gradu -tutkielmaan Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin energiademokratiaan ja kansalaisten osallistamiseen energiajärjestelmässä, ja tässä osassa tarkastellaan energiayhteisöjen esteitä ja haasteita. Energiayhteisöillä viitataan kollektiivisiin energiatoimiin, joissa yhteisön jäsenet investoivat energiaratkaisuun ja hyödyntävät omaa energiantuotantoaan. Vaikka tuulivoiman energiayhteisöt ovat…
-
Onko oikeudenmukaisen energiamurroksen edellytys tasapainottelu keskitettyjen ja hajautettujen energiajärjestelmien välillä?
Tämä on ensimmäinen osa kahdesta blogitekstistä, jotka perustuvat tammi-toukokuussa 2023 tehtyyn pro gradu -tutkielmaan Yhteisöenergian rooli energiademokratiassa – tuulivoiman energiayhteisöjen haasteet Suomessa. Tässä osassa perehdytään energiademokratiaan ja kansalaisten osallistumiseen energiajärjestelmässä. Toisessa osassa tarkastellaan tuulivoiman energiayhteisöjen esteitä ja haasteita. Teknologinen kehitys sekä tuulivoiman rakentamisen nopea kasvu ovat yllättäneet jopa monet asiantuntijat, joten tällä vuosikymmenellä vihreässä siirtymässä…
-
Verkkoyhtiöiden kehittämissuunnitelmien tulevaisuusnäkymiä ohjaa käynnissä oleva energiamurros
Sähkönjakeluverkon kehittämissuunnitelmat toimitettiin Energiavirastolle kesäkuussa 2022 ja niiden sisällöistä Energiavirasto on koostanut yhteenvetoraportin, johon tämä kirjoitus perustuu. Suunnitelmien ennusteista huomaa, kuinka käynnissä oleva energiamurros vaikuttaa huomattavasti verkon kehittämiseen. Merkittäviä muutostrendejä ovat muun muassa hajautetun tuotannon merkittävä kasvu sekä uudet suuren mittaluokan sähkönkäytön kohteet. Suunnitelmat tunnistavat haasteena ammattitaitoisen työvoiman saamisesta jo nyt ja tulevaisuudessa. Taustalla ovat…
-
Fingridin ja Gasgrid Finlandin yhteishankkeen skenaariotyö valmistunut – Suomen ensimmäinen vedyn siirtoverkkohanke etenee
Fingrid ja Gasgrid Finland selvittävät yhteishankkeessaan vetytalouden mahdollisuuksia ja vaikutuksia Suomen energiajärjestelmään. Yhteishankkeen skenaariot ovat valmistuneet ja niiden mukaan vedyn tuotannosta tulee suurin sähkön käyttökohde ja tuulivoimasta suurin sähkön tuotantomuoto. Gasgrid Finland Oy:n vedyn siirtoinfrastruktuurin demonstraatiohankkeessa on tarkoituksena rakentaa vedyn siirtoputki, jossa Kemira Oyj:n Joutsenon tehtaalla syntyvää vetyä siirretään Ovako Imatra Oy Ab:n Imatran terästehtaalle…
-
Ilmatar Energy Oy:lle merituulivoiman tutkimuslupa Selkämerelle
Valtioneuvosto on myöntänyt 30.3.2023 Ilmatar Energy Oy:lle ehdollisen suostumuksen suorittaa merituulivoimapuistohankkeeseen liittyviä merialueen ja merenpohjan tutkimuksia Suomen talousvyöhykkeellä. Valtioneuvoston suostumus on voimassa 31.12.2024 saakka. Tutkimusalue Vågskär sijaitsee Selkämerellä Ahvenanmaan pohjoispuolella. Hankealueen lähin etäisyys Ahevenanmaasta (Dånön saari) on noin 30 kilometriä. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 363 neliökilometriä. Alustavan arvion mukaan alueelle voidaan sijoittaa enintään noin…
-
Ranskalainen Lhyfe suurimmaksi omistajaksi suomalaiseen projektikehitysyhtiö Flexensiin kiihdyttämään yhdessä vihreän vedyn kasvua
Lhyfe (EURONEXT: LHYFE), yksi maailman edelläkävijöistä vihreän ja uusiutuvan vedyn tuotannossa, joka vähentää teollisuuden ja liikkumisen hiilidioksidipäästöjä, ilmoittaa hankkineensa 49 %:n osuuden suomalaisesta Flexens-yhtiöstä, joka on vihreän vedyn- ja Power-to- X -hankkeiden kehittäjä. Tämä on Lhyfen ensimmäinen investointi toiseen yritykseen, joka osoittaa sen halun laajentua nopeasti maissa, joissa on suuria suunnitelmia vihreän vedyn käyttöön. Yhteistyön…
-
Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 prosenttiyksikköä
Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi. Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian toimialaraportista, joka julkistettiin 31.1.2023. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia vuonna 2021. Energian kokonaiskulutuksen selvästä kasvusta…
-
Miten tässä näin pääsi käymään, että tuulesta tuli näin tärkeä?
Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja “10 vuotta lähienergiaa”. Tällä kertaa pitkäaikainen puheenjohtajamme, professori emeritus Raimo Lovio kirjoittaa tuulivoiman roolista vihreässä siirtymässä. Jatkossa yhtä tärkeäksi tulee sähkön varastointi tavalla tai toisella ja kulutuksen kasvattaminen silloin kun tuulivoimaa on paljon. Suomesta tulee yhä useammin sähkön viejä, mutta erityisesti kannattaa kehittää sähkön kotimaista hyötykäyttöä ja jalostusta. …
-
Merus Power aktiivisuodattimien avulla kaksi tuulipuistoa liitetään sähköverkkoon Etelä-Afrikassa
Merus Power toimittaa vuoden 2023 aikana aktiivisuodatinjärjestelmän kahteen eteläafrikkalaiseen tuulipuistoon. Kokonaistoimitukset sisältävät kaiken järjestelmän suunnittelusta käyttöönottoon. Merus Powerin yhteistyökumppani RWW Engineering vastaa projekteista avaimet käteen –periaatteella, myös laitosten rakennusteknisistä töistä ja asennuksista. Tällainen kauppa on tyypillisesti arvoltaan noin puoli miljoonaa euroa. Sähköverkon vakaan toiminnan ja turvallisuuden varmistamiseksi kaikkien voimalaitosten ja energiantuotantomuotojen on kaikkialla maailmassa…
-
Ilmatar haluaa olla suunnannäyttäjä tuuli- ja aurinkovoimassa, energian varastoinnissakin sekä näitä yhdistelevissä hybridiratkaisuissa
Lähienergialiiton tuorein jäsen on Ilmatar. Kuluneen yli kymmenen vuoden aikana Ilmatar on siirtynyt hankekehittäjästä itsenäiseksi sähköntuotantoyritykseksi, joka omistaa ja hallinnoi omia tuuli- ja aurinkopuistojaan koko niiden elinkaaren ajan. Lähienergialiiton Tapio Tuomi keskusteli Juha Sarsaman ja Antti Keskisen kanssa Ilmattaren toiminnasta ja taustoista miksi päätyivät Lähienergialiiton jäseneksi. Ilmatar on perustettu vuonna 2011, perustajat Mikko Toivanen ja Kalle Pykälä ovat…
-
“Energiaomavaraisuutta, kiitos!” sanovat suomalaiset
Energiaomavaraisuus ja uusiutuvat energiamuodot – ne ovat tällä hetkellä suomalaisten mielestä kaksi tärkeintä energiantuotantoon liittyvää kysymystä. Ilmattaren teettämä kuluttajatutkimus paljastaa myös monia muita kiinnostavia yksityiskohtia suomalaisten energia-ajattelusta: kuten sen, että suomalaiset suhtautuvat ylivoimaisesti myönteisimmin uusiutuviin energiamuotoihin, jopa yli ydinvoiman. Euroopassa käynnissä oleva sota on vahvistanut suomalaisten asenteita energiaomavaraisuudesta. Omavaraisuuden rinnalla myös uusiutuviin energiamuotoihin siirtyminen…