-
Oulun Energia rakentaa Toppilaan suuren sähkövaraston
Oulun Energia on tehnyt investointipäätöksen teholtaan 20 megawatin sähkön akkuvaraston rakentamisesta Toppilan voimalaitosalueelle Ouluun. Investoinnin arvo on noin 11 miljoonaa euroa ja sen avulla yhtiö kehittää sähköresurssien tehokasta ja joustavaa käyttöä sähkömarkkinoilla. Investointi on osa Oulun Energian strategiaa, jossa yhtiö hakee voimakasta kasvua vihreästä siirtymästä. Uudenlaisen energiajärjestelmän kehittäminen ja joustava käyttö ovat työssä avainasemassa. Sähkön…
-
Tietoisuus luontokadon etenemisestä lisääntynyt, ilmastoratkaisut nähdään Suomelle mahdollisuutena
Sekä luontokadon että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät useimpien suomalaisten arjessa, selviää vuoden 2025 Ilmasto- ja Luontobarometrien vastauksista. Kuntapolitiikassa vihreät investoinnit tunnistetaan elinvoiman lähteiksi, mutta niiden ympäristövaikutukset jakavat mielipiteitä. Ilmastoratkaisut nähdään Suomen kilpailukyvyn kirittäjänä. Suomalaisten tietoisuus ilmastonmuutoksen ja luontokadon maailmanlaajuisista vaikutuksista on vahva. Selvä enemmistö Ilmasto- ja Luontobarometrit 2025 vastaajista näkee, että ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutukset näkyvät…
-
EU:n energiaministereiden asialistalla kohtuuhintainen energia ja energiaturvallisuus
Komission kohtuuhintaisen energian toimintasuunnitelma, jossa hahmotellaan toimia energian kustannusten alentamiseksi lyhyellä aikavälillä, energiaunionin toteutuksen viimeistelyksi, investointien houkuttelemiseksi sekä mahdollisiin energiakriiseihin varautumiseksi olivat pääaiheina Puolan puheenjohtajakauden ensimmäisessä energianeuvoston kokouksessa 17.3.2025 Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala. Ministerit keskustelevat komission 26.2.2025 julkaiseman puhtaan teollisuuden sopimuksen (Clean Industrial Deal) yhteydessä hyväksytystä toimintasuunnitelmasta kohtuuhintaisen energian varmistamiseksi…
-
Vuonna 2024 YK:n ilmastokokouksessa energiasiirtymän vauhdittamisessa ei päästy yksimielisyyteen – Suomen tilanne parempi
Vuosi 2024 piti sisällään mm. tutkimukset osoittivat, että energiamurros nähdään hyödyllisenä ja suomalaiset kannattavat sitä, Suomen lämmitysjärjestelmän sähköistyminen jatkuu, useita MW-luokan sähkövarastoja sähkömarkkinoille, kuluttajille tarjottiin uusia tapoja osallistua sähkömarkkinaan, Lähienergialiiton webinaareissa käsiteltiin sähkömarkkinoiden tilannetta ja päästökaupan uudistumista, Lähienergialiiton sivuilta löytyy nyt tietoa pientuulivoimasta. Tutkimukset osoittivat, että energiamurros nähdään hyödyllisenä ja suomalaiset kannattavat sitä Kansalaiset ovat…
-
Voltalis investoi miljardi puntaa kulutusjoustokapasiteetin kehittämiseen Iso-Britanniassa
Euroopan kulutusjoustoteknologian johtava yritys Voltalis investoi jopa miljardi puntaa kehittääkseen 5 GWp:n kulutusjoustokapasiteetin Iso-Britanniaan vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on vähentää 1–2 miljoonan käyttäjän sähköntarvetta keskimäärin 15 % sekä tukea maan hiilineutraaliustavoitteita. Projekti hyödyntää älykästä energiankulutuksen hallintaa, lisää sähköverkon vakautta ja tarjoaa säästöjä kuluttajille. Kulutusjoustolla on tärkeä rooli energiamuutoksessa. Vähentämällä tilapäisesti sähkönkulutusta rakennuksissa ja teollisuuskohteissa kulutusjousto…
-
Meriaura Group Oyj ja Summa Defence Oy yhdistyvät uudeksi puolustusalan konserniksi
Meriaura Group Oyj on 29.1.2025 allekirjoittanut ehdollisen osakevaihtosopimuksen, jolla se ostaa puolustus- ja turvallisuusalan yhtiöitä yhteen kokoavan Summa Defence Oy:n koko osakekannan. Yritysjärjestelyssä Suomeen syntyy turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen keskittyvä vahva yritysryhmä, jossa merkittävässä roolissa on ns. kaksoiskäyttöteknologia. Uuden listatun yhtiön nimeksi tulee Summa Defence Oyj. Yritysjärjestely on tarkoitus toteuttaa osakevaihdolla järjestämällä suunnattu osakeanti Summa Defencen…
-
Markkinaselvitys valottaa alueellisten energiaratkaisujen haasteita ja potentiaalia
Vantaan kaupunki on julkaissut markkinaselvityksen, joka luo ajankohtaisen katsauksen vähähiilisten alueellisten energiajärjestelmien kehittämiseen ja nouseviin teknologioihin. Vantaalla kehitetään parhaillaan energiapositiivista aluetta Aviapolikseen sekä mallia alueellisille energiapalveluille. Suunnittelun tueksi kaupunki on kartoittanut tarjolla olevia ratkaisuja ja energia-, kiinteistö- ja rakennusalojen yritysten näkemyksiä erilaisten alueellisten energiaratkaisujen edellytyksistä. Kaupungeissa tehdään jatkuvasti energian tuotantoon ja käyttöön liittyviä valintoja ja…
-
Kansalaiset ovat energiapolitiikan osapuoli
Suomalaiset tukevat puhdasta energiasiirtymää, kertovat Suomen ympäristökeskuksen kyselytutkimukset. Tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä joustojen lisäämiseen suhtaudutaan myönteisesti ja enemmistö vastanneista kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä. Vesivoima ja puunkäyttö energiantuotannossa jakavat mielipiteitä. Hiili- ja turvevoiman perään kansalaiset eivät juurikaan haikaile. Toivottavasti nämä myös huomioidaan energiapolitiikan valintojen tekemisessä. Suomessa on meneillään energiasiirtymä, jossa polttoon perustuvista energialähteistä luovutaan nopeasti ja…
-
YK:n ilmastokokouksessa energiasiirtymän vauhdittamisessa ei päästy yksimielisyyteen
COP29-ilmastokokouksessa saavutettiin sopu 300 miljardin dollarin ilmastorahoitustavoitteesta sekä 1 300 miljardin dollarin kokonaisrahoitustavoitteesta. Fossiilisista polttoaineista irtaantumisen globaalista seurantamenetelmästä sopiminen jää tulevien ilmastokokousten varaan. Neuvottelut kansainvälisistä markkinamekanismeista saatiin viimein päätökseen. Azerbaidzhanin Bakussa pidetty YK:n COP29-ilmastokokous päättyi sopuun yli päivän yliajalla. Loppuvääntö käytiin kahdesta ydinkysymyksestä: rahoituksesta ja päästöjen hillinnästä. Kokous oli poikkeuksellisen vaikea. Kokouksessa onnistuttiin sopimaan uudesta, yhteisestä…
-
SmartCityWind: Kaupunkituulivoimasta lisää virtaa energiasiirtymään
Voiko tuulivoimaa hyödyntää myös kaupunkialueilla? Voiko pieniin tuuligeneraattoreihin investoiminen olla kannattavaa? Millaista suunnittelutyötä ja luvittamista kaupunkituulivoiman hyödyntäminen edellyttää. Ja mitä se kaupunkituulivoima oikeastaan on? Lähienergialiitto on edustettuna Kaupunkituulivoima – käyttöönoton edellytykset ja kannattavuus (SmartCityWind) -hankkeen ohjausryhmässä. Edellä mainittuihin kysymyksiin on Syklissä haettu vastauksia jo viimeiset pari vuotta. Tehdyt esiselvitykset osoittavat, että ainakin excelissä moni asia…
-
Lähienergialiiton syyskokouksen päätöksiä
Lähienergialiiton sääntömääräinen syyskokous pidettiin 12.12.2024 Teams-kokouksena. Kokous hyväksyi vuoden 2025 toimintasuunnitelman ja budjetin (lähetetty jäsenille sähköpostilla). Kokous päätti säilyttää jäsenmaksut vuoden 2024 tasolla. Kokouksessa valittiin vuoden 2025 hallituksen kokoonpano. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Jari Varjotie. Kirjoittaja Tapio Tuomi, toiminnanjohtaja, Lähienergialiitto
-
Suomen uusiutuvat ry päättäjäbarometri: tuulella ja auringolla on päättäjien vahva tuki
Suomen uusiutuvat ry selvitti laajasti valtakunnallisten sekä alueellisten poliittisten päättäjien ja virkamiesten mielipiteitä kotimaisesta teollisen kokoluokan tuuli- ja aurinkovoimasta. Kyselyn mukaan tuuli- ja aurinkovoima nähdään vahvasti osana tulevaisuuden energiajärjestelmää ja molempien lisärakentamiselle on päättäjien ja virkamiesten selkeä tuki. Aula Research toteutti Suomen uusiutuvat ry:n päättäjäbarometrin kesällä 2024, aineisto kerättiin 17.6.2024 – 20.8.2024. Selvitykseen vastasi 722…
-
Itsenäiset aggregaattorit sähkömarkkinoilla: Kuluttajan asema vahvistuu
Tässä kirjoituksessa kerrotaan Lähienergialiiton näkemyksiä itsenäisen aggregaattorin toiminnan mahdollistamisesta sähkömarkkinoilla. Lähtökohta on, että sähköjärjestelmä tarvitsee joustavaa kulutusta, lisää sähkövarastoja, uusia joustopalveluita ja uusia toimijoita. Näiden seurauksena syntyy uutta työtä ja kilpailu sähkömarkkinoilla lisääntyy. Näin toteutuu sähköjärjestelmän perusajatus: sähköjärjestelmä on sähkönkäyttäjiä varten ja hyödyttää heitä. Energiamurruoksen etenemisen kannalta heidän on pystyttävä osallistumaan uusilla tavoilla sähkömarkkinoille mm.…
-
Meriaura Energy toimittaa aurinkolämpölaitoksen Steyerbergin kuntaan Saksaan
Meriaura Energy Oy on solminut sopimuksen BürgerEnergie Steyerberg-Fermwärme eG:n kanssa aurinkolämpölaitoksen kokonaistoimituksesta Steyerbergiin, Saksaan. Noin 5,3 miljoonan euron arvoinen voimalatoimitus kattaa noin 13 700 m2 aurinkolämpölaitoksen sekä lämpövaraston kaukolämmön tuotantoon. Projekti on saanut investointitukipäätöksen mutta sopimus on ehdollinen rahoituspäätökselle sekä rakennusluvalle, joiden odotetaan varmistuvan syksyn 2024 aikana, aurinkolämpölaitoskokonaisuuden on suunniteltu valmistuvan vuoden 2025 aikana. Meriaura…
-
Valtava uusiutuvan energian kasvu vuoteen 2030 mennessä vastaa nykyisten suurten talouksien koko sähköntuotantokapasiteettia, tuoden maailman lähemmäksi tavoitetta kolminkertaistaa uusiutuvan energian määrä
Kansainvälisen energiajärjestö (IEA) Renewables 2024 raportin mukaan uusiutuvan energian kapasiteetti kasvaa maailmanlaajuisesti 5 500 gigawatilla, mikä vastaa Kiinan, EU, Intian ja Yhdysvaltojen nykyistä sähköntuotantokapasiteettia. Erityisesti aurinkoenergian odotetaan olevan merkittävä tekijä tässä kasvussa. Vaikka tavoite kolminkertaistaa uusiutuvan energian kapasiteetti on haastava, se on mahdollinen, jos hallitukset tehostavat toimiaan. Kasvava haaste on myös energian varastointi ja sähköverkkojen…
-
Lähienergialiiton uutiskirje 8/2024: Energiansäästöviikko lähestyy
Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energin käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu 2024 tarjosi mm. seuraavaa: Lähienergialiiton sivuilta löytyy nyt tietoa pientuulivoimasta, Yritysten ja kuntien vuotuinen energiankäyttö tehostunut 15 TWh energiatehokkuussopimuksilla, tietoa kapasiteettimekanismista, Energiavirasto kilpailuttaa tukea sähköisen liikenteen, biokaasun ja uusiutuvan vedyn jakeluinfrastruktuurille. Tulevia tapahtumia Syksyllä vietetään valtakunnallista Energiansäästöviikkoa 7.–13.10.2024! Energiankäytön uudella ajalla energiansäästö on yhä…
-
Pientuulivoimasta löytyy nyt tietoa Lähienergialiiton sivuilta
Kun Suomen Uusiutuvat (ent. Suomen Tuulivoimayhdistys) muutti sääntöjään niin, että he edistävät teollisen tuulivoiman lisäksi myös teollisen kokoluokan aurinkovoiman käyttöä Suomessa, niin samassa yhteydessä sovittiin pientuulivoimaan liittyvän tiedon lisääminen Lähienergialiiton sivuille. Nyt löydät pientuulivoimaan liittyvää tietoa seuraavista artikkeleista:
-
Meriaura Groupin toimitusjohtaja vaihtuu
Meriaura Groupin toimitusjohtaja Kirsi Suopelto on irtisanoutunut tehtävästään siirtyessään uuden työnantajan palvelukseen. Suopelto jatkaa Meriaura Groupin toimitusjohtajana 30.9.2024 saakka. Yhtiön hallitus on nimittänyt nykyisen hallituksen puheenjohtajan, merenkulkuneuvos Jussi Mälkiän toimitusjohtajaksi 1.10.2024 alkaen. Hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja Antti Vehviläinen siirtyy Meriaura Groupin hallituksen puheenjohtajaksi 1.10.2024. ”Kiitämme Kirsiä työstä Meriaura Groupin integraatioprosessin läpiviennissä ja toivotamme menestystä uusiin…
-
Aurinkosähköhankkeille avattu uusi rahoitushaku EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin kautta
Luxemburg rahoittaa jälleen muissa EU:n jäsenvaltioissa toteutettavia uusiutuvan energian hankkeita. Rahoitusta on haettavissa yhteensä 52,4 miljoonaa euroa ja se tapahtuu EU:n uusiutuvan energian rahoitusmekanismin (RENEWFM) kautta. Suomi osallistuu tälläkin kertaa rahoitusmekanismiin tarjoamalla haettavaksi rahoitusta enintään 400 megawatille (MWp) aurinkosähköä. Suomalaisten aurinkosähköhankkeiden lisäksi rahoituksesta kilpailevat Virossa rakennettavat maatuulivoimahankkeet. Tuettavat hankkeet valitaan kilpailutuksen kautta, jonka hoitaa Euroopan…
-
Ympäristöministeriö kehittää uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyä koskevaa lainsäädäntöä
Ympäristöministeriö on käynnistänyt hankkeen, joka valmistelee muutoksia uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyistä ja eräistä muista hallinnollisista menettelyistä annettuun lakiin. Lain tavoitteena on jouduttaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä ja eräitä muita hallinnollisia menettelyitä sekä parantaa muun muassa menettelyihin liittyvää neuvontaa. Muutoksen taustalla on uusiutuvan energian direktiivin muutos, RED III -direktiivi, joka pyrkii sujuvoittamaan uusiutuvan energian tuotantolaitosten lupamenettelyitä.…